Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити редис у відкритому грунті

  1. Особливості вирощування редиски Редис вважається невибагливою і холодостійкою культурою, однак, щоб...
  2. посадка
  3. Відео «Садимо редис в грунт»
  4. догляд
  5. Боротьба з хворобами і шкідниками
  6. Відео «Боротьба з кротом на ділянці»

Особливості вирощування редиски

Редис вважається невибагливою і холодостійкою культурою, однак, щоб його вирощування на грядці було успішним, необхідно враховувати деякі особливості культури. Існує два основні чинники, що впливають на врожайність редиски - це хороша вологість і правильний температурний режим. Якщо рослинам забезпечити ці умови, то вирощувати вітамінні коренеплоди можна протягом всього сезону, отримуючи при цьому рясний урожай.

Вологість грунту, в якій відбувається вирощування редису, слід завжди підтримувати на одному рівні. Пересихання грунту, рівно, як і застій вологи, негативно позначаються на якості коренеплодів, тому поливати грядку слід регулярно, через однакові проміжки часу, і стежити, щоб земля завжди була вологою. Нерівномірний полив також здатний завдати шкоди рослинам: від нестачі вологи зростання коренеплодів сповільнюється, вони стають грубими і не соковитими, а якщо грядку рясно полити після посухи, то плоди можуть потріскатися.

Що стосується температури, то насіння редиски здатні проростати при температурі грунту +2 ° C, тому ранній сорт можна висівати в кінці березня - початку квітня, проте для подальшого розвитку рослинам потрібна температура + 15-18 ° C. Це оптимальний градус, при якому коренеплоди виростають нормального розміру і мають хороші смакові характеристики. Більш висока температура грунту призводить до швидкого нарощування бадилля на шкоду зростанню коренеплодів - редис стає грубим, пухким і гірким. З цієї причини культуру не рекомендується вирощувати в середині літа (в липні), коли температура повітря досягає +25 ° C і вище.

З цієї причини культуру не рекомендується вирощувати в середині літа (в липні), коли температура повітря досягає +25 ° C і вище

Редис світлолюбний, проте, щоб його виростити, не потрібен тривалий світловий день. Якщо денне освітлення перевищує 12 годин, рослини починають випускати квітконоси. Тому у відкритому грунті вирощувати редис рекомендується навесні або восени, коли світловий день не надто довгий, а температура ґрунту не дуже висока.

Для отримання якісних і смачних коренеплодів краще висівати ранній сорт редису з періодом дозрівання 20-30 днів, а пізні сорти, що дозрівають через 45-60 днів, навесні садити взагалі безглуздо, так як до літа корінь не встигне сформуватися.

Певною мірою врожайність залежить і від складу грунту. Редис любить родючий, з хорошими дренірующіе властивостями грунт, яка володіє нейтральною кислотністю, або злегка кисла. У важкому грунті, з високою кислотністю, коренеплоди хворіють, загнивають, набувають неправильну форму і втрачають свою щільність і смак. Багато овочівники переконані, що під вирощування редиски потрібно зводити високі грядки - це дозволить досипати хорошу пухку землю, а також полегшить догляд за рослинами.

Багато овочівники переконані, що під вирощування редиски потрібно зводити високі грядки - це дозволить досипати хорошу пухку землю, а також полегшить догляд за рослинами

Висіваючи редис, слід звертати увагу на попередників культури. Виростити хороші коренеплоди не вдасться, якщо в попередній рік на грядці росли: капуста (будь-який різновид), крес-салат, ріпа, редька або хрін. І навпаки, рекомендується вирощувати редис після бобових, пасльонових культур (картоплі, томатів, баклажанів), огірків.

Добре висівати редис на грядці, призначеної для томатів - поки відбувається вирощування розсади, з ділянки можна отримати кілька врожаїв редиски.

підготовка ґрунту

Ділянка, на якому буде відбуватися вирощування редису, потрібно завчасно підготувати. Для весняного посіву грядку готують з осені, для посіву під зиму починати підготовку грунту потрібно в кінці літа.

Місце під грядку слід вибирати в міру відкрите для сонця і захищене від вітру. Як вже було сказано вище, для редиски найкраще підходить висока грядка.

Як вже було сказано вище, для редиски найкраще підходить висока грядка

Виділена ділянка удобрюють перегноєм (2-3 кг / 1 м²), компостом, також можна додати калійно-фосфорні суміші, і перекопують приблизно до глибини 20-25 см. Якщо грунт кислий, його необхідно вапнувати. У важку грунт слід додати трохи річкового піску, торфу - ці матеріали підвищать її дренажні властивості. Перекопаний грядку накривають плівкою, укриття фіксують по краях каменями, щоб не здуло вітром, і в цьому стані залишають до весни. Таким же чином готують грядку, призначену для подзимнего посіву.

посадка

Якщо вирощування редиски відбувається навесні, то, як тільки розтане сніг, плівку знімають, а поверхню грунту злегка розпушують. Далі по довжині грядки роблять кілька довгих, неглибоких (до 5 см) борозен так, щоб відстань між ними була не менш 10-15 см. Дно кожної борозни добре поливають, і коли вода трохи вбереться, висівають насіння. В ідеалі їх потрібно садити на відстані 4-5 см, але більшість городників воліють сіяти густіше, а потім проріджувати рядки. Після посіву кожну лунку засипають землею, поверхню грядки розрівнюють і знову накривають плівкою.

Подальший догляд полягатиме в тому, щоб укриття знімати вдень і повертати на грядку на ніч до тих пір, поки не мине загроза нічних заморозків, а грунт не прогріється до температури + 12-15 ° C.

Посадка редису на зиму здійснюється за такою ж технологією, з тією лише різницею, що насіння висаджуються в сухий грунт, тому як у вологій землі вони можуть прорости до настання зими. Навесні потрібно буде тільки звільнити грядку від плівки, і забезпечити необхідний догляд. Подзимний посів має одну значну перевагу перед весняним - він дозволяє виростити і зібрати перший урожай на 2 тижні раніше.

Відео «Садимо редис в грунт»

Це відео продемонструє процес посіву насіння редиски у відкритий грунт навесні.

догляд

Як відомо, тільки належний догляд за грядками допомагає виростити хороший урожай редиски. Правильний догляд в цьому випадку полягає в найпростіших заходах: поливах, розпушуванні міжрядь і видаленні бур'янів. Якщо насіння були посіяні густо, то, як тільки у рослин з'явиться пара справжніх листочків, їх слід прорідити, видаливши найслабші, і залишивши самі міцні паростки на відстані 4-5 см.

Поливу слід приділити особливу увагу, так як від вологості грунту залежить зростання і врожайність культури. Якщо немає дощів, поливи потрібно проводити 2-3 рази в тиждень через однакові інтервали часу. У спекотну погоду рекомендується проводити дощування грядок. Необхідно стежити, щоб грунт завжди була зволожена на 75-80%. Тільки при такому рівні вологості можна виростити соковиті, хрусткі і в міру гіркуваті коренеплоди.

Тільки при такому рівні вологості можна виростити соковиті, хрусткі і в міру гіркуваті коренеплоди

Подальший догляд полягає в підтримці чистоти на грядці. Раз на 8-10 днів її слід прополювати. Рихлити потрібно після кожного поливу не надто глибоко, так як коренеплоди знаходяться близько до поверхні і легко можуть пошкодитися. Грядку з редискою можна мульчувати будь-яким органічним матеріалом - цей захід захистить грунт від пересихання, проростання бур'янів і спростить догляд за посадками.

Підгодовувати редис потрібно тільки в тому випадку, якщо він посаджений під зиму, або сорти мають пізній термін дозрівання. В якості добрива можна внести перегній або компост, але тільки в невеликій кількості. Деякі овочівники використовують селітру, суперфосфат, але оскільки в них міститься азот, то застосування таких добрив не завжди виправдано, так як азот сприяє накопиченню нітратів. Ранні сорти редиски, посаджені навесні, можна вирощувати без додаткових підгодівлі - для їх росту, як правило, досить добрив, внесених під час підготовки грунту.

Боротьба з хворобами і шкідниками

Догляд за редисом також передбачає боротьбу з шкідниками. Оскільки вегетаційний період редису недовгий, і доводиться в основному на прохолодну пору року, то шкідників у нього не так багато. Основними ворогами рослин є хрестоцвіті блішки, небезпека якої полягає в тому, що вона поїдає найперші і молоді листочки редису, і тля - ці комахи з'являються в кінці весни і висмоктують соки з молодих листя.

Позбутися від шкідників можна за допомогою розчину золи і господарського мила (2 склянки золи і 50 г мила / 10 л води). Розчином обприскують грядку приблизно 1 раз в тиждень, поки бадилля не виросте. Як варіант, золу можна просто розсипати між рослинами - не страшно, якщо трохи добрива потрапить на листя.

Як варіант, золу можна просто розсипати між рослинами - не страшно, якщо трохи добрива потрапить на листя

Коренеплодами можуть ласувати такі шкідники як слимаки і капустянки. Але так як вносити інсектициди в грунт не рекомендується, оскільки редис швидко накопичує шкідливі речовини і через коротке вегетаційного періоду не встигає від них позбутися, то боротися з ворогами можна тільки народними способами. Помічено, що ці шкідники не люблять салат, тому овочівники придумали сіяти його в один рядок разом з редискою. Так як корінь у салату дуже маленький, рослини не заважають один одному, і при цьому можна виростити обидві культури одночасно.

Так як корінь у салату дуже маленький, рослини не заважають один одному, і при цьому можна виростити обидві культури одночасно

Хвороб редис піддається дуже рідко. Тут спеціальний догляд практично не потрібно, оскільки хворіти він може тільки в тому випадку, якщо вирощувати його в кінці весни або на початку літа. Такі проблеми, як пожовтіння листя і загнивання коренеплодів найчастіше стосуються середньостиглих сортів, і причина тут одна - неправильний полив.

Листя можуть жовтіти від нестачі вологи, в той час як гнильні процеси відбуваються від її надлишку. Врегулювання режиму поливу може вирішити цю проблему, і дозволить вам далі вирощувати якісний і смачний редис.

Відео «Боротьба з кротом на ділянці»

Це відео про те, як можна боротися з кротом, який псує посадки редиски.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама