Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Де бурити свердловину під воду. Вибираємо місце для буріння свердловини

  1. Що треба врахувати при виборі місця для буріння свердловини?
  2. Свердловина на ділянці з перепадом висот
  3. А якщо місце для буріння тільки в низині?
  4. Вільний проїзд до свердловині
  5. Про що часто забувають?
  6. Зелені насадження і свердловина
  7. Свердловина в підвалі
  8. Яке ж найкраще місце для свердловини?

Як визначити найкраще місце для буріння свердловини Як визначити найкраще місце для буріння свердловини? Крім досить сумнівних методів з використанням лози і рамки, існують об'єктивні ознаки наявності води. Зверніть увагу на місця з найбільшою кількістю рослинності. Таке явища може спостерігатися тільки при близькому розташуванні грунтових вод. Однак даний метод підходить тільки при виборі місця для копки колодязя і буріння найдрібніших свердловин - не глибше декількох метрів. Якщо ми говоримо про свердловині на пісок або глибше (другі піски, вапняк), то перевірити наявність води в потрібній точці можна тільки за допомогою буріння. Щоб не витрачати досить помітні суми на розвідувальне буріння, частіше використовують інші методи.

Свердловина на вапняк може бути пробурена в будь-якому місці заміської ділянки. Це гарантується самою структурою водоносного вапняку, який представляє з себе дійсно суцільний горизонт (шар), а не окремі лінзи, як у випадку з водоносним піском. Тому, артезіанську свердловину можна пробурити всюди, куди зможе заїхати бурова установка!

Але навіть обираючи місце для буріння на порожньому ділянці Ви повинні дивитися в перспективу і врахувати всі можливі складнощі, які в майбутньому завадять використовувати і обслуговувати свердловину. На заміській ділянці неминуче з'являться різні будови, грядки, кущі, дерева, сусіди поставлять паркан, загородивши зручний в'їзд і т.д.



Що треба врахувати при виборі місця для буріння свердловини?

Потрібно оптимальна віддаленість джерела води від різних водокористувачів - кухня, ванна, лазня, оранжерея, басейн, полив газону, миття машини і т.д. Очевидно, що було б раціонально скоротити довжину кожної лінії водопровідної труби. Але житлові будови і зовнішні точки водорозбору можуть бути так розкидані по всій ділянці, що не вийти вибрати одне рівновіддалене від всіх місце буріння. Найближчими до свердловини повинні бути головні споживачі - житловий будинок і господарсько-побутові приміщення.

Існують обмеження санітарного характеру: від септика - 25 м, від смітників і звалищ - 100 м і т.д. Не можна бурити свердловину на місці проїзду і паркування автотранспорту, поряд з пішохідною зоною. Список вимог по віддаленості свердловини від різних об'єктів може змінюватися в кожній конкретній ситуації.

Перераховані вище обмеження покликані гарантувати захист свердловини від попадання всіх можливих типів забруднень з поверхні. Забруднення в основному добираються до водозабірної частини свердловини по затрубному простору, або через кесон, бетонний колодязь, приямок або адаптер при порушенні герметичності. При цьому глибина свердловини не має значення - 20 м, 120 м або 220 м.

При цьому глибина свердловини не має значення - 20 м, 120 м або 220 м

Не рекомендується бурити свердловину на воду ближче 3 м від будівель, інакше виникає ризик пошкодження фундаменту, а тіснота ускладнить роботу буровикам. Перед початком буріння вкривайте стіни пластиковою плівкою для захисту від бризок бурового розчину.

вибираємо місце буріння на ділянці
вибираємо місце буріння на ділянці

Теоретично повністю герметичні кесон і обсадна труба , Виготовлені з найнадійніших матеріалів, дозволяють робити свердловину де завгодно. Але з роками будь-які матеріали змінюють властивості, піддаються корозії і механічної деформації, підвищується ризик втрати герметичності. Саме для цих випадків сформульовані вимоги мінімальних дозволених відстаней від свердловини до різних джерел забруднення. Якщо свердловина планується на краю ділянки, то при виборі місця постарайтеся дізнатися у сусідів, чи не збираються вони в майбутньому ставити септик поруч з Вашої свердловиною.

Свердловина на ділянці з перепадом висот

Якщо на Вашій ділянці спостерігається коливання висоти рельєфу, то ні в якому разі не буріте свердловину в низині. В цьому випадку кришка кесон буде затоплена водою при таненні снігу, або в сезон дощів, що ускладнить доступ до водопідйомних обладнанням.

Постійно стоїть в низині вода або навіть просто підвищена вологість сприяють розмноженню різних бактерій, в тому числі небезпечних для людини. При найменшій негерметичність бактерії потраплять всередину експлуатаційної колони, ставши причиною мікробіологічного зараження води. Звичайно, проблема ця вирішується - доведеться придбати і встановити антибактеріальний фільтр. Однак, простіше і дешевше спочатку не розміщувати свердловину в низькому місці.

ділянку з великим перепадом висот
ділянку з великим перепадом висот

Набагато гірше, якщо крім бактерій в свердловину з поверхні будуть проникати пісок і глина. В таких умовах не тільки погіршиться якість води, але також може замулитися свердловина. Прочищення свердловини від скупчився мулу - дуже складний і дорогий захід.

Небезпечні для свердловини низини і ухили рельєфу не завжди можна розпізнати без приладів. При сумнівах використовуйте геодезичну зйомку. Справа в тому, невеликі ухили в 3-5 градусів на око практично не фіксуються, а для скупчення води цього буде достатньо. Якщо немає можливості використовувати геодезичні інструменти, просто відзначте після сильного дощу місця скупчення води.

А якщо місце для буріння тільки в низині?

У безвихідних ситуаціях, коли крім низини більше немає місця для свердловини, для захисту від талої та дощової води використовують систему дренажних каналів. Спланувати систему відведення треба так, щоб ні за яких умов вода не зібралася над свердловиною і не потрапила всередину. Також прослідкуйте, щоб на відстані 10-20 м від свердловини вище по рельєфу не розміщували септик, компостній яма, звалище і т.д.

Вільний проїзд до свердловині

Забезпечте вільний проїзд до свердловини. На Ваш ділянку без проблем повинна заїжджати бурова установка на базі ЗІЛ-131. Ширина проїзду 3 м, розміри робочого майданчика 4х12 м. Чому стільки? Довжина машини 7м, а для нарощування бурової колони потрібно ще близько 5 м від кормової частини машини. Проїзд до свердловини необхідно постійно тримати вільним для обслуговування і ремонту, а то наші люди види робіт будуть неможливі.

Про що часто забувають?

Дуже часто забувають про висоту бурової щогли - а це цілих 10м! Вибирайте місце буріння далеко від електричних проводів і крон дерев. Важливий момент при облаштуванні - вісь стовбура свердловини повинна проходити через люк кесона. В іншому випадку буровики не зможуть опустити інструмент в свердловину, змонтувати насос або провести інші роботи.

бурова УРБ 2-А2 на шасі ЗІЛ-131
бурова УРБ 2-А2 на шасі ЗІЛ-131

Зелені насадження і свердловина

Постарайтеся організувати навколо оголовка свердловини коло радіусом 5-10 м, вільний від квітів, трави, чагарників і дерев. Обпадаюче і гниють рослинні фрагменти, листя і гілки, а також різні комахи негативно впливають на біологічну безпеку. Враховуйте також, що маленький саджанець дерева або кущ з роками розростеться і утруднить обслуговування свердловини.

Свердловина в підвалі

Будинок над свердловиною - така ж перешкода для ремонту і обслуговування, як і всі інші. Дорогі і високопродуктивні свердловини, що є основою системи безперебійного водопостачання, не можна розміщувати під будівлями. В іншому випадку термін життя такого джерела води буде коротким, так як неможливо проводити обслуговування свердловини. Ви навіть не зможете просто витягти свердловинний насос, не кажучи вже про складніші сервісних або ремонтних роботах.

свердловина в підвалі будинку
свердловина в підвалі будинку

Яке ж найкраще місце для свердловини?

Отже, де бурити свердловину під воду? Наші рекомендації в стислому вигляді:

  1. 1. Місце буріння свердловини повинно бути доступно для заїзду бурової машини. Це перша і головна умова.
  2. 2. Вільний проїзд до свердловини необхідно зберігати протягом усього терміну її існування. Це потрібно не тільки для обслуговування свердловини, а й для її ліквідації - обидві процедури проводяться з використанням бурової установки .
  3. 3. Далека перспектива ліквідації існує навіть для артезіанських свердловин-довгожителів. Через 40-50 років через корозію сталеві обсадні труби втрачають герметичність. Щоб водоносні шари, які перетинають стовбур, що не забруднювались, стару свердловину тампонують. Для цих робіт потрібно бурова установка.
  4. 4. Не буріте в низині, а також поряд з місцями проїзду і стоянками автотранспорту, близько до пішохідній зоні. Від смітників, смітників, вигрібних ям і септиків місце буріння повинно бути видалено на 50-100 м.
  5. 5. Нічого не будуйте над пробуреної свердловиною.

На щастя, створення артезіанських свердловин більше нічим не обмежує Вас у виборі місця буріння, так як вода в водоносному вапняку є скрізь.

Що треба врахувати при виборі місця для буріння свердловини?
Як визначити найкраще місце для буріння свердловини?
Що треба врахувати при виборі місця для буріння свердловини?
А якщо місце для буріння тільки в низині?
Чому стільки?
Про що часто забувають?
Отже, де бурити свердловину під воду?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама