Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Святковий стіл на Світлу Пасху

  1. Святковий стіл на Світлу Пасху Православні християни всього світу із завмиранням серця чекають настання...
  2. Премудрості пасхальної випічки
  3. Що ще подати до столу

Святковий стіл на Світлу Пасху

Православні християни всього світу із завмиранням серця чекають настання найголовнішого свята - Світлого Христового Воскресіння. Останні дні Великого посту під кінець, а значить, саме час подбати про святковій трапезі.

Перше блюдо Пасхи

Блюдо, з якого віруючі традиційно починають недільний великодній ранок, - це фарбовані яйця
Блюдо, з якого віруючі традиційно починають недільний великодній ранок, - це фарбовані яйця. За старих часів їх викладали на великий красивий піднос і, прикрасивши паростками пшениці, зеленню і квітами, ставили на стіл. А перед тим, як з'їсти яйця, було прийнято розбивати їх одна об одну і христосуватися. Яйце вважалося символом нового життя, а ритуал уособлював воскресіння.

Фарбували яйця незмінно в червоний колір. Цей звичай, як і традиція дарування яєць на Великдень, почали вживати завдяки Марії Магдалині. Священне писання говорить, що саме вона піднесла імператору Тиберію куряче яйце в знак воскресіння Ісуса Христа. Засумнівавшись в цій вести, правитель відповів, що ніхто не здатний воскреснути з мертвих, так само як біле яйце не здатне стати червоним. І в ту ж мить біле яйце на очах здивованого імператора раптом забарвилося в яскраво-червоний колір. З тих пір саме цей колір став символом перемоги життя над смертю. Втім, сьогодні на Великдень можна побачити яйця самих різних кольорів, прикрашені різними візерунками, орнаментами з християнською символікою і навіть цілими сюжетними композиціями.

Втім, сьогодні на Великдень можна побачити яйця самих різних кольорів, прикрашені різними візерунками, орнаментами з християнською символікою і навіть цілими сюжетними композиціями

Ще один важливий символ Великодня - артос (або просфора), приготований на основі дріжджів і квасу. Цей хліб зазвичай використовують під час таїнства причастя, після чого його можна зберігати вдома протягом цілого року. Християни вірять, що освячений артос володіє чудотворними властивостями і допомагає хворим зцілюватися від недуг.

Премудрості пасхальної випічки

Одним з головних страв святкової трапези є сирна паска Одним з головних страв святкової трапези є сирна паска. Готується вона, як правило, з протертого з вершковим маслом сиру, яєць, сметани і цукру. Нерідко в цю масу додають сухофрукти, ягоди, цукати, горіхи або шоколад. Випікають паску в спеціальних пасочніци в формі чотиригранної усіченої піраміди. Дуже часто паски прикрашають буквами «Х.В.», а також зображеннями хрестів, копій і квітів - символами великих страждань і воскресіння Сина Божого.

На Русі жінки збирали і зберігали залишки кислого молока протягом усього Великого посту, а на свято готували з отриманої скисле маси паску, дуже м'яку і легку по консистенції. Сьогодні знайдеться з десяток-другий рецептів приготування цієї страви: з вершків, топленого молока, жовтків з борошном і домашнім варенням, заварних і сирих молочних продуктів і навіть сиру.

На Великдень обов'язково печуть і паски - солодку здобу в формі циліндра із закругленою верхівкою, змащеній глазур'ю з різнобарвною обсипанням. Тісто для пасок місять з яєць, вершкового масла і цукру з додаванням родзинок і горіхів.

Примітно, що на Русі паски випікали в великих дерев'яних діжках, розміром мало не з відро. В наші дні перевага віддається мініатюрним формам, хоча деякі кулінари як і раніше вважають за краще творити з масштабом. Так, в 2004 році в Нижньому Новгороді спекли найбільший в світі паску заввишки 1,75 м і вагою 641 кг. Його смаком змогли насолодитися не тільки городяни, а й вражені експерти Книги рекордів Гіннесса.

Яким би не був розмір пасок, тісто для них готують заздалегідь, зазвичай вночі четверга, а випікають їх в п'ятницю. У суботу разом з іншою їжею паски відносять для освячення до храму, а вже в неділю подають на стіл і пригощають знайомих. До речі, мало хто знає, що розрізати паску слід поперек, а не уздовж, знімаючи верхівку і покриваючи нею іншої м'якуш: так він довше залишається свіжим. А ще з паскою пов'язана щаслива прикмета, яку завзято прагнуть виконати багато господинь. Якщо паски вийшли пишними і красивими, то до наступного Великодня родина проживе в процвітанні і гармонії.

Що ще подати до столу

Святкове меню, крім традиційної випічки, включає безліч страв і закусок. Мабуть, головне правило тут: сите і смачне достаток. І все ж не варто забувати, що пасхальна трапеза - це не нестримне бенкет. Стіл в цей день прийнято накривати білою скатертиною, прикрашаючи його іконами, запаленими свічками і вазочки з гілками верби.

І тільки потім виставляються святкові страви, в першу чергу різні м'ясні страви, в яких віруючі відмовляли собі в протягом посту. Як правило, це м'ясо без крові, грунтовно просмажене або запечене: смажена телятина, печеня з яловичини з картоплею або запечений курча. Деякі господині, віддаючи данину традиціям старовини, із задоволенням готують на Великдень гусака або качку з медом. Вітається і риба у всіх проявах. Не обходиться святковий стіл без колоритних м'ясних і рибних закусок, заливних блюд і холодцю, домашніх солінь і маринадів.

У найвитриваліших вистачає сил і на десерти. Найчастіше в старовину готували солодкі пряники у вигляді фігур звіряток, рясно поливаючи їх глазур'ю. Особливим частуванням зі змістом вважався солодкий баранчик з пісочного тіста. Печуть його і сьогодні: з борошна, яєць, цукру і маргарину, іноді додаючи чорнослив або білий шоколад. Старанно виліплена фігурка баранчика - символ спокутної жертви Ісуса за гріхи людські.

Від щирого серця вітаємо вас з Пасхою Христовою! Нехай сімейне торжество вдасться на славу, а світле свято принесе в ваш дім щастя, спокій і благодать. Христос Воскресе!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама