Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Петунія: види і назви сортів, посадка і догляд в домашніх умовах

  1. Петунія: сорти, різновиди та короткий опис, фото
  2. Петунія: сорти
  3. Петунія: посадка і догляд, фото
  4. посадка петунії
  5. Як доглядати за петунією?
  6. Вибір субстрату і контейнера
  7. полив петунії
  8. Освітлення і вибір місця
  9. підживлення
  10. обрізка
  11. розмноження
  12. Догляд за петунією в горщиках взимку

Петунія (petunia) - невибагливий домашній квітка, є одним з найбільш вдалих рішень для прикраси саду, балкона або лоджії в літній період Петунія (petunia) - невибагливий домашній квітка, є одним з найбільш вдалих рішень для прикраси саду, балкона або лоджії в літній період. Пишність суцвіть, різноманіття відтінків, а також можливість абсолютно будь-якого розміщення - в вазонах, підвісних кашпо і на клумбах дозволяє поєднувати петунію з іншими квітами і складати з неї окремі композиції.

Батьківщина рослини - Південна Америка. Петунія має спорідненість з тютюном, що і пояснює її назву, адже petun в перекладі означає - тютюн.

Петунія: сорти, різновиди та короткий опис, фото

Петунія - багаторічна рослина родини пасльонових. Вона може мати різні форми - від каскадної і ампельної до кущовий. Відрізняється різноманіттям барв - біла, жовта, фіолетова, кремова, блакитна, синя, всі відтінки червоного. Зустрічаються і двоколірні петунії - з яскравою облямівкою, смужками або зіркою. Квітки лійкоподібної форми, бувають дрібні, великі, з бахромою або махрові.

Кущова петунія виростає до 70 см, зустрічаються і міні-кущики - до 30 см у висоту. У деяких різновидів петунії довжина батогів може досягати двох метрів. Для прикраси балкона або присадибної ділянки рослина вирощують як однорічна, щороку розмножуючи живцями або висаджуючи насіння.

Як культурна рослина петунія вирощується ще з XVII століття. За цей час було виведено безліч гібридних сортів, проте, популярними стали далеко не всі. В цілому петунії діляться на наступні види:

  • Багатоквіткова. Квітки невеликих розмірів, цвіте тривало і рясно, в догляді невибаглива. Багатоквіткова петунія любить світло і тепло, легко переносить похолодання і негоду. Ідеально підходить для формування чудесного килимового квітника, а також оформлення бордюрів і клумб.
  • Крупноквіткова. Відрізняється великими суцвіттями - до 12 см в діаметрі, квітки бахромчасті або махрові. Цей вид петунії вимагає певного догляду, відмінно підходить для прикраси лоджії і балкона.
  • Ампельна. Такими квітами часто прикрашають композиції з каменю, а також штучні водойми. Ампельна петунія прекрасно себе почуває в умовах саду, відрізняється стійкістю до негоди. Тягнуться вгору стебла рослини, довжина яких зазвичай не перевищує метра, виростаючи, спадають вниз своїми прекрасними, посипаними суцвіттями батогами.
  • Флорибунда. У цьому різновиді вдало поєднуються невибагливість багатоквітковою петунії і надзвичайна краса крупноцветковой. Забарвлення квіток може бути найрізноманітнішою. Флорибунда широко використовують для створення масштабних квіткових масивів, а також прикраси великих клумб.
  • Каскадна. Так само як і ампельна петунія, пускає довгі батоги, які можуть рости не тільки вниз, але і в сторони. Довжина стебла може досягати півтора метра, він більш еластичний і потужний.
  • Махрова. Відрізняється надзвичайною красою гофрованих пелюсток, що утворюють пишні суцвіття, які прикрашають невисокий компактний кущик. Махрова петунія однаково добре виглядає як в бордюрах і одиночних посадках, так і в квіткових композиціях, виділяючись яскравою плямою. У догляді невибаглива. Має безліч сортів, що володіють різним ступенем махровості, а колірна гамма вражає своїм різноманіттям.
  • Сурфінія. Довжина стебел може досягати двох метрів, проте, сурфінія не відноситься до групи ампельних рослин. Квіти великі, густо покривають стебло. Забарвлення насичена, різноманітна.

Петунія: сорти

Найбільш популярними сортами петунії є наступні:

  • Пламкрісталз. Сорт має 13 різновидів з квітками середніх розмірів - від 6 до 9 см. Забарвлення рожева з темно-рожевими прожилками, бузково-рожева з фіолетовими жилками, бордова, біла, малинова.
  • Фентезі. Серія включає в себе 9 низькорослих сортів. Квітки дрібні - до 4 см. Забарвлення - малинова, червона з білим зевом, лососева, рожева з кремовим зевом, червона з прожилками бордового кольору.
  • Пурпл пірует. Гібрид підвищеної махровості з квітками фіолетово-пурпурного забарвлення. Висота куща - близько 25 см.
  • Пікоті. Сортосерія з 4 гібридів, що мають сильно гофровані квітки з широкою облямівкою білого кольору по краю пелюстки. Кущ невисокий - до 25 см, компактний. Забарвлення малинова, рожева, червона, синьо-фіолетова.

Петунія: посадка і догляд, фото

Більшість сортів і різновидів рослини досить невибагливі і не вимагають особливого догляду. Навіть якщо посіяти насіння у відкритий грунт навесні (в березні-квітні), забезпечити петунії регулярний полив, вже в цьому сезоні вона виросте і порадує вас своїм гарним цвітінням. Але якщо ви плануєте отримати випещені, пишно квітучі кущі, то доведеться докласти певних зусиль.

посадка петунії

Петунію можна висаджувати як насінням, так і живцями. Існують наступні варіанти посадки петунії насінням:

Який би спосіб посадки насіння ви не вибрали, за розсадою необхідно доглядати, тобто забезпечити відповідний температурний режим (+ 23-25 ​​градусів), укривши її плівкою, а також своєчасний полив.

Сіють петунію зазвичай в 20-х числах березня, щоб вже до початку літнього сезону мати на своїй ділянці квітучі кущі. Ви хочете домогтися більш раннього цвітіння? Тоді посівні роботи необхідно починати вже в кінці січня-початку лютого.

Якщо у вас немає часу возитися з насінням і сіянцями петунії, а мати в своєму саду ця прекрасна квітка все-таки хочеться, можна придбати готову розсаду в магазині, на ринку, в будь-якому флористичному центрі.

Як доглядати за петунією?

Догляд за рослиною полягає в дотриманні ряду правил, які забезпечують активне зростання і пишне цвітіння куща.

Вибір субстрату і контейнера

Правильна посадка петунії має важливе значення при вирощуванні в домашніх умовах. Оскільки квітка має потужну кореневу систему, для його нормального росту і цвітіння необхідно підбирати ємність з розрахунку 5 л грунтосуміші на 1 кущ. Відповідно, в контейнері об'ємом 10 л. можна виростити 2 рослини, а в балконному піддоні, довжина якого становить 1 м. прекрасно уживуться 3 петунії, але не більше. В іншому випадку рослини почнуть душити один одного і в результаті слабкі загинуть.

Грунт для посадки петунії повинен бути поживним, пухким, здатним утримувати воду, але без застою. Готову грунтосуміш можна придбати в спеціалізованому магазині або виготовити самостійно, дотримуючись наступних пропорцій:

  • Земля дернова - 2 частини;
  • річковий пісок - 1 частина;
  • торф - 1 частина;
  • земля листяна - 2 частини.

У деяких випадках використовують наступний склад:

  • Земля городня - 3 частини;
  • розпушувачі - 0,5 частини;
  • торф - 3 частини.

полив петунії

Петунія потребує рясного поливу влітку і помірному - в зимовий період Петунія потребує рясного поливу влітку і помірному - в зимовий період. У літню спеку кущики рекомендується поливати 2 рази / день - вранці і ввечері, що забезпечить розкішне цвітіння. Допускається заміна вечірнього поливу рясним обприскуванням.

Петунія стійко переносить як відсутність вологи, так і рясний полив. Однак, тривала посуха, а також застійна вода, можуть мати несприятливий вплив на рослину.

Освітлення і вибір місця

Петунія може рости на підвіконні, балконі, терасі, клумбі, в літньому саду і в багатьох інших місцях, куди ви захочете її визначити. Квітка прекрасно себе почуває і в окремому горщику, і у відкритому грунті. Але при виборі місця для петунії слід враховувати, що вона вважає за краще свіже повітря і багато сонця. Тому, якщо балкон або підвіконня, то - з південного боку. Клумбу також бажано розташувати на сонячному ділянці.

підживлення

Важливим моментом, що забезпечує здоровий ріст і красу рослин, є регулярна підгодівля. Особливо її потребують квіти, що ростуть в невеликих кашпо або окремих горщиках. Після пересадки кісткової в індивідуальні контейнери рекомендується 2-3 рази / тиждень вносити комплекс рідких добрив. У міру росту рослин, при досягненні ними великих розмірів і пишного цвітіння, підгодівлю можна проводити спільно з щоденним поливом. Пояснюється це тим, що з часом субстрат виснажується і петунія потребує додаткового живлення. Квіти, висаджені у відкритий грунт годі й удобрювати зовсім або вносити підживлення зрідка. Все залежить від складу грунту.

обрізка

Щоб петунія цвіла пишно і тривало, необхідно проводити регулярне видалення зів'ялих бутонів Щоб петунія цвіла пишно і тривало, необхідно проводити регулярне видалення зів'ялих бутонів. Якщо проігнорувати це правило, рослина буде витрачати всі свої сили на формування і дозрівання насіння. Таким чином, видалення старих суцвіть стимулює утворення нових.

Крім того, постраждає ще й зовнішній вигляд петунії, оскільки сухі суцвіття його тільки зіпсують. До середини літа цвітіння кущиків помітно погіршується, стебла подовжуються, а квітки рідшають. Щоб відновити шикарний вид петунію обрізають: спадаючі сорти зменшую наполовину, у кущових залишають 1 15 см батогів.

розмноження

Петунія розмножується насінням і живцями. Вирощувати квітка з насіння не завжди прийнятно, оскільки в деяких випадках втрачається можливість збереження особливостей гібрида (зокрема, це стосується крупноцветкових і махрових сортів), а деякі види взагалі не дають насіннєвого матеріалу, тому багато садівники воліють розмножувати петунію способом живцювання.

З материнських рослин нарізають пагони, залишають їх на зиму в прохолодному (+ 10-12 градусів) і досить освітленому місці. Паросткам необхідно забезпечити постійний доступ до свіжого повітря і помірну вологість. Як тільки утворюються коріння, рослини пересаджують в окремі горщики діаметром 7-10 см.

Догляд за петунією в горщиках взимку

З настанням холодів садівники замислюються про збереження багаторічної пишно квітучої петунії, щоб вона і в зимовий період продовжувала радувати своєю надзвичайною красою. Як же це зробити і чи можливо взагалі вирощувати рослину взимку?

По суті, петунія є теплолюбних багаторічників, який прекрасно себе почуває і на підвіконні або підвісному кашпо. Тому забезпечивши рослині відповідні умови, можна продовжити йому життя. Однак, слід пам'ятати, що вирощування та утримання петунії в зимовий період вимагає особливої ​​уваги і догляду. Але в той же час це найкращий спосіб зберегти розкішний, дорогий сорт, який при живцюванні втрачає велику частину своїх властивостей або не дає насіння. Наприклад, це стосується суперпетуній, сурфіній і інших гібридних сортів F1.

Щоб зберегти дорослі рослини до весни, їх необхідно помістити в теплому приміщенні, де має бути достатньо світла і вологості, оптимальна температура повітря + 10-15 градусів (допускається і менше значення, головне, щоб не нижче 0 градусів). Для вирощування петунії в зимовий період підходять південні або утеплені лоджії, закриті веранди, підвіконня під'їздів.

Рослини необхідно викопати, пересадити в горщики і занести в приміщення. Зробити це потрібно до заморозків (вересень-листопад). У кущів обрізається сухе листя, а також підгнилі і пошкоджені гілки. Можна зробити і кардинальну стрижку, тобто обрізати всі гілки до 10-15 см.

Основними умовами вирощування та догляду за кущами в зимовий період є наступні:

  • Температура навколишнього середовища - 10-15 градусів;
  • помірний полив (2-3 рази / місяць);
  • хороше освітлення;
  • підвищена вологість повітря;
  • відсутність підгодівлі.

Створивши такі умови, ви забезпечите квітці благополучну зимівлю, а він вже в середині лютого порадує вас пишним цвітінням Створивши такі умови, ви забезпечите квітці благополучну зимівлю, а він вже в середині лютого порадує вас пишним цвітінням. Тепер рослини можна частіше поливати і вводити підгодівлі.

Незважаючи на всі нюанси і тонкощі посадки виростити за петунію досить просто - це зможе зробити будь-який початківець квітникар. Уважне ставлення до розсади, а також забезпечення відповідного догляду та умов вирощування обов'язково дадуть свої плоди. Хоча б раз спробувавши отримати пишний запашний кущик з маленького насіннячка, ви вже не зможете відмовитися від присутності такої краси на вашому садовій ділянці.

квітка Петунія

Ви хочете домогтися більш раннього цвітіння?
Як доглядати за петунією?
Як же це зробити і чи можливо взагалі вирощувати рослину взимку?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама