Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити виноград

  1. Вибір місця для посадки
  2. Грунт
  3. посадка винограду

Перш ніж приступити до вирощування винограду на садовій ділянці, поцікавтеся, чи зможе цей сорт рости і давати повноцінний урожай у вашій кліматичній зоні.

Якщо кліматичні умови для культивування винограду сприятливі, сміливо приступайте до закладання виноградника.

Вибір місця для посадки

Перш ніж приступити до вирощування винограду на садовій ділянці, поцікавтеся, чи зможе цей сорт рости і давати повноцінний урожай у вашій кліматичній зоні

Альтанка з винограду

Виноград - культура багаторічна. Якщо ви зробите помилку при виборі місця для посадки винограду, виправити її в подальшому буде неможливо. Хороший урожай ви не отримаєте.
Виноград любить освітлені місця і не терпить, якщо хтось затінює його. Найкраще він росте на ділянках, що мають пологий південний або південно-західний схил. Такі ділянки добре освітлюються сонячним промінням. Та й взимку вони менше страждають від холодного північного вітру.
Добре росте виноград у доріжок по краях дачних ділянок. А якщо над доріжкою зробити козирок і посадити стійкі до морозів сорти, то ми отримаємо гарну зелену арку з винограду. Добре садити виноград з південної сторони будівель на відстані 1,2 -1,5 м від стін. Якщо посадити ближче, потужна коренева система винограду з часом може зруйнувати стіни. Ви вирішили розташувати виноград біля дерев. В цьому випадку саджайте його на відстані 5-6 м від найближчого дерева. Гарне місце для винограду - тераси, зроблені на крутих південних схилах вашого дачної ділянки. Ряди на терасах краще розташувати поперек терас.
А ось на ділянках, розташованих в низинах, виноград росте погано. Він часто пошкоджується весняними або ранніми осінніми заморозками.

Грунт

Кращими грунтами для винограду є такі грунту, в яких коріння отримують достатню кількість вологи і кисню. Нижче наведені найбільш підходящі типи грунтів під виноград:

  • Cугліністие
  • піщані ґрунти,
  • чорноземи
  • чорноземи на вапняних породах

Найефективніше вирощувати виноград на шпалерах. А ряди кущів потрібно розташовувати в напрямку з півночі на південь. Так все кущі будуть рівномірно висвітлюватися сонцем. Шпалери ставляться відразу після посадки саджанців, а ось арки та інші складні конструкції бажано встановити заздалегідь.

посадка винограду

Посадка винограду в траншею

Виноград невибагливий до грунтів. Але якщо грунт перед посадкою не підготував, він буде повільно рости і в плодоношення вступить пізно.
Готувати грунт починають навесні, відразу після відтавання землі.

  1. В обраному для посадки кущів місці копають траншею глибиною 80-90 см і шириною 80 см.
  2. На дно траншеї шаром 10-15 см укладають перепрілий гній або пташиний послід.
  3. Мінеральні добрива вносять з розрахунку:
  4. 100-150 г азотних добрив,
  5. 300-400 г суперфосфату,
  6. 50-60 г хлористого калію або калійної солі на 1 погонний метр.
  7. Можна використовувати нітрофоску, аммофоскі і інші комплексні добрива. Таких добрив потрібно 1 кг на 1 погонний метр.
  8. Добрива перемішують з родючою землею і засипають траншею.
  9. Зверху насипають родючу землю.

У жовтні садять в траншеї або ями однорічні або дворічні саджанці винограду. Перед посадкою вкорочують добре розвинені шпори коріння на 3-5 см, а пагони вкорочують на 2-3 очка.
Якщо хочете посадити виноград навесні, зробіть це не пізніше початку травня.
Перед посадкою слід обов'язково перевірити, чи немає на саджанцях механічних пошкоджень, наростів. Корній має бути не менше трьох. І розташовуватися вони повинні з різних сторін.

  1. В яму, викопану в заздалегідь підготовленої траншеї, встановлюють саджанець
  2. розправляють коріння
  3. Засипають на третину землею, перемішаної з перегноєм або компостом
  4. Після посадки верхівка саджанця повинна знаходитися на рівні грунту
  5. Наливають в яму 10 літрів води.
  6. Після того як вода вбереться, яму засипають повністю.
  7. Грунт під саджанцем потрібно постійно очищати від бур'янів і рихлити. А молоді зростаючі пагони потрібно підв'язувати.

Вибираючи місце для посадки, врахуйте, що виноград не переносить сусідства з волоським горіхом. Але зате він прекрасно уживається з агрусом і смородиною. Не варто садити поруч з виноградом кукурудзу, томати, соняшник, цибуля. І обов'язково видаляйте такі трави, як:

  • подорожник,
  • пижмо,
  • кропива,
  • молочай,
  • полин,
  • березка,
  • паслін,
  • щириця.

А ось звичайна петрушка, посаджена між рядами винограду, здатна захистити його від захворювання філоксерою.

Схожі статті:

  1. чорний виноград
  2. Добриво для винограду
  3. Коли обрізають виноград
  4. втеча винограду
  5. Як доглядати за кущем винограду
  6. виноградні шкідники
  7. Сорти і характеристики винограду
  8. вуса винограду
  9. Сорти білого винограду

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама