Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Утеплювач для стін: 8 варіантів

  1. Критерії оцінки властивостей утеплювачів
  2. Способи утеплення стін будинків
  3. Утеплення будинків пінопластом
  4. Екструдований пінополістирол
  5. Утеплення будинків скловатою
  6. Мінеральна (базальтова) вата
  7. Оздоблення стін сендвіч панелями
  8. Оздоблення стін пробкою
  9. Використання в утепленні ековати
  10. Оздоблення стін фасадною штукатуркою
  11. Висновок по темі

Вибираючи утеплювач для стін, необхідно враховувати всі його особливості і технічні характеристики. Від них залежить кошторис проведення запланованих робіт і технологія їх виконання. Правильний вибір утеплювача для стін дозволяє не тільки значно заощадити на опаленні будинку в холодну пору року, але і уникнути зайвих витрат на його охолодження в літню спеку. Якісна теплоізоляція стін сприяє створенню та підтриманню в приміщеннях комфортної атмосфери і оптимального рівня вологості повітря. Різні види утеплювачів для стін мають свої плюси і мінуси, що випливають з властивостей матеріалу і технології його монтажу.

Правильний вибір утеплювача для стін дозволяє не тільки значно заощадити на опаленні будинку в холодну пору року, але і уникнути зайвих витрат на його охолодження в літню спеку

Критерії оцінки властивостей утеплювачів

Сьогодні у продажу представлені найрізноманітніші ізоляційні матеріали для стін. Щоб не розгубитися в достатку товару цієї категорії, варто знати, за якими параметрами потрібно вибирати термоізоляційний утеплювач.

Матеріал для утеплення стін характеризується такими критеріями:

  1. Теплопровідність. Цей показник визначає кількість тепла, яке проходить крізь шар матеріалу за одиницю часу. Теплопровідність може мати плаваюче значення, яке змінюється в залежності від вологості.
  2. Щільність утеплювача. Ця величина вказує на співвідношення ваги і об'єму речовини. На щільність безпосередньо впливає кількість пір в масиві плити. Чим менше щільність і більше кількість пустот, тим вище теплоізоляційні якості матеріалу.
  3. Водопоглинання. Цей показник показує, скільки вологи можуть увібрати і утримати в собі утеплювачі для стін. Вибирати потрібно такий матеріал, у якого водопоглинання мінімальне. Таке покриття має найтриваліший термін експлуатації.
  4. Паропроникність. П Показники, який характеризує можливість теплоізоляції пропускати пар. Паропроникні плити використовуються разом з мембранними плівками. Якщо вибір зроблено на користь паронепроникного утеплювача, то здійснюється його гідроізоляція.
  5. Вогнетривкість. Це поняття застосовне до тих матеріалів, які не вимагають додаткової зовнішньої обробки. Стійкість речовини до нагрівання або впливу відкритого полум'я визначає ступінь безпеки самої будови і людей, в ньому живуть.
  6. Міцність. Матеріали для утеплення стін зовні можуть піддаватися серйозним механічним навантаженням у вигляді тиску і ударів. Хороший утеплювач повинен їх витримувати без втрати експлуатаційних характеристик і зниження презентабельності.
  7. Теплоємність. Це властивість речовини акумулювати тепло і утримувати його певний час. Даний показник необхідно враховувати тоді, коли будівництво ведеться в кліматичних зонах з сильними перепадами температури. За різними регіонами нашої країни різниця між нічний і денний температурою протягом доби може досягати 50 ° і більше.

Всі існуючі види утеплювачів для стін повинні мати сертифікат якості і супровідну документацію з описом технічних характеристик товару. Не варто теплоізолювати будинок матеріалами сумнівного походження - так можна нарватися на підробку низької якості.

Способи утеплення стін будинків

Перш ніж купувати теплоізоляційні матеріали для стін, необхідно визначитися, яка частина будівлі буде підлягати обробці. Одні речовини добре підходять для зовнішніх робіт, інші - для внутрішніх. Якщо вибрати утеплювач для стін і підлоги, то можна істотно заощадити на оптовій закупівлі, і роботи за однією технологією виконуються набагато швидше.

Вирішуючи, чим утеплити будинок, потрібно враховувати такі фактори:

  • теплоопір стін;
  • матеріал, з якого побудований будинок;
  • міцність і вік будови;
  • кількість поверхів;
  • кліматичні умови;
  • обсяг життєвого простору в кімнатах;
  • містобудівні норми і правила;
  • вартість будівельних матеріалів.

Різні види сучасних утеплювачів для стін з різного матеріалу можуть використовуватися як для внутрішньої, так і для зовнішньої обробки. Теплоізоляція стін всередині має ряд переваг, так як може проводитися без узгодження з місцевою владою. Мінусом такого рішення є скорочення корисного об'єму приміщень і будівельне сміття в процесі роботи.

Розглядаючи варіанти утеплення стін, доцільно віддати перевагу їх зовнішній обробці.

В ході цього процесу проводиться дрібний ремонт несучих поверхонь, їх ізоляція від руйнівного впливу погодних факторів. Якісна обробка зовнішніх стін будинку може значно продовжити термін його служби. Після теплоізоляції будівля може стояти без капітального ремонту кілька десятиліть.

Утеплювачі для зовнішніх стін за матеріалом виготовлення поділяються на такі категорії:

  1. Органічні. Виготовляються з сировини природного походження. Відрізняються екологічною чистотою і безпекою для здоров'я людини. Можуть однаково успішно використовуватися для проведення внутрішніх і зовнішніх робіт. Але вони більш схильні до впливу вологи, ультрафіолету, тварин і комах. Органічні утеплювачі для будинку роблять з каучуку, деревини, пробки і їх похідних.
  2. Неорганічні. Являють собою різні плити, мати і суміші. В процесі їх виробництва використовуються сучасні технології переробки мінералів і нафти. Будь-неорганічний утеплювач для зовнішніх стін стійкий до вогкості, грибка і цвілі. Область застосування синтетичних виробів може бути досить обмеженою. Деякі з них виділяють шкідливі речовини при нагріванні.

Щоб не помилитися, приймаючи рішення, чим краще утеплити стіни будинку зовні, потрібно ознайомитися з матеріалами, які використовуються сьогодні для цих цілей.

Утеплення будинків пінопластом

Це теплоізоляційний матеріал, який вже кілька десятиліть успішно застосовується для теплоізоляції будівель найрізноманітнішого призначення. Пінопластом можна утеплювати стіни зовні і зсередини, підлоги і стелі.

Цей матеріал має такі переваги:

  • низька теплопровідність;
  • невелику питому вагу;
  • простота обробки, м'якість і податливість;
  • водонепроникність;
  • доступна вартість.

Використовуючи спінений полістирол для стін зовні, можна бути впевненим в тому, що він не пропустить вологу, захистить приміщення від вуличного шуму. Пінопласт не гниє, на ньому не розвивається грибок і пліснява.

Істотним мінусом є низька міцність матеріалу і його нестійкість до ультрафіолету. Саме тому застосовують цей утеплювач для стін будинку зовні в поєднанні з цементними розчинами. Ними покривають закріплені на стінах плити. Подібний захист ефективна тільки при обробці багатоповерхових будинків. На нижньому рівні шар застиглого цементу товщиною 2-3 мм може зруйнувати навіть дитина. При проведенні внутрішніх робіт плити пінопласту закривають целофановою плівкою і твердими плитами з фанери, гіпсокартону, ДСП, ОСП. Якщо пінопластом утеплюється підлогу, то поверх нього заливається цементна стяжка товщиною не менше 30 мм.

Екструдований пінополістирол

Це сучасний різновид добре всім відомого пінопласту Це сучасний різновид добре всім відомого пінопласту. Але, якщо пінопласт складається з безлічі погано спресованих кульок, то екструдований пінополістирол являє собою монолітну субстанцію з дуже великою пористістю. Виготовляють цей матеріал методом екструзії з наступним вспениванием. Готові вироби відрізняються такими якостями:

  • достатня міцність;
  • гнучкість;
  • пружність;
  • водонепроникність;
  • довговічність;
  • легкість;
  • простота обробки і монтажу;
  • хороші теплоізоляційні якості.

Укладається екструдований пінополістирол на стіни, стелі й підлоги. Їм можна абсолютно спокійно утеплювати підвали і цокольні рівні. Матеріал не гниє, на ньому ніколи не з'явиться цвіль і грибок. Завдяки хорошій гнучкості, плити можна кріпити на криволінійних поверхнях.

Але саме ця властивість є причиною обов'язкового прикриття пінополістиролу будь-яким щільним матеріалом. Це можуть бути деревно-стружкові плити або цементний розчин. Плити утеплювача стикуються без щілин, так як їх краю обладнані спеціальними пазами. Таке інженерне рішення дозволяє створювати безшовні стики, що виключає протяги і протікання.

Утеплення будинків скловатою

Скловата являє собою гнучкий і м'який рулонний матеріал. Проводять його при високій температурі з соди, піску, вапняку і скляного бою. В ідеальних умовах скловата цілком справляється з завданнями, які на неї покладаються.

Цей зовнішній утеплювач для стін має такі переваги:

  • легкість;
  • відмінна гнучкість, що дозволяє утеплювати найскладніші поверхні;
  • простота монтажу;
  • хороші теплоізоляційні властивості;
  • хімічна та біологічна інертність;
  • стійкість до гниття і ультрафіолетового випромінювання;
  • доступна вартість;
  • вогнетривкість;
  • розміри утеплювача досить різноманітні, щоб працювати з об'єктами будь-якої конфігурації.

У скловати є багато суттєвих недоліків, через які багато будівельників відмовляються з нею працювати. При відсутності хорошою герметизації матеріал активно вбирає вологу, що призводить до значного зниження його теплоізоляційних якостей.

Зайве тиск призводить до поломки скляних волокон. Це значно погіршує експлуатаційні характеристики утеплювача. Робота зі скловатою пов'язана з великими труднощами і незручностями. матеріал виділяє масу гострих летючих фрагментів, небезпечних для очей, шкіри та органів дихання. Сьогодні виробники значно поліпшили якість скловати, що дає можливість її укладання на стіну житлової кімнати і приміщення для тварин.

Мінеральна (базальтова) вата

Вирішуючи, який матеріал вибрати для теплоізоляції внутрішніх і зовнішніх стін будівлі, слід приділити увагу кам'яної вати. Вона виготовляється з натуральних гірських порід, що пройшли хімічний і радіаційний контроль перед попаданням на завод. Готові вироби мають крупноволокнисті структуру з великою кількістю внутрішніх порожнин по всьому об'єму. Випускається в рулонах або у вигляді товстих матів. Для зручності транспортування і зберігання, мати спресовуються і запаюються в поліетиленову плівку.

Базальтова вата укладається у внутрішній або зовнішній каркас, який виготовляється із сталевого профілю або бруса. У всіх випадках утеплювач накривається з обох сторін мембранної плівкою. Це потрібно для того, щоб забезпечити належний рівень паропроникності в будівлях з дерева і цегли.

Кам'яна вата відрізняється такими перевагами:

  • низька питома вага;
  • висока пористість;
  • гарне поглинання шумів з вулиці;
  • гнучкість і пружність;
  • стійкість до вогкості і механічного впливу;
  • екологічна безпека;
  • вогнетривкість;
  • необмежений термін експлуатації;
  • широкий асортимент товару різної товщини, довжини і ширини.

Але ідеальної цей різновид утеплювача назвати не можна. Мати з мінеральної вати сильно порошать при монтажі. Працювати з ними можна тільки в засобах захисту очей, шкіри та органів дихання. Для теплоізоляції тісних приміщень цей матеріал не підходить, так як забирає великий обсяг життєвого простору. Створення міцного каркаса і нанесення міцного фінішного покриття вимагає серйозних тимчасових і фінансових витрат.

Оздоблення стін сендвіч панелями

Сендвіч панелі є багатошарові вироби, які мають достатню міцність, щоб протистояти найсильнішим механічних навантажень. Використовуються виключно для зовнішніх робіт. Як правило, в якості наповнювача використовується пінополіуретан. По обидва боки плити обклеєні пластиком, металом або ОСП. Краї сендвіч панелей оснащені замками, які забезпечують герметичність з'єднання.

Цей вид утеплювача має такі позитивні властивості:

  • невелика вага;
  • відмінні теплоізоляційні і звукоізоляційні характеристики;
  • простота і висока швидкість монтажу;
  • відсутність необхідності в ремонті і обслуговуванні;
  • водонепроникність;
  • стійкість до грибка і цвілі;
  • довговічність.

Сендвіч панелі кріпляться до міцного сталевого каркасу за допомогою фіксаторів. Широкий асортимент кольору і фактури зовнішнього шару утеплювальних плит дозволяє збирати з них фасади, які ідеально вписуються в будь-яку вуличну обстановку.

Оздоблення стін пробкою

Корковий утеплювач є одним з найдорожчих матеріалів, які використовуються для внутрішнього утеплення житлових приміщень. Для його виготовлення застосовується виключно натуральну сировину рослинного походження. Вихідна сировина дробиться на дрібні фрагменти, які спресовуються в блоки різної конфігурації.

Готові вироби мають таким набором експлуатаційних характеристик:

  • невелику питому вагу;
  • міцність;
  • презентабельний зовнішній вигляд;
  • повітропроникність;
  • екологічна чистота;
  • низька теплопровідність;
  • простота монтажу і обслуговування;
  • стійкість до грибка і цвілі;
  • тривалий термін експлуатації;
  • гидрофобность.

Приємний зовнішній вигляд коркового утеплювача дозволяє використовувати його в якості оздоблювального матеріалу. Це дає можливість істотно скоротити кошторис і час на проведення роботи. Навіть при контакті з відкритим вогнем коркове покриття не виділяє шкідливих для людини речовин.

Використання в утепленні ековати

Цей матеріал на вітчизняному ринку будматеріалів з'явився відносно недавно. Отримують його шляхом переробки целюлози, з додаванням в продукт антисептиків і антипіренів. Випускається ековата у вигляді порошку або готових до застосування пресованих плит. Сполучною речовиною є лігнін - натуральний компонент деревини.

Основні переваги ековати наступні:

  • абсолютна екологічна чистота і безпека;
  • стійкість до сильного нагрівання і відкритого вогню;
  • відсутність необхідності в створенні міцного каркаса;
  • низька питома вага;
  • хороша покриває здатність;
  • відмінна теплоізоляція і захист від шуму;
  • повітропроникність, що запобігає появі задухи і вогкості в приміщеннях.

Утеплення ЕКОВАТОЙ проводиться способом укладання плит або розпиленням розчину на підготовлену поверхню. Для обробки поверхонь зі складною геометрією рекомендується використовувати метод розпилення. Вилітаючи з сопла під великим тиском, ековата заповнює всі порожнини, отвори і щілини. Створюється монолітний ізоляційний шар, в якому відсутні містки холоду. Шар утеплювача закривається по обидва боки мембранної плівкою.

Шар утеплювача закривається по обидва боки мембранної плівкою

Орієнтовна вартість ековати

Оздоблення стін фасадною штукатуркою

Цей матеріал є ідеальним поєднанням обробки і утеплювача. Фасадна штукатурка випускається у вигляді сухої суміші, основою якої є цемент високої марки. Крім цементу до складу суміші входить вапно, барвники, легкі синтетичні наповнювачі і пластифікатори.

Відрізняється фасадна штукатурка такими перевагами:

  • низька теплопровідність;
  • широкий температурний діапазон експлуатації;
  • висока міцність після застигання;
  • невелику питому вагу (до 250 кг / м³);
  • повітропроникність;
  • гидрофобность;
  • стійкість до гниття, грибку і цвілі;
  • презентабельний зовнішній вигляд;
  • відсутність необхідності в додатковому зміцненні.

Нанести фасадну штукатурку досить просто. Для цього суха суміш розводиться водою до консистенції густого тесту. Розчин має відмінну адгезію і надійно пристає до будь-якої поверхні, в тому числі і до керамічної плитки. Стіна покривається шаром штукатурки товщиною до 50 мм. Цього цілком достатньо для створення ефективної теплоізоляції. Розчин не сповзає вниз під власною вагою, вирівнюється сам, створюючи ідеально рівну поверхню.

Висновок по темі

При виборі матеріалу для теплоізоляції будівель зовсім не обов'язково обмежуватися одним з його видів. Не варто віддавати перевагу тільки старим або сучасним утеплителям. Навіть на одній стіні знайдеться застосування декількох видів теплоізоляції. Важкодоступні місця можна закрити стрічкової клоччям, ЕКОВАТОЙ або піною. Для дерев'яних і цегляних поверхонь краще використовувати повітропроникними матеріали. Що стосується утеплення залізобетонних плит, то для них можна використовувати всі утеплювачі, які є у продажу. Вміле комбінування різних теплоізоляційних матеріалів дозволить домогтися якісного результату за прийнятну ціну.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама