Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як доглядати за орхідеями в домашніх умовах в горщику, для початківців c фото і описом

  1. Критерії вибору орхідеї в магазині
  2. Догляд за рослиною після покупки
  3. карантин
  4. особливості пересадки
  5. вибір субстрату
  6. вибір горщика
  7. пересадка
  8. Вибір місця для квітки
  9. 8 питань при догляді за орхідеями
  10. Яке має бути освітлення?
  11. Яка повинна бути температура?
  12. Як правильно поливати орхідею?
  13. Чим удобрювати орхідею?
  14. Що потрібно для цвітіння?
  15. Орхідея відцвіла, що робити?
  16. Як розмножується орхідея?
  17. Як проходить догляд взимку?
  18. Симптоми хвороб і шкідників орхідей
  19. Листя орхідеї втратили тургор і зморщується
  20. Листя орхідеї жовтіють що робити
  21. Листя орхідеї вкрилися липкими краплями
  22. У орхідеї стали місцями липкі листя і з'явилися білі плями
  23. Листя орхідеї стали м'якими
  24. Бутони орхідеї засихають, не розпустивши опадають
  25. Жовті коріння у орхідеї
  26. Коріння орхідеї стали коричневі
  27. Коріння у орхідеї стали білими

Ну хто не знає орхідеї! Ці екзотичні квіти міцно влаштувалися на нашому ринку і в серцях мільйонів квіткарок. Вони цвітуть по кілька місяців, випускаючи все нові квітконоси або продовжуючи нарощувати старі. Деякі екземпляри родини орхідних мають чудовим ароматом. При придбанні таких кольорів будьте обережні, сильний аромат здатний викликати головний біль і запаморочення.

Критерії вибору орхідеї в магазині

У магазинах продаються не тільки всім добре знайомі фаленопсіси У магазинах продаються не тільки всім добре знайомі фаленопсіси. Буває, що на прилавках можна знайти цимбідіуми, дендробіуми, онцидіуми, Камбре, мільтоніуми, каттлеї, пафеопедіуми (зозулині черевички), Ванди і інші види.

При виборі квітки зверніть увагу на стан коренів. У здорової рослини коренева система розвинена добре, коренів в горщику багато. Вони не повинні бути темними. Це говорить про неправильне поливі. Рослина знаходиться в стадії загнивання, краще утриматися від такої покупки.

Листя повинні бути рівними, без потемніння і плям. Допускаються невеликі механічні пошкодження. Добре, якщо вибране рослина має молоді листочки.

Бульби здорові, чи не висохлі, що не менше трьох-п'яти штук в горщику. Якщо на рослині є нераспустившиеся бутони, вам пощастило. Вони почнуть цвісти у вашому будинку і простоять кілька тижнів.

Прийнято вважати, що орхідеї потребують особливого догляду. Давайте розглянемо правила догляду за орхідеями в горщику в домашніх умовах крок за кроком.

Цікаво!

Деякі тропічні види орхідей мають квіти у вигляді комах і дрібних тварин. Це необхідно для залучення комах-запилювачів.

Догляд за рослиною після покупки

Отже, ви придбали рослину. Не варто починати активний догляд. Рослина і так пережило стрес, помінявши умови проживання з магазину на ваш будинок . Для адаптації до вашого мікроклімату необхідно влаштувати орхідеї двотижневий карантин.

карантин

У чому його особливість? Карантин влаштовують для виявлення можливих захворювань рослини, уникаючи можливості передбачуваного зараження інших квітів. Два тижні ізоляції досить для прояву ознак можливого зараження.

Придбане рослина поміщають окремо від інших квітів і створюють період спокою:

  • Освітлення повинне бути приглушеним, ніяких прямих агресивних променів;
  • Полив помірний, що не рясний. Краще, звичайно, взагалі не поливати під час карантину. Але це в разі покупки дорослого здорового рослини;
  • Від підгодівлі добривом і різними стимуляторами поки краще утриматися;
  • Так само варто почекати з пересадкою рослини.

Коли орхідея благополучно перенесла карантин, її розміщують з усіма іншими кольорами. Спершу на затемненому ділянці підвіконня або в глибині кімнати, поступово пересуваючи горщик ближче до сонячного світла.

особливості пересадки

Пересадка орхідеї буває екстрена та планова Пересадка орхідеї буває екстрена та планова .

Екстрена пересадка просто необхідна для орхідеї, яка починає гинути і є ймовірність її врятувати:

  • Рослина має втомлений вигляд, мляві листя, засихають квітконоси. Часто така пересадка просто необхідна для рослин, які отримували неправильний догляд в магазині;
  • Через неправильне розташування рослина змістилося набік і перекидає горщик. Наприклад, довго стоячи на полиці одним боком до джерела світла рослина росте в одну сторону;
  • Багато загниваючих коренів. Здорова коренева система має білий або зеленуватий колір. Нормальні коріння після поливу стають яскраво-зеленими;
  • Видно, що грунтовий субстрат розклався згодом в труху;
  • Точка росту або самі листя піддаються гниттю. Відчувається запах вогкості і цвілі;
  • В горщику з'явилися комахи-шкідники.

Планова пересадка проводиться один раз в два-три роки. Не варто при пересадці використовувати старий грунт, додавши до нього нову кору або мох. У ньому з часом накопичуються патогени, кора розкладається і перетворюється в потерть. Завжди використовуйте свіжі компоненти.

Ознакою пересадки є витіснення шматочків субстрату з горщика, заповнення горщика тільки корінням.

Цікаво!

Орхідеї заселяють всю земну кулю, їх немає тільки в Антарктиді. Розміри квітів орхідей варіюються від декількох міліметрів до 90 см.

вибір субстрату

Всі орхідеї є епіфітом, вони ростуть на стовбурах дерев Всі орхідеї є епіфітом, вони ростуть на стовбурах дерев. Тому і субстрат для них повинен бути максимально наближений до природного.

До складу субстрату обов'язково входять:

  • Шматочки кори, необхідні для харчування орхідеї. Найчастіше використовують соснову або дубову кору, іноді березовий. Цей компонент субстрату легко заготовити самому;
  • Мох сфагнум для накопичення і перерозподілу вологи. Його теж можна набрати в лісі. Мох має здатність поглинати шкідливі солі з води і володіє знезаражувальним дією;
  • Деревне вугілля містить мікроелементи, є природним антисептиком;
  • Корінь папороті також потрібен для харчування орхідеї;
  • Додатковими компонентами субстрату виступають кокосове волокно, шкаралупа кокоса або волоського горіха, торф, земля, соснові шишки, для кращого дренажу додають керамзит або пінопласт.

Готові субстрати завжди можна знайти в квітковому магазині.

Для виготовлення субстрату в домашніх умовах потрібно знати основні співвідношення для різних видів орхідей:

  • Для глибоких визнав і теплиць готують суміш з деревного вугілля і кори в співвідношенні 1: 5, це універсальний склад;
  • Для горщиків, блоків готують суміш з деревного вугілля, моху сфагнуму і кори в співвідношенні 1: 2: 5;
  • Для орхідей, яким потрібна періодична підгодівля, готують суміш з торфу, вугілля, кори і листяної землі в співвідношенні 1: 1: 1: 3.

вибір горщика

З вибором горщика все досить просто. Він повинен мати дренажні отвори, забезпечити хорошу аерацію коріння. Так як коріння у орхідей неглибокі, краще вибрати горщик, в якому ширина дорівнює висоті.

Для орхідей, коріння яких зеленіють і беруть участь в процесі фотосинтезу, горщик обов'язково повинен бути прозорим. До таких видів відносяться найпоширеніші орхідеї - фаленопсіси. Крім того, через прозору стінку горщика можна спостерігати за станом коренів і субстрату. Решту видів орхідей влаштують і непрозорі горщики.

За матеріалом горщики бувають:

  • Пластикові. Самі універсальні. Його можна додатково проткнути, щоб додати дренажних отворів або витягти заплуталися коріння;
  • Глиняні. Перевагою такого матеріалу є його здатність утримувати вологу і перерозподіляти її по всьому об'єму горщика. Але, через пористої структури до стінок міцно приростають коріння рослини. При пересадці їх неможливо відірвати від горщика не пошкодивши;
  • Скляні. Не мають дренажних отворів, не пропускають повітря. Такі горщики рекомендують використовувати в якості кашпо.

пересадка

Це справа відповідальна і важлива. Невдалою пересадкою можна нашкодити рослині. Всі етапи пересадки проводяться максимально акуратно. На що варто звернути увагу і як правильно провести цей процес:

  1. Орхідею потрібно акуратно витягнути з горщика, зберігши кореневу систему. Якщо корінець приріс до стінок горщика або шматочку кори, що часто спостерігається у фаленопсис, ні в якому разі не відривайте корінець. Відкрита рана це прямий шлях потрапляння інфекції в рослину. Не шкодуйте горщик, відріжте шматочок в місці приросту кореня.
  2. Потім потрібно звільнити коріння від старого грунту і уважно їх оглянути. Старі, почорнілі і висохлі коріння видаляються. Місце зрізу кореня присипається товченим деревним вугіллям. Він знезаражує, не дає інфекції проникнути в рослину.
  3. Якщо на коренях виявилися комахи-шкідники, занурте орхідею на кілька годин в теплу відстояну воду. Комахи при цьому не витримують і спливають. Потім обробіть орхідею інсектицидами разом з корінням.
  4. Власне, тепер можна садити саму орхідею. Це легко. Рослина поміщається в середину горщика, з боків засипається субстрат. Коли горщик вже заповнений, знизу по денця потрібно постукати рукою. Це дозволить грудочок кори рівномірніше розподілитися між країнами. Додати ще кори, знову постукати. І так кілька разів, поки орхідея не стане добре зафіксованою. Вона не повинна бовтатися в горщику, точка росту не повинна бути засипана.

Вибір місця для квітки

Орхідеї - епіфіти, тобто  ростуть на стовбурах дерев Орхідеї - епіфіти, тобто ростуть на стовбурах дерев. Тому отримують розсіяне світло, що проходить через крону тропічних дерев.

У наших квартирах ідеальним буде розмістити орхідею на східному або західному вікні. На них немає прямих сонячних променів влітку і достатній рівень освітлення взимку.

На південному вікні квіти можна ставити взимку. Влітку необхідно притіняти рослину, інакше на листках залишаться сонячні опіки. Краще розташувати квітка на відстані 1 метра від південного вікна.

На північному вікні, навпаки, ідеальні умови влітку, а для зимового періоду необхідна додаткова підсвітка.

Цікаво!

Орхідеї, що ростуть на деревах не є паразитами, тобто не висмоктують у господаря поживні речовини і воду. Вони використовують стовбури дерев в якості опори.

8 питань при догляді за орхідеями

При утриманні квітів завжди виникають питання, пов'язані з доглядом за рослинами. Розглянемо, як доглядати за орхідеями в домашніх умовах в горщику, для початківців квітникарів c фото і описом.

Може бути цікаво

Яке має бути освітлення?

Як вже було описано вище, освітлення для орхідей має бути сильним, але не прямим. Орхідеї добре відчувають себе в середині кімнати з великими вікнами. У маленьких кімнатах при тьмяному світлі необхідно додаткове освітлення.

Яка повинна бути температура?

Оптимальна температура для більшості орхідей в межах + 18-25 градусів з перепадами в 5 градусів між денною та нічною температурою.

Орхідеї непогано зимують на вікнах, переносять недовгий зниження температури, звичайно, якщо воно не критичне. При цьому полив припиняється, інакше почнеться загнивання коренів.

Чи не переносять орхи температуру вище + 30-32 градусів. На листках утворюються теплові опіки.

Це основні температурні показники, придатні для фаленопсис і більшості інших видів орхідей. Для більш примхливих видів створюються особливі умови утримання.

Як правильно поливати орхідею?

Орхідеї - тропічні рослини, де проливні дощі змінюються періодом посухи Орхідеї - тропічні рослини, де проливні дощі змінюються періодом посухи. Тому і поливати орхідеї треба так само.

Явною ознакою необхідності поливу служить колір коренів рослини. Вони стають світло-сірими у фаленопсиса. Також субстрат можна помацати і визначити рівень зволоження.

Добре зарекомендував себе метод занурення. Коли горщик з квіткою поміщають на 20 хвилин в теплу відстояну воду. Цього часу достатньо, щоб коріння і субстрат наситилися водою. Потім горщик виймають і дають стекти зайвій воді. Зазвичай, таку процедуру проводять раз на два тижні.

Орхідея любить вологе повітря, добре відгукується на обприскування. Але не варто захоплюватися обприскуванням фаленопсисов. Справа в тому, що у вологому повітрі починають інтенсивно розвиватися повітряні коріння. Коріння в субстраті поступово відмирають і орхідея «вилазить» з горщика, втрачаючи стійкість.

Чим удобрювати орхідею?

Живучи на досить бідному субстраті, орхідеї потребують періодичної підгодівлі мінеральними добривами. І в цій справі є свої нюанси:

  • Не варто захоплюватися азотними добривами, цвітіння і розвиток бутонів притормаживаются;
  • Не можна удобрювати під час цвітіння (квіти і бутони можуть впасти раніше терміну) хворі і пошкоджені рослини, відразу після пересадки;
  • Взимку і влітку добриво вносять 1 раз на місяць, навесні і восени - один раз в два тижні.

Для кращого цвітіння вносять підживлення, багаті калієм і фосфором. Готові мінеральні добрива продаються в магазинах.

Що потрібно для цвітіння?

Створення сприятливих умов, описаних вище Створення сприятливих умов, описаних вище. У тому числі вологість повітря, температурний і світловий режим, правильне харчування і вік самого рослини. На фаленопсис має бути від 5 до 8 листів і багата коренева система. Для інших видів не менш 5 бульбочек, з яких молоді рослини беруть поживні речовини.

Також можна використовувати комплексні добрива зі стимулятором росту і цвітіння.

Якщо і в цьому випадку не з'являється цветонос, можна спробувати створити стресову ситуацію. Трохи підсушити грунтовий субстрат, або поставити на кілька днів у холод. У природних умовах рослина при несприятливих факторах обов'язково прагне залишити потомство.

Орхідея відцвіла, що робити?

Якщо цветонос у фаленопсиса залишився зеленим, а квітки опало, не поспішайте його обрізати. Можливо вторинне цвітіння з подальшим зростанням квітконосу.

Після цвітіння інших видів орхідей зазвичай цветонос відсихає. В цьому випадку дочекайтеся поки він не засохне повністю. Відбувається відтік поживних речовин в бульби. Потім можна акуратно обрізати.

Для деяких видів орхідей після цвітіння необхідний період спокою. В цей час зменшується інтенсивність поливу, припиняються підгодівлі. Квітка переноситься на більш затемнене і прохолодне вікно.

Як розмножується орхідея?

Для різних видів орхідей можна застосовувати кілька видів розмноження :

  1. Розподіл куща. Розрісся кущ виймають з горщика, обтрушують від шматочків субстрату. Сухим чистим ножем розрізають перемичку між бульбами, залишаючи по 4-5 штук. Зріз присипають деревним вугіллям, бульби розсаджують за новими горщиках.
  2. Живцюванням. Цей метод підходить для фаленопсис. Стовбур орхідеї розрізається гострим чистим ножем на дві частини з таким розрахунком, щоб на останньому пеньку і на відрізаному черешку було не менше 3-х здорових коренів. Зріз присипається вугіллям. Держак висаджується в окремий горщик. Як тільки почнуть з'являтися молоді листочки - орхідея приросла. На старому спів повинні з'явитися дітки. Продовжуйте за ним доглядати.
  3. Квітконосом. Квітконіс фаленопсиса розрізають на кілька частин так, щоб на кожному шматочку була спляча брунька. Викладають на вологий мох або ставлять в стакан з відстояною м'якою водою і накривають целофаном. Мох потрібно періодично зволожувати з пульверизатора. Не допускається загнивання квітконосу.
  4. Сплячі бруньки можна намазати гормональної пастою зі стимулятором росту.

Як проходить догляд взимку?

Взимку орхідей необхідно встановити додаткове освітлення та забезпечити тривалість світлового дня не менш 12 годин Взимку орхідей необхідно встановити додаткове освітлення та забезпечити тривалість світлового дня не менш 12 годин.

Дуже обережно потрібно поводитися з поливом. На холодному підвіконні відбувається переохолодження кореневої системи, що призводить до зниження імунітету рослини. Слідкуйте за тим, щоб вода повністю стікала з горщика. При низьких температурах можна повністю припинити полив.

Температура повітря не повинна бути нижче +15 градусів. З обережністю слід провітрювати приміщення, не створюючи холодних протягів, щоб уникнути обмерзання рослини.

Цікаво!

Існує понад сто видів ванільною орхідеї, але тільки з насіння трьох видів отримують ванілін, який використовується в харчовій промисловості.

Симптоми хвороб і шкідників орхідей

Який б не був ідеальний догляд за рослиною, все ж воно схильне зараження патогенами і поразки різними шкідниками.

Листя орхідеї втратили тургор і зморщується

Тургор - це внутрішньоклітинний тиск Тургор - це внутрішньоклітинний тиск. Втрата тургору пов'язана з втратою вологи в клітинах листа. Причинами може бути неправильний догляд за рослиною, пов'язаний з несвоєчасним поливом, високою температурою повітря, надлишком добрив, необхідністю пересадки через тісноту горщика.

Необхідно визначити причину поніканіе листя в конкретному випадку.

  • Якщо пересохлий субстрат, потрібно горщик занурити в воду, дати насититися водою;
  • При перезволоженні може статися сгніванія коренів. У цьому випадку рослина починає хитатися в горщику, листя в'януть. Такий квітка пересаджують в новий горщик з новим субстратом;
  • Влітку в жаркий період рослина починає в'янути на сонці. Необхідно створити затінення, і, по можливості, більш низьку температуру.

Листя орхідеї жовтіють що робити

Відмирання нижніх листків - природний процес Відмирання нижніх листків - природний процес. На зміну старим приходять нові. Якщо на рослині одночасно починають жовтіти і сохнути все листя, треба шукати причину:

  • Недостатній полив або, навпаки, перезволоження субстрату;
  • Якщо квітка коштує на сонячному вікні, можливо, листя отримали сонячні опіки. Потрібно поміняти місце розташування горщика;
  • Надлишок добрив або жорстка вода. Легко визначити за станом субстрату. На ньому добре видно білі відкладення солей. У цьому випадку необхідно провести багаторазове промивання коренів і субстрату в пом'якшеної воді;
  • зараження хворобами і шкідниками . Поява сокососущіх комах (попелиці, різні кліщі, трипси) на коренях і листках призводить до засихання і відмирання рослини.

Листя орхідеї вкрилися липкими краплями

Швидше за все, рослина піддається перезволоження. Деякі види орхідей, як все тропічні рослини, скидає зайву вологу перед насиченням атмосфери водою під час сезону дощів. Їх листя служать своєрідним барометром.

Це може бути процес транспірації - виділення сахаристого сиропу для залучення комах-запилювачів.

Надлишок добрив також може викликати появу липких плям на листках.

Поразка комахами-шкідниками (трипси, попелиці, червець, павутинний кліщ) або грибковими та бактеріальними хворобами Поразка комахами-шкідниками (трипси, попелиці, червець, павутинний кліщ) або грибковими та бактеріальними хворобами.

Для боротьби з шкідниками потрібно використовувати такі заходи:

  • В першу чергу заражене рослина необхідно прибрати з загального підвіконня на карантин;
  • Профілактичне замочування в розчині Алірін-Б;
  • Щитівку обібрати з рослини, обприскати листя мильним розчином, обробити инсектецидов;
  • Борошнистий червець не виносить тепла. Орхідею потрібно обдати теплим душем (не вище +40 градусів), обробити маслосодержащей инсектецидов;
  • З готових препаратів підійдуть Фозалон, нурелл-Д, Фомфамід, Bi 58, Promanal AF Neu;
  • Народні засоби - настій часнику з рослинним маслом, хвоща польового, мильна вода з додаванням спирту. Деяких комах можна спробувати зловити на клейку стрічку від мух.

У орхідеї стали місцями липкі листя і з'явилися білі плями

Це перша ознака поразки борошнистою росою Це перша ознака поразки борошнистою росою. Захворювання грибкової природи. Відбувається на тлі ослабленого імунітету рослини через неправильного догляду або надлишку азоту.

Спочатку на листках з'являються липкі плями, які починають покриватися білим нальотом, міцелієм грибка. У важкій формі захворювання з'являються чорні суперечки, які виглядають як наліт сажі.

Для лікування рослина потрібно добре пролити і обприскати розчином колоїдної сірки. Або кожні 10 днів обприскувати орхідею розчином Фітоспорін по 3-4 рази з день.

Листя орхідеї стали м'якими

Через низькі температур і перезволоження субстрату при попаданні води на листя може утворитися набряк Через низькі температур і перезволоження субстрату при попаданні води на листя може утворитися набряк. Починається він з потемніння кінчика листа, освіти рідкого м'якого плями, яке розростається в сторону підстави листа. Одночасно відбувається загнивання коренів.

Необхідно дотримуватися температурного і водний режим.

Для лікування рослина пересаджують в новий субстрат, прибирають згнилі корені і загиблі листя.

Бутони орхідеї засихають, не розпустивши опадають

Причин такої поведінки багато: Причин такої поведінки багато:

  • Зміна місця, наприклад, при покупці орхідеї. Бутони обпадають через стрес;
  • Неправильний низький температурний режим;
  • Сухе повітря і пересушене субстрату;
  • протяги;
  • Недостатнє харчування;
  • Процес природного старіння рослини. Йому просто не вистачає поживних речовин для цвітіння.

Для профілактики необхідно дотримуватися всіх оптимальні умови вирощування і змісту орхідеї, різні для кожного виду.

Жовті коріння у орхідеї

У фаленопсисов коріння беруть участь в процесі фотосінеза і набувають зелені колір У фаленопсисов коріння беруть участь в процесі фотосінеза і набувають зелені колір. Для цього до коріння необхідно забезпечити доступ світла. При ущільненні субстрату доступ світла обмежений, коріння набувають жовтого кольору. Вони залишаються життєздатними, продовжують вбирати вологу.

Грунтовий субстрат повинен бути пухким, з великими шматочками кори.

У інших видів орхідей, коріння яких не зеленіють, жовтий колір може означати незбалансовану підгодівлю, опік хімічним добривом.

Квітка потребує пересадки в новий субстрат.

Коріння орхідеї стали коричневі

Коричневі коріння - наслідок опіку солями, що містяться в жорсткій воді Коричневі коріння - наслідок опіку солями, що містяться в жорсткій воді. Ці корені з часом починають засихати. Як правило, вони знаходяться в верхньому шарі субстрату.

Слід змінити поливальну воду і починати її відстоювати.

Коріння у орхідеї стали білими

Теж підсумок неправильного поливу жорсткою водою. Солі починають осідати на поверхнях коренів і шматочках субстрату.

Необхідно промити квітка, занурюючи кілька разів горщик в таз з м'якою водою. Потім рослина краще пересадити, якщо дозволяють умови. Якщо немає - видалити білі коріння і застосовувати правильний режим поливу.

В цілому догляд за орхідеями нескладний, у професіоналів не займає багато часу і праці. Слід враховувати особливості кожного виду орхідей. Підозрілі рослини відразу поміщати в карантин до прояву симптомів зараження або виявлення пошкоджень. А також проводять регулярний огляд рослин. Згодом і у початківців любителів виробляються навички догляду за тропічними красунями.

Яка повинна бути температура?
Як правильно поливати орхідею?
Чим удобрювати орхідею?
Що потрібно для цвітіння?
Орхідея відцвіла, що робити?
Як розмножується орхідея?
Як проходить догляд взимку?
Яка повинна бути температура?
Як правильно поливати орхідею?
Чим удобрювати орхідею?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама