Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Коли можна обприскувати виноград: схема, календар, періоди обробки

  1. Рання весна - пора для обробки винограду
  2. Щоб привести виноград в доглянуте стан необхідно:
  3. Так, коли ж потрібно робити процедуру
  4. Відомі і ефективні препарати для обприскування від захворювань:
  5. Як обприскати виноград викорінюють і профілактичним методом
  6. Популярні «рецепти» обприскування винограду від дрібних шкідників
  7. «Фінальний» етап догляду за виноградом
  8. Важливо знати!

Виноградарство - одне з найулюбленіших занять садівників. Для досягнення високого рівня врожаю необхідно знати кілька важливих прийомів обприскування винограду. Виноградарство - одне з найулюбленіших занять садівників

Виноградарство - одне з найулюбленіших занять садівників

Рання весна - пора для обробки винограду

Будь-виноградар знає, що ранньою весною необхідно провести профілактику від захворювань. Найдієвіший спосіб - це обробка винограду методом обприскування. У разі сильного зволоження грунту (рясні весняні дощі, садівник «перестарався» з поливом) виноград може захворіти мілдью.

Мілдью - неприємна грибна хвороба, що вражає рослина і яка веде до його загибелі. Якщо ви помітили на зворотному боці аркуша білий «наліт», а листя вкрилися плямами, схожими на іржу, то будьте впевнені, що рослина піддалося «нападу» мілдью. Виноград, уражений захворюванням, погано дозріває, а взимку і зовсім гине.

Без обробки і допомоги листя і лози винограду просто відсихають і ніякої мови про плодоносінні бути не може.

Щоб привести виноград в доглянуте стан необхідно:

Ранньою весною необхідно провести профілактику від захворювань

1) Обрізати виноград. Бажано до розпускання бруньок і «наливання» пагонів встигнути обрізати виноград. Всі «викорінення» пагони потрібно прибрати і очистити від них грунт. Обрізані старі гілки можна просто спалити або використовувати для приготування шашлику.

2) Поправити шпалерні ряди і розбити великі грудки грунту, розрівняти і привести в порядок міжряддя.

3) Залишені живі лози необхідно підв'язати на шпалеру або спеціальну натягнуту сітку. Підв'язувати гілки найкраще в суху ясну погоду. Уражені будь-яким захворюванням листя зриваються і спалюються.

4) Обприскування виноградного куща (грунт, лози, листя) обраними методом і препаратом.

Так, коли ж потрібно робити процедуру

Велика частина виноградарів схиляється до того, що перше обприскування необхідно проводити до початку цвітіння (травень - початок червня), а наступні вже після цвітіння. Як показує практика, обприскування можливі вже в квітні, коли середня температура повітря досягає + 11 ° С. Оскільки набухання бруньок на виноградному кущі може спровокувати «напад» гусениць і відповідно виноградар залишиться без «свіжих» нирок. Боротися з гусеницями варто відразу обприскуванням виноградного куща дустом в розрахунку на 1 кв. м - 2,5 г дусту.

В цілому, деякі виноградарі проводять обприскування і обробку винограду, починаючи з ранньої весни, і, закінчуючи восени, згідно самостійно складеним плановому календарем або схемою. Тим самим забезпечується повний захист рослини від захворювань і шкідливих комах.

Скільки б не було сортів винограду, обробка обприскуванням повинна проводитися одночасно і кілька разів.

Відомі і ефективні препарати для обприскування від захворювань:

  • 3% розчин бордоської рідини. Виноградар може придбати її в будь-якому магазині по догляду за садом і будинком або приготувати власноруч.

Спосіб приготування: потрібно 10 л чистої води, по 300 г мідного купоросу і гашеного вапна. Розведений водою мідний купорос вливається в розчин розведеної вапна (важливо не переплутати порядок дій!).

)

Бризкати виноград можна після кожного дощового потоку

Якщо розчин для обприскування розлучений невірно, то рідина згорнеться як, кисле молоко. Для обприскування даним методом необхідна безвітряна суха погода, так як препарат досить токсичний і шкідливий для людини. Мінус цього методу - при перевищенні дози або слабкості куща винограду може відбутися гноблення молодих пагонів. Бризкати виноград можна після кожного дощового потоку.

  • Ридомил. Можна придбати в магазині, розлучається 10 г препарату на 10 л води. На відміну від розчину бордоської рідини, ридоміл не пригнічує молоді пагони, які не настільки токсичний і небезпечний для людини, а також вельми швидко розкладається і діє на ґрунт. Можна сміливо обприскувати листя, молоді пагони і саму грунт винограду. Дієвість Ридоміла триває близько двох тижнів. Ридомил на даний момент найпопулярніший для використання препарат. Термін дії - 15 днів.
  • Бактерициди і Біофунгіциди (Фітоспорін). Дієва обробка цими препаратами від будь-яких грибкових уражень. Вони мають високий рівень захисту для винограду і не несуть будь-якої шкоди тваринам або людині.
  • Цинеб (0,3-0,5%). Розлучається в кількості 30-50 г на 10 л чистої води. Препарат є токсичним для людини і тварин, і служить альтернативою бордоської рідини.
  • Залізний купорос 3%. Розлучається в пропорціях 300 г на 10 л чистої води. Практично не токсичний для людини і тварин. Вплив на кущ відбувається як мінімум через добу. Термін дії препарату - 10 календарних днів. Мінус препарату - загальмовує процес росту нових нирок приблизно на 5-7 календарних днів.
  • Строби використовується при профілактичному методі обприскування і наноситься на листя рослини. Щоб вилікувати листя виноградника, схильного захворювання мілдью, проводять 3-4 обприскування через 10 календарних днів.

Як обприскати виноград викорінюють і профілактичним методом

Через часті захворювань винограду садівникові обов'язково потрібно провести обприскування. Бажано обприскати грунт і лози ( «викорінює обприскування»), а також самі листя ( «профілактичне обприскування»).

«Кількість обробок грунту виноградника цілком залежить від таких показників, як метеорологічні умови, фізико-хімічні властивості грунту і його засміченість.»

Бажано обприскати грунт і лози, а також самі листя

  • Викорінювати метод обприскування включає в себе обробку грунту і лози. Грунт піддається обприскування під кущами і в самих міжряддях. Після такої обробки грунт паче не рихлити і залишається «віддихатися». Грунт може бути промульчірована для безпеки і захисту від поширення захворювань.
  • Профілактичний метод обприскування включає в себе обробку листя виноградарю. У побуті називається «по п'ятому листу» за рахунок кількості перших листя, що розкрилися на лозі.

Популярні «рецепти» обприскування винограду від дрібних шкідників

  • Рецепт на «перше обприскування»:

«Хорус». Препарат чудово допомагає боротися з мілдью і оїдіумом. Для першої обробки необхідна щадна доза в розмірі 5 г на 1 сотку.

«Санмайт». Використовується при нападі кліща на листя куща і ураженні молодих листочків.

«Плантафол 30:10:10» - підсилює ефект від вищевказаних препаратів і служить непоганим добривом, що сприяє зростанню листя і подальшого цвітінню.

  • Рецепт «другий обробки» (зазвичай проводять за пару днів до цвітіння виноградника, але до розпускання перших бутончиків):

«Ридомил голд» (препарат від мілдью), «Топаз» (препарат від оїдіуму), «Децис». Така обробка захищає виноград від захворювань і провокує бурхливе цвітіння з подальшим плодоносінням. Урожайність і рівень здоров'я винограду значно зростають.

  • Рецепт «третього обприскування» (під час цвітіння):

Препарат, що містить бор «Вуксалом комбі Б» і «Максікроп Зав'язь». Обробка сприяє появі великої кількості зав'язей.

  • Рецепт «четвертого обприскування» (при появі маленьких ягідок, зазвичай за 3 тижні до дозрівання винограду):

«Мелоді дуо», «Фалькон» від оїдіуму, інсектицид «Моспилан» і «Плантафол 30:10:10». Такий обробкою виноградар підвищує рівень захисту виноградника і підвищує можливості і результат врожаю.

Велику небезпеку в собі несе спалах будь-якого захворювання на кущі під час дозрівання врожаю. В такому випадку, варто використовувати розчин марганцівки в кількості 1 г на 1 л води або сірку. Необхідно обережно обробити листя, так як марганцівка залишає «барвисті» сліди на ягодах куща.

В цілому, в рік виходить близько 5 обробок з інтервалом 2-3 тижні. Тому не зайвим буде на початку весни скласти приблизний календар або графік обприскування.

Тому не зайвим буде на початку весни скласти приблизний календар або графік обприскування

У рік виходить близько 5 обробок з інтервалом 2-3 тижні

«Фінальний» етап догляду за виноградом

Коли збір врожаю проведено і виноградар насолодився цим процесом вдосталь, пора провести останню в цьому році обробку. Не варто їй нехтувати. На період фінальної обробки зазвичай доводиться вересень. Вдалим рецептом буде обприскування такими препаратами, як «Фольпан», «Купроксат» і «Ридомил». Для осінньої підгодівлі можна використовувати «Плантафол 5:15:45» - виноградник насичується калієм і в наступному році порадує дозріванням здорових лоз.

Кращим розрахунком для дозування є кількість препарату на гектар, а не на сотку або 1 кв. м. Тому, радимо не полінуватися і розрахувати необхідну кількість препарату на 1 сотку виноградника.

В зиму виноградник укривається, але в разі виявлення захворювання потрібно здійснення чергового обприскування. Виноград можна обробити такими засобами, як «Таносом», «робити» або «Оксіхомом» (при наявності високої вологості - дощі, тумани), «Топаз», Строби (в суху погоду).

Догляд за виноградом вимагає великих знань і є цілою наукою. Кожен сорт особливий і має потребу в турботі і захисті, але результат після проведених дій порадує будь-якого виноградаря.

Важливо знати!

Баба Ніна про Росію: "Грім вдарить в жовтні 2018 і гроші впадуть з неба ...

Читати статтю »> http://cpagetti2.com/THLk/sub1/sub2/sub3/sub4/sub5

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама