Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як правильно виростити розсаду капусти

  1. Коли сіяти капусту на розсаду?
  2. Як підготувати насіння?
  3. Які умови потрібні розсаді капусти?
  4. Як і коли пікірувати розсаду?
  5. Коли і чим проводити підживлення?
  6. Вирощування капустяної розсади на «теплих» грядках
  7. Правила загартовування капустяної розсади

Врожайні грядки з добре сформованими качанами капусти завжди викликають захват у городників. Не секрет, що успішне обробіток цієї культури залежить і від правильного вирощування розсади. До моменту висадки вона повинна бути міцною, здоровою і загартованої.

Коли сіяти капусту на розсаду?

По термінах дозрівання капуста буває ранне-, середньо- та пізньостиглої. Вибираючи дату посіву, враховують тривалість вегетації вибраного сорту / гібрида і сформовані в конкретному регіоні погодно-кліматичні умови. При цьому звертають увагу на те, що для проростання насіння в залежності від температури потрібно 5-10 днів, а у відкритий грунт розсаду висаджують у віці від 45 до 55 днів (5-6 справжніх листочків для ранньої і 4-5 - для пізньої і середньої капусти).

Раніше всіх сіють ранні сорти (протягом березня), потім середні і пізні (кінець березня і аж до другої декади квітня).

Як підготувати насіння?

Мета передпосівної обробки насіння зводиться до їх знезараження та підвищенню стійкості майбутньої розсади до грибкових захворювань. Найпростіший спосіб: посівний матеріал витримують протягом 15-20 хвилин в підігрітій до + 50˚С воді, потім 2-5 хвилин охолоджують в холодній і підсушують.

Якщо для посіву використовуються покупні дражировані або інкрустоване насіння, то в додатковій обробці вони не потребують. Їх оболонка, що складається з стимуляторів росту і удобрювачів складів, при розчиненні постачає кожен паросток необхідними речовинами та елементами. Попереднє замочування зводить нанівець всі переваги заводської обробки такого насіння.

Які умови потрібні розсаді капусти?

  1. Грунт

Для капустяної розсади готують пухкий, вологоємний, живильний субстрат з нейтральною реакцією середовища. На кислому грунті (рН = 6,5 і нижче) її зростання пригнічується.

Для приготування підійде перегній і дернова земля, які змішуються в рівних пропорціях з додаванням деревної золи (10 ст.л. на 10 кг субстрату). В якості одного з компонентів може бути обраний торф, кислотність якого нейтралізують вапном.

Використовуючи городню грунт, набирайте її тільки з тих ділянок, де протягом останніх 2-3 років не росли хрестоцвіті культури. Інакше великий ризик зараження розсади спеціалізованими для капусти захворюваннями і шкідниками.

  1. Температурний режим

Капуста рослина холодостійка і помірно вимогливе до тепла. Однак для отримання дружних сходів необхідна температура 18-20˚С. В такому випадку паростки з'являються через 4-5 днів, при більш низькій температурі проростання затягується до 7-12 днів. Уже при 10˚С і 25˚С схожість Капуста рослина холодостійка і помірно вимогливе до тепла погіршується.

Як тільки сходи білокачанної капусти відкриють сім'ядольні листочки, температуру на 5-7 днів слід знизити до 8-10˚С.

Надалі денну температуру підтримують на рівні 15-17˚С, нічну - 10-12˚С. Такі перепади зміцнюють розсаду і запобігають її витягування.

У той же час кольорова капуста відрізняється більшою теплолюбні і для її активного розвитку потрібна температура на 4-5˚С вище, ніж для білокачанної.

  1. Вологість

Капуста - знатний водохлеба, але з поливами варто бути обережними. Насінням для проростання потрібно багато води, тому їх сіють в добре зволожений грунт і накривають плівкою до появи сходів. Потім помірні поливи проводяться в міру необхідності з регулярним розпушуванням грунту. При цьому пам'ятаємо, що надлишок вологи сприяє зараженню рослин чорною ніжкою і відмирання кореневої системи. У профілактичних цілях в поливну воду можна додавати невелику кількість марганцівки.

  1. освітлення

Відразу після появи сходів необхідно забезпечити рівномірний достатнє освітлення розсади. Поряд зі зниженням температури підтримують світловий день тривалістю 14-16 годин на добу. Це допомагає уникнути витягування розсади і виростити кремезні міцні рослини.

Як і коли пікірувати розсаду?

До пікірування розсади вдаються, коли для економії місця насіння спочатку сіють в загальні розсадні ящики. Після появи сходів їх проріджують, залишаючи для кожної рослини площа живлення не менше 1х3 см.

Приблизно через 8-10 днів доводиться задуматися про пересадку саджанців на більш містке місце проживання: в окрему тару або на грядки в парник або теплицю.

Як правильно це зробити? До розсаджування приступають, коли грунт в ящику після ретельного поливу добре вбере вологу. Кожна рослина акуратно піддягають вузької лопаткою, намагаючись не Як правильно це зробити травмувати стрижневий корінь, і переносять з грудкою землі у вологий субстрат. Стебла сіянців заглиблюють до сім'ядоль. Площа харчування кожного саджанця після цієї процедури повинна становити не менше 6х6 см.

Протягом 3-4 днів після пікірування не допускають попадання на розсаду прямих сонячних променів.

Якщо насіння відразу висівали в окремі місткі ємності, то в міру дорослішання рослин поступово підсипають ґрунт в горщиках, стимулюючи таким чином освіту на стеблі додаткових корінців.

Коли і чим проводити підживлення?

Перша підгодівля проводиться через 1-1,5 тижні після пікіровки для стимулювання нарощування листової маси і активного розвитку коренів. Використовуються збалансовані комплексні добрива для розсади або самостійно приготований розчин (на 1 л води - 2 г селітри аміачної, 1 г калійної солі, 4 г суперфосфату).

Через 1,5-2 тижні проводиться друге підживлення збільшеною в 1,5 рази дозою добрив. Третій раз рослини підживлюють за пару днів до висадки на відкриті грядки так званим гартівно складом, в якому переважає калій. Цей елемент сприяє підвищенню посухостійкості і приживлюваності розсади. В 1 л розчиняють 8 г калійного добрива і доповнюють його 2 г селітри і 4 г суперфосфату.

Важлива умова - перед підгодівлею субстрат попередньо поливається, щоб не допустити можливого опіку молодих корінців живильним розчином.

Вирощування капустяної розсади на «теплих» грядках

Цей спосіб передбачає використання біоподогрева. Грядку готують, як правило, з осені, але можлива і весняна підготовка.

Що необхідно для облаштування «теплою» грядки? У вириту з осені або навесні траншею (глибиною 40-60 см) укладають шарами преющій підстилковий гній, солому і сіно. На цей «пиріг» засипається грунт, викопана з нижнього шару, потім - самий родючий грунт. Після висіву насіння земля накривається плівкою.

Після сходів над грядкою встановлюють аркову міні-тепличку на основі плівки або агроволокна. Для профілактики захворювань міжряддя розпушують і посипають золою.

Протягом 60 днів тепло від розкладання органіки буде підтримувати сприятливий мікроклімат в прикореневому шарі і стимулювати активне зростання розсади. При цьому не можна допускати перегріву проклюнулися паростків. При необхідності укриття акуратно провітрюють, відкриваючи з одного, безвітряної боку. У холодні ночі необхідно подбати про додаткове утеплення грядки.

Чим лікувати хвороби розсади?

При перезволоженні, недотриманні температурного режиму, слабкому імунітеті рослин стають вкрай уразливими до поразки чорною ніжкою або кореневими гнилями.

Виявивши перші ознаки захворювань, слід видалити постраждалі, знесилені саджанці, розпушити грунт і пролити його розчинами препаратів, що пригнічують збудників (Превікур, Виявивши перші ознаки захворювань, слід видалити постраждалі, знесилені саджанці, розпушити грунт і пролити його розчинами препаратів, що пригнічують збудників (Превікур,   Тріходермін та ін Тріходермін та ін.).

Правила загартовування капустяної розсади

На завершальному етапі, за 10-12 днів до висаджування у відкритий грунт, приступають до повітряно-температурного і світлового загартовуванню рослин. В цей же період скорочують поливи, але не допускають в'янення розсади.

У перші дні рослини протягом 3-4 годин привчають до зовнішнього повітря. Потім їх починають піддавати дії прямих сонячних променів, поступово збільшуючи перебування під ними з 15-20 хвилин до декількох годин в день. При першому контакті з сонцем поки що ніжні рослини слід притенить, щоб пом'якшити період адаптації. За 2-3 дні до висадки розсаду залишають відкритою на цілий день і не накривають її на ніч.

Дбайливо вирощена розсада з розгалуженою кореневою системою і соковитими щільними листочками зможе легше освоїтися і при подальшому належному догляді порадує хорошим урожаєм.

Коли сіяти капусту на розсаду?
Як підготувати насіння?
Які умови потрібні розсаді капусти?
Як і коли пікірувати розсаду?
Коли і чим проводити підживлення?
Коли сіяти капусту на розсаду?
Як підготувати насіння?
Які умови потрібні розсаді капусти?
Як і коли пікірувати розсаду?
Як правильно це зробити?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама