Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Верес: особливості вирощування та догляду

  1. Як вибрати сорти?
  2. Як вибрати місце для посадки?
  3. Де і як садити?
  4. Як доглядати?
  5. Як боротися з хворобами і шкідниками?
  6. Як розмножувати?
  7. Як використовувати в ландшафтному дизайні?

Дивовижний, ароматний і невибагливий верес здатний створити неповторний дизайн ландшафту заміського будинку, зі складними кліматичними умовами. Однак, для збереження його здоров'я, краси та аромату, садівникові варто вивчити особливості висадки, догляду, добрива і розмноження, а також - навчитися боротися зі шкідниками та хворобами, які можуть вразити верес.

Зміст статті:

Скромний і невибагливий верес - єдине з рослин, яке погодилося рости на голих, продуваються вітрами схилах шотландських пагорбів. Так говориться в стародавній легенді. За це Бог нагородив його особливим зачаруванням і дивовижним ароматом. Давайте ж створимо в своєму саду справжній вересковий рай!

У природі існує всього один вид вересу - верес звичайний. У точній відповідності з шотландської легендою він населяє території з найбільш важкими грунтовими і кліматичними умовами: гористу місцевість і болотисті пустки, торфовища і рівнини тундри. У природних умовах його можна зустріти в Північній і Західній Європі, в Малій Азії, в Північній Африці і у нас в Сибіру. Зростає верес повільно - всього на 2 см в рік. Зате живе довго - до півстоліття!

Від природного вигляду вересу стараннями селекціонерів було виведено безліч чудових сортів, що розрізняються терміну цвітіння. Цвітуть рослини з середини червня до пізньої осені, поки їх не вкриє сніг. Картина квітучих вересів нагадує старовинний гобелен! Скромні бокаловидні квітки вражають різноманітністю відтінків - від білого і ніжно-рожевого до яскраво-малинового і лілово-пурпурного. Розрізняються забарвленням і листя - зелені, сріблясті, жовто-бронзові, оранжево-червоні! Поєднуючи різні сорти вересу, можна створити в своєму саду чарівний вересковий куточок і надовго продовжити цвітіння саду.

Поєднуючи різні сорти вересу, можна створити в своєму саду чарівний вересковий куточок і надовго продовжити цвітіння саду

Верес - відмінний медонос і привертає в сад безліч бджіл і джмелів. Його тонкий аромат дивний, а вересковий мед має цілющі властивості! Квітки і гілочки вересу додають в вітамінний чай, використовують для збагачення смаку і кольору настоянок, домашніх вин і наливок.

Як вибрати сорти?

Для вирощування в середній смузі рекомендую наступні сорти вересів:

Верес звичайний - вічнозелений чагарник висотою від 20 до 70 см з темно-зеленим листям. Цвіте в липні-серпні бузково-рожевими або білими квіточками, зібраними в густі суцвіття на бічних пагонах. Після цвітіння верес зберігає привабливий вигляд до самих морозів, оживляючи і прикрашаючи спорожнілий сад!

Верес 'Allegro' - вічнозелений чагарник висотою близько 50 см з щільною, компактною кроною. Кора Листя ледве-видні, темно-зелені, а квітки - блискучі, карміново-червоного кольору. Цвітіння рясне і тривале. Це досить сильно-рослий сорт: за рік виростає до 10 см.

Верес 'Silver Knight' - низький вічнозелений густий чагарник з сріблястою забарвленням листя. У висоту росте до 30 см. Крона у нього цікавої форми - подушковидна. Листя пухнасті, сріблясто-сірі, а взимку набувають пурпурний відтінок. Цей сорт вересу дуже декоративний завдяки ефектній забарвленням листя. Квітки бузкові або світло-лілові.

Верес 'Red Favorit' - пишний підвушковидними чагарник з темно-зеленим листям і махровими рожевими квітками. Квітки зібрані в щільні суцвіття до 10 см завдовжки. Зростає повільно, досягаючи 40 см у висоту. Діаметр крони - 60 см.

Як вибрати місце для посадки?

Вереси досить вимогливі до освітленості, віддають перевагу відкритим сонячним місцям або легку півтінь. У тіні верес не цвітуть. Верес звичайний в півтіні легко може витримувати яскраве березневе сонце, але цвісти буде недовго і непишний, а забарвлення квітів буде блідою.

Де і як садити?

Де і як садити

Вереси люблять кислі грунти, вважають за краще сухі піщані або вологі торф'яні. Якщо грунт сира і глиниста, дренаж обов'язковий. Без нього в низькому і сиром місці рослина загине. А на дуже сухих ділянках верес буде прекрасно зимувати. Але не даватиме густий крони і в майбутньому зовсім перестане квітнути. Тому вибирайте «золоту середину»! Дуже добре верес росте на альпійських гірках, де не затримується вода, а гравій не дає пересихати коріння чагарника.

Кращий час для посадки вересів - весна. Тоді за майбутній сезон рослини встигнуть добре вкоренитися.

Купуючи для посадки верески в контейнерах, уважно огляньте кущик. Справа в тому, що навіть якщо чагарник загинув і засох, він ще тривалий час зберігає свій первісний вигляд! Тому переконайтеся, що гілочки досить еластичні, а на кінцях є нирки і свіжі пагони, які за кольором світліше інших. Грунт в контейнері повинна бути досить вологою.

Перед посадкою виймаємо рослина з контейнера і акуратно розминаємо земляний кому, ретельно розправляючи коріння. Якщо цього не зробити, рослина не зможе забезпечити собі достатнє харчування і загине.

Для посадки готуємо кислий субстрат. Змішуємо 1 частина піску, 3 частини рудого верхового торфу і 2 частини хвойної землі (її беремо в хвойному лісі з глибини 5-7 см). Цим субстратом заповнюємо посадочні ями.

Кущики вересу висаджуємо групами, в шаховому порядку - поодинці вони не настільки ефектно виглядають.

Відстань між рослинами - 40- 50 см. В середньому на 1 кв. м грунту садимо 8 сільнорастущіх кущів або 12 медленнорастущих. Глибина посадки повинна становити 25 см. Після посадки рослини рясно поливаємо і обов'язково мульчіруем - торфом, тріскою або корою хвойних дерев.

У вересу є ще одна особливість, яку необхідно враховувати. Його коренева система має симбіоз з грибниці, тому рослина погано переносить пересадку. Щоб не піддавати чагарники стресів, краще відразу садити їх на постійне місце в саду.

Як доглядати?

Як доглядати

Основне в догляді - регулярний полив, обприскування кущів в жарку пору і формує обрізка. Коренева система вересів компактна. Вона має велику кількість коротких розгалужених коренів, тому рослини не можуть добувати вологу з глибини грунту. Поливаємо вереси підкисленою водою, щоб верхній шар грунту завжди був вологим. Влітку вереси страждають від сухості повітря і добре відгукуються на обприскування.

Перші роки після посадки верес в обрізку не потребує. Надалі, навесні або восени, після цвітіння, старі пагони обрізаємо секатором. При обрізанні зберігаємо природну «кошлатість» кущиків і форму крони.

Підгодівлі вереску, як правило, не потрібно, оскільки в природі він росте на бідних ґрунтах. Для більш пишного цвітіння можна полити кущі розчином комплексного мінерального добрива.

Не всі сорти вересу добре зимують в середній смузі, тому восени їх краще всього вкривати. Для них цілком достатньо товстого шару тирси, торфу, хвойного або листового опаду.

Як боротися з хворобами і шкідниками?

Як боротися з хворобами і шкідниками

Найпоширеніша хвороба у вересів - сіра гниль. Вона розвивається при високій вологості повітря і грунту. Як правило, це відбувається в тих місцях, де затримується багато снігу або накопичується дощова вода. Руйнуються гниллю і рослини, які були приховані неправильно або коли укриття зняли дуже пізно.
Листя у вересу стали коричневими, а верхівки пагонів в'януть? Це наслідок перезволоження або надлишку добрив в грунті. Для лікування використовуємо протигрибкові препарати.

Симптомами вірусного захворювання є деформація пагонів і квітів, нехарактерна забарвлення листя. Якщо рослина уражена вірусними інфекціями, з ним доведеться розлучитися, щоб не заразити інші посадки. Вражений кущ викопуємо, а потім спалюємо.

Як розмножувати?

Верес розмножується живцями, відводками, насінням і діленням куща. Найпростіший і надійний спосіб - повітряні відведення. Одну з гілок пригинаємо до грунту і присипаємо в середині землею. Відведення швидко окореняются. Уже через кілька місяців ми отримаємо молоде рослина, готове до висадки. Акуратно відокремлюємо його від куща і пересаджуємо на постійне місце.

Як використовувати в ландшафтному дизайні?

Як використовувати в ландшафтному дизайні

Вереси традиційно використовують в якості почвопокровного рослини.
При належному догляді можна створити розкішний щільний килим з вересових - мальовничий, як в вересових садах! Вереси відмінно виглядають в поєднанні з хвойними рослинами, папоротями і красивоцветущими чагарниками, відтіняючи їх пишне пишність своєї скромної природною красою. Вереси висаджують на передній план, а кущі вище служать їм фоном.

Вересу з яркоокрашеннимі і сіро-сріблястими листям можна оживити і освітлити темні куточки саду. Красиво виглядають різнокольорові верески на альпійських гірках в оточенні природних каменів, в рокарії і гравійних садах, в бордюрних посадках уздовж садових доріжок.

Гарні вони також в зимових садах і квіткових композиціях із сухоцвітів.

Схожі записи

Як вибрати сорти?
Як вибрати місце для посадки?
Де і як садити?
Як доглядати?
Як боротися з хворобами і шкідниками?
Як розмножувати?
Як використовувати в ландшафтному дизайні?
Як вибрати сорти?
Як вибрати місце для посадки?
Де і як садити?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама