Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Руйнівна сила любові

  1. В лом або в музей?
  2. Почуття замки не запрешено

Як ритуали молодят стали міський проблемою

Тиждень тому після реставрації в центрі Петербурга відкрилося «Трехмостье» - архітектурний бруківці ансамбль за храмом Спас-на-Крові. Після ремонту на Мало-Конюшенної і Театральному мостах крім блискучою позолоти і свіжопофарбованих перил з'явилося і кілька нових «елементів декору» - таблички з написом «Вішати замки заборонено». «Вечірці» дізналася, наскільки серйозною проблемою стали для мостовиків шлюбні традиції і яка доля уготована металевим символам почуттів.

В лом або в музей?

«Трехмостье» дуже популярно серед молодят. Згідно з повір'ям, у тих, хто пройде по всім трьом мостам і по черзі загляне в води Мийки і каналу Грибоєдова, шлюб буде щасливим. І хоча «Потрійний міст» - об'єкт культурної спадщини федерального значення, який цього року відзначив своє 185-річчя, це не заважало закоханим парам причіплювати до огорожі численні шлюбні замки. За двадцять років, що минули з останнього капремонту, вони буквально обліпили і голови горгони Медузи, зображені на перилах, і золочені опори світильників.

Під час реставрації все «прикраси» були зрізані. Однак віце-губернатор Ігор Албіна зазначив, що за кожним замком «стоїть новий осередок суспільства», тому знищувати їх не можна, і порадив керівництву СПб ДБУ «Мостотрест» створити музей.

- Ми з повагою ставимося до почуттів закоханих і намагаємося зберігати замки, - розповіли «Вечірці» в прес-службі установи. - Ті, що знаходяться в дуже непривабливому стані, доводиться утилізувати як металобрухт, але хороші поповнюють експозицію «Мостотрест». Зараз в ній 187 замків з різних мостів.

У прес-службі також пояснили, що демонтувати романтичні символи необхідно з кількох причин. По-перше, є обмеження по несучої здатності тротуарній частині та вага, який додають замки, може виявитися надмірною. По-друге, вони шкодять чавунним елементів перил, так як чавун - метал крихкий. По-третє, пошкоджується фарба, що призводить до корозії конструкцій. Нарешті, іржаві грона, що звисають з перил, не додають краси чепурні видами Петербурга.

Традиція вішати замки на мостах прийшла до нас з Європи не так давно, але прижилася міцно, особливо в Північній столиці, де стільки річок, каналів і переправ через них. Як відзначають в «Мостотрест», молодята стали активно розміщувати залізні символи на перилах, декоративних ланцюгах і торшери з початку 2000-х років. В топі найпопулярніших і, відповідно, «страждають» мостів виявилися «Трехмостье», Поцілунків міст, Анічков міст, а також Вітрильний і Радянський мости через Обвідний канал в Кронштадті. Фахівці зрізають замки в міру необхідності, в середньому в рік понад тисячу штук.

- Конфліктів з городянами не виникало жодного разу, - підкреслили в установі. - Навпаки, небайдужі жителі просять нас звільнити мости від зайвого навантаження і дати можливість милуватися справжньою красою цих символів Петербурга.

При цьому мостовики намагаються йти назустріч молодятам. Так, у Поцелуева моста вони встановили спеціальну конструкцію-решітку, щоб і закохані могли дотримати ритуал, і пам'ятник не постраждав. А в Опочінінском саду на Василівському острові є металеве дерево-серце зі спеціальним скринькою для ключів. Свідомі пари кріплять замки в таких місцях. Однак чимало ще тих, хто продовжує вішати їх на переправах.

Почуття замки не запрешено

Навіщо взагалі закохані вішають замки на мостах і невже їх не лякає той факт, що через роки символ любові перетвориться в іржавий шматок металу або взагалі відправиться в лом? З цими питаннями ми звернулися до психолога Наталії Картавих.

- Думаю, в основі цього лежить інтернаціональне і древнє захисна властивість психіки - так зване магічне мислення. Виконуючи певні ритуали, ми знижуємо тривогу і страх перед майбутнім. Немов якщо ритуал правильно виконаний від початку до кінця, то і все інше, в даному випадку сімейне життя, буде по плечу. А вже якщо наречена впустила кільце, то все невизначені страхи прив'язуються до чогось конкретного і «піднімаються» з глибин, - пояснює психолог.

За словами Наталії Картавих, і міст, і замок навантажені великим символічним значенням - вони з'єднують, утримують (а замок ще й не відкривається без ключа, який є тільки у молодят або взагалі викинутий), тому вони відмінно підходять для такого роду ритуалів. Молоді хочуть вірити, що саме ці символи допоможуть їм утриматися разом, незважаючи на труднощі. А краса процесу і фотографій роблять ритуал ще більш популярним.

- Якщо пара добре ладнає, впевнена в стосунках, вміє вирішувати проблеми, то і поломка замку не зможе викликати тривогу або страх, - додає психолог. - А якщо відносини і так тримаються насилу або молодята дуже тривожаться з приводу майбутнього, звичайно, такий привід підніме бурю почуттів, зробить їх усвідомленими.

В такому випадку чи не краще зберігати замочки будинку? І закоханим спокійніше, і огорожі не псуються.

- З точки зору краси і безпеки мостів, звичайно, вдома спокійніше, - відповідає фахівець. - Але в плані гармонії відносин, набагато корисніше розбиратися зі страхами з приводу майбутнього сімейного життя, тоді і цілісність замку буде не важлива. Адже його поломка - лише спусковий гачок для тих почуттів, які вже і так є у людини всередині. - З точки зору краси і безпеки мостів, звичайно, вдома спокійніше, - відповідає фахівець

Вважається, що традиція шлюбних замків зародилася у Флоренції, де закохані вішали їх на пішохідному мосту Понте-Веккьо, а ключі викидали в річку Арно, скріплюючи свій союз. Обряд став дуже популярним в Італії, а потім і в усьому світі, після того як письменник Федеріко Моччіа згадав його у своєму романі «Три метри над небом». Сила любові, перетворившись в силу тяжкості, обрушила вже кілька конструкцій - наприклад, стовп на Мульвіевом мосту в Римі і частина конструкції моста Мистецтв в Парижі.

Фото Лідії Верещагін

В лом або в музей?
В лом або в музей?
В такому випадку чи не краще зберігати замочки будинку?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама