Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити ананас вдома?

Опубліковано: 17 Лют 2013

Хочеться поділитися з читачами порадами про те, як в міській квартирі виростити ананас Хочеться поділитися з читачами порадами про те, як в міській квартирі виростити ананас. У домашніх умовах ананас найпростіше виростити із зеленого чубчика (коронки), знятого з супліддя. Тому при покупці ананасу треба звернути увагу не тільки на якість супліддя, але і на стан чубчика. Найголовніше - він не повинен бути пріморожен. Супліддя, куплені взимку, найчастіше якийсь час перебували на холоді, і їх чубчики не годяться для вкорінення. Кращий час для їх придбання - літо або осінь. Чубчик повинен бути з непошкодженою розеткою і зеленими внутрішніми листками.
Гострим ножем чубчик відділяється від супліддя в місці їх з'єднання (м'якоть зачіпати не слід). Нижні листя (3-4 ряди) знімаються, щоб оголився «пеньок» заввишки близько сантиметра.
Тепер саме, мабуть, найважливіше. Чубчик повинен бути просушений протягом 2-3 тижнів, причому обов'язково у вертикальному положенні. Це необхідно для загоєння поверхні рани держака і відтоку поживних речовин в зону утворення коренів.
Поки чубчик сохне, приготуйте посуд і субстрат для вкорінення. Невеликий квітковий горщик діаметром трохи більше діаметра чубчика, обов'язково з отвором для стоку води цілком підійде для цієї мети. Як і завжди, поверх черепка, покладеного на дренажний отвір, насипається невеликий, близько 2 см, шар гальки або керамзиту.
Кращий субстрат для вкорінення - суміш рівних частин торфу й крупного річкового піску. За пару днів до посадки просушеного чубчика субстрат потрібно рясно пролити окропом: це і дезінфекція, і зволоження. Тепер - найпростіше: чубчик занурюється в субстрат до нижніх листків (землю навколо нього потрібно злегка втиснути пальцями), обприскується водою і накривається ковпаком з поліетиленового мішка або дволітровій пластикової пляшки. Цю міні-тепличку ставлять в тепле світле місце, захищене від протягів і прямих сонячних променів. Коріння утворюється приблизно протягом місяця. За цей час можна кілька разів обприскати листя, але землю поливають тільки в разі її повного висихання. І обприскувати, і поливати ананаси завжди треба тільки дуже теплою, майже гарячою водою. Вкорінене рослина акуратно перевалюється в трохи більший посуд, в суміш рівних обсягів родючої землі, торфу і піску. Через пару тижнів після перевалки від укриття можна відмовитися.
Ананас - рослина світлолюбна, посухостійка. У літню пору його можна утримувати на сонячному балконі. Якщо у вас є дача або теплиця для помідорів, прикопайте горщик з ананасом в самому сонячному кутку.
Поливають ананаси, як і помідори, рідко, але рясно. Їм корисно, особливо в кімнатних умовах, зрідка підливати в пазухи нижнього листя воду: вони здатні поглинати її додатковими коренями.
У період активної вегетації ананас підгодовують 1-2 рази на місяць. Краща підгодівля - коров'як. Якщо використовуються мінеральні добрива, то їх концентрація становить половину від рекомендованої дози. Ємність під посадку не повинна бути занадто великою: її розмір залежить від розміру кореневої системи. якщо
ваш вихованець проводить літо не в кімнаті, то не забудьте в кінці теплого сезону перенести його на підвіконня.
Приблизно через 2,5 року ананас повинен зацвісти. Але іноді цвітіння затримується. Якщо рослина добре розвинене, активно росте, досягла необхідного віку, але не цвіте - допоможіть йому. Найпростішим стимулятором цвітіння ананасів (та й всіх рослин із сімейства бромелієвих) є етилен. Отримати його дуже просто: в 0,5 л води розчиняється 1 ч. Л. карбіду кальцію - речовини, що використовується в роботі газозварників. Після добового настоювання в закритій банці розчин акуратно зливають в іншу ємність без домішки осаду. Цей настій - водний розчин етилену - раз на добу протягом тижня вливається в центр листової розетки. Разова доза - близько 50 г. Через 1-1,5 місяця після стимуляції цвітіння практично гарантовано. Якщо карбід кальцію вам дістати не вдалося, поступите інакше. У великий поліетиленовий мішок поставте горщик з ананасом і туди ж покладіть кілька зрілих яблук або помідорів. Цей метод, звичайно, простіше, але він менш ефективний.
Ананас - це трав'яниста рослина, тобто таке, яке після плодоношення неминуче гине. Загине і ваш вихованець. Але вмирає він повільно, іноді до трьох років, і замість себе залишає до дюжини заміщають пагонів - діток. У міру розвитку їх відділяють від материнської рослини і укорінюють. Дітки, особливо кореневі, здатні зацвісти навіть швидше, ніж вирощені з хохолков.

Ананас - тропічна рослина, воно любить світло і тепло. Влітку йому комфортно при температурі до 30 ° С, а взимку-близько 22-24 ° С. Якщо рослина містити при більш низькій температурі, воно загине.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама