Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Найважливіші зернобобові культури.

  1. горох
  2. квасоля
  3. Соя
  4. Нут
  5. сочевиця
  6. Трав'янисті зернобобові культури
  7. арахіс

горох

Зрілі насіння гороху мають високу поживністю і хорошими смаковими якостями, містять 22 - 34% білка, 20 - 48% крохмалю, 4 - 10% цукру і близько 1% жиру. Це - дуже цінна харчова та фуражна культура, яка займає в нашій країні перше місце за площами вирощування серед інших зернобобових культур. Причиною великого обсягу вирощування гороху в Росії є, в першу чергу, невибагливість цієї культури до грунтово-кліматичних умов і хороші смакові якості.

Горох - одна з найдавніших культурних рослин. Він обробляється ще в кам'яному столітті. Зрілі насіння гороху Звичайний посівної горох в дикому стані невідомий. На відміну від інших бобових в ботанічному роді гороху всього лише кілька видів, але сортів в кожному виді дуже багато. Всі сорти гороху поділяються на лущильні, використовувані на зерно, і цукрові, які консервують або їдять в свіжому вигляді.

Основна зернобобовая культура в Україні - горох посівний. Кордон його поширення на півночі збігається з кордоном землеробства, на півдні доходить до субтропічних районів. Найбільш сприятливі для гороху північно-східна частина, велика частина території Західної та Східної Сибіру, ​​гірські і високогірні райони Північного Кавказу, Закавказзя і Киргизії.
Горох - рослина вологолюбна, він добре росте на грунтах, багатих вапном, але не виносить солонцюватих, кислих і заболочених грунтів. Сходи гороху можуть витримувати короткочасні заморозки до -4 °. Висівають його одночасно з ранніми яровими зерновими злаками.

Рис.1 Зернові бобові культури: 1 - горох, праворуч - плід і насіння; 2 - квасоля звичайна, зліва - плід і насіння; 3 - соя; 4 - нут, зліва - плід і насіння

Горох сильно страждає від бур'янів, тому кращі попередники для нього - просапні культури або озимі хліба. У той же час горох - сам кращий попередник для багатьох культур. При правильній агротехніці горох дає до 35 - 40 ц зерна з гектара.

***

квасоля

Під назвою квасоля об'єднують безліч ботанічних видів рослин з роду квасоля, які ростуть головним чином в тропіках. Всього на земній кулі близько 230 видів квасолі. З них близько 20 - культурні.
У нашій країні вирощують 7 видів квасолі: звичайна, тепарі, місяцеподібне (лима), багатоквіткова, маш, коров'ячий горох і квасоля незграбна.
У південних районах квасоля вирощують в основному на зерно, в північній частині - як овочева рослина, для отримання лопаток, які консервуються або вживаються в їжу у відвареному, смаженому і навіть сирому вигляді.

Квасоля, так само як і горох, обробляється дуже давно. Це одне з трьох найдавніших культурних рослин Південної Америки. У Перу під час розкопок була знайдена мумія, в руках у неї були затиснуті качани кукурудзи, а в рот вкладені грудочки бавовняного волокна і насіння квасолі. В Європу квасоля привезли іспанці після відкриття Америки. До Росії ця рослина вперше потрапило в XVII в.
Задовго до відкриття Америки квасоля була відома як культурна рослина на Далекому Сході, в Індії, Кореї, Японії та інших країнах.
У видів цієї квасолі насіння значно дрібніші, ніж у американських, і боби дещо іншої форми, але їх зерна також багаті білковими речовинами:
Азіатські види квасолі досі вирощуються на сході і півдні Азії.

З видів квасолі американського походження найбільше господарське значення має квасоля звичайна - найбагатша білками, вуглеводами і жирами. У наш час цей вид в дикому стані невідомий.
Квасоля тепарі, або гостролистого, відрізняється посухостійкістю; в дикому стані вона зустрічається в перелісках і чагарниках Мексики і Арізони.
Квасоля місяцеподібним дуже теплолюбива. Висота окремих рослин кучерявих форм цього виду досягає у вологому тропічному кліматі 15 м.
Дикоросла місяцеподібним квасоля зустрічається на Антильських островах, в Центральній і Південній Америці.
Квасоля багатоквіткова переважно кучерява, слабоветвящімся. Вирощують ця квасоля на зерно і як овочева рослина; крім того, використовується на силос і як зелене добриво. Квітки у неї яскраво-червоні, великі і дуже красиві, ця квасоля часто служить декоративним рослиною. У дикому стані багатоквіткова квасоля росте в Мексиці і Гватемалі.

З видів квасолі азіатського походження найбільше господарське значення має маш - однорічна культурна рослина, в дикому стані невідома. Культивується маш в Індії, Китаї, Кореї та Японії, де маш - основне бобова продовольче рослину. Насіння його багаті білком (близько 25%), вуглеводами (понад 50%) і жирами (1,5%). При вирощуванні на зелене добриво маш - хороший попередник для бавовника.

***


Соя

З усіх зернобобових рослин перше місце в світовому сільськогосподарському виробництві належить сої. Її посіви на земній кулі займають понад 11 млн. Га, тоді як, наприклад, світова посівна площа гороху близько 7 млн. Га, квасолі - 7,5 млн. Га.
Соя - найдавніша культурна рослина Китаю, її обробляють на Далекому Сході, в Західній Грузії, на Україні, Північному Кавказі і в Молдавії.

Відомо близько 10 тис. Сортів культурної сої, в дикому стані соя не знайдено. Зерно сої містить 24 - 45% білка, 13 - 27% жиру і 20 - 32% крохмалю. За якістю соєвий білок близький до тварини. Масло, отримане з соєвого насіння, відрізняється високою калорійністю. Після рафінування (спеціального очищення) соєве масло використовується для виробництва маргарину. У суміші з лляною олією воно застосовується в лакофарбовій промисловості, з нього виготовляються тонкі мастила, гліцерин.
Відходи, одержувані при виготовленні соєвого масла, - макуха - широко використовуються в промисловості. З макухи роблять клей для виготовлення фанери. Застосовують його і в виробництві пластмас.
Соєве борошно в суміші з пшеничним йде на кондитерські вироби: печиво, соєві цукерки. Крім того, з неї виготовляють молоко, яке може бути перероблено в сир і казеїн. Правильно приготоване соєве молоко дуже поживно. Приготування з сої молока і сиру було відомо ще в глибоку давнину.
Із сої отримують, також, безліч різноманітних лікарських препаратів.

***

Нут

Нут - саме посухостійка рослина з усіх зернобобових. Його навіть називають "горохом посушливих країн". Обробляють нут головним чином в Південній Азії і в посушливих районах Середземномор'я. На частку Індії, Бангладеш та Пакистану припадає до 90% його посівів. За світовою посівної площі нут серед зернобобових стоїть на другому місці після сої (10 млн. Га). Дикоростучий нут невідомий.
Насіння нуту містять до 30% білка, до 60% вуглеводів і близько 8% жиру. Вони використовуються як складова частина в консервах, ковбасах і макаронних виробах. У східних країнах зварені, а потім підсмажені боби нуту продають як ласощі.

Рис.2 Зернові бобові культури: 5 - кінські боби, внизу - плід і насіння; 6 - арахіс; 7 - сочевиця, внизу - плід і насіння.

На пострадянському просторі (в Середній Азії і в Східному Закавказзі) нут культивується з давніх часів, а в наш час вводиться в сівозміни на Північному Кавказі, в Нижньому Поволжі і в посушливих районах України, а також в цілинних районах Казахстану. Сходи нуту переносять заморозки до -6 °.
При ранньому посіві і ретельного догляду нут дає високі врожаї - до 32 ц з гектара.

***

сочевиця

Сочевиця відома з глибокої давнини. Вона вирощувалась в стародавньому Пенджабі, в Малій Азії, Середземномор'ї і в Стародавньому Єгипті. Її знали до нашої ери в Греції і Римі.
У Росії сочевиця, відома з XIV ст. В даний час вона обробляється майже у всіх країнах Європи, Азії, Латинської Америки.
Харчові сорти крупносемянной, або тарілковий, сочевиці за смаком і поживністю займають одне з перших місць серед зернобобових. Дикі види сочевиці не знайдені.

Дрібносем'яні сорти сочевиці - цінний корм для худоби, особливо для свиней. У корм йде також сочевична солома і полова.
Кінські боби, названі кінськими невдало: ця рослина культивується для отримання харчових продуктів, а не для згодовування худобі. Його вирощують у багатьох країнах Європи та Азії, в Мексиці та Австралії. Кінські боби сіють в Грузії, на Правобережній Україні і в Білорусії.
На корм худобі вирощуються кормові боби. Вони в кілька разів дрібніше кінських, відрізняються від них і за кольором: перші більш світлих тонів, другі зовсім чорні.

***

Трав'янисті зернобобові культури

До зернових корм бобів відносяться також трав'янисті рослини люпин і вика.
У люпину дуже багато білка і в насінні і в зелених частинах рослини. У його зернах багато масла, але воно гірке і в їжу не годиться. Головне призначення посівів люпину - зелене добриво. У сільському господарстві використовують в основному три види люпину: білий, жовтий і вузьколистий, або синій. Всі частини люпину містять шкідливі речовини - алкалоїди.
У наш час селекціонери вже вивели безалкалоїдний сорти люпину. Наприклад, в Українському інституті землеробства виведений швидко зростаючий безалкалоїдний сорт люпину, який можна використовувати на корм худобі.

***

арахіс

Арахіс, або земляний горіх, обробляють для отримання рослинного масла. У насінні арахісу його від 44 до 56,5%. В середньому тонна лущення насіння арахісу дає 270 кг масла дуже високої якості. Арахісове масло застосовується в консервній і кондитерській промисловості.
Насіння арахісу використовуються також при виготовленні шоколаду. Підсмажені насіння в роздробленому або размолотом вигляді включаються до складу багатьох кондитерських виробів - тістечок, тортів, цукерок, печива.

У арахісу квітки надземні, але урожай доводиться викопувати з землі. Квітки арахісу розпускаються у самого грунту, і після запліднення зав'язь заривається в землю на глибину 8 - 10 см. Там з зав'язі розвивається плід. Вчені припускають, що у арахісу такі дивовижні властивості виробилися в далекому минулому, тому що ріс він у вкрай посушливих тропічних областях, де занадто багато сонячного світла. Родина арахісу - Південна Бразилія, Уругвай і Парагвай. Більше ніде в світі він в дикому вигляді не зустрічається. Вирощують арахіс в Америці, Азії, Африці та Європі.

***

У Росії, з її різноманітністю грунтових і кліматичних умов, можуть оброблятися майже всі зернобобові культури. Тут загальна посівна площа цих культур - близько 2,0 млн. Га. Перше місце серед них за посівними площами займає горох, потім йдуть соя і люпин, на невеликих площах вирощують квасолю, сочевицю, чину, нут і кормові боби.

***

Особливості біології та харчова цінність зернобобових культур

Зернові культури


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама