Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як зробити розводку каналізації в приватному будинку своїми руками правильно

  1. Вимоги до системи каналізації заміського будинку
  2. елементи розводки
  3. Каналізаційні стояки
  4. Лінії відведення стічних вод
  5. вентиляційні клапани
  6. Відведення стічних вод в каналізаційний колектор
  7. монтуємо самостійно
  8. Монтаж труб внутрішньої каналізації

Заміський будинок без зручностей - нонсенс в наші дні, адже для облаштування каналізації не потрібно величезних витрат. Сучасний ринок пропонує будь-які елементи зливних систем, в числі яких є безліч недорогих рішень. А якщо ще й будівельні роботи провести своїми руками, то ціна комфортного проживання буде взагалі гранично низькою. Єдине, що для цього буде потрібно - грамотний підхід до будівництва каналізації, виконання всіх вимог СНиП та контроль якості проведених робіт на кожному етапі. В іншому випадку комфорт обернеться головним болем в боротьбі з засмічення і протечками.

Вимоги до системи каналізації заміського будинку

Заміський будинок без зручностей - нонсенс в наші дні, адже для облаштування каналізації не потрібно величезних витрат

Розведення каналізації в приватному будинку найкраще зробити пластиковими трубами

Найкраще схему розводки каналізації скласти ще на етапі проектування будинку. Це дозволить правильно визначити розміщення обладнання і визначитися з типом розводки. Монтажем зливної системи займаються безпосередньо під час будівництва. Для довгої і безвідмовної роботи каналізації важливо дотримуватися вимог до будівництва систем такого типу:

  • Всі трубопроводи, по яких стічні води проходять самопливом, повинні мати необхідний ухил від будинку до точки водовідведення.
  • Правильний підбір перетинів зливних магістралей.
  • Дотримання принципу послідовності при монтажі обладнання.
  • Максимальне зменшення ділянок магістралей з поворотами і перепадами висот.
  • Монтаж ревізійних елементів на проблемних ділянках каналізаційних трубопроводів.
  • Установка вентиляційних конструкцій.
  • Достатня глибина прокладки трубопроводу (нижче точки промерзання грунту), правильна теплоізоляція або обігрів.

Каналізаційна система може мати як гравітаційну розведення (стічні води рухаються самопливом), так і примусову (із застосуванням циркуляційних насосів). Найчастіше систему з насосами змушені встановлювати власники будинків, значно віддалених від точок водозбору або магістралі центральної каналізації.

елементи розводки

Каналізаційна система приватного будинку складається з декількох елементів, що забезпечують її правильне функціонування:

  • Каналізаційний стояк;
  • Лінії відведення стічних вод;
  • Каналізаційний колодязь;
  • колектори;
  • Трубопровід.
  • Система очищення стічних вод;
  • Устаткування для примусового водовідведення.

Наявність або відсутність тих чи інших елементів буде залежати від конкретної схеми каналізації, а також необхідності в додатковому устаткуванні.

Каналізаційні стояки

При монтажі стояка обов'язково встановіть ревізійні елементи для можливості його прочищення

Найважливішим елементом каналізаційної системи є каналізаційний стояк. Зазвичай застосовується один такий центральний елемент, але в разі широкої мережі відвідних трубопроводів можлива установка декількох стояків, відведення стоків від яких відбувається на самому нижньому рівні.

Найголовніша вимога до установки цього елемента - достатня прохідний перетин і вертикальна установка. До того ж будь-яка каналізаційна система повинна базуватися на двох місцях приєднання. У вищій точці облаштовують фановий вентиляційний стояк, а на нижньому рівні роблять випуск. При недотриманні цих умов каналізаційні стоки будуть застоюватися з поширенням неприємних запахів по всьому будинку. Іншим неприємним фактором є те, що в трубопроводах буде підвищуватися тиск газів, впливаючи на клапани обладнання.

Врахуйте, що поєднання фанових стояків з вентиляційною системою заборонено нормами СНиП. Згідно їхніми правилами не можна також відводити кілька стояків в одну вентиляційну шахту, а ось один фановий відведення можна вивести, однак його трубопровід повинен бути вище верхньої точки даху на 10см.

Установку стояків виконують з найнижчої точки, встановлюючи труби вгору розтрубами. Виконуючи їх монтаж, не треба забувати про наявність ревізійних елементів в місцях, схильних до ризику засмічень. Навіть якщо проблемних ділянок немає, а трубопровід являє собою пряму лінію, необхідно передбачати один ревізійний фітінг на 20-30м магістралі.

У разі необхідності підключення каналізаційного випуску сантехніки нижче позначки розміщення стояка, його встановлюють рівним, без поворотів

Унітаз і біде підключають трубою діаметром 110 мм

Лінії відведення стічних вод

Для монтажу каналізації найкраще використовувати пластикові каналізаційні труби. Вони мають масу переваг перед металевими або азбестоцементними виробами. Найчастіше для стояків каналізації, а також для підключення біде і унітазів застосовують труби Ø110мм, а для приєднання решти устаткування - Ø50мм.

Горизонтальні каналізаційні трубопроводи монтують відразу ж після установки стояка, виконуючи приєднання за допомогою фітингів 110 / 50мм. Підключення сантехнічного обладнання повинні мати однакові з трубопроводом діаметри випусків, тобто для підключення унітазів та біде відвідна магістраль повинна мати Ø110мм. Виконуючи монтаж, треба дотримуватися і необхідні ухили - для 50-мм труб він повинен бути не менше 30мм на 1м трубопроводу, а для 110-мм труби - 20 і більше міліметрів на один погонний метр.

При цьому обов'язково виконання наступних умов:

  • Довжина відвідної каналізаційної лінії не повинна перевищувати 10м. В іншому випадку необхідна установка додаткового каналізаційного стояка.
  • Відстань обладнання від стояка має підкорятися такому правилу - найближче повинні бути встановлені сантехнічні прилади з випусками Ø110мм.
  • Не допускається зміна ухилу на різних ділянках одного відвідного трубопроводу.
  • При необхідності повороту 90 ° його виконують установкою на деякій відстані двох колін 45 °. У цьому випадку вдасться уникнути утворення засмічень.

При прокладанні трубопроводів не допускається розташування стиків труб в місцях проходження крізь стіни, перекриття або фундамент.

Нижні ділянки випусків обов'язково треба оснащувати ревізійними фітингами, а верхні - вентиляційними клапанами.

Схема випуску стояка

вентиляційні клапани

Дуже часто вихід стояка на горище або установка його над рівнем покрівлі утруднена. В такому випадку відкритий його кінець дозволить поширюватися неприємних запахів каналізації по всьому будинку. Якщо ж цей отвір перекрити, то в процесі зливу не уникнути розрідження в стояку, яке буде зривати гідрозатвори сифонів і колін.

Для того щоб припинити надходження газів з каналізації і в той же час під час зливів відновлювати в стояках атмосферний тиск, застосовують вентиляційні клапани. При установці такого приладу на стояк, розміщений у ванній або туалеті, треба забезпечити достатню відстань від клапана до стелі для вільного доступу необхідної кількості повітря.

Схема роботи вентиляційного клапана

Відведення стічних вод в каналізаційний колектор

Випуск стояка облаштовують за допомогою двох 45 ° або трьох 30 ° фітингів-колін, підключивши його до зовнішньої лінії відведення каналізаційних стоків. При цьому місце установки випуску має перебувати на 20-30см нижче точки промерзання грунту, а ухил відвідного трубопроводу повинен бути не менше 2 см на 1 м труби. Для збору стоків облаштовують каналізаційний колектор накопичувального або фільтраційного типу або септик.

монтуємо самостійно

Для того щоб самостійно зробити розводку каналізації в приватному будинку, перш за все треба скласти детальну схему. Для цього краще взяти папір з міліметровою розміткою і нанести на неї план будинку з урахуванням масштабу. Далі на кресленні зазначають місця розташування сантехнічних приладів і визначають місце установки стояка. Після цього на план наносять трубопроводи з усіма фасонними частинами. Якщо будинок має кілька поверхів, треба скласти такий же креслення для кожного поверху. З ним визначити загальну довжину труб досить просто, до того ж схема істотно спростить розрахунок необхідної кількості фітингів.

З ним визначити загальну довжину труб досить просто, до того ж схема істотно спростить розрахунок необхідної кількості фітингів

Схема монтажу ухилів каналізаційних труб

Після закупівлі всіх необхідних матеріалів роботу ведуть в наступному порядку:

  • На сантехнічні прилади встановлюють сифони і коліна-гідрозатвори.
  • Приєднують до сифона трубу Ø50мм.
  • За допомогою двох 45 ° колін підключають випуск до горизонтального відвідному трубопроводу.
  • До стояка відвідну лінію ведуть з ухилом в 30мм на кожну 1000мм довжини трубопроводу. Його величину досить просто витримувати, якщо труби кріпити за допомогою спеціальних хомутів.
  • При прихованому монтажі кожен поворот каналізації оснащують ревізією. Трійник із спеціальним косим люком для обслуговування трубопроводу встановлюють і на стояк на кожному поверсі будівлі.
  • Унітаз підключають до горизонтальної лінії Ø110мм за допомогою прямокутного трійника і кутового фітинга.
  • Для проходження труби крізь стіни і перекриття в них встановлюється металева гільза, а труба захищається утеплювачем. Гільзу необхідно зафіксувати піщано-цементним розчином.
  • При необхідності перейти з 50мм труби на 110мм, використовують редукцію 50/110.
  • Встановлюють вентиляційний клапан.
  • Під'єднують внутрішню трубу до зовнішньої (для плавного повороту використовують кілька 30 ° кутових фітингів).

При з'єднанні труб між собою всі їх стики необхідно обробити силіконовим герметиком або спеціальним клеїть складом. Це не тільки додасть трубопроводу міцності, а й підвищить його герметичність. Особливу важливість така робота має при прихованому проходженні труб (під підлогою або панелями).

Монтаж труб внутрішньої каналізації

Як бачите, в тому, щоб побудувати каналізацію власноруч, немає особливих складнощів. Важливо тільки на етапі розведення трубопроводів дотримуватися всіх правил і рекомендацій. Тоді ваша система буде функціонувати правильно, а її обслуговування не викличе ніяких складнощів.

Завдяки різнобічним захопленням пишу на різні теми, але найулюбленіші - техніка, технології і будівництво. Можливо тому, що знаю безліч нюансів в цих областях не тільки теоретично, внаслідок навчання в технічному університеті та аспірантурі, а й з практичного боку, так як намагаюся все робити своїми руками. Оцініть статтю: Поділіться з друзями!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама