Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Щоб зберегти красу дерева: обробка деревини антисептиком: лаки просочення для дерева

Крім відмінних декоративних властивостей, дерево є, мабуть, самим гігієнічним будівельним матеріалом. Тому деревину можна використовувати всюди, не побоюючись завдати шкоди навколишньому середовищу або здоров'ю людини. Однак дерево має також ряд недоліків, причому, так би мовити, «вроджених». Основними з них є пожежонебезпека і вразливість перед різного роду шкідниками - від грибків до комах, для яких найдавніший будівельний матеріал являє собою їжу. Сприяє «легкотравності» деревини волога.

КЛАСИФІКАЦІЯ В залежності від породи і будови деревина має різну стійкість проти гниття. За цій якості породи і зони деревини поділяють на чотири класи: стійкі (сосна, ясен, ядро ​​дуба і модрини), середньостійкі (ялина, ялиця, периферична частина кедра, заболонь модрини, центральна зона бука), малостойкие (заболонь берези, бука, граба , дуба і клена, ядро ​​в'яза) і нестійкі (вільха, осика, заболонь липи, центральна зона берези). Особливо небезпечно поява гнилі, спричиненої будинковими грибками.

Руйнування деревини та поширення грибкової інфекції відбувається дуже швидко. Тому технологи розробили ряд захисних складів, призначених для додання деревині властивостей, що сприяють відома уразливості деревини до мінімуму. Ці кошти можна класифікувати за типом, по області застосування, за хімічним складом, за принципом захисту. За типом: фарби; лаки; просочення (морилки).

По області застосування: для зовнішніх робіт і для внутрішніх робіт. За хімічним складом: на водній основі; на органічній основі. За принципом дії: захист від атмосферних явищ; захист від комах; захист від вогню. Останнім часом все більше виразна тенденція до комбінації декількох компонентів в «одному флаконі». Наприклад, захисно-декоративні покриття для деревини обов'язково містять в собі фунгіцидні (протигрибкові) компоненти.

Морилки, крім антисептичної і фунгіцидної дії, мають ще й декоративними властивостями. Нерідко в сучасні просочення додають також антипірени (вогнезахисні компоненти). Однак фахівці до цих пір сперечаються, наскільки ефективний такий комбінований склад.

Справа в тому, що недостатньо просто взяти і змішати антипірен з антисептиком. Необхідно перевірити терміни експлуатації, сумісність кожного матеріалу. Крім того, просочення, призначена, наприклад, для антисептичної обробки дерева завжди більш ефективно працює, ніж комплексна вогнебіозахист. Це пояснюється тим, що збільшення кількості сухої речовини в комбінованій суміші зменшує здатність такої суміші глибоко проникати в деревину.

ЛАКИ, ФАРБИ Дерев'яні фасади знаходяться під постійним впливом кліматичних факторів (дощ, сніг, перепади температур, зміни вологості повітря) і, що найшкідливіше, під інтенсивним сонячним випромінюванням. Тому фарби для дерев'яних стін повинні володіти високою атмосферостійкістю і світлостійкістю.

Крім того, деревина - еластичний матеріал, який змінює свою форму і об'єм залежно від умов експлуатації (вологості). Тому фарби, використовувані для фарбування дерев'яних поверхонь при зовнішніх роботах, повинні мати підвищену еластичність. І, нарешті, деревина - живий матеріал, що піддається інтенсивної атаці з боку різних мікроорганізмів, грибів і комах.

Тому фарби для дерев'яних фасадів повинні містити активні речовини для захисту від шкідників. Фарби рекомендується наносити в два шари. Вони можуть бути приготовлені як на основі органічних розчинників (нитро- і алкідні емалі ПФ-115 ), Так і на водорозчинній основі.

Лак на водній основі екологічно чистіше, ніж лаки на органічній основі. Прийнято вважати, що лаки на органічній основі міцніше лаків на водній основі. Але це не так.

За останні кілька років було розроблено безліч водних лаків, твердість яких не тільки не поступається органічним, а й перевершує їх. Єдиним недоліком водного лаку є тривалий час набрання міцності - мити підлогу, покритий водним лаком можна тільки через 10 днів після нанесення.

По області застосування лаки, як і фарби, діляться на зовнішні і внутрішні. Справа в тому, що для зовнішніх робіт потрібні лаки з еластичною плівкою, щоб вона не тріскалася при розширенні / стисненні дерев'яної підкладки. Для внутрішніх робіт, навпаки, потрібні лаки підвищеної міцності і стійкості до стирання. Лаки для зовнішніх робіт, як вже зазначалося, містять в собі спеціальні антибактеріальні добавки і наносяться в два-три шари. Сьогодні на ринку багатий вибір лакофарбових матеріалів як для зовнішніх, так і внутрішніх робіт по дереву.

Є навіть спеціальні продукти для бань. Важливо використовувати кожен матеріал в суворій відповідності з інструкцією. Наприклад, не можна використовувати фарбу для зовнішніх робіт всередині приміщення і навпаки. У першому випадку можливе виділення шкідливих речовин в атмосферу житлових приміщень, у другому - швидке руйнування покриття під впливом ультрафіолетового випромінювання, вологи і перепадів температур. Термін служби таких матеріалів становить, як правило, 4-6 років, а покриттів, утворених лакофарбовими матеріалами для внутрішніх робіт, найчастіше обумовлений ступенем абразивного зносу (наприклад, дерев'яні підлоги або стіни). Лаки і фарби для зовнішніх робіт коштують близько 20 грн / л, для внутрішніх - близько 15 грн. / Л.

ПРОСОЧЕННЯ Але просто пофарбувати деревину, як правило, недостатньо. Лакофарбове покриття не вічне, нанести його ідеально неможливо. Нарешті, воно старіє. Як наслідок в покритті з'являються мікротріщини, які відкривають доступ вологи до незахищеного дереву. Для забезпечення найбільшою мірою захисту вкрай бажана додаткова підготовка деревини перед фарбуванням або покриттям лаком. Для цього застосовуються так звані антисептики. Такі склади, по-перше, повинні володіти високою токсичністю, але при цьому бути максимально нешкідливими для людей, не мати неприємного запаху. По-друге, дуже важливо, щоб антисептик легко проникав у деревину, що не улетучиваясь і не вищелачівая водою.

Просочення бувають пленкообразующие і не утворюють захисної плівки ( просочення для дерева глибокого проникнення). Утворюють захисну плівку просочення захищають від води, ультрафіолету, цвілі. Плівка досить еластична, що дозволяє їй розширюватися / стискатися разом з деревом, не порушуючи своєї цілісності. Просочення, що захищають тільки від цвілі і комах, як правило, не утворюють захисних плівок, а повністю вбираються в поверхню дерева.

Для стін і стель всередині приміщення і для фасадів дерев'яних будинків просочення може служити в якості фінішного покриття. Для збільшення терміну служби просочень, що застосовуються на вулиці, рекомендується покривати їх лаком для зовнішніх робіт, що перешкоджає їх вивітрювання. Для підлоги не рекомендується використовувати просочення в якості фінішного покриття, так як вона з самого початку не розраховувалася на стійкість до стирання. Крім захисних властивостей, просочення володіють декоративними властивостями (як правило, плівкоутворювальні просочення). Вони так само, як і лаки, колеруются по колірній палітрі в 72 кольору. Але на відміну від лаків, просочення більш ефективно підкреслюють структуру дерева.

В якості декоративного покриття можуть використовуватися морилки. Їх функція - якраз надати дереву відтінок, проте захисні властивості морилок незначні. Термін служби просочень для зовнішніх робіт становить 6-10 років. Просочення вітчизняного виробництва коштують від 10 грн. / Л, імпортні - від 25 грн. / Л.

Антипірени Для захисту від загоряння дерев'яних конструкцій, що працюють в будинках різного призначення, деревину просочують або обробляють вогнезахисними складами - антипіренами (водними розчинами вогнезахисних солей). Просочена антипіренами деревина під дією вогню не горить, а тліє. Вогнезахисні розчини, фарби і обмазки до їх нанесення на деревину ретельно перемішують. Поверхні обробляють при температурі не нижче +10 ° С і відносній вологості повітря не більше 70%. У жарку пору під дією сонячних променів деревину обробляти не можна. Дія антипиренов, введених в деревину способом просочення, найбільш тривало. Нерідко вогнезахисну обробку виконують шляхом поверхневої обробки: 2-3-кратним нанесенням розчинів на поверхню деревини гидропультом або пензлем. Тривалість дії вогнезахисного покриття - від 2 до 5 років. Вартість антипиренов - від 10 грн. / Л.

Віктор Сара КОМЕНТАРИЙ ФАХІВЦЯ Володимир Шевченко, маркетинг-менеджер концерну Аkzo Nobel по брендам Pinotex і Sadolin: - Перед обробкою деревина повинна бути сухою, тобто містити не більше 20% вологи. Звичайно, краще не допускати пошкодження дерева грибками, цвіллю або гниллю. Але якщо це сталося, тоді необхідно застосувати глибокопроникаючу ґрунтовку, яка відновить баланс в деревині.

Якщо в наявності сильне естетичне пошкодження, можна перефарбувати фарбою або кольоровим деревозахисним засобом (під колір натурального дерева). У разі невеликого естетичного пошкодження можна застосувати деревозахисні матеріали темних відтінків - вони краще приховують видимі недоліки. Якщо деревина пошкоджена сонячною радіацією, втратила свій естетичний вигляд, бажано її остружіть або перешліфувати. Якщо такої можливості немає, то необхідно покрити її глубокопроникающим кольоровим деревозахисним засобом більш темних відтінків (горобина, горіх, полісандр, червоне дерево). Покриття в обох випадках слід наносити двічі. Можна нанести і третій шар - тоді плівка стає більш темною, що дозволяє краще приховати естетичні недоліки. Якщо деревина знаходиться в нормальному стані, можна без спеціального грунтування застосовувати різні кольорові деревозахисні матеріали. Зрозуміло, не всі кошти можуть виправдати ваші очікування, тому ми рекомендуємо користуватися всесвітньо відомими брендами, складами відомих виробників, які мають наукові обґрунтування деревозащіти.

ДЖЕРЕЛО: strojsya.kiev.ua

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама