Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити черемшу на дачі

  1. Як виростити черемшу на дачі і доглядати за нею

Під назвою «черемша» відомі два види цибулі - переможний і ведмежий. У кожного свої особливості місця поширення. Обидва ці виду прекрасно ростуть в середній смузі Росії: Сибір, Алтай, Урал, Далекий Схід, Кавказ. У природі ця рослина віддає перевагу займати заливні луки, схили гір, місця поблизу річок і струмків, тінисті листяні ліси. Грунт потрібна досить волога і багата органікою. Ці умови з успіхом можна організувати на власному дачному ділянці або городі. Багато уваги черемша не вимагає, а місце для неї можна вибрати таке, де, здається, тільки бур'яни і можуть рости. Ще черемшу називають ведмежим часником. І дійсно, хоч рослина і вважається цибулею, але на смак це справжнісінький часник. Під назвою «черемша» відомі два види цибулі - переможний і ведмежий

Як виростити черемшу на дачі і доглядати за нею

Місце і грунт

Якщо черемшу посадити на сонячно місці, то листя будуть дрібніше і грубіше. Тому вибирати потрібно місце затінене і прохолодне. Біля стінки споруди, в саду під деревами або високим чагарником - самі відповідні місця. Під деревами необхідну частку ультрафіолету ведмежа цибуля отримає поки немає листя, а після розпускання вони ж і будуть захищати рослину від згубного впливу сонця. Місце не повинно бути надмірно вологим, але і посуху черемша не переносить.

Так як черемша буде рости на одному місці досить довго, має сенс перед посадкою ретельно очистити ділянку від бур'янів і удобрити грунт органікою. Найкраще для цього використовувати листя, деревну золу, перегній. Грунт потрібно обробити досить глибоко, тому що коріння переможного лука проникають на 40 см, коріння ведмежого трохи менше. Якщо грунт надмірно кисла, її потрібно вапнувати.

посів насінням

Як до насіннєвому, так і до вегетативного розмноження черемша стає здатна на четвертий рік життя. Насіння в природі дозрівають в липні, потім опадають і сходять наступної весни. Якщо є можливість зібрати свіже насіння самостійно, то краще це зробити, коли коробочки з ними починають жовтіти. Якщо доводиться користуватися покупними, то засохлі і зморщені не варто вибирати, вони навряд чи проростуть. Краща схожість у ще незатверділих насіння. Обов'язковою умова всхода є промороження насіння. Тому доцільно висівати їх перед зимою, можна навіть відразу після збору. Можна посіяти і навесні, але місяці три їх слід проморозити, інакше вони зійдуть тільки через рік. Найкраще вирощуючи черемшу з насіння діяти в наступному порядку:

1. Зібрані в липні насіння відразу ж посадити в горщики або ящички (щоб запобігти появі бур'янів). Грунт в ємності повинна бути досить зволожена, зміна краще не закопати, а присипати зверху перегноєм на сантиметр. Шухлядки прикопати землею.

2. На зиму залишити все як є, для природної проморозкі насіння.

3. У квітні з'являються маленькі листочки - по одному на цибулину. Їх потрібно прополювати і зволожувати.

4. На другий рік навесні можна сіянці пересаджувати з шухлядок на постійне місце. З'являються квітконоси краще обривати, щоб не виснажувати рослина. Також прополка полив, підживлення пару раз за літо мінеральними добривами.

5. На четвертий рік ведмежа цибуля стає дорослим і сильним, цибулини набирають достатню масу, тому обривати квіти не потрібно. Можна чекати дозрівання насіння.

розмноження цибулинами

Якщо для розмноження використовуються цибулинки, то слід знати, що кращий період для посадки кінець літа - початок осені. Цибулинки довго на повітря краще не тримати, а як можна швидше акуратно, не пошкоджуючи корінців, висадити в підготовлену грядку на відстані в 20 см. Грядку прикрити опалим листям. У травні черемша зацвіте і буде розсіюватися самостійно. Якщо для розмноження використовуються цибулинки, то слід знати, що кращий період для посадки кінець літа - початок осені

догляд

Ведмежа цибуля добре росте, якщо йому забезпечить умови, наближені до природних. Поки надземна частина не висохла - регулярний полив, особливо в посуху. Рихлити не дуже глибоко, краще підсипати перегнилі листя, удобрювати можна свіжим гноєм. Своєчасна прополка, особливо від кропиви, яка може проростати в цибулини. Лук переможний краще не вирощувати на одному місці довше 6 років, а ведмежий довше 7.

У черемші, вирощеної з цибулинок, урожай можна знімати на другий рік, у вирощеної з насіння на третій, але тільки у сильних рослин. Все листя не можна знімати, нижній краще залишити, інакше не накопичиться достатньо поживних речовин для утворення нової цибулинки. Все листя можна знімати у дорослих сильних рослин, але не щороку. Доцільно зробити не менше двох грядок, щоб з одного знімати урожай, а другий дати відпочинок, а на наступний рік навпаки. Найсмачніші і корисні квітневі пагони, але така рання зрізка сприяє більш тяжкому відновленню. А при більш пізньому зборі врожаю, листя менш смачні, але для цибулини це корисніше. Зрізати листя в будь-якому випадку потрібно до цвітіння.

Невибагливі смарагдові галявини можна легко влаштувати на власній ділянці. Якщо як слід організувати посадку, то подальший догляд займе не більше часу і сил ніж інші культури, а то і менше. Зате ранньою весною можна буде ласувати свіжою зеленню і заповнювати виснажений після зими організм вітамінами.

Детально про черемше і її застосуванні. Корисні властивості чермші

схоже

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама