Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Лимонник китайський,

випуск 4   Досвід вирощування в Петербурзі   Фотографії та текст Олександра Шулекіна, sadspb

випуск 4

Досвід вирощування в Петербурзі

Фотографії та текст Олександра Шулекіна, sadspb.ru

Лимонник китайський - це швидко зростаюча далекосхідна плодова ліана. Вона досить зимостійка і прекрасно росте під Петербургом.

Лимонник відноситься до рослин, до яких я ставлюся з особливим трепетом. По-перше, це відмінне рослина з оригінальними і цілющими ягодами, а по-друге, я полюбив лимонник ще в дитячому садку, коли нас водили влітку на прогулянку в ліс. Там ріс лимонник і амурський виноград, і було це недалеко від Владивостока.

На фото - плоди лимонника китайського. Вони ростуть невеликими китицями, в кожній - насіннячко. Починаючи з середини серпня, я їх зазвичай потроху їм кожен день, а вже восени, коли знімається весь урожай, з соку ягід лимонника з цукром ми робимо желе. Сік з цукром прекрасно желирующих подібно соку червоної смородини.

Смак ягід описати складно - китайці називають лимонник "у-вай-дзи", що означає ягода п'яти смаків. У міру розжовування смак кілька разів змінюється. Крім того, що ягоди мають досить екзотичний смак, вони ще й мають тонізуючі властивості і використовуються в медицині. Речовини, відповідальні за тонізуючі властивості, містяться переважно в насінні. Тому при підвищеному тиску треба використовувати тільки сік лимонника.

Ліана лимонника зростає зазвичай в кілька стовбурів за рахунок утворення пагонів від кореневої шийки. До речі, це видно на фото зліва - кожну дріт опори зазвичай обвиває кілька пагонів. Крім того, лимонник схильний до утворення кореневої порослі, що також робить ліану більш "густий" і призводить до появи нових рослин.

На наступному фото - ліани лимонника влітку.

На наступному фото - ліани лимонника влітку

У мене лимонник росте у північно-західної стіни. Висота стіни приблизно 2,5 м. Вік рослин приблизно десять років. На нижню частину ліан сонце потрапляє тільки ввечері, в самому кінці дня, а верхня частина постійно освітлена. Це досить хороші умови для лимонника по освітленню. Лимонник росте в лісі, і молоді рослини знаходяться в тіні. У міру зростання ліана своєю верхівкою виходить на сонце і починає плодоносити.

Лимонник в зрілому віці - світлолюбна культура, але молодим рослинам потрібна тінь. Якщо лимонник необхідно посадити на відкритому місці, то саджанці потрібно на 2 3 роки притенить. Інший варіант - посадити лимонник позаду будь-якого іншого рослини. Що-небудь вічнозелене підійде для цього найкраще.

Необхідна умова для плодоношення - наявність досить високою опори. Вона повинна бути не менше 2-2,5 м. Найкраща висота 3-4 м. Добре, коли верхня частина ліани може вибратися на досить плоский дах і розростатися по ній. Там і буде формуватися основний урожай. Важливо тільки напрямок сходу снігу - добре, якщо сніг буде сходити не в сторону ліан. У мене, в цьому сенсі, лимонник посаджений неправильно, сніг сходить в сторону ліан і заважає їм закріпитися на даху.

На фото - квітка лимонника
На фото - квітка лимонника. Цвіте лимонник після розпускання листя і досить рясно (наступне фото).

Тичинки є тільки у чоловічих квіток, жіночі містять стерженек, на якому розташовані семяпочки, що закінчуються коротким товкачем.

Для гарного плодоносіння лимонника китайського бажано мати кілька близько зростаючих рослин, так як зустрічаються як однодомні, так і дводомні ліани. Крім того, зустрічаються рослини, які в різні роки дають тільки чоловічі або тільки жіночі квітки. Найкращий вихід - посадити кілька сіянців або взяти рослини з різних джерел.

Плодоношення відбувається на обростають пагонах, тому, чим густіше ліана, тим краще. Корисно на кожну вертикальну дріт опори пускати кілька пагонів, які з часом утворюють навколо неї товстий джгут.

Корисно на кожну вертикальну дріт опори пускати кілька пагонів, які з часом утворюють навколо неї товстий джгут

Якщо запилення пройшло благополучно, на місці квітки утворюється пензлик з 10 - 20 ягід, які дозрівають в кінці серпня - початку вересня.

Крім ягід, використовуються листя і молоді пагони лимоннику і листя. Листя і молоді пагони сушать і додають в чай. Саме в листі міститься найбільша кількість вітаміну С.

Осінь 2013 року
Осінь 2013 року. Листя у лимонника пожовкли і вже майже все опало. Ягоди повністю дозріли, і їх пора збирати.

Хороший спосіб заготівлі ягід - сушка. Взимку з сушених ягід можна готувати настої і додавати в чай. Сушити треба в теплому місці при температурі не вище 60 - 70 градусів, щоб ягоди не почорніли.

Кілька слів про добриві лимонника. Восени я розсипав в прикореневу зону кілька жмень подвійного суперфосфату, а влітку складаю під рослини виполоти бур'яни і скошену траву.

Зазначу, що нечорноземної зоні, де грунт схильна до закислення, необхідно завжди використовувати саме подвійний суперфосфат. Звичайний суперфосфат - це добриво для південних районів. Причина - в різниці хімічного складу цих видів фосфорного добрива і різних потребах грунтів північних і південних регіонів.

Коренева система у лимонника - поверхнева, тому перекопування під ліанами протипоказана.

Коренева система у лимонника - поверхнева, тому перекопування під ліанами протипоказана

Ми зібрали в цьому році 2-3 кг ягід, зробили желе з соку з цукром - по ложечці в день, смачно і корисно. Урожай, звичайно, не вражаючий, виноград дав би на такий же площі раз в п'ять - десять більше ягід.

До речі, в цьому році я сам переконався в можливості отримати такий врожаю винограду в нашому кліматі - 25 кг з чотирьох квадратних метрів. Це був парник, але на вулиці, я впевнений, при правильному підборі сортів це також цілком реально.

Виноград, однак, у північно-західної стіни в нашому кліматі рости не може, та й лимонник виноград не замінить. Різноманітність прикрашає життя. Добре, коли в саду є на що подивитися і що покуштувати.

Одна з кращих публікацій по лимоннику, яка мені зустрічалися - це стаття В. Н. Шаламова - " Лимонник і особливості його використання ". Настійно рекомендую, якщо є бажання вникнути в деталі. Дуже детально описаний багаторічний досвід вирощування на Уралі і багато уваги приділено використанню лимонника як лікарського засобу при різних захворюваннях і як адаптоген для цілком здорових людей.

2013 рік, А.Шулекін, sadspb.ru


Випуски фотогазети:

Для підписки вкажіть адресу електронної пошти в формі нижче:

Статті і замітки про рослини

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама