Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Догляд за експонатами - Електронна біологічна бібліотека

  1. Заславський М.А. "ЕКОЛОГІЧНА ЕКСПОЗИЦІЯ У МУЗЕЇ"

Заславський М.А.

"ЕКОЛОГІЧНА ЕКСПОЗИЦІЯ У МУЗЕЇ"

(Таксидермія, виготовлення опудал хребетних і риб,

створення домашнього зоологічного музею)

глава 7

Догляд за експонатами

Боротьба з комахами - шкідниками музейної колекції

Великої шкоди музейним експонатам наносять комахи самих різних видів, починаючи від найменшої книжкової воші. Це дрібна комаха виїдає крохмальної речовина (якщо воно не отруєно) з паперу, пап'є-маше і т.д.

Жуки-точильники проїдають деревину, точать пні і стовбури рослин, руйнують бутафорію. Моль, музейний жук або кожеед нападають на шерсть, перо, шкіру. Ці шкідники можуть за надзвичайно короткий термін зіпсувати всю колекцію опудал, яка розрахована на тривале збереження. Тому повинні бути прийняті запобіжні заходи проти можливого пошкодження шкіри або шкури комахами-шкідниками. Боротися зі шкідниками можна хімічними, механічними або фізичними засобами.

Найкращі результати дає протруювання шкури опудала сильнодіючими отрутами. Яд повинен бути ефективним і стійким.

Протруювання можна проводити двома способами:

1) обробкою отруйним складом тільки внутрішньої сторони шкури при виготовленні опудала;
2) нанесенням отрут на поверхню пір'яного і волосяного покривів опудала аерозольними препаратами.

У першому випадку отруйним початком просочують внутрішню сторону шкури, коли вона ще сира, м'яка і легко вбирає в себе отруту. Він легко всмоктується в стовбур пера або волоса. Протруювання виробляють в той момент, коли шкура ще не змодельована на манекені. У другому випадку отруйною аерозольної пилом (типу дусту) покривають поверхню пера і волоса. Просочування шкіри з внутрішньої сторони отрутами в процесі виготовлення опудала набагато ефективніше, ніж обробка його з поверхні аерозольними препаратами.

Сулема - сильнодіючий, небезпечний і стійкий отрута. Розчин сулеми (10 г сулеми, 1.5 г лимонної кислоти на 1 л води) розпилюють над опудалом пульверизатором, більш ретельно обробляючи всі важкодоступні ділянки: пах, під крилами, між кінцівками і т.д. Запилення сулемою надійно гарантує експонат від пошкодження міллю, кожеедов.

Запобіжний запилення сулемою опудал виробляють поза приміщенням, стоячи з навітряного боку. При цьому необхідно надягати протигаз, комбінезон і гумові рукавички.

Аерозольної отруйної пилом слід регулярно обробляти і опудала великих тварин, виставлені для відкритого експонування (без вітрин) і обов'язково відокремлені від відвідувачів бар'єром з встановленої поряд етикеткою, де попереджається, що опудала оброблені отрутою і чіпати їх не слід.

Профілактична аерозольна обробка сулемою опудал при відкритому (безвітрінном) експонуванні дозволяє виставляти рідкісні екземпляри опудал звірів і птахів, не турбуючись за їх збереження тривалий час.
Кремнійфтористим з'єднання і ДДТ. Ними також запилюють відкрито стоять опудала, але ці препарати нестійкі, одноразове запилення може бути розраховане не більше як на півроку-рік.

Дихлоретан або хлористий етилен. Безбарвна прозора рідина з запахом хлороформу, згодом жовтіюча. Пари дихлоретану залишають у роті солодкуватий присмак, питома вага - 1.25, температура кипіння + 83,7 °. Пари важчі за повітря в 3.5 рази. Загоряється насилу, точка займання і вибуху +180 °. Дихлоретан добре розчиняється в спирті, маслах, ефірі і багатьох інших органічних сполуках. Добре розчиняє гуму, асфальт, органічне скло, що не піддається корозії метал, не псує колір волосся і пера. На світлі розкладається з виділенням невеликої кількості соляної кислоти.

За своєю дією на живий організм дихлоретан відноситься до наркотичних речовин. Допустима для людини доза - 50 мл на 1 м3 повітря. Всі роботи з дихлоретаном краще проводити в протигазі. Для дезінсекції норма витрати дихлоретану при обробці в дезінсекційних камері 300 г на 1 м3 приміщення, при щільній завантаженні приміщення 300-800 г на 1 м3; експозиція при температурі + 20 ° - 3-5 діб, при + 25 ° - 2-3 доби. Дезінсекція в герметично закритих камерах при температурі + 25 ° знижує витрату дихлоретану до 300 г на 1 м3 при експозиції в одну добу.

Чотирихлористий вуглець. Важка безбарвна рідина, температура кипіння + 76.5 °, вживається для газації невеликих об'єктів камерним способом (150-200 г на 1 м3). Термін дезінсекції 2-3 доби.

Парадихлорбензол. Білий кристалічний порошок з приємним ароматичним запахом. Питома вага - 1.27, точка кипіння + 174 ° С. Не горить і хімічно не активний. У воді не розчиняється, але добре розчиняється в органічних сполуках. Пари парадихлорбензол в 5.1 рази важчий за повітря.

У помірних кількостях для людини пари нешкідливі, але отруйні для комах. Уражені експонати обсипаються порошком з розрахунку 20-80 г на 1 м3. Парадихлорбензол використовується також в камерах при сублімації його на водяній бані. Особливо зручний для профілактичних цілей при зборі і пересилання матеріалу в експедиційних умовах. У музейних умовах парадихлорбензол використовується як отруйна засіб. Його наносять на експонат пульверизатором, розчинивши в спирті, або кристали парадихлорбензол в мішечках з марлі розвішують по кутах вітрини замість нафталіну (рис. 93).

93)

Мал. 93. дезінсекції.
А - листи з водою; Б - заливка інсектициду; В - дезсундук; Г - дезкамера.

Важливим етапом в обробці колекції до її надходження в експозицію музею є профілактична дезінсекція в камері газоподібними отруйними речовинами. Після її проведення камера розкривається і матеріал в ній провітрюється протягом доби, в цей час доступ в камеру припиняється. Тільки після повного провітрювання і видалення отруйних речовин колекція передається в експозицію.

Для знищення шкідливих комах взагалі краще застосовувати пароподібні і газоподібні речовини, так як вони легко проникають усюди. Рідина і тверді речовини зручні, коли вони сильно летючі.

Доцільно один-два рази на 5 років проводити профілактичну дезінсекцію діорам, біологічних груп або вітрин з опудалами. Найкращий час для цього - весна або осінь (час розмноження молі). Для дезінсекції в музейній експозиції зручно застосовувати дихлоретан - газ важчий за повітря.

Листи з отруйною речовиною слід встановлювати під стелею вітрини, газоподібна речовина, повільно спускаючись на дно вітрини, вбиває комах або їх личинок. Для більш успішної профілактичної дезінсекції двері, оглядове вікно або щілини в рамках діорам або біологічних груп заклеюють паперовою смужкою. Після проведеної дезінсекції вітрини не слід розкривати, зберігаючи в них отруйний газ.

В даний час в музеях вводять спеціальну обробку експонатів ультракороткими хвилями, які знищують все нижчі організми.

Збереження постійного мікроклімату і герметизація вітрин дозволяють зберігати колекції від псування, а музейного працівника звільнять від великої і трудомісткою роботи з реставрації зіпсованих музейних об'єктів.

Заходи протипожежної безпеки

При створенні великогабаритних композицій, обладнаних легкозаймистими матеріалами - деревом, фанерою, полотном з товстим шаром масляних фарб, створеної з паперу та матерії об'ємної бутафорією, опудалами, натуральної висушеної рослинністю і великою кількістю освітлювальної техніки, - необхідно вжити всіх заходів обережності.

Краще такі матеріали замінювати більш вогнестійкими: підрамник, споруджений з фанерних листів і дерев'яних рейок, можна замінити підрамником з алебастру або гіпсу, нанесеного на металеву сітку, встановлену на залізних стійках. Скелі можна створювати на металевої арматури і сітці, покритих шарами гіпсу, а не з дощок, полотна і пап'є-маше. Особливо важливо простежити за тим, щоб при монтажі електромережі для освітлення композиції дроти були ізольовані в спеціальних металевих трубках або в гумових шлангах, а світильники укріплені на азбестових прокладках.

Для освітлення діорами краще застосовувати люмінесцентні лампи, ніж лампи розжарювання, так як перші не дають надлишку тепла, що дуже важливо при створенні в вітрині діорами постійного мікроклімату.

У протипожежних цілях легкозаймисті матеріали, головним чином дерево у вітрині, необхідно обробити 2-3 рази розчином фосфату амонію (400 г) і хлориду амонію (800 г) на воді (10 л) з пульверизатора. Цілком природно, що наведений рецепт складу не убезпечить діораму від пожежі, але протипожежна обробка дерева дозволить уникнути раптового його загоряння.

Боротьба із зовнішніми несприятливими умовами

Основний і, мабуть, головним завданням музейних працівників в даний час є пошуки можливостей тривалого збереження самих різних музейних експонатів і особливо збереження природних колекцій, найбільш схильних до руйнування часом, комахами, шкідливою пилом, прямими сонячними променями, різкими перепадами температури повітря сховищ (його надмірною сухістю або, навпаки, вологістю). Як бачимо, причин, що викликають занепокоєння за збереження колекцій, досить. У забрудненому повітрі міститься багато шкідливих домішок.

Сірчистий газ - найсильніший руйнівник органічних речовин. З'єднуючись в повітрі з водою, він спочатку перетворюється в нестійку сірчистийкислоту, а потім його іон з водою утворює активну сірчану кислоту, що руйнує всі види музейних експонатів. Сірчистий газ виділяється у великих кількостях з кам'яновугільного диму, що викидається щодня фабриками і заводами в атмосферу. Він знебарвлює хутро, пір'я на опудалах, живопис на карти ;; нах, змінює колір паперу. Сірководень і аміак надзвичайно активні при руйнуванні музейних об'єктів, джерелом їх можуть бути вигрібні ями, убиральні відкритого типу, бійні, хліва і т.д., розташовані недалеко від музею.

Пил - не менше страшний ворог музейної експозиції. Навіть при незначному забрудненні повітря пилом в музейній вітрині йде повільне, але неухильне згоряння матеріалів в експонатах органічного походження: волокон шкіри, хутра, пір'я, масла (в фарбах картин), паперу та ін.

Копоть - це найдрібніша пил не згорілих або погано згорілих частинок кам'яного вугілля, нафти, дерева. Вона покриває сірим нальотом музейну експозицію, чому тьмяніють фарби пейзажу на тлі діорами, яскраві кольори пера і хутра. Єдиний шлях боротьби з кіптявою - це повна герметизація музейних вітрин і вікон музею з щорічної регулярним чищенням експонатів і вітрин. Для цього експонати беруться з вітрини (якщо це можливо) і очищаються струменем повітря з пилососа. Продування опудал звірів повітрям ведуть проти шерсті. Щоб не порушити структуру і розташування пір'яного покриву, опудала птахів продувають у напрямку росту пера.

Продуванием видаляють дрібні частинки пилу і вугілля. Потім хутро темних кряжів злегка протирають шматком чистої матерії, змоченою в очищеному бензині.

Очищення від кіптяви і багаторічного забруднення опудал птахів різних забарвлень і звірів, маю; ють світлий хутро, роблять у такий спосіб: крохмаль змочують бензином, щоб він став сирим. Його обережно за допомогою тампона втирають в хутро, втирання крохмалю очищає волосся від кіптяви і він приймає свій природний вигляд. Перо у птахів протирається у напрямку його росту, очищення пір'яного покриву триваліша (особливо у білих птахів), так як вимагає багаторазового втирання крохмалю в перо. Щоб відвологлий крохмаль швидше відокремлювався від пера і волоса, дрібні опудала злегка бив рукою, великі - обережно палицею. З кожною новою порцією крохмалю перо і волосся швидше очищаються і приймають свою первісну структуру і форму. Залишки крохмалю видуваються струменем повітря з пилососа: у птахів - у напрямку росту пера, у звірків - в будь-якому напрямку.

Температура і вологість приміщення

Для збереження експонатів природничий чи краєзнавчого музею потрібна спеціальна температура повітря в приміщенні. Треба знайти ті межі температури, здійсненні в музейних умовах, які гарантують в певній мірі збереження експонатів. Нормальна температура (+ 18- + 20 °) одна з неодмінних умов використання музею і для відвідування публікою. Найбільш розумно для музейного будівлі використовувати централізований тип опалення, коли по трубах подають гарячу воду в батареї, розташовані в приміщенні музею. Але найбільш важливо для великих музеїв перейти вже в даний час до системи автоматичного контролю за температурою і до кондиціонування атмосфери в виставкових залах і сховищах. Температура повітря в музеї може вважатися нормальною від + 15 до + 20 °, оптимальної від +16 до + 18 ° при вологості повітря 40-45% (в Середній і Центральній Азії) і до 70% в різко морському кліматі. Якщо температура повітря музею постійна або коливається в межах норми (+ 16- + 18 °) без стрибків, руйнування органічного шару на об'єктах йде набагато повільніше. При різкі падіння температури шкіра на опудалах стискається, а при підвищеннях температури і вологості загниває, і процес руйнування прискорюється. У місцях найбільшого натягнення шкіри (по швах) нитки лопаються, особливо на шийній частині фігури, під пахвами або в складках шкіри. При тривалому зберіганні опудал (виготовлених з необроблених шкур) в сирих, погано провітрюваних приміщеннях, де вологість перевищує 70%, посилено розвивається цвіль (в місцях, погано очищених від м'язів), покриваючи в кінцевому підсумку білим або зеленим густим нальотом хутро або перо і руйнуючи шкіру. Чим менше вогкості, тим менше підстав для розвитку цвілі в експозиції. При вологості повітря 30-40% цвіль Не вмирає, а впадає в стан анабіозу. Для якнайшвидшого знищення грибка, який покриває музейні експонати, рекомендується протерти їх 25-30% -ним формаліном, а потім висушити, перенісши їх для цього в більш сухе приміщення.

Дія вологості на предмети досить по-різному. Всі матеріали, що мають органічну основу, при надмірному підвищенні вологості стають прекрасним живильним середовищем і для розвитку мікроорганізмів. Предмети волокнисті - тканини, папір, дерево, шкіра - при підвищеній вологості сильно збільшуються в обсязі, спотворюючи форму.

Великої шкоди різним експонатам наносять гнильні бактерії. Вони швидко розвиваються всюди, де є підвищена вологість і температура повітря, живильне середовище і брак світла. При просушування приміщення бактерії гинуть. Хороші результати дає обробка приміщення, ураженого бактеріями, парами формаліну. На кожен 1 м? приміщення використовують 25 мл 40% -ного формаліну. Для кращого протруювання приміщення всі щілини в дверях, вікнах заклеюють паперовою смужкою. Із зовнішнього боку зачинених дверей ставлять колбу або чайник з формаліном, підігрівають на електроплитці, трубку або шланг від нього виводять через замкову щілину. Пари формаліну, швидко проникаючи в приміщення, вбивають бактерії. Приміщення не слід провітрювати після обробки 2-3 доби.

Антисептики або консервуючі речовини

Введення в клейстер антисептиків оберігає від пліснявіння і загнивання паперову бутафорію. До антисептиків відносяться: тимол, бетанафтол, сулема, саліцилова кислота, бура. Тимол - речовина малостойкие; саліцилова кислота і бура мають слабкі захисні властивості; сулема - надзвичайно сильне отруйна речовина. В даний час рекомендується як кращий антисептик з найбільшим терміном дії пентахлорфенолят натрію - похідне фенолу. За зовнішнім виглядом це порошок або паста зі слабким запахом карболової кислоти, добре розчиняється у воді, викликаючи її коричневе забарвлення. Володіє більш стійкими антисептичними властивостями в порівнянні з фенолом. Цей хімічний препарат перешкоджає розвитку мікроорганізмів навіть при знаходженні бутафорії в несприятливих умовах (в вогкості).

При вологості повітря нижче норми (до 30%) багато дерев'яні частини макета або бутафорії, шкури опудал, пап'є-маше і т.д. починають пересихати і лопатися. Особливо це стосується шкур тварин, що не пройшли спеціальної скорняжной обробки або вичинки. У цьому випадку повітря музею слід терміново зволожувати до норми, використовуючи систему вентиляцій. Відключення парового опалення на деякий час також дозволяє привести в норму вологість повітря музейного приміщення. Іноді для збільшення вологості повітря доводиться встановлювати спеціальні зволожувачі на батареях парового опалення. У зимовий період, якщо не опалюються музейні зали, вода, що міститься в повітрі, грає роль сильного механічного руйнівника, так як, замерзаючи в порах шкіри, полотна, пап'є-маше і т.д., розриває їх з нестримною силою. Для спостереження за температурою і вологістю повітря приміщення музею або окремих експозиційних вітрин використовують найпростіший прилад - психрометр, який допомагає стежити за мікрокліматом окремих вітрин або цілих музейних залів.

кінець

назад Зміст На кожен 1 м?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама