Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як боротися з кореневими і цибулинними кліщами?

  1. Особливості життєдіяльності кореневих кліщів
  2. Профілактика кореневих кліщів
  3. Як боротися з кореневими кліщами?
  4. Інсектициди і акарициди для боротьби зі шкідником

При згадці про грунтових шкідників більшість квітникарів відразу згадують про нематоди. Але тільки ними число мешкають в грунті комах, небезпечних для здоров'я рослин, не обмежується. Один з найважчих в ідентифікації та боротьбі з шкідниками - кореневої кліщ. Він докучає не всім рослинам. Але для цибулинних кімнатних зірок і орхідей він, найчастіше, стає причиною загибелі.

Кореневі кліщі і цибулинні кліщі - шкідники, які вважаються специфічною проблемою тільки цибулинних рослин. І дійсно, ці шкідливі комахи небезпечні для улюблених кімнатних цибулинних - гіацинтів, гіппеаструмів, амарилісів, тюльпанів, крокусів та їх великих і маленьких родичів. Але небезпечні вони і для ще одних рослин, що утворюють псевдобульби і різоми, - орхідей. Вони легко адаптуються і разюче швидко розмножуються, складні у виявленні і вимагають для боротьби з ними кардинальних заходів.

Вони легко адаптуються і разюче швидко розмножуються, складні у виявленні і вимагають для боротьби з ними кардинальних заходів

Цибулинний кореневої кліщ (Rhizoglyphus echinopus)

зміст:

Особливості життєдіяльності кореневих кліщів

До кореневих кліщів зараховують два види комах-шкідників, буквально прогризають рослини (і не завжди тільки коріння і цибулини):

  • Справжній кореневої кліщ - Rhizoglyphus echinopus, він здатний вигризти всю цибулину зсередини, залишаючи одну оболонку. Це некрупное, але прекрасно помітне навіть неозброєним оком комаха з чотирма парами ніжок і ясно-жовтим тільцем довжиною до 1 см, звужується до кінця і широкоовальні в «черевці».
  • Цибулинний кліщ - Steneotarsonemus - більш велика комаха з овальним білим або жовтуватим тільцем і всього двома парами ніг.

Кореневі кліщі буквально прогризають цибулини, псевдолуковіци і корнеклубни, пробираючись все далі і залишаючи після себе добре помітні руйнування - схожі на буре труху продукти розпаду. У коренях орхідей вони залишають помітні «ходи».

Але помітити поразки дуже складно: найчастіше кореневі кліщі селяться в денце цибулин і виявити їх можна тільки при пересадці або, коли внаслідок все більшого ураження цибулин, зупиняється цвітіння, починається всихання листя і квітконосів і доводиться вдаватися до екстреного огляду цибулини. А ось самі комахи досить добре видно, як і їх личинки і яйця.

Кореневі кліщі активно розмножуються при будь-якій температурі вище 10 градусів (і чим спекотніше, тим швидше вони поширюються). Але найнебезпечніша риса цих шкідників - на відміну від більшості добре знайомих будь-якому власникові колекції кімнатних рослин наземних комах - кореневі кліщі подібні нематодам: вони обожнюють високу вологість і активніше розмножуються саме у вологому середовищі.

Складність боротьби з кореневими кліщами багато в чому пов'язана і з тим, що вони виживають навіть в найнесприятливіших умовах: самки впадають в діапаузу (стан з загальмованою життєдіяльністю), зариваючись в грунт або ховаючись у важкодоступних місцях рослини до тих пір, поки атмосфера не зміниться і чи не виникнуть сприятливі для них умови. «У сплячці» виявити кліщів дуже складно.

Профілактика кореневих кліщів

Кращий метод профілактики від кореневих кліщів - підтримання чистоти верхнього шару грунту і оптимального середовища для рослин. Не варто залишати на квітконосах зів'ялі квіти, а тим більше - давати залежуватися опалим листям, давати скупчуватися сміття нагорі субстрату (забруднене верхній шар можна знімати частіше, а не тільки при пересадці або навесні).

Вологість повітря повинна підтримуватися в оптимальних межах. А протирання листя або душеваніе для тих рослин, які це дозволяють, не повинно супроводжуватися замочуванням і забрудненням ґрунту. Завжди потрібно намагатися підтримувати необхідну вологість субстрату. Перезволоження, вогкість, застаивание води в піддонах вкрай небезпечні для всіх цибулинних.

Ознаки ушкодження цибулини кореневих кліщем. © Doctor Mom

Не менш важливо і правильне зберігання цибулин на стадії спокою. Прохолодне, сухе приміщення з показником вологості не вище 40% - головна запорука того, що цибулини і поза грунту, і в горщиках, які перебувають у фазі спокою, не постраждають від цих шкідників.

Якщо ви тільки купуєте цибулини для посадки, то їх краще залишити на кілька днів в сухому прохолодному місці і оглянути з усією ретельністю. А ось від покупки заражених квітучих красенів ніхто не застрахований. Тому карантинний період дуже важливий, його варто дотримуватися з усією строгістю.

Як боротися з кореневими кліщами?

Боротися з кореневими кліщами куди важче. Чим раніше буде виявлено ознаки ураження кореневими кліщами, тим краще. Адже в цьому випадку можна буде обмежитися мінімальними заходами обробки цибулини і вище шанс врятувати рослина. Але в будь-якому випадку мова йде про екстрені пересадках і травмуючих рослина процедурах.

Справитися з кореневими кліщами без обробки самих цибулин просто неможливо. І хоча є кілька більш безпечних методів обробки від шкідників, найчастіше повністю позбутися від кореневих кліщів допомагають тільки досить агресивні хімічні засоби і обробки.

Рослини, у яких є підозра на поширення кореневих кліщів, потрібно якомога швидше ізолювати від решти культур в колекції і негайно приступити до екстреної пересадки. Цибулину і коріння при цьому в будь-якому випадку доведеться витягти з грунту повністю. Процес очищення цибулини для огляду включає такі кроки:

  1. Видалення всього вільного грунту вручну.
  2. Остаточне видалення субстрату шляхом акуратного промивання.
  3. Огляд цибулини на наявність і серйозність ушкоджень.

«Чисті» цибулини і коріння обробляють препаратами для боротьби з кореневими кліщами. Тут підхід може бути дуже різним, але, як правило, краще «не гратися», а відразу вибирати засоби серйозніше. Боротьба з кореневими кліщами включає кілька «ступенів» обробки - органічні, або природні засоби та інсектициди різного типу.

Органічні методи боротьби:

  1. Протирання мильним розчином або замочування в мильному розчині. Якщо поразка вдалося помітити на початковій стадії або ви хочете попередити зараження сусідніх рослин, то цей метод можна вважати початковою профілактикою. Цибулини протирають міцним мильним розчином або замочують в сильному розчині на 1 годину, після чого промивають під проточною водою. Це малоефективний метод, який допоможе лише на самій початковій стадії ураження кореневими кліщами.
  2. Замочування в розчині марганцівки (аналогічно обробці мильним розчином).
  3. Обробка спиртом. Спирт вважається найефективнішим засобом боротьби з кореневими кліщами. Але для того щоб знищити кліщів таким чином, доведеться обробляти цибулини досить міцним спиртом, що само по собі може викликати опіки. Перш ніж обробляти рослини, проводять перевірку реакції тканин цибулини або коренів (опіки проявляються лише через 2-3 дня, так що така обробка підійде тільки цибулин на стадії спокою, які можна зберігати поза грунту). Спирт міцністю від 40 до 70% використовують, протираючи цибулини рясно змоченим тампоном або проводячи легке обприскування. Крім обробки рослин, спирт можна використовувати для дезінфекції ємностей, піддону і підвіконня, особливо важкодоступних місць.
  4. Ще один щадний метод обробки при початковому ураженні - трав'яні настої і відвари. При незначному ураженні впоратися з кліщами допоможе замочування або обмивання:
    • настоєм 3-х розтертих зубчиків часнику в 1 л води (препарат готовий через 3 години і ефективний протягом доби);
    • відваром бульб цикламена (1 ст.л. на 1 склянку води);
    • відвар листя кропиви (150-200 г на 1 л окропу).

Обробка цибулин від кореневого кліща. © beatrice164

Як альтернативу обробки рослинними препаратами, можна розглядати і обробку цибулин ультрафіолетовими лампами (процедури по 2 хвилини 1 раз в тиждень).

Всі види природних методів боротьби можна використовувати і для цибулин без викопування - поливаючи розчинами і настоями грунт і обприскуючи рослини. Але така обробка актуальна тільки при підозрах на наявність кореневих кліщів і в самій ранній стадії пошкодження рослин.

Інсектициди і акарициди для боротьби зі шкідником

Але якщо ризикувати ви не хочете, ураження досить серйозне, то ефективними будуть тільки два варіанти:

  1. Біопрепарати від комах-шкідників. Багато сучасні препарати на основі ефірних масел і витяжок з рослин, біогумусу та ін. Надають системне інсектицидну дію. І їх можна з успіхом використовувати і для боротьби з кореневими кліщами.
  2. Інсектицидні препарати - ефективний, але не найдієвіший спосіб боротьби. Замість системних інсектицидів краще використовувати більш «вузькоспеціалізовані» препарати - акарициди, призначені для боротьби саме з кліщами.

Обробку і біологічними, і хімічними інсектицидними засобами проводять однаково: цибулини замочують в розчині, точно дотримуючись вказівки виробника по його концентрації і тривалості обробки. Після знезараження цибулини ретельно підсушують, і тільки потім приступають до висадки.

Будь-яку ємність (навіть нову), в яку будуть висаджувати цибулину, минулий обробку від кореневих кліщів, доведеться дезінфікувати. Для очищення використовують або спирт, або кип'ятіння і ошпаріваніе, або розчин інсектицидів.

Грунт для посадки використовують тільки свіжу, бажано з числа готових покупних субстратів з гарантією обробки від ґрунтових шкідників.

Який би метод боротьби ви не вибрали, в процесі бою з кореневими і цибулинними кліщами потрібно обов'язково пам'ятати про основні принципи обробки:

  1. обробка тільки уражених частин або ділянок малоефективна: замочування або протирання потрібно піддати все коріння і всю поверхню цибулини, а не тільки денце;
  2. ці шкідники дуже швидко адаптуються, і щоб впоратися з сильними ураженнями, особливо якщо зараження відбувається повторно, потрібно чергувати і постійно міняти препарати;
  3. розчин будь-якого препарату, навіть біологічного або рослинного настою, готують і використовують протягом 1 дня;
  4. перед обробкою інсектицидами і акарицидами цибулини потрібно ретельно очистити і промити;
  5. вікно і підвіконня, на якому стояло і буде стояти заражене рослина, краще обмивати щодня;
  6. ніколи не варто забувати про засоби індивідуального захисту, при потребі одягаючи не тільки рукавички, а й повний комплект захисного одягу з окулярами і респіратором, завжди обробляючи руки і обличчя з милом після контакту з будь-якими препаратами для боротьби з кореневими кліщами.

Ознаки ушкодження цибулини кореневих кліщем. © Doctor Mom

Цибулинні рослини, які «пережили» обробку від кореневих кліщів, потребують не просто в якісному, а в більш ретельному догляді. Поливати їх потрібно дуже акуратно. Температура повітря і освітлення повинні відповідати вимогам рослин. Відновитися повністю такі цибулинні зможуть не так швидко, як після звичайної пересадки, тому краще не поспішати з підгодівлею і стимуляцією цвітіння.

Як боротися з кореневими кліщами?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама