Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розмноження петунії насінням. Як правильно виростити розсаду петунії.

Подробиці Автор: Ірина Іванівна

Розведенням петуній я займаюся вже кілька років. Колись купила розсаду на ринку. Мабуть це була якась суміш, тому що квітки були найрізноманітніші. Дуже сподобався цей красивий і не складний у догляді однорічник. Я тоді і подумала: ну невже не зможу сама виростити розсаду, притому тих сортів, які мені подобаються. В принципі це справа не складна, але є деякі нюанси ...

Вся справа в тому, що на початковому етапі петунія зростає дуже повільно Вся справа в тому, що на початковому етапі петунія зростає дуже повільно. Вона нарощує кореневу систему, тому, від моменту посіву і до висадки її в грунт, проходить від 2,5-х до 3-х місяців ...

Існує кілька способів розмноження петунії. Зараз ті сорти, які у мене вже є, розмножую живцюванням - це набагато простіше, та й сортові якості зберігаються чудово. Особливо це стосується гібридів F1 махрових і крупноцветкових петуній, які свого насіння не дають, тому доведеться постійно купувати нове насіння, а коштують вони не дешево, і сорти, які хочеться бачити на своїй клумбі, не завжди можна знайти.

Але починала я розведення петунії посівом насіння, так і зараз нові сорти отримую таким же способом. Постараюся поділитися своїм досвідом розведення петуній і почну з розмноження насінням.

Зараз на ринку виробників величезна кількість насіння, яке має задовольнити будь-який смак. на Зараз на ринку виробників величезна кількість насіння, яке має задовольнити будь-який смак що потрібно звернути увагу:

  • насіння не повинні бути простроченими;
  • петунія краще сходить не з торішніх насіння.

В іншому керуйтеся особистими побажаннями: ампельні або кущові петунії, висота рослини, колір і розмір квітки. Насіння хороших дорогих, махрових або крупноцветкових сортів петуній зазвичай продають в оболонці. На мій погляд, це цілком виправдано - їх простіше висівати, можна кожне зернятко посадити на своє місце, тим самим Ви не загубите частина сходів.

Петунії, насіння яких укладені в оболонку, я пророщують в торф'яних таблетках, про що розповім в статті "Розмноження петуній насінням в торф'яних таблетках" . Цей спосіб заслуговує на увагу, так як втрати сіянців набагато менше, ніж при звичайному посіві в грунт.

Недорогі насіння без оболонки висівають в підготовлену грунтову суміш.

Для того, щоб не гратися з підсвічуванням петуній, я сію петунію не раніше середини березня і, ставлю контейнери з розсадою на найсвітліше вікно.

Грунтосуміш для розсади повинна добре пропускати воду, бути легкою, але в той же час поживною. Самому його скласти можна з рівних частин хорошого перегною, дернової землі, торфу і піску. Можна купити в магазині універсальну грунтосуміш і додати до неї пісок, перліт або вермикуліт.

Для того, щоб запобігти появі у майбутніх сіянців грибкових захворювань, грунтову суміш я обов'язково за добу до посіву знезаражую, проливаючи розчином фунгіциду (наприклад, "фундазолом", "Фітоспорін-М") або слабким розчином марганцівки. Можна прожарити її в духовці. У перший рік через "Чорної ніжки" у мене пропала велика частина сходів. Тепер я точно знаю, що поява її краще запобігти, ніж потім "гратися" з хворими сіянцями. На час посіву земля не повинна бути мокрою!

Для висіву насіння я використовую прозорі контейнери для їжі з кришками, в яких попередньо роблю отвори для стоку води. На дно контейнера для розсади я насипаю дренаж, зазвичай деревне вугілля або відсів, але головне його перед використанням прожарити або знезаразити будь-яким іншим способом, на худий кінець, можна просто промити в проточній воді. Зверху насипаю підготовлену грунтосуміш, але не до верху контейнера, а на 3-4 см нижче, для того, щоб сіянцям на перших порах було куди рости. Грунт злегка утрамбовують.

Так як насіння у петуній дуже дрібні, то перед посівом їх потрібно змішати з піском, приблизно 1х10 Так як насіння у петуній дуже дрібні, то перед посівом їх потрібно змішати з піском, приблизно 1х10. Бажано, щоб сходи були рідкісними, їх потім легше пікірувати. Якщо взяти мало піску, то і сіянці будуть рости дуже густо, а так як пікірувати їх треба, коли вони зовсім маленькі, зробити це буде проблематично. Пісок з насінням акуратно розсіюю поверх грунту, скроплюю з пульверизатора розчином стимулятора росту і, не присипаючи субстратом, закриваю контейнер. Якщо це звичайний ящик для розсади, накрийте його склом. Температура - 22-25 градусів, не нижче, інакше можуть не зійти. Насіння петуній краще сходять на світлі.

З приводу піску. Не беріть невеликий будівельний пісок. Він просто "заб'є" землю, а через малесеньких сходів ви не зможете її розпушити. Якщо немає річкового піску, краще змішайте насіння з сухою землею.

Контейнери обов'язково кожен день провітрюють, прибираю вологу з кришки і скроплюю насіння водою. Якщо бачите, що земля волога, краще не поливати.

Сходи зазвичай з'являються на 7-10 добу.

Після появи сіянців, температуру змісту потрібно знизити на 2-3 градуси, але не нижче 20 градусів. Таку температуру я підтримую до появи перших двох справжніх листочків.

В цей же час дуже важливо запобігти появі грибкових захворювань. Ґрунтова суміш ні в якому разі не повинна бути мокрою, тільки злегка вологою. Тому я відразу відкриваю контейнери, а через кілька днів знімаю кришки зовсім. Замість протоки скроплюю сходи з пульверизатора дуже слабким розчином марганцівки. Тижнів через два підгодовую рослини комплексним добривом типу нітроамофоски. Розчин роблю в два рази слабкіше, ніж написано на упаковці.

Якщо сіянці починають занадто витягуватися підсипаю пісок із землею, куди додаю товчене деревне вугілля. Як правильно додавати вугілля в почвосмеси прочитайте в статті " Грунт для розсади ".

При появі корки, обов'язково розпушують ґрунт, інакше сіянці почнуть задихатися.

Рекомендують пікірувати сіянці коли у них з'являється 2-3 справжніх листочки. Але вони ще такі маленькі, що зробити це проблематично. Саме для того щоб до пікіровки вони не заглушали один одного я і намагаюся посіяти насіння петуній якомога рідше. Я пікірую сіянці петуній в окремі стаканчики, коли у них вже 4-6 листочка. На дно кожного стаканчика обов'язково насипаю дренаж. Коріння бажано обробити якимось стимулятором росту, наприклад, "Епін" або "Цирконій". На 5-6 день після цього поливаю слабким розчином комплексного добрива з обов'язковим вмістом азоту. Роблю це з кожним третьім- четвертим поливом.

Відразу після пікіровки прищипую вершечки петунії, щоб краще кущилися. Ампельниє сорти петуній я прищипую один раз в фазі 3-4 листочків, а кущові - 2-3 рази.

Якщо весна не дуже сонячна, можна один раз полити або обприскати рослини стимулятором росту.

Перші два місяці після посіву розсада розвивається дуже повільно, тому що рослини нарощують кореневу систему. На цьому етапі важливо не упустити момент, коли петунії починають "виростати" зі своїх стаканчиків. Якщо Ви помітите, що корінці заповнили весь субстрат, рослини потрібно якомога швидше пересадити в горщики більшого обсягу, інакше розвиток їх притормозится.

Підводячи підсумки, що необхідно петунія на стадії розсади:

  • добре знезаражена грунтосуміш;
  • обов'язковий дренаж контейнера;
  • температура змісту - 19-22 градуси;
  • максимум освітлення (але не прямі сонячні промені);
  • підгодівлі;
  • помірний полив;
  • своєчасна пересадка.

Успіхів вам!

Радимо прочитати:

Розмноження петуній живцями.

Вирощування розсади петунії в торф'яних таблетках.

Все про вирощуванні петунії

Вода для поливу рослин

Для чого і як пікірувати розсаду

Додати коментар

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама