Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як боротися з попелицею на перці: хімічні засоби, народні методи і природні вороги

  1. Перші ознаки навали попелиці
  2. Методи боротьби з тлею
  3. хімічні препарати
  4. Актара
  5. інтавір
  6. Кондіфор
  7. Фуфанон
  8. Природні вороги попелиці
  9. народні методи
  10. висновок

Перець є представником сімейства пасльонових. Ця корисна вітамінна культура може вирощуватися в теплицях, парниках або відкритому грунті. Деякі види перцю, в основному гіркого, непогано ростуть і на підвіконні. Для відкритого грунту зазвичай вирощують розсаду. Перець є представником сімейства пасльонових

перець

Як на ній, так і на кімнатному перці, може з'явитися попелиця. Величезний потенціал для розмноження і здатність повністю позбавити рослину соків робить її дуже небезпечною. Попелиця на перці може залишити городника без врожаю цієї цінної культури, тому від неї потрібно позбавлятися якомога швидше.

Зміст статті

Навалі шкідників, в тому числі і попелиці в першу чергу піддаються ослаблені рослини. Вони стають для комах легкою здобиччю. З усіх шкідників, що смокчуть соки рослин, тля є найбільш ненажерливої ​​і численною. Це - маленька комаха, довжина його тіла не перевищує 5 мм.

Попелиця на листках перцю

Попелиця має напівтверді крила. Якщо комаха не проходить повний цикл розвитку, то крил може і зовсім не бути. Такі особини зазвичай народжуються навесні з відкладених восени яєць. Перше покоління складається тільки з самок, які можуть розмножуватися без запліднення, народжуючи живих личинок. Вони виростають всього за 10 днів, а потім знову розмножуються. У наступних поколінь з'являються крила і можливість відкладати яйця.

Розселенню попелиці на перці сприяють різні причини:

  • ослаблення імунітету рослин через погані умови вирощування;
  • велика кількість соку робить саме цю культуру привабливою для проживання попелиці;
  • наявність на грядці або в теплиці яєць шкідників, перезимували на рослинних рештках, їх потрібно повністю
  • прибирати восени;
  • випадкове занесення на грядки або на підвіконня, де зростає розсада перцю попелиці на інструментах, придбаному
  • садивний матеріал або на взуття;
  • занесення попелиці мурахами, з якими вона перебуває в симбіозі.

Шкода, що наноситься попелиць на перці величезний, тому так важливо вчасно розпізнати шкідника і прийняти швидкі заходи до його знищення. Щоб не пропустити його навала, слід регулярно проводити огляд листя рослин. Це допоможе виявити перші ознаки появи попелиці.

Дивіться також: Що таке інсектициди і як їх застосовувати проти шкідників

Перші ознаки навали попелиці

Попелиця на перці любить селитися з нижнього боку листків, яка захищена від жарких сонячних променів і опадів. Тому її поява деякий час залишається непоміченим.

Тому її поява деякий час залишається непоміченим

Лист перцю заражений попелиць

Що повинно насторожити городника?

  • уповільнення зростання розсади при гарному догляді;
  • листочки розсади або дорослих рослин стають млявими, скручуються, жовтіють, засихають, починаючи з кінчика,
  • при сильному пошкодженні можуть зовсім опасть;
  • рідкі цукристі виділення попелиці, липкі на дотик добре помітні на листках;
  • на вивороті аркуша видно численні личинки, а також дорослі особини шкідників.

Щоб повністю не втратити урожай тлю на перці потрібно знищувати якомога швидше, тим більше що способів боротьби з нею багато.

Методи боротьби з тлею

Боротися з попелиць можна різними способами, за коштами застосування всі методи поділяються на:

  1. хімічні методи пов'язані із застосуванням синтетичних інсектицидів;
  2. фізичні - з їх допомогою тлю знищують вручну або змивають водою;
  3. біологічні - для знищення шкідників використовують їх біологічних ворогів; мікробіологічні препарати,
  4. виготовлені на основі різного виду грибних мікроорганізмів, так само дають непоганий ефект;
  5. народні методи засновані на застосуванні природних інсектицидів.

Кожен городник вирішує сам, які кошти йому краще застосувати, виходячи з їх ефективності та безпеки для здоров'я. Якщо з'явилася тля на розсаді або на домашньому гіркому перці не можна боротися з нею за допомогою більшості хімічних засобів. Для застосування в кімнатних умовах вони заборонені.

хімічні препарати

Вони найбільш ефективні, але багато хто з них небезпечні не тільки для корисних комах, а й для людей.

Найчастіше застосовують такі препарати:

Актара

Актара - кишково-контактний інсектицид з класу неонікотиноїдів, діє на нервову систему попелиці та деяких інших шкідників. За 20 годин повністю поглинається тканинами рослин, які не вступаючи в плоди.

За 20 годин повністю поглинається тканинами рослин, які не вступаючи в плоди

Актара

Ефективно захищає рослини протягом 4 тижнів навіть в дощову погоду, тому допоможе повністю позбутися від попелиці. Має клас небезпеки 2 або 3 для людини - залежить від ступеня розведення препарату. Для бджіл - найвищий клас небезпеки.

інтавір

інтавір - кишково-контактний інсектицид дуже широкого спектра дії, належить до класу піретроїдів, добре зарекомендував себе для боротьби з попелиць.

інтавір   - кишково-контактний інсектицид дуже широкого спектра дії, належить до класу піретроїдів, добре зарекомендував себе для боротьби з попелиць

Интаавир

Час захисту - до 2 тижнів. Може змиватися дощем. Клас небезпеки - 3. У слабкої концентрації може використовуватися для знищення попелиці на кімнатному перці, що росте на підвіконні або для розсади.

Кондіфор

Кондіфор - системно-контактний інсектицид на основі імідокларіда. Час захисту рослин - 30 днів. Ефект помітний вже через 3 години. Препарат не змивається дощем, тому досить обробити посадки один раз.

Препарат не змивається дощем, тому досить обробити посадки один раз

Кондіфор

Для людини він токсичний в малому ступені - 3 клас небезпеки, але дуже шкідливий для бджіл. Тому кондіфором не можна обробляти перець під час їх літа і в період цвітіння рослин.

Фуфанон

Фуфанон - системно-контактний інсектицид широкого спектру дії на основі малатиона, є аналогом карбофоса. Препарат дозволений до використання в приміщеннях, тому може використовуватися не тільки на грядках, а й для позбавлення від попелиці на кімнатному гіркому і солодкому перці.

Починати роботу з рослинами можна на десятий день після обробки. Фуфанон мало небезпечний для людини, але становить загрозу для бджіл і риб.

Фуфанон - ампула і каністра

Навіть малонебезпечні хімічні препарати при систематичному застосуванні можуть накопичуватися в грунті і становити загрозу для здоров'я людини. Тому краще скористатися для боротьби з попелиць народними методами або її природними ворогами.

Природні вороги попелиці

Їх не так вже й мало. Личинки золотоглазок і гімеробій нападають на тлю, висмоктуючи її з допомогою голкоподібних щелеп. Не відстають від них і личинки мух-журчалок. А різні види сонечок харчуються цими шкідниками на всіх стадіях розвитку.

А різні види сонечок харчуються цими шкідниками на всіх стадіях розвитку

Божа корівка

Одна личинка семиточечним сонечка здатна за день знищити близько 100 дорослих особин або до 300 новонароджених. Добре борються з попелиць на перці наїзники афелінуса і афідіус - вони відкладають в її тіло яйця. Допомагають їм у цьому хижі клопи - оріус і зікрона. Вони теж висмоктують попелиць на перці за допомогою спеціальних довгих хоботків. Їдять її і щипавки і деякі види павуків.

Як же залучити корисних комах на город і в сад? Багато дорослі особини наїзників і мух-журчалок харчуються нектаром, особливо вони люблять календулу, маргаритки, кмин, кріп і фенхель. Хороший спосіб залучення корисних комах - посіяти пряні трави або нігтики на грядці з перцем, тоді городники з попелиць боротися вже не буде потреби.

Потрібно оберігати сонечок і по можливості приносити їх на грядки, щоб вони допомагали позбутися від попелиці. Приманкою для уховерток стане мисочка з невеликими пластівцями, в яких вони люблять ховатися. Її потрібно поставити там, де на перці є тля.

вівчарик

Харчуються цим шкідників і деякі дрібні птахи: пеночки, синички, горобці. Їх потрібно залучати на ділянку, влаштовуючи напувалки і годівниці.

Природним ворогам в боротьбі з цим шкідником будуть в допомогу і народні засоби від попелиці на перці.

Дивись також: Обробка садових дерев соляркою від шкідників

народні методи

На відміну від хімічних засобів, народні препарати безпечні як для людини, так і для корисних комах. Найчастіше для боротьби з попелиць використовують розчин господарського мила. Для його приготування потрібно 1 л води і 5 г мила. Його потрібно повністю розчинити у воді і використовувати для промивання листя рослин.

Його потрібно повністю розчинити у воді і використовувати для промивання листя рослин

Господарське мило

Щоб повністю позбавитися від шкідників обробляти листя мильним розчином доведеться не менше 3 разів. Підійде він і для кімнатних перців. Решта народні засоби застосовують, використовуючи обприскування наступними настоями:

  • Наполягають 3-4 дня по 50 г тютюнового пилу і золи в 2 л води. У проціджений настій додають пару ложок рідкого мила. Це допомагає корисного настою прилипати до листя.
  • 1кг бадилля томатів, можна використовувати обірвані пасинки, додають до 10 л води. Після того, як бадилля настоялась в воді 4 години, засіб доводять до кипіння і настоюють ще 3 години. Перш ніж обробити рослини, настій розводять в 3 рази.
  • Добре допомагає прибрати тлю настій подрібненої цибулини разом з лушпинням в 1 л води. Йому треба постояти 5 годин.
  • Обсяг процеженного настою доводять до 1 л і обробляють листя, додавши перед цим 5 г мила. Обробити їх потрібно з обох сторін.
  • Можна робити настій з стручків пекучого перцю. 100 г свіжих або 30 г сушених стручків настоюють добу в 1 л води.
  • Важлива умова: перед обробкою настій обов'язково розбавляють в 10 разів.
  • Допоможе позбутися від шкідників настій часнику. Природний інсектицид даллілсульфід, який в ньому міститься, допоможе позбутися не тільки від попелиці, але і від багатьох інших шкідників, а так само запобіжить захворювання перцю фітофторою. Найпростіше приготувати концентрат з 200 г дрібно натертих зубків і 1 л води, краще теплою. Після п'ятиденного настоювання розчин проціджують і зберігають у тарі з темного скла. При необхідності готують засіб для обприскування з 100 мл концентрату і 5 л води.

Часто любителів рослин турбує питання: як позбутися від попелиці на домашньому перці? Найпростіше поставити поруч з ним горщик з піретрумом. Він виділяє природні піретроїди, які є хорошим інсектицидом. Якщо це не дало результату, можна скористатися будь-яким іншим народним засобом. Воно допоможе кімнатному перцю позбутися цього небезпечного шкідника.

Дивіться також: Застосування залізного купоросу від шкідників в саду

висновок

У городніх культур чимало шкідників, серед яких тля - одна з найнебезпечніших.
Успіх в боротьбі з нею залежить не тільки від використання правильно обраного кошти, а й від того, наскільки швидко городник почне його застосовувати. Якщо все зроблено правильно - попелиця відступить, а урожай буде збережений повністю.

Як же залучити корисних комах на город і в сад?
Часто любителів рослин турбує питання: як позбутися від попелиці на домашньому перці?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама