Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Салат може виростити кожен городник

Зайвого салату не буває Зайвого салату не буває. Це я стверджую, виходячи з власного досвіду. Кілька разів за сезон я висівають насіння салату на вузькі грядки. А качанний салат вирощую через розсаду. Навіть коли вже з'явиться рання капуста, я продовжую з задоволенням їсти листя салату.

Різновидів салату дуже багато. Освоїла я ще не все. Але впевнена, що салат повинен бути на кожній дільниці. Але спостереження показують, що салат у всіх його різновидах ніяк не знайде дорогу до грядок і шлунків наших городників. Перш за все, його повинні вирощувати все, кому доводиться приймати ліки, які виводять з організму калій. Наприклад, гіпертоніки часто приймають спеціальні таблетки, щоб відновити вміст калію. Їм і невтямки, що чим більше вони будуть їсти різних салатів, тим менше таблеток доведеться приймати. Це лише одна з переваг салату.

Якось моя знайома, яка дивиться латиноамериканські серіали, обурено сказала: «Їдять вони там одні салати, а пристрасті-то як вирують». Я їй відповіла: «Може, тому і вирують!».

Салати бувають найрізноманітнішого забарвлення, а не тільки того відтінку, який ми завжди називаємо «салатовий». Отже, салат може бути світло-зеленим і темнофарбованим, рожево-червоним і бурим. Листя у нього бувають гладкі і пухирчасті, хрусткі і маслянисті. Салат буває листовий з найрізноманітнішою формою листя (їх зривають або зрізають; можна навіть зрізати вся рослина, потім підгодувати його, полити і незабаром знову відросте нове листя - саме так я іноді роблю), качанний, маслянистий і хрусткий, салат Ромен (італійський) , Стеблева (або спаржевий), цікорний , Крес-салат, рукола.

Качановий салат встигає на 45-60 днів пізніше листового. У маслянистих сортів листя всередині качана як би маслянисті.

Салат Ромен має довгастий качан, листя у нього щільні, шкірясті. Вирощувати цей салат краще в другій половині літа.

Стеблові салати (Спаржеві) мають вузькі листя і потовщені стебла. Ці стебла можна нарізати в овочеві збірні салати або відварювати, як спаржу.

Сама я їх не вирощую, але мене якось пригостили керрі з листя спаржевого салату. Ось рецепт. У сковороду налити 1 ст.л. рослинного масла, додати імбир або часник і сіль - за смаком. Коли сковорода розігріється, долити 0,5 л води і висипати нарізані листя салату. Через 5 хв. їх можна їсти.

Пробувала і тушковані стебла спаржевого салату. Їх треба очистити від шкірки, нарізати скибочками, поварити в невеликій кількості води 5-7 хв., Викласти на сковороду, змащену маслом, полити сметаною, посипати тертим сиром, сухарями і запекти до золотистого кольору.

Треба пам'ятати, що салат - рослина світлолюбна. Краще росте на легких родючих ґрунтах. Любить вологу. При високій температурі і посухи швидко стрілку, і є його вже неможливо.

Насіння салату швидко втрачають схожість. Для початку в день, коли будете сіяти редиску, між рядками редиски посійте трохи салату. Якщо салат зійде, ви будете вибирати редиску, а він буде розростатися. Але можна висмикувати наймолодші рослинки, якщо ви посіяли надто густо.

А решта насіння краще посіяти окремо і не всі відразу. Розділіть насіння на 2-3 порції. Одну тиждень посіяли першу, другу тиждень наступну ....

Отже, розпушити землю, зробили борозенки 8-10 см між ними, полили ці борозенки, тепер посіяли насіння. Вони довгенькі і світлі. Зазвичай видно, як вони впали. Можна пальцем спробувати їх посунути, А можна все залишити так, як є. Салат вередує іноді, і хто знає, скільки буде сходів. Якщо занадто багато, прорідити. Потім бажано вкрити грядку шматком плівки для збереження вологи.

Як тільки з'являться сходи, плівку треба зняти. Звичайно, можна поставити дуги. На них натягнути плівку. Залишити з одного боку відкрите «вікно», так салат буде рости швидше. Не забувайте поливати. Я не накриваю плівкою салат після того, як з'являться сходи. Спочатку проріджують, вириваючи найбільші рослини. Потім висмикую через один кущик. Потім, коли залишиться зовсім мало, просто зрізаю листя, поливаю добре розчином кропиви . Нехай відростають.

До цього часу у мене вже на підході качанний салат. Хоча до повної готовності йому далеко, але я потихеньку починаю його висмикувати. Але качанний салат я вирощую через розсаду. Вирощену розсаду можна використовувати для підсадки на звільнилися містечках в городі. Сіяти можна в різні терміни з різними інтервалами. Коли у розсади з'являться 3-4 справжніх листків, її потрібно посадити на постійне місце. Качановий салат садять на відстані 35 см один від одного. Важливий момент: не можна заглиблювати кореневу шийку.

Салату необхідний хороший полив, без нього рослини швидко грубіють, викидають стрілки, гірчать. І найголовніше - вчасно прибирати! Перестояв на корені рослини радості вам не принесуть, тому найкраще сіяти салат в різні терміни і потроху. Експериментуйте з сортами і різновидами, відберіть сподобалися. Але і не забувайте спробувати вирощувати в кожному сезоні нові. Тільки не купуйте насіння в запас, тому що вони швидко втрачають схожість.

Різнобарвні кущики салату можна красиво розмістити на клумбі або рабатки. Якось в одному американському журналі я прочитала, що найдорожчі овочі у них - це артишок , Спаржа і салат. Вони ж - найвигідніші і для фермерів-овочівників. Чому я стверджую, що не буває зайвого салату.

1. Ви просто вириваєте, промиваєте. Їсте листя салату з будь-яких м'ясних і рибних стравою.

2. Ви робите зелений салат з різними рослинами: редиска, цибуля, огуречник, естрагон і все, що під руку потрапить, і все, що їстівне.

3. Ви робить бутерброди з котлетою (і всім, чим хочете), і кладете листя салату.

4. Листя салату розкладає на тарілці. Зверху половинки яєць, а потім додаєте все, що захочеться. І так до нескінченності.

А зараз рецепт заправки для салату з моїх записів. 1/4 склянки оцту змішати з 1-2 столовими човнами рослинного масла, 1 чайною ложкою цукрової пудри. Додати сіль і перець за смаком. Все ретельно перемішати.

Другий варіант: 2 столові ложки оцту, 4-5 столових ложок рослинного масла. 1/2 чайної ложки цукрової пудри, сіль і перець за смаком. Ретельно перемішати.

І наостанок маленький секрет для милих дам. Якщо ви напрацювалися в жарку погоду, втомилися, зірвіть 4 великих листа салату, приляжте, покладіть листя на лоб, шию і щоки, злегка притисніть їх руками до шкіри. Полежте хвилин 15-20. Потім зніміть з обличчя плівку, яка залишиться від листя салату. А шкіра обличчя вас порадує своїм виглядом.

Олександра Соболевська, сайт www.lubludachu.ru

Додати коментар

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама