Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Рододендрон: посадка і догляд в домашніх умовах

  1. Основні сорти рододендрона
  2. вирощування квітів
  3. Правила догляду
  4. розмноження азалії
  5. Хвороби і шкідники

Рододендрон або азалія - ​​один з найкрасивіших декоративних квітучих чагарників. Цю рослину можна вирощувати як в домашніх умовах, так і на садовій ділянці. Залежно від сорту квіти рододендрона мають різні відтінки. Важливу роль відіграє правильний догляд і своєчасна обробка рослини від хвороб і шкідників. Дотримуючись рекомендації, можна виростити гарний пишноцветущій чагарник.

Основні сорти рододендрона

пропонуємо Вам ознайомитися

Азалія належить до сімейства вересових. Ця рослина родом з Китаю і Японії, її місцем існування є вологі і холодні лісу. Шляхом схрещування було отримано багато сортів рослини, квіти яких відрізняються відтінками. Рододендрон вирощується як кімнатна рослина, але відомі види, які підходять для садових умов.

Кімнатний рододендрон досягає у висоту і ширину близько 45 см. Зацвітає навесні помаранчевими, рожевими, червоними або білими квітами. Деякі сорти мають різнокольорові квіти. Листя рослини дрібні, овальні, блідо-зеленого кольору і ростуть на здерев'янілих гілочках. Після покупки азалію не варто відразу садити у відкритий грунт, так як вона може не витримати суворої зими. Краще залишити рослина в горщику, створивши йому оптимальні умови.

До найбільш поширених сортів рододендрона відносяться:

  1. 1 великоквіткової азалії. Ці рослини скидають листя взимку. Спочатку вони виростають як пухкі кущі до 1-1,5 м у висоту, а потім зміцнюють свій габітус. Воліють місце з сонячним світлом або півтінь, стійкі до морозу.
  2. 2 Японські азалії. Вічнозелені рослини, що вимагають захищених від сонця, тінистих місць. Вони компактні і низькорослі, ростуть тільки до 0,5 м у висоту.
  3. 3 Азалія індійська (Rhododendron indica) - має форму куща або дерева, що досягає 60-100 см у висоту і великі квіти до 10 см в діаметрі. Квіти, як правило, мають відтінки рожевого або червоного кольорів. Забарвлення пелюсток - з додаванням білого або повністю біла. Листя рослин зберігаються цілий рік, густо розташовані на гілках, темно-зелені, дрібні.

вирощування квітів

Буйний зростання азалії і рясне цвітіння залежать від субстрату, в якому вона зростає, а також правильного поливу. Вирощування рекомендується в призначеної для рододендронів землі або грунті з торфом (рН - 4,5-5,5). Місце для чагарнику має бути освітленим, прохолодним і провітрюваним, а температура - в межах 15-18 ° C. Взимку вона не повинна перевищувати 15 ° С.

Рослині необхідний регулярний полив, бажано щоденний. Для цих цілей слід використовувати дощову або кип'ячену воду. Грунт повинна бути постійно вологою. У зимовий період слід забезпечувати легку вологість субстрату. В середині весни, коли період цвітіння рододендрона закінчений, необхідно видалити квіти і обрізати рослину, надавши йому красиву форму.

Влітку горщик з азалій можна виставити в сад або на балкон. Це повинно бути частково затінене місце. При появі перших бутонів рододендрон потрібно перенести в кімнату з оптимальними умовами - не дуже високою температурою і помірною вологістю повітря. В іншому випадку листя починає в'янути, а квіти швидко зів'януть і впадуть з куща.

Правила догляду

Догляд за азалій в домашніх умовах базується на її правильному поливі. У період цвітіння він повинен бути рясним, а підстава рослини - постійно вологим. Взимку грунт повинен мати невелику вологість.

Азалію слід удобрювати в період цвітіння (з кінця квітня до липня) кожні два тижні. Для цього застосовують рідке добриво, яке не містить кальцій. Рододендрон, куплений в квітковому магазині, не можна ставити відразу в нагріте приміщення. Слід потримати його 2-3 дня в провітрюваному місці з температурою повітря 10-12 ° C. Занадто висока температура і недолік води є причиною млявості і опадання листя.

Рододендрон вимагає відповідної обрізки. Навесні обрізають засохлі і замерзлі пагони. Старі кущі, які втратили багато нижнього листя і некрасиво виглядають, слід омолодити, обрізаючи всі пагони, навіть самі товсті. Після скорочення гілок протягом декількох тижнів з сплячих бруньок виростає багато молодих гілочок. Якщо немає впевненості, що чагарник досить сильний, щоб витримати таке радикальне скорочення, потрібно омолодити навесні половину куща, а решту - в наступному році.

Важливий правильний догляд за рододендронами після відцвітання. Засохлі суцвіття видаляються, при цьому потрібно не пошкодити формуються нові бутони. Завдяки тому, що рододендрон не утворює плодів і насіння, кущ більше енергії витрачає на створення бутонів і листя. Після цвітіння азалію слід пересадити в більший горщик. Дно ємності вистилають шаром керамзиту, до землі досипають потрібну кількість кислого грунту.

У добриві рододендронів потрібно дотримуватися помірності. Рясні дози можуть негативно вплинути на рослину. Слід обмежитися однією-двома підгодівлею. Перша проводиться на початку вегетаційного періоду. Вона спрямована на стимулювання процесу цвітіння. Наступна підгодівля відбувається влітку, вона дозволяє правильно зав'язуватися бутонам в майбутньому сезоні. Якщо часто удобрювати рододендрони азотом, кущ буде щедро покритий листям, але не зацвіте. Тому варто використовувати суперфосфат, багатий фосфором, який стимулює цвітіння. Для загальної підгодівлі необхідно використовувати органічні кислі добрива, такі як сульфат амонію, калію і магнію. Будуть корисні будь-які добрива, спеціально призначені для рододендронів та подібних рослин. Слід уникати лужних мінеральних засобів, таких, як кальцієва селітра. Вони приведуть до збільшення рН грунту, що є несприятливим фактором для зростання рододендронів.

розмноження азалії

Для розмноження рододендрона використовують його черешки в період з липня до жовтня або ранньою весною. Молоді пагони відділяють від головного стовбура таким чином, щоб на них залишився шматок кори. Втеча поміщають в субстрат з торфу і піску (пропорція 1: 3). Для цього процесу краще використовувати спеціально закривається контейнер або горщик, накритий поліетиленовим пакетом. Саджанці вимагають постійної температури (10-13 ° C) і помірної вологості. Укорінення відбувається через 6 тижнів.

Молоді рододендрони отримують також посівом насіння в пісочно-торф'яної грунт. Насіння висівають на рубежі квітня і травня. Розкладають їх рівномірно в суміші торфу або землі і піску. Підготовлені насіння повинні знаходитися в приміщенні з температурою 15 ° C і в освітленому місці.

Після появи сходів молодим рослинам необхідно освітлення протягом 14-16 годин на добу. Після закінчення 6 тижнів сходи поливаються малими дозами розведеного добрива. Коли утворюються коріння довжиною мінімум 2,5 см, саджанці переносять в окремі горщики. Рододендрони, отримані з насіння, зацвітають через 5 років.

Хвороби і шкідники

Проблеми при вирощуванні азалії виникають при неналежному догляді за рослиною. У таких випадках неминучі поразки рододендрона різними хворобами і псування шкідниками. Всі квіти, бутони і листя з симптомами поразок слід негайно видаляти і спалювати.

До основних хвороб і шкідників азалії відносяться:

  1. 1 Хлороз. Якщо листя рододендронів жовтіють, кущі можуть страждати від дефіциту заліза. Ця проблема зустрічається при вирощуванні рослини в лужних грунтах. В цьому випадку азалію обприскують кожні 10 днів сульфатом магнезії і заліза в концентрації 0,1%.
  2. 2 пожовтіння і висихання листя. Зміни такого типу найчастіше є ознакою сухості. У періоди низької вологості повітря слід рясно поливати рододендрони.
  3. 3 Фітофтороз. Листя бліднуть, а потім стають коричневими і засихають, скручуючись в трубочки. Коричневі плями можна спостерігати і на кореневій шийці. Гриб, що викликає хворобу, поширюється через воду і інфіковану грунт, проникаючи в рослину через пошкодження на коренях і кореневій шийці. При зараженні слід збільшити повітропроникність грунту і застосувати Фитоверм або бордоською рідиною.
  4. 4 Обпадання листя. Азалії, вирощені в горщиках, реагують на різкі зміни в навколишньому середовищі, тому слід уникати великих коливань вологості, температури та освітлення.
  5. 5 Септоріоз. Гриб Septoria azaleae заражає вологі листя азалії. Лист покривається червоно-коричневими плямами і опадає. Кущі погано цвітуть. Щоб захистити рослину від захворювання, слід уникати прямого обприскування під час поливу. Для лікування заражених азалій використовують фунгіциди.
  6. 6 Сіра цвіль. Це широко поширена хвороба викликається грибом Botrytis cinerea, який розвивається в теплих і вологих умовах. На листках з'являються великі бурі плями, що поширюються в швидкому темпі. Їх поверхня покривається сірим нальотом. Зміни можуть відбуватися і на пагонах азалій. Хворі рослини обприскують відповідними фунгіцидами.
  7. 7 Тля. З'являється на вершинах пагонів і молодих листках азалії в горщиках. Листя жовтіють і покриваються грибкових нальотом, пагони перестають рости, квіти мають деформовані пелюстки. Грибковий наліт слід прибрати вологою тканиною, а рослина обприскати інсектицидом. Для видалення попелиці іноді досить регулярного промивання листя водою.
  8. 8 Павутинний кліщ. Зараження рослини легко визначити по тонкій павутині, що покриває нижню частину листа. Листя, позбавлені соку, набувають буро-сірий окрас і обпадають. Лікувати рослина слід Агравертін або актеллика. При появі перших ознак зараження допомагає промивання мильним розчином.

Купуючи рододендрон, слід вибирати доросла рослина з густими і пишними листям, з великою кількістю квітів і слаборозвиненими нирками. Млявість квітів і листя говорить про захворювання або невідповідних умовах утримання, що створить труднощі у вирощуванні рослини вдома.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама