Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Стеблевая галлица - найнебезпечніше захворювання малини

Одним з найбільш очікуваних плодів першої половини літа вважається малина. Однак культура не рідко піддається атаці різних захворювань, серед яких переважає так звана стеблевая галлица. Сьогодні поговоримо про те, як уберегти від захворювання малину і зберегти врожай.

Сьогодні поговоримо про те, як уберегти від захворювання малину і зберегти врожай

В цілому, стеблова галиця вражає не тільки малину, але саме ця культура найчастіше страждає від захворювання і гірше його переносить. У яких же випадках може розвинутися захворювання?

В першу чергу хвороба розвивається на кущах, які погано провітрюються. Звичайно, багато садівники не хочуть залишати кущі на протязі, проте повна відсутність вітру згубно позначається на рослині. У середовищі, де ніякої вітерець НЕ обдуває кущі, будь-яка волога затримується подовгу, а як ви напевно знаєте, саме волога стає оптимальним місцем для розвитку шкідливих бактерій.

Друга причина розвитку захворювання - погане проріджування рослини. У цьому випадку іноді не допоможе і протяг, адже знову в деяких частинах куща створюються ідеальні умови для розвитку захворювання. Ще варто згадати і про азотні добрива - садівники давно помітили, що якщо занадто рясно удобрювати кущі малини такими підгодівлею, то вони стають більш вразливими до захворювання. Помічено, що при надлишку азотних добрив у малини трохи відділяється кора, де личинки можуть сховатися і відмінно розвиватися. Згодом місця, де оселилися личинки, здуваються, а далі гілки ламаються і урожай виявляється втрачений. Чим більше личинок стеблового галлици оселилося на культурі - тим менше виявляється урожай. Так може тривати рік за роком, тому з проблемою потрібно оперативно і серйозно боротися.

Боротьба із захворюванням

Отже, коли ж зазвичай з'являються личинки і як можна з ними боротися або запобігти їх появі? Травень-червень - це основний період цвітіння малини. У цей період і поселяється шкідник на рослині. Самки галлици відкладають від 10 до 15 яєць на стебла малини, а вже через декаду - народжується ціле сімейство шкідників, які в'їдаються в стебло малини. При цьому, личинки виділяють особливі речовини, що сприяють розростанню здуття. Закінчується це, природно, «жалюгідним» чином для рослини: якщо стебло НЕ переломлюється в цей рік, то галлица прекрасно зимує в утвореному здутті, перетворюючись в лялечок. На наступний рік, під час цвітіння малини, з лялечок вилупляться комарики, які знову відкладуть яйця на стебла.

стеблевая галлица

Боротися з личинками можна двома основними способами. По-перше, можна спробувати обприскувати кущі інсектицидом системної дії. Це може бути Фуфанон + Хом, Карбофос + Ридомил і інші аналогічні інсектициди. Однак важливо врахувати, що круглий рік обприскувати кущі не можна - це потрібно робити задовго до цвітіння, тобто самої ранньої весни. Це дозволить знищити личинок, який вилуплюються на кущах або будуть відкладені на протязі весни. Якщо провести обприскування пізніше, то ви знищите і комах, які прилетять запилювати квітки, так що врожаю дочекатися не вийти.

Другий спосіб полягає в більш болючою процедурою для рослини - все гілки, на яких ви виявите здуття, характерні для захворювання, потрібно зрізати нижче здуття і спалити. Так ви вручну знищите напевно все личинки. Однак обприскування все одно радиться провести, хоча б в профілактичних дозах, інакше відразу після обрізки на інших гілках можуть бути відкладені нові личинки і процедуру вже повторювати незабаром буде ніде, так як обрізати просто доведеться все гілки.

Стеблевая галлица - дуже підступне захворювання, яке важко запобігти, та й боротися з цим дуже непросто. Однак врятувати малину від захворювання обов'язково варто спробувати, інакше ви втратите урожай прекрасних плодів, а згодом - і саму культуру.

Мій блог знаходять за такими фразами


У яких же випадках може розвинутися захворювання?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама