Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як посадити газон на дачі своїми руками: правильна технологія

  1. Вибір часу для посіву
  2. Основні етапи підготовки газону
  3. Посадка газонної трави
  4. Як забезпечити газону правильний догляд?
  5. Легкий варіант - газон з конюшини

Здавалося б, що тут складного, вирощувати траву. Але це бур'яни можуть добре рости самі по собі, а над газонної травою доведеться дуже багато попрацювати, щоб виростити її собі на гордість, а сусідам на диво. Тому, перед тим, як посадити газон, необхідно зважити всі «за» і «проти», врахувати складності, які можуть виникнути в догляді за газонним покриттям, визначитися, чи вистачить у вас часу, щоб своєчасно поливати і підстригати траву.

І якщо остаточно для себе вирішили, що впораєтеся, то скористайтеся порадами та рекомендаціями, як правильно садити газон, від самого початку (розробки ділянки) і до завершальної стадії (догляду за газонної травою). Корисна інформація допоможе вам не помилитися і в результаті мати на дачі пухнастий трав'яний килим.

Вибір часу для посіву

Посадка газону здійснюється навесні, влітку або восени. Якихось чітких правил щодо вибору часу немає. У кожного сезону є свої переваги і недоліки:

  1. Початок весни, коли грунт вже досить прогрілася, - дуже гарний час для посадки газонної трави. Земля ще волога після зими і немає виснажливої ​​спеки, сходи при таких умовах з'являться масово і швидко. Але один маленький мінус - разом з газонними травами також швидко і масово проростуть перезимували бур'яни, з якими потім доведеться вести запеклу боротьбу.
  2. Можна садити газон і влітку, грунт відмінно прогрілася, бур'яни з'являються набагато рідше; на той час, як починатися перших заморозків, трава відмінно вкорениться. Але при температурі понад +25 градусів, практично всі насіння втрачають свою схожість. Тому, якщо хочете садити газон влітку, ретельно стежте за прогнозами погоди, ідеально підійде тепла дощова тиждень.
  3. В осінній період є два варіанти, як правильно посадити газон. Можна це зробити на початку вересня, тоді до настання морозів трава зійде, гарненько вкорениться, а у господарів ще буде достатньо часу, щоб обробити рослини перед взимку. Залежно від ваших регіональних погодних умов (адже зима приходить десь раніше, десь пізніше) і зазначається термін для посадки, до морозів має залишатися 4-6 тижнів. Технологія іншого варіанту передбачає висадку травосмеси під зиму, земля може бути вже злегка подмёрзшая, але без стійкого покриття снігом. За зимові місяці насіння стратифікують, до захворювань і інфекцій будуть стійкіше, а навесні у вологому, але вже прогрітому теплим сонечком грунті, дружно проклюнутся.

Основні етапи підготовки газону

Перед тим як виростити газон, необхідно провести чималий ряд підготовчих заходів.
Все починається з вибору місця. Якщо у вас на дачі вже є певний ландшафтний стиль, то виходячи з нього і загального плану ділянки, вирішите, де буде розташовуватися ваш майбутній газон.

Потім йдуть земельні роботи. Технологія облаштування будь-якого газону обов'язково передбачає обробку площі гербіцидними засобами . Якщо ділянка сильно заріс бур'янами, обробляти його препаратом доведеться кілька разів, інтервал між обприскуваннями робіть не менше двох тижнів.

Якщо ділянка сильно заріс бур'янами, обробляти його препаратом доведеться кілька разів, інтервал між обприскуваннями робіть не менше двох тижнів

Як тільки бур'яни пожовтіє і засохнуть, можна приступати до генерального прибирання території. Видалити треба все - кореневища спиляних дерев і бур'яни, пні, непотрібні кущі, залишки будівельного мотлоху, камені, гілки, висохлу траву. Прибравши весь наявний сміття, потрібно провести вирівнювання газонної площадки.

Щоб насіння добре і швидко проростали, паростки були масовими, необхідно підготувати і удобрити грунт. Самий хороший для газону грунт - пухкий і родючий, з хорошими дренажними характеристиками, але щоб при цьому він міг тримати необхідну кількість вологи. Поліпшити склад грунту можна наступним чином:

  • при підвищеній кислотності додайте трохи гашеного вапна або крейди;
  • для ділянок глинистих, з важким грунтом, бажано розпушити його з біогумусом або перегноєм;
  • обов'язково додайте мінеральні добрива: навесні - азотовмісні, восени - фосфорні та калійні.

Як зрозуміти, що грунт під газон підготовлений добре? Він повинен бути розсипчастим і не липнути до садових інструментів.

Розподіливши по площі майбутнього газону все потрібні для грунту добавки, рекомендують ще ділянку рихлити і поливати.

Підготовлена ​​територія повинна постояти один тиждень для усадки грунту, потім ділянку ще раз ретельно вирівнюється і укочується катком. Залишається 1-2 тижні почекати і можна висівати травосуміші.

Посадка газонної трави

Перед тим, як посадити газон своїми руками, треба вибрати якісне насіння, сприятливу погоду і визначитися зі способом висівки.

Для забезпечення рівномірності посіву погода обов'язково повинна бути безвітряна.

За пару днів до посадки рекомендується поливати ділянку, щоб насіння садити в злегка зволожену землю.

Маленькі території можна засаджувати вручну, для великих газонів знадобиться спеціальна сівалка.

Коли посів проводиться вручну, рекомендується змішати травосмесь з таким же за обсягом кількістю піску. Розкидаючи отриману суміш, легше домагатися рівномірності засіву. Насіння треба сіяти по двох напрямах - спочатку уздовж ділянки, потім поперек.

Після висівки травосмеси грунт розпушують, коткують, щоб насіння не розносило вітром, можна навіть присипати торф'яним шаром (1 см буде достатньо).

І в кінці посадочних робіт обов'язково треба всю ділянку поливати зі шланга, на якому надітий невеликий розпилювач.

Ділянка підготували і засіяли, думаєте, можна тепер розслабитися? Помиляєтеся, попереду найголовніше - належний догляд за газоном.

Як забезпечити газону правильний догляд?

Найважливіше захід у догляді за газонним покриттям - це вчасно і правильно його поливати. Робити це треба обов'язково з дрібного розпилювача, тому що великий і потужний потік води може вимивати коріння трави, коли вони ще слабкі. Полив потрібен частий, бажано вранці і ввечері щодня, але тільки не в обідній час, не в розпал палючого сонця.

Коли трава підросте до 6-10 см, необхідно зробити перше скошування газону. Надалі це робиться кожні 2-3 тижні, залежно від того, який вид газонного покриття. Коли траву часто підстригають, у рослини краще відбувається формування коренів. Так що скошування трави - це друге за важливістю захід у догляді за газоном.

Так що скошування трави - це друге за важливістю захід у догляді за газоном

Обов'язково 1-2 рази за сезон газону потрібно аерація , Простіше це можна назвати провітрюванням грунту. За допомогою спеціальних пристосувань проводиться проколювання верхнього шару, що забезпечує нормальний обмін атмосферного повітря з грунтовим.

Найголовніше, не впадайте у відчай, якщо в перший же рік газон не порадував вас пухнастим смарагдовим килимовим покриттям. В Англії кажуть, що справжню силу і красу газон набирає лише на 5-й рік. Доведеться довіритися їхню думку, краще англійців в газонах ніхто не розбирається. Наберіться терпіння, забезпечте траві необхідний догляд, своєчасно поливайте, підстригайте і підгодовуйте, і у вас все вийде.

Легкий варіант - газон з конюшини

Якщо на дачі ви не проживає постійно, а приїжджаєте на вихідні, то справжні садово-паркові або спортивні газони вам не варто облаштовувати. Вам просто не буде вистачати часу, щоб забезпечити їм потрібний догляд. Але все одно хочеться мати на ділянці красиву зелену галявину. Саме для таких випадків є чудовий вихід - газон з білого конюшини.

Такі газони відомі давно, багато знаменитостей ХХ століття (і більш минулого часу), мали заміські садиби, куди виїжджали на все літо і на галявинах з конюшини встановлювали столи з плетеними кріслами, влаштовували чаювання. Цей вид газону часто називають «ледачим», тому що для його створення потрібні мінімальні витрати часу і сил.

Клевер - невелика рослина з яскравими смарагдовими листочками і білими (іноді червоними і рожевими) кулястими квітами. Він добре переносить невеликі заморозки, найкраще росте на сонячних відкритих місцях, але може прекрасно почувати себе і в тіні. Клевер не потрібно часто поливати і готувати особливу грунт, він може рости на суглинних і піщаних ділянках, в нейтральному і слабокислом грунті.

У регулярного і ретельного догляду такий газон зовсім не потребує. Його спеціально роблять з насіння білої конюшини, інакше він називається повзучий. Рослина не росте вгору, а розповзається по площі газону, утворюючи густий зелений килим. У зв'язку з цим таке газонне покриття не вимагає частої стрижки, багато взагалі його не стрижуть. Рідко на такому газоні пробиваються бур'яни, так як у конюшини дуже потужна коренева система, переважна зростання інших рослин.

Такий газон буде стійкий до витоптування, на ньому можуть грати діти, відпочивати на пікніку дорослі. Покриття з конюшини і саме по собі дуже красиво виглядає, і може стати ідеальним тлом для різних квіткових клумб, альпійських гірок, розаріїв і піонаріев.

Тепер ви знаєте, як виростити газон на своїй дачній ділянці. Можете зупинитися на «ледачому» варіанті, а якщо труднощі не лякають, засадити галявину газонної травою. Адже на природі навіть найскладніші роботи завжди в радість, а не в тягар.

Як зрозуміти, що грунт під газон підготовлений добре?
Ділянка підготували і засіяли, думаєте, можна тепер розслабитися?
Як забезпечити газону правильний догляд?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама