Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград Тасон: опис і характеристики сорту, посадка і вирощування з фото

  1. Історія походження
  2. Плюси і мінуси
  3. Характеристика і опис зовнішнього вигляду
  4. кущ
  5. Кількість врожаю і смакові якості ягід
  6. Технологія посадки сорти Тасон
  7. вибір саджанців
  8. терміни
  9. Схема і глибина посадки
  10. умови вирощування
  11. освітлення
  12. Вимогливість до грунті
  13. полив
  14. Добриво і обробка
  15. обрізка
  16. Укриття на зиму
  17. Запилення і початок плодоношення
  18. Збір і тривалість зберігання врожаю
  19. Хвороби і шкідники. Заходи боротьби з ними

Існує безліч сортів винограду, але особливу категорію складають мускатні види. Вони видають насичений аромат і мають неповторний смак. Представником таких сортів винограду є Тасон, який сьогодні успішно вирощується не тільки в південних регіонах. При бажанні посадити його на садовій ділянці варто ознайомитися з основними рекомендаціями по догляду за рослиною.

Історія походження

Виноград Тасон відноситься до категорії штучно виведених сортів. Своєю появою він зобов'язаний вченим дослідного центру імені Я. І. Потапенко. При його створенні були використані два сорти - Італія, Зоріевой. Спочатку сорт винограду вирощувався на території Криму і України, але в наші дні відзначається хороша приживлюваність в умовах Підмосков'я і Ленінградської області.

Плюси і мінуси

Тасон став результатом селекції двох сортів винограду, тому від своїх батьків він узяв тільки кращі якості. До переваг садової культури відносять:

  • високу врожайність;
  • малий термін дозрівання;
  • здатність витримувати механічні дії при транспортуванні;
  • стійкість до гнильним явищ, здатність тривалий час зберігати смакові і зовнішні якості;
  • тривале утримання грон винограду на гілках;
  • здатність переносити низькі температури, підвищену вологість і надмірне випадання опадів.

високу врожайність;   малий термін дозрівання;   здатність витримувати механічні дії при транспортуванні;   стійкість до гнильним явищ, здатність тривалий час зберігати смакові і зовнішні якості;   тривале утримання грон винограду на гілках;   здатність переносити низькі температури, підвищену вологість і надмірне випадання опадів

Головним достоїнством винограду Тасон є відмінні смакові якості мускатних ягід, які фахівцями були оцінені як 8,2 бала. Виноград визнаний одним з кращих представників південних сортів. При цьому садівники відзначають всього 2 недоліки культури - недостатня стійкість до грибкових захворювань, необхідність укриття в зимовий період.

Характеристика і опис зовнішнього вигляду

Фахівцями виноград Тасон був визнаний яскравим представником мускатних сортів, що багато в чому обумовлено відмінними характеристиками плодів. Особливість його полягає в тому, що для виготовлення вин він практично не використовується, так як ідеально підходить для цілей реалізації. Він дозріває одним з перших, володіє унікальним смаком, легко переносить тривалі перевезення і має тривалий час зберігання.

Рослина відноситься до морозостійким, селекційні якості дозволяють переносити йому зниження температури до -22 C, але в північних регіонах потрібно проводити укриття пагонів на зиму.

кущ

Кущ винограду відрізняється потужним зростанням. Листові пластини набувають темно-зелене забарвлення і за формою є п'яти-лопатевими. Лоза відрізняється хорошою визреваемостью по всьому побіжу. Припустимо розмноження культури живцями.

Кількість врожаю і смакові якості ягід

Ягоди зібрані в великі грона вагою від 500 до 800 г, окремі здатні досягати питомої маси 1 200 г. При кількості від 30 до 40 пагонів плодоносними виявляються 55%. Для плодів характерна світла біло-рожеве забарвлення, при знаходженні в зоні попадання сонячних променів вони можуть набувати невеликий загар. Характеристики виноградин:

  • довжина - 25 см;
  • ширина - 18 мм;
  • вага - 7 м

Ягоди сорту Тасон мають щільну шкірку і соковиту м'якоть з невеликим вмістом дрібних насіння. Смак відрізняється солодкістю з вираженим мускатним відтінком.

Технологія посадки сорти Тасон

Отримання хорошого врожаю винограду вимагає дотримання агротехніки вирощування. Запорукою отримання хорошої віддачі ягід є правильний вибір саджанців, дотримання вимог до посадки і догляд з урахуванням особливостей садової культури.

вибір саджанців

Рекомендується купувати саджанці в спеціалізованому розсаднику зі спеціалізацією на вирощуванні виноградних сортів. Оптимальним є той, який розташований в тій же кліматичній зоні. Важливо вибирати пагони з добре розвиненою кореневою системою, без наявності пошкоджень, утворень і ознак надмірної сухості. При перевезенні коріння обертають плівкою для збереження достатнього рівня вологи.

терміни

Посадку проводять в кінці березня або в перших числах квітня. Важливо, щоб пагони встигли добре вкоренитися, що дозволить їм спокійно перезимувати і витримати низькі температури.

Схема і глибина посадки

Грунт для посадок готують з осені, ретельно перекопуючи. Для посадки формують лунки глибиною в 80 см і шириною 1 м. Відстань між кущами має бути не менше 1 м, між рядами залишають 3 метри. На дно кожної лунки поміщають компост, перепрілий гній і комплекс мінеральних добрив. Безпосередньо перед посадкою проводять підрізання коренів, видаляючи 15 см відростків. Для дезінфекції використовують розчин:

  • «Гексахлорана» - 200 г;
  • глина - 400 г;
  • вода - 10 л.

У розчині коріння витримують 5 хвилин, після чого занурюють в «бовтанку» з глини і гною. При бажанні додаю стимулятор росту - «Фумар», гумат натрію.

умови вирощування

Запорукою успішного вирощування є знання про особливості сорту і дотримання основних рекомендацій. Важливо правильно вибрати місце посадки, своєчасно проводити обрізання і підгодівлю рослини.

освітлення

Виноград відноситься до теплолюбних рослин, тому для посадок вибирають сонячні, добре освітлені місця. Від достатності освітлення буде залежати забарвлення ягід. При дефіциті його вони будуть блідо-рожевими, а при нормі придбають приємний загар.

Вимогливість до грунті

Виноград потребує легкому грунті, що володіє високою здатністю пропускати вологу і повітря. Важкі грунти вимагають робіт по поліпшенню проникності, для цього використовують бита цегла, суміш дрібних каменів або крупнозернистий пісок. Вимогливий Тасон до достатнього вмісту в землі поживних речовин.

полив

Тасон любить рясні регулярні поливи теплою водою. Зволожують грунт в ранні ранкові години або на заході, коли рослина не відчуває впливу прямих сонячних променів. Не можна допускати застою рідини, так як перезволоження негативно впливає на здоров'я пагонів.

Добриво і обробка

Фахівці радять при добриві рослини чергувати підгодівлі органікою і мінеральними добривами. Часто для цих цілей садівники використовують гній, компост, пташиний послід. Вибір хімічних препаратів залежить від особистих переваг садівника. Залежно від часу вегетації потреба в харчуванні у рослини відрізняється. Варто дотримуватися наступних рекомендацій:

  • азотні добрива - сприяють зростанню зеленої маси, тому їх вносять навесні, використовуючи сечовину або селітру, а в осінній період така підживлення зашкодить рослині;
  • фосфор - необхідний винограду в період цвітіння, тому внесення суперфосфату сприятиме кращому формуванню і визріванню ягід;
  • хлористий калій - вносять восени для прискорення дозрівання грон винограду і підготовці рослини до зими;
  • мідь - прискорює ріст рослини;
  • цинк - підвищує віддачу врожаю.

азотні добрива - сприяють зростанню зеленої маси, тому їх вносять навесні, використовуючи сечовину або селітру, а в осінній період така підживлення зашкодить рослині;   фосфор - необхідний винограду в період цвітіння, тому внесення суперфосфату сприятиме кращому формуванню і визріванню ягід;   хлористий калій - вносять восени для   прискорення дозрівання грон винограду   і підготовці рослини до зими;   мідь - прискорює ріст рослини;   цинк - підвищує віддачу врожаю

Для підгодівлі винограду можна вибирати одно- або багатокомпонентні препарати. У число популярних засобів комплексної дії відноситься «Флоровіт», «Акварин», «Кеміра». Норми внесення добрива розраховуються на підставі рекомендацій інструкції до препарату.

обрізка

Проведення обрізки сприяє підвищенню показників врожайності, поліпшення смакових якостей ягід і збільшення їх розмірів. Процедура допоможе плодам швидше дозріти і знизить трудовитрати по догляду за рослиною. Тасон любить сонце, тому кущах надають форму так, щоб кожна гроно отримувала достатню кількість сонця. Один кущ повинен містити від 30 до 40 очок і на одній гілці їх кількість не повинна перевищувати 8.

Укриття на зиму

Укриття паросткам винограду необхідно при посадці в регіоні з холодним кліматом. Для цих цілей використовують будь-який з підручних матеріалів - щити з дерева, шифер, руберойд, лінолеум. Захист рослині формують у вигляді трикутника з гострим верхом.

Запилення і початок плодоношення

Рослина формує квітки обох статей, тому на ділянці не потрібно висаджувати інші сорти. Виноград Тасон є представником ранньостиглих сортів, термін дозрівання становить 100-110 днів. Перший урожай в південних регіонах починають знімати в другій половині липня. У прохолодних умовах вирощування час збору зсувається в бік збільшення, але показники врожайності від цього не страждають.

Збір і тривалість зберігання врожаю

Перші грона винограду знімають у другій декаді липня. При обильности врожаю їх можна залишати на пагонах до середини вересня. Для вживання в свіжому вигляді ягоди зберігають в холодильнику, але не більше 30 діб. При організації спеціальних місць в прохолодному приміщенні термін можна продовжити до 3 місяців. Тасон вживають не тільки у свіжому вигляді. З винограду роблять родзинки, готують вино, сік, компот.

Хвороби і шкідники. Заходи боротьби з ними

Для винограду найнебезпечнішим захворюванням є борошниста роса, при якій рослина покривається білястим нальотом. Для боротьби з нею використовують «Карбофос», «Фолпет» і інші препарати, в складі яких присутній мідний купорос.

З шкідників найбільш небезпечною є тля. Комаха харчується соком рослини, що з часом призводить до нестачі поживних речовин. Про навалу шкідників говорить поява скручуються листя, пухирів і здуття. Для боротьби з навалою попелиці використовують препарати спрямованої дії.

Для боротьби з навалою попелиці використовують препарати спрямованої дії

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама