Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Відстань між кущами винограду при посадці: на якому місці садити

  1. Як вибрати місце для посадки
  2. підготовка ґрунту
  3. Підбір посадкового матеріалу
  4. час посадки
  5. Осіння посадка винограду
  6. Весняна посадка винограду
  7. Важливо знати!

Культивація винограду - складний і тривалий процес, що вимагає від садівника підвищеної уваги до всіх деталей і нюансів. Урожаєм винограду по праву варто пишатися, адже, щоб отримати навіть невеликий урожай, доведеться багато працювати протягом декількох сезонів. Однак, результат завжди вартий витрачених зусиль.

При правильній підготовці і хорошому догляді перший урожай вийде зняти вже на третій рік. Для культивації на садових ділянках зазвичай використовують саджанці або живці, так як вирощування лози з насіння буде невиправдано довгим і складним. Цей спосіб посадки швидше призначений для селекціонерів, так як при цьому простіше проводити схрещування і гібридизацію.

Цей спосіб посадки швидше призначений для селекціонерів, так як при цьому простіше проводити схрещування і гібридизацію

При гарному догляді перший урожай винограду вийде зняти вже на третій рік

Для того, щоб почати вирощувати виноград на своїй ділянці, варто вибрати відповідний сорт, час посадки і місце для вирощування. При виборі сорту винограду варто звернути увагу на країну походження сорту - наприклад, європейські сорти більш стійкі до деяких захворювань, ніж американські. Залежно від сорту варіюється оптимальний час посадки і найкраще місце на ділянці.

Обов'язково потрібно врахувати кліматичні умови вашого регіону, в залежності від яких буде підібраний морозостійкий або теплолюбний сорт. Чим більша кількість деталей буде продумано, тим вище ймовірність того, що разом з новими обов'язками по догляду за виноградником ви отримаєте величезне задоволення і хороший результат від вирощування цієї культури.

Як вибрати місце для посадки

Від обраного для виноградника місця багато в чому залежить його подальша врожайність. Всі виноградні кущі повинні рівномірно і однаково висвітлюватися протягом усього світлового дня, повинні мати хорошу вентиляцію і за ними має бути хоча б відносно зручно доглядати. Найбільш поширені такі правила посадки винограду:

Найбільш поширені такі правила посадки винограду:

Від обраного для виноградника місця багато в чому залежить його подальша врожайність

  • Південна, південно-західна або західна сторона. Якщо є перепади висот, не варто розміщувати виноград в низині. Відстань до дерев має бути не менше 3 метрів, чим більше дерева, тим далі висаджуйте виноград. Непогано розміщувати виноградні кущі поруч зі стінами будинку, при цьому слід віддати перевагу тим же сторонах світу.
  • Землю варто попередньо розпушити і розрівняти. Найкращими ґрунтами для винограду вважаються суглинки, супіски і чорноземи. Верхню частину засипки посадочних ям на глинистих і чорноземних грунтах рекомендують змішувати з піском для кращого дренажу, також збільшують кількість внесених фосфатних добрив. Піщані грунти, навпаки, не потребують дренажі. Зате для супісків слід внести підвищений обсяг гною або перегною, збільшити кількість азотних добрив, можна внести в грунт більше торфу.
  • Розмічають прямолінійні ряди, точно визначають місце висадки кожного саджанця. Відстань між ямами повинно бути не менше 3 метрів, а між рядами - не менше 2 м. Варто врахувати ступінь розростання виноградних кущів, а також розміри шпалер, до яких будуть кріпитися лози. Не потрібно садити виноград занадто щільно - це не дозволить кущах провітрюватися, доглядати за ними буде складно. При частій посадці легко не помітити початок розвитку захворювання, а також перші ознаки нестачі тих чи інших речовин. Між рядами винограду можна висаджувати низькі городні рослини, втім, їх також не варто садити занадто щільно.

підготовка ґрунту

Як ми вже згадали, виноград найкраще росте на чорноземі, глинистих і піщаних грунтах. Підготовка ґрунту повинна початися хоча б за два тижні до висадки винограду, щоб грунт встигла встоятися, ущільнитися, а мінерали і добрива змогли розподілитися по ній більш-менш рівномірно. Якщо посадку вирішено проводити навесні, потрібно потурбуватися підготовкою грунту ще восени.

Отже, виділимо порядок дій при підготовці грунту для посадки винограду:

  • Перекопати грунт, незалежно від її складу.
  • Внести добрива, враховуючи особливості грунту і потреби вибраного сорту.
  • Внести додаткові компоненти - пісок для грунтів з низьким ступенем аерації, а для сухих і неродючих - перегній, торф або гній.
  • Підготувати ями для посадки винограду, дно яких можна заздалегідь всипати дренажним шаром.

Підбір посадкового матеріалу

Посадити виноград можна у вигляді саджанців, живців і розсади. У будь-якому випадку, посадковий матеріал повинен мати не менше трьох корінців 7-10 см довжини, які повинні бути пружними і злегка вологими. Для хорошого саджанця досить 4-5 нирок, середня довжина дозрілого втечі починається від 20 см.

Для хорошого саджанця досить 4-5 нирок, середня довжина дозрілого втечі починається від 20 см

Посадити виноград можна у вигляді саджанців, живців і розсади

Зрозуміло, якщо ви розраховуєте отримати здорові рослини, на посадковому матеріалі не повинно бути жодних слідів грибкових хвороб, механічних пошкоджень, світлих або темних плям. Тіло саджанця має бути щільним, не надто вологим і не сухим. Будьте гранично обережні при транспортуванні та посадці вегетуючих (зелених) саджанців, так як їх дуже легко пошкодити.

Для даної ділянки вибирають швидкорослі сорти винограду з хорошим імунітетом. Чим холодніше зими в регіоні, тим більше уваги слід приділити морозостійкості сорту. Непоганим вибором для областей з коротким влітку будуть сорти з раннім терміном дозрівання.

час посадки

Сезон для висадки винограду кожен садівник вибирає самостійно. Обидва варіанти мають свої плюси і мінуси, підбір часу посадки залежить від кліматичних умов, регіону і сорти винограду, в тому числі і від його стійкості до холодів. Далі ми розповімо про особливості посадки винограду в обидва ці сезону, а конкретний вибір залишиться за виноградарями.

Осіння посадка винограду

Оптимально для осінньої посадки вибирати добре розвинені саджанці, встигли сформувати достатню кореневу систему. Перед посадкою слід підготувати не тільки грунт, додавши необхідні добрива, але і переконатися в достатньої термічної захисту майбутнього куща. Одним з основних мінусів осінньої посадки винограду вважається якраз потенційна можливість вимерзання саджанців, які не мають достатнього імунітету і не стійких до зимових холодів.

Восени досить просто знайти саджанці вибраного сорту, так як саме в цей період виноградарі виробляють викопування відводів, встигли вкоренитися влітку а також заготовляють живці для посадки. Осіння посадка винограду починається в жовтні і триває до перших заморозків. Саджанців обов'язково потрібно додатковий захист від холоду.

Одним з основних мінусів осінньої посадки винограду вважається можливість вимерзання саджанців

  • Відкопується яма діаметром близько 80 см і глибиною в 75-85 см. Її дно встеляється щебенем, в який потрібно помістити трубку (діаметр 5 см, довжина близько 1 м) для прикореневого поливу, яку слід розмістити ближче до краю ями. Далі шарами чергуються грунт, гній або перегній, калійні і фосфатні добрива, при необхідності можна додати порядку літра золи (в залежності від типу грунту).
  • Поверх шару добрив насипають 5-7 см родючого грунту, з якого потрібно сформувати горбок. На ньому розміщують саджанець, що залишився обсяг ями також засипають шарами, більше не вносячи шар добрив.
  • Стирчить частина саджанця необхідно накрити половиною пластикової пляшки, в якій зроблено кілька вентиляційних отворів. Полити теплою водою (до + 50oC, 4 відра), утеплити так само, як дорослі рослини, можна додати шар тирси, гілля або торфу.

Весняна посадка винограду

На підготовку посадкового матеріалу, будь то саджанці або живці, взимку є значна кількість часу. Місце для посадки можна не поспішаючи вибрати під час весняного прибирання в саду, визначивши ідеальне місце для винограду. Початок весняної посадки винограду доводиться на кінець березня і триває до останніх чисел квітня, а в деяких регіонах і до червня.

Промерзлі ділянки землі після відтавання можуть расслоиться і утворити порожнечі, коріння рослини будуть, в такому випадку, «підвішені» і не зможуть отримати ні води, ні поживних речовин. Для підготовки до весняної посадки можна поливати обрану ділянку саду дуже теплою або навіть гарячою водою (від + 50oC до + 65oC). Полив варто повторювати щодня після посадки, щоб бути впевненим в достатньому постачанні саджанця необхідними мікроелементами і, звичайно, вологою.

  • Розмір і форма ями збігаються з тими ж параметрами при посадці восени, причому багато виноградарі рекомендують підготувати ями з осені, щоб грунт встиг досить осісти і встоятися. На дно ями укладається не менше 10 см щебеню, також встановлюється поливна трубка.
  • Чергування шарів грунту, добрив і перегною ідентично осінній посадці, як тільки глибина ями складе 0,5 м, слід сформувати горбок чорнозему, в який і поміщають саджанець корінням на південь. Утрамбовувати грунт із зайвою ретельністю не варто, так як велика ймовірність пошкодити коріння рослини.
  • Далі чергують: шар гною, шар добрива, шар грунту. Поверхня трамбують і рясно поливають, навесні буде достатньо 3 літрів води, якщо регіон надмірно посушливий, можна полити рослини великою кількістю води.

Важливо знати!

Баба Ніна про Росію: "Грім вдарить в жовтні 2018 і гроші впадуть з неба ...

Читати статтю »> http://cpagetti2.com/THLk/sub1/sub2/sub3/sub4/sub5

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама