Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Фітофтора на помідорах у теплиці як боротися »eТепліца

  1. Як і коли з'являється фітофтора на томатах
  2. профілактика фітофтори
  3. Як правильно проводити обробку
  4. Лікування фітофтори помідор
  5. народні методи
  6. Боремося з фітофторою народними засобами: відео

Вирощуючи томати в парнику, не завжди вдається вберегти їх від самого серйозного захворювання культури - фітофтори Вирощуючи томати в парнику, не завжди вдається вберегти їх від самого серйозного захворювання культури - фітофтори. Як проявляється фітофтора на помідорах в теплиці, як боротися з нею і проводити профілактику розглянемо детально.

Як і коли з'являється фітофтора на томатах

Фітофтора проявляється спочатку на листочках. Утворюються невеликі темні, коричневі або жовтуваті плями, з часом збільшуються. Листя засихають, хвороба поширюється. Уражені квіти відпадають, а плоди гниють.

Уражені квіти відпадають, а плоди гниють

Поразка стебла томата фітофторою

Спори фітофтора потрапляють в рослину через листочки, але для цього їм потрібна волога. Тому розвиток фітофтори відбувається в середині літа, коли дощі не рідкість, а ночі все холодніше. Недотримання правил поливу (наприклад, полив дощуванням) також провокує потрапляння спор всередину рослини.

Отже, виникає хвороба найчастіше при таких умовах:

  • погода стоїть сира, похмура, прохолодна;
  • велика кількість вапна в землі. Її використовують для зниження кислотності грунту, тому головне в усьому знати міру;
  • перепади температур. У деяких регіонах навіть влітку можливі прохолодні ночі і випадання роси. Потрібно закривати на ніч кватирки, якщо різниця денної і нічної температур значна;
  • загущені кущі. Не можна садити помідори дуже близько, слід дотримуватися схему, щоб запобігти скупченню вологи у коренів. З цією ж метою, слід вчасно проводити пасинкування і обривати зайві відростки;
  • слабкі кущики. Потрібно вчасно вносити підживлення, щоб кущі отримували весь комплекс мікроелементів. Це підвищує імунітет помідор.

Фітофтора на листках томата

Спори фітофтори зберігаються на бадиллі, в грунті, насінні. Також вони можуть поширюватися по повітрю між кущами.

Увага! При сухій спекотній погоді суперечки гинуть протягом 2-х годин. Якщо знизити в парнику вологість і підвищити температуру, можна без застосування додаткових препаратів позбутися від грибка.

профілактика фітофтори

Чим лікувати фітофтори, впоратися з якою вкрай непросто, краще дотримуватися комплекс заходів, щоб не допустити її появи в теплиці. Перш за все, це відноситься до знезараження грунту і насіння, які можуть зберігати спори грибка. Для цього підходить марганцівка. Насіння обробляють перед висадкою, а в лунки наливають воду з марганцівкою перед пересадкою розсади. Садити помідори можна після пасльонових (картопля, баклажан, перець), які могли зберегти суперечки хвороби.

Порада! Варто вибирати для висадки гібриди і спеціально виведені сорти, які стійкі до хвороби.

Перед висадкою томатів обробіть посівний матеріал від фітофтори

При догляді потрібно дотримуватись таких правил:

  • в похмуру або холодну погоду не поливати кущі;
  • своєчасно підгодовувати мінеральними добривами з вмістом фосфору і калію;
  • поливати вранці, щоб до вечора вода вбралася (тільки під корінь);
  • провітрювати теплицю при підвищеній вологості;
  • кущі підв'язувати, проріджувати;
  • відпали листя і прибрану осінь бадилля спалювати.

Як правильно проводити обробку

Для профілактики варто обприскувати помідори хімічними препаратами або розчинами, приготовленими за народними рецептами. Обробляти кущики можна під час дощу або жарким днем, коли сонце особливо активно. Краще вибирати вечірні години в НЕ дощовий день.

Зазвичай 3-4 рази за сезон досить для запобігання захворювання. Якщо літо рясніє опадами, профілактику проводять частіше.

Обприскування томатів у теплиці

Рекомендується така схема обприскування:

  1. Коли рослина прижилася, до першої зав'язі. Підійде перша декада липня, коли хвороба зазвичай починає проявлятися. Але це залежить від умов вологості в теплиці.
  2. Через 7-14-21 день, в залежності від обраного способу.
  3. При визрівання плодів. Обробляти хімічними препаратами в цей період не можна, щоб речовина не збереглося в плодах.

Увага! Рекомендують чергувати різні варіанти обробки щороку, щоб грибок не адаптовані. Це допоможе також виявити більш ефективний для конкретних умов.

Лікування фітофтори помідор

Багато досвідчених дачники відзначають, що вилікувати захворіла рослина не можна. При перших ознаках його краще відразу видалити, щоб не поширювалася хвороба далі. Кущик потрібно спалити. Якщо на ньому є зелені плоди, їх можна спробувати зберегти. Опустити їх в гарячу (65 ° C) воду, ретельно витерти і залишити на підвіконні чи іншому теплом освітленому місці на дозрівання.

З традиційних засобів для лікування частіше застосовують бордосскую рідина або бургундську. Суміші можна виготовити самому з вапна і мідного купоросу або купити готові в судовому магазині. Спосіб добре зарекомендований, хоч і дещо застарілий.

Фітоспорін

Велику ефективність відзначають при обприскуванні, в т.ч. з метою профілактики, Фітоспорін. Крім лікувальної функції, препарат сприяє розвитку рослини і краще плодоношення томатів. Також його можна додавати в воду для звичайного поливу, щоб вбити спори грибка, що містяться в грунті.

З дієвих препаратів для лікування фітофтори використовують:

  • Алірін-Б;
  • Гамаір;
  • Біо-Фунгіцид;
  • Байкал ЕМ-1.

При масовому ураженні, щоб врятувати самі плоди, потрібно саме їх обприскати хлористим кальцієм (10%).

При масовому ураженні, щоб врятувати самі плоди, потрібно саме їх обприскати хлористим кальцієм (10%)

Препарати від фітофтори

Для лікувальних і профілактичних заходів використовують лікувальні препарати протигрибкової дії, що продаються в аптеці: Метронідазол, Трихопол. Розчиняється 10 таблеток на 10 л і обприскують листя, пагони і плоди. Проводити повторні процедури можна раз в 7-14 днів.

народні методи

Часниковий настій традиційно використовується для профілактики і лікування фітофтори. Для його приготування потрібно подрібнити пагони, листя, стрілки або зубки часнику і залити водою на 2 дня. Після чого розчин відфільтрувати і можна обробляти кущі. Нерідко в настій додають йод або марганцівку для посилення ефекту. Через тиждень можна повторювати процедуру.

Через тиждень можна повторювати процедуру

Народні методи на основі часнику досить ефективні

Молочні продукти використовують досить часто. Молочно-кислі грибки сильніші і фітофтора програє в цій боротьбі. Приготувати розчин можна з 1 л кефіру на 8-10 л води, залишивши на 2 дня, щоб суміш перебродила. Деякі дачники додають ще й крапельку йоду. Як тільки розсада прижилася, можна починати обприскування. Частота і періодичність значення не має. Можна обприскати рослини сироваткою, розбавивши 1: 1 з водою.

Увага! Для підвищення імунітету помідор, їх обробляють медьсодержащими речовинами. Іноді для підв'язки помідор використовують мідний дріт, протикаючи нею стебло рослини, щоб наситити його міддю.

Існують також інші народні способи для профілактики фітофтори:

  1. Зола. Можна використовувати в сухому вигляді або готувати настій. У першому випадку засипають золу в лунки і опудривают кущі. Розчин (1,5 банки на відро) наполягають 5-7 днів. Обробляють 3 рази: прижилася розсаду, до цвітіння і після появи плодів. У настій можна додати мило рідке або подрібнене господарське.
  2. Сіль. Готується розчин: стакан солі на відро. Заражені листочки видаляють і обприскують кущі. Розчин при висиханні утворює захисну плівку на листках і стеблах, яка не дає спорах грибка проникати всередину.
  3. Мило. Подрібнюють господарське мило і заливають водою. Після розчинення, додають кальциновану соду в такій же кількості, як мило.

    Господарське мило допомагає позбутися від фітофтори і інших захворювань овочів в теплиці

  4. Дріжджі. Використовують тільки в момент виникнення перших ознак фітофтори. Розчин готують з 100 г свіжих дріжджів на відро.
  5. Солома. Приготувати перепрілий солому або сіно: залити 1 кг відром води. Через 4 дні вона готова. Додається в настій і сечовина. Періодичність обробки: 10 днів.

Вважається, що позакореневе підживлення коров'яком також дуже ефективна для профілактики фітофтори. Вона сприяє підвищенню імунітету, через що томати зможуть чинити опір хвороби. 300 г гною настоюється в 8 л води. Перший раз підживлення рекомендована в першій половині червня, наступна - через 2 тижні. Всього обприскування проводять 3 рази за літо.

Боремося з фітофторою народними засобами: відео

Фітофтора на помідорах: фото

Фітофтора на помідорах: фото

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама