Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Сад та город: як правильно вирощувати хризантеми

  1. Зовнішній вигляд
  2. сортове різноманіття
  3. Класифікація за розмірами квітів і висоті кущів
  4. Як посадити хризантему в саду
  5. Використання розсади
  6. Яке місце вибрати під посадку
  7. Переваги осінньої посадки
  8. Загальні поради по догляду

Зміст статті:

  1. Зовнішній вигляд
  2. сортове різноманіття
  3. Класифікація за розмірами квітів і висоті кущів
  4. Як посадити хризантему в саду
  5. Використання розсади
  6. Яке місце вибрати під посадку
  7. Переваги осінньої посадки
  8. Загальні поради по догляду

Зовнішній вигляд   сортове різноманіття   Класифікація за розмірами квітів і висоті кущів   Як посадити хризантему в саду   Використання розсади   Яке місце вибрати під посадку   Переваги осінньої посадки   Загальні поради по догляду

Зовнішній вигляд

Хризантема може являти собою трав'яниста рослина у якого деревенеющій стебло або бути напівчагарників з вартими прямо стеблинками. Листя розташовуються почергово, можуть бути цільними або виїмчастими, краю зазубрені.

За кольором листочки зелені, але зустрічаються сорти і з більш світлим забарвленням. Відрізнити хризантему від айстри можна по існуванню своєрідного, терпкого запаху, який виникає якщо надломити гілку кольору або розтерти лист рослини в долонях.

сортове різноманіття

Успіхи селекціонерів не пропали даром, завдяки їм, на сьогоднішній день виведено дуже багато різноманітних видів і сортів цього красивого садового квітки. А ось єдина система класифікації у хризантем, як не дивно, відсутній. Деякі європейські країни поділили рослини на 10 класів, а садівники Великобританії і Північної Америки на 15.

Класифікація за розмірами квітів і висоті кущів

крупноквіткові сорти

До них відносяться рослини з діаметром квітів від 10 до 25 см, середня висота таких великих хризантем досягає 1,2 метра. У суцвіть різна форма. Дані сорти вирощуються для складання букетів. Зазвичай крупноцветковий вигляд не переносить зимівлю в саду, але селекціонерами ця помилка була виправлена ​​шляхом виведення деяких видів, придатних для зимівлі у відкритому грунті. Сюди можна віднести:

  • - Anastasia green - являє собою зелений голчастий квітка. Кущ може досягати метрової висоти. Цвітіння починається в жовтні. Здатний замовити в саду, але доведеться подбати про укриття;
  • - Зембли Лилак - квіти великі з махровими широкими пелюстками. Чагарник виростає до 90 см у висоту. Придатний для зимівлі, але найбільша популярність у горшечной форми;
  • - Том пірс - пелюстки червоного кольору з зовнішньої сторони і оранжевого з внутрішньої. Квіти мають кулясту форму можуть досягати діаметру - 22 см, по висоті чагарники досягають 1,5 метра. Цвітіння починається у вересні.

Среднецветковие сорти

Друга назва у хризантем - декоративні. Квітки можуть досягати діаметру від 10 до 18 см, а чагарник по висоті до 70 см. Можна вирощувати безпосередньо в саду або в горщику. Служить відмінним прикрасою для балкона або тераси. Деякі любителі рослин використовують квіти на зрізання. Для саду, найбільш підходящими будуть наступні сорти, відмінно переносять зиму в грунті:

  • - Бризки шампанського - є кущових квіткою, що досягає майже метрової висоти. Суцвіття голчасті, можуть бути світло-рожевими з напиленням жовтого забарвлення в середині. Один з підвидів сорти здатний похвалитися квітками сонячного забарвлення, із середнім діаметром до 10 см. Квіти з'являються в жовтні і будуть триматися до настання холодів. Зимувати хризантема залишається в саду;
  • - Золоте руно - рослина з оранжево-жовтими квітами, досягає висоти трохи більше півметра. Період цвітіння починається в останніх числах вересня. Відноситься до зимостійким сортам;
  • - Рожева ромашка - квіти по діаметру близько 8 см, а сам чагарник виростає до 90 см. Забарвлення пелюсток темно-рожевий. Поява квіток припадає на вересень, а радувати садівника хризантема буде до самих холодів. Також є зимостійким сортом.

мелкоцветковиє сорти

По-іншому цей підвид хризантем називають корейським. Квітка належить до багаторічних морозостійким рослинам. По висоті чагарники досягають 1,2 м. Суцвіття зустрічаються як прості, так і махрові з різноманітним кількістю колірних варіацій.

Є невибагливим видом, можна садити практично в будь-який грунт. Цвітіння починається у вересні і припиняється з настанням холодів. Наступні сорти красивих хризантем підходять для зимівлі в саду:

  • - Етна - є чагарником, що досягає висоти в 80 см. У рослини квітки лілового забарвлення і можуть досягати діаметру 8 см. Квітками рослина обзаводиться жовтні;
  • - Слов'яночка - до 60 см в висотку. Рожевого забарвлення квітки мають яскравою серцевиною. Період цвітіння припадає на вересень;
  • - Мультіфлора - відноситься до нових сортів, які завоювали величезну популярність. Можна вирощувати не тільки в саду, але і в різноманітних ємностях. Відрізняється раннім цвітінням, яке припадає на серпень. Кущі кулястої форми, а квіти по окрасу зустрічаються дуже різноманітні.

Крім цього поділу хризантеми класифікують за формою суцвіть, терміну появи квітів і тому до якого виду належить рослина - багаторічному або однорічному. І якщо першими є перераховані вище сорти, то варто згадати і про однолітниками:

  • - кілеватие або триколірної хризантемою називають рослини з густим гіллям, м'ясистим стеблом, черешковими листям і великими суцвіттями в формі кошиків. Вони можуть бути простими, напівмахровими, махровими. У язичкових квітів забарвлення біла, жовта, у трубчастих - червона. До найбільш популярних сортів можна віднести: фламменшталь, Нордштерн, кокарді;
  • - Польові або посівні рослини мають пір'ястими листям з зубчастої верхньою частиною. За зовнішнім виглядом хризантема подібна до ромашкою, так як, володіє білими квітками і золотистої серцевиною. По діаметру квіти досягають 5 см, а середня висота рослин трохи більше півметра. До відомих сортів відносять такі Хеліос, штерн дес оріентс;
  • - Вінцеві хризантеми досягають метрової висоти, мають добре облиственими гілками. Перисті листочки можуть бути як зубчастими, так і ланцетоподібним. Трубчасті квіти мають зелено-жовте забарвлення, а язичкові - білу. Відомим сортом вважається тетра комет.

Як посадити хризантему в саду

  • - Найбільш простий спосіб посадити красиву квітку - це зробити його живцювання або розділити маточник. Однак, деякі садівники воліють насіннєвий спосіб вирощування. Він підходить як багаторічним, так і однорічним видам.
  • - Після того як пройде загроза заморозків необхідно на обраному ділянці зробити ямки витримавши між ними не менше 20 см, пролити теплою водою і покласти насіння в кількості 2-3 штук в кожну. Лунки засипаються грунтом і накриваються плівковим матеріалам для збереження тепла і вологи.
  • - При появі сходів укриття знімаю, розпушують землю, і якщо з'явилися бур'яни, то прополюють. Для підгодівлі використовується "Веселка" або "ідеал" на 10 день.
  • - Як тільки паростки досягнуть 10 см висоти необхідно вибрати найсильніші сіянці і залишити їх на місці. Решта рослини розсідаються на інший клумбі. Цвітіння почнеться в залежності від сорту.

Використання розсади

Для отримання розсади необхідно підготувати неглибокі ємності і грунт, в який входять наступні складові:

  • - парникова земля;
  • - перегній;
  • - торф.

Купити землю можна в будь-якому садівничому магазині або зробити самостійно.

Садівникові на замітку. Перш ніж засипати землю в ємності її потрібно просіяти і прожарити, і не забути подбати про дренажі. В його ролі можуть виступати биті цеглу або керамзит.

Якщо висаджуються однорічні хризантеми, то їх насіння необхідно присипати невеликою кількістю грунту. Багаторічники покривати не треба, потрібно лише притиснути в грунтовому шару насіння.

Яке місце вибрати під посадку

Хризантеми є теплолюбними і світлолюбними рослинами. Виходячи з цього визначається місце в саду. Найкраще вибрати височина, так як, квітка не переносить застій води в кореневій системі. Також потрібно врахувати, щоб сонце висвітлювало ділянка не менше п'яти годин на добу. Бажано підібрати таке місце, де не буде сильного протягу.

Для рослин підходять живильні і суглинні грунту з нейтральною або слабкокислим показником. Посадка в піщаний або глинистий грунт передбачає внесення органічної підгодівлі. Найкраще зупинити вибір на біогумусі або перегної.

Переваги осінньої посадки

Займатися посадкою садової красуні можна як навесні, так і восени. У останнього варіанту є незаперечна перевага. Власник саду отримує можливість підібрати рослина по окрасу, розміром бутонів і формі чагарнику. Всі ці критерії не визначаються при придбанні осінніх саджанців.

Є кілька простих правил згідно з якими здійснюється, осіняючи посадка:

  1. Найкраще приступити до роботи в останніх числах вересня, щоб рослини встигли акліматизуватися. При більш пізніх термінах велика вірогідність не вкорінення саджанців.
  2. Поганий відсоток приживлюваності у квітучих хризантем, найкраще почекати поки квітка закінчить фазу цвітіння.
  3. У вибраних саджанців повинні бути сформовані прикореневі пагони. Якщо їх немає велика ймовірність того, що чагарник не зможе перенести зимівлю.

Принцип вибору ділянки під посадку аналогічний тому, що вже був описаний, але є деякі тонкощі.

  • - Посадочні ямки роблять на глибину не більше 40 см.
  • - Кожна лунка оснащується дренажною системою, також в грунт повинні бути внесені добрива.
  • - Саджанець опускається в лунку без заглиблення. У разі вибору високорослий сорт, то необхідно встановити опори.
  • - Як тільки посадочні роботи будуть завершені всі рослини потрібно пріщіпіть.
  • - При жаркій погоді встановлюють спеціальні тенти, які служать для захисту хризантем від сонця. Залишають навіси на 7 днів.
  • - Між лунками має дотримуватися відстань не менше 30 см для низькорослих і среднерослих сортів. Високорослим ж знадобиться більше простору не менше півметра.

Загальні поради по догляду

  1. Хризантеми добре ставляться до вологому грунті, але якщо вода почне застоюватися, то рослина швидше за все загине. Поливання потрібна помірна, щоб не допускалося пересушування земляних грудок. Збільшувати кількість води рекомендується лише з настанням сильної спеки.
  2. Щоб цвітіння було повноцінним необхідно подбати про підгодівлі. Це можуть бути комплексні мінеральні добрива. Азотом підгодовують на початку вегетаційного періоду, а з настанням осені хризантемам знадобляться фосфорні добрива.
  3. Важлива роль відводиться мульчування. Завдяки такому шару квітка буде врятований від спеки, пересушування кореневої системи. У зимові місяці для морозостійких сортів мульча служить укриттям. Як матеріали можна скористатися корою, тирсою або соломою.
  4. З усіх можливих захворювань рослини піддаються найбільш часто гнильним недугам. Але виникає це внаслідок неправильного догляду. Як тільки будуть виявлені уражені рослини, їх потрібно негайно зрізати і знищити.
  5. Від шкідливих комах ідеальний захист спеціальні препарати. Деякі садівники не користуються хімічними засобами віддаючи перевагу народним методам.

Сортове різноманіття хризантем дозволить кожному садівникові вибрати собі рослина за смаком. Це можуть бути як однорічні, так і багаторічні сорти. Одні з них прекрасно стоять у зрізаному вигляді, а інші служать чудовою прикрасою саду навіть з настанням осені.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама