Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як зберігати виноград?

  1. Чи легко зберегти урожай винограду?
  2. Підготовка винограду до зберігання
  3. Способи зберігання винограду
  4. 1. "Лінивий" спосіб
  5. 2. Зберігання в холодильнику
  6. 3. Зберігання на гребенях
  7. 4. Зберігання в ящику "як на продаж"
  8. 5. Зберігання в ящику з тирсою
  9. Які сорти винограду самі лежкие?
  10. Стежимо за виноградом

Багато хто вважає, що свіжий виноград швидко псується. Частково це правда, але за певних умов грона цілком можуть пролежати до березня. У цій статті ми розкриємо всі секрети зберігання винограду в домашніх умовах.

Відразу звертаємо вашу увагу - далеко не всі сорти винограду можна зберегти. Рекордсменами по тривалості зберігання є середньопізні та пізні сорти. Їх ягоди володіють усіма необхідними для цього якостями - вони великі і щільні, у них товста шкірка і пружна м'якоть. Лежкий виноград відмінно транспортується. Правда, є витрати - вважається, що смакові якості такого винограду дещо гірше, ніж у столових і десертних сортів. Однак знайти баланс між смаком і тривалістю зберігання можна, особливо якщо дотримуватися наступних рекомендацій.

Чи легко зберегти урожай винограду?

Про зберігання винограду треба замислюватися слідуючи приказці "готуй сани влітку, а воза взимку". Підготовчі роботи, що дозволяють продовжити свіжість виноградних ягід, треба починати задовго до збирання врожаю. Ось що потрібно робити, щоб "налаштувати" виноград на тривале зберігання:

  • знижуйте навантаження на кущ .Гроздья і ягоди на перевантажених кущах часто обсипаються, вони швидше псуються і довго не зберігаються. Особливо це стосується великоплідних сортів. Відмовтеся від великої кількості винограду на користь якості, дотримуючись принципу "краще менше, та краще";

Знімайте грона винограду обережно, щоб не стерти восковий наліт на ягодах

  • "годуєте" виноград. Регулярне внесення мінеральних і органічних добрив підвищує лежкість винограду. Головне не переборщити, тому робіть упор на позакореневе і кореневі підживлення фосфорно-калійними добривами. Вони підвищать рівень цукру в плодах, що дозволить їм зберігатися довше, не втрачаючи смакових якостей;
  • правильно формуйте кущі. Дивно, але цей фактор також впливає на термін зберігання винограду. Найгірше почуваються взимку плоди, вирощені бесштамбовиє методом. А ось ягоди, зняті зі штамбових кущів висотою 50-70 см зберігаються значно довше;
  • захист від грибка. Хворі рослини і зберігаються гірше. поразка мілдью , оїдіумом , Білої або сірою гниллю зменшує термін "життя" винограду;
  • підходяща грунт. Кращим для винограду вважається "легкий" грунт, який швидко прогрівається і в якому легко циркулюють повітря і вода. Приклади таких грунтів: каштанові, малогумусні, піщані;
  • у природи немає поганої погоди. Примхливий виноград дуже залежимо від погодних умов. Він може як недозреть, так і перезреть і це однаково погано для подальшого зберігання. Збирати плоди краще в суху і сонячну погоду, робити це потрібно ближче до полудня.

Підготовка винограду до зберігання

Початківці садівники не завжди знають, як зберегти виноград на зиму. Давайте розглянемо різні варіанти зберігання.

Для зберігання підходять сорти пізнього і среднепозднего періоду дозрівання, так як у них більш щільна шкірочка

1. Закладайте на зберігання тільки здорові і неушкоджені плоди. Головний ворог запасеного на зиму винограду цвіль. Вона розвивається на пошкоджених або кволих плодах, а потім поширюється на всю гроно.

Ягоди винограду можна пошкодити через необережність при збиранні, їх пошкоджують затяжні дощі, тертя об шпалеру, комахи та птахи.

Пошкоджені, сухі або недозрілі плоди акуратно видаляють маленькими ножицями з закругленими кінцями.

2. Зберігати можна тільки дозрілий виноград среднепоздних і пізніх сортів. Плоди повинні бути сухими, якщо з'явилася волога, акуратно протріть їх м'якою ганчіркою або ваткою.

3. На ягодах повинен зберегтися восковий наліт (пруїном), він виконує захисну функцію і вберігає виноград від різних напастей.

4. Чим пізніше закладають виноград на зберігання, тим більше шансів, що він пролежить довше.

Способи зберігання винограду

Який би спосіб зберігання ви не вибрали, приміщення має бути темним і вентильованим. Зазвичай використовують підвали, мансарди, горища та сараї. Температура в приміщенні повинна бути від 0 до 5-7 ° C, а вологість не перевищувати 80%. Місце зберігання необхідно продезінфікувати і позбавити від цвілі і гризунів.

Отже, 5 кращих способів зберігання винограду.

1. "Лінивий" спосіб

Це самий простий і швидкий метод, особливо підійде для власників горищ і мансард. Зв'яжіть грона винограду між собою мотузкою і закріпіть її в горизонтальному положенні. Головне, щоб вони не стикалися при цьому. Аж до лютого-березня можна зберігати виноград сортів Сенсо, Тайфи рожевий, Паркентскій рожевий, Каттакурган і Перемога.

Грона можна підвісити на мотузку дротяними гачками

2. Зберігання в холодильнику

Один з найефективніших способів, що дозволяє зберегти первинний смак ягід. Звичайний домашній холодильник не завжди підходить для цього завдання, оскільки винограду потрібна контрольована атмосфера: температура повітря від -1 до + 2 ° C і вологість 90-95%. У таких "північних" умовах можна зберігати виноград від 4 до 7 місяців. Грона укладають гребенями вгору.

Заморозити ягоди можна тільки один раз, повторно заморожені ягоди втрачають смак і поживні властивості.

Розморожувати ягоди краще поступово відтаючи їх в холодній воді, що дозволить уникнути розриву тканин всередині ягоди.

3. Зберігання на гребенях

Якщо винограду в цьому сезоні зросла трохи і є бажання його зберегти, то можна використовувати метод зберігання на гребенях. Для цього зріжте грона з частиною лози (6 см над нею і 20 см під нею). Нижню частину занурте в банку або пляшку з водою в яку додані одна-дві таблетки активованого вугілля або аспірину. Це допоможе винограду залишатися свіжим протягом двох місяців, правда, кількість цукру в ягодах може знизитися.

Горлечка всіх пляшок закривають ватою

4. Зберігання в ящику "як на продаж"

Зберігати виноград можна в звичайних дерев'яних лотках або ящиках. Для початку продезінфікуйте їх, пройшовшись по дну і стінок чистою тканиною, змоченою в 5% -ому розчині соди. Дайте скриньках просохнути на сонці. Потім застеліть дно чистим папером або сухою матерією. Грона укладіть гребенями вгору в один шар. Після цього слід Окур грона сірої, помістивши запалений сірчаний фільтр всередину закритій ємності.

Дно ящика можна застелити гофрой або папером

Таким чином, можна зберегти виноград протягом 1,5-2 місяців. Єдиний недолік такого методу - ймовірність спалахів інфекцій. Щоб уникнути захворювань, плоди необхідно час від часу перевіряти.

5. Зберігання в ящику з тирсою

Модифікацією попереднього способу є пересипання грон винограду тирсою. Замість сухої дрантя на дно укладають деревна тирса шаром в 2-3 см. Перевага цього методу полягає в тому, що дрібний виноград можна укладати в декілька рядів, пересипавши кожен з них тирсою. Товщина верхнього шару тирси повинна становити 5-7 см.

Використовуйте тирсу дерев листяних порід. Щоб тирсу краще вляглися в ящику, злегка постукайте по стінках.

Які сорти винограду самі лежкие?

Залежно від термінів зберігання виділяють наступні сорти:

  • зі слабкою лежкістю (2-3 місяці) - Восторг, Плевен стійкий, Надія АЗОС, Страшенский, Перли Саба, Кардинал, Королева виноградників і ін .;
  • із середньою лежкостью (3-4 місяці) - Пам'яті Негруля, Оригінал, Ляна, Каталонії зимовий, Агадаі, Ташла і ін .;
  • з високою лежкістю (5-6 місяців) - Молдова, Кутузовський, Осінній чорний, Кріулянскій, Ністру, Хрусткий, Кишмиш молдавський.

Виноград зберігається 3-5 місяців, а іноді й довше

Стежимо за виноградом

Перший раз відправлений на зберігання виноград перевірте через 10 днів після закладки. Головний ворог - цвіль, зрізайте видаляйте пошкоджені ягоди ножицями. Якщо грибок швидко поширюється, провітріть і Окур приміщення (з розрахунку 10 г сірки на 1 куб.м).

Своєчасно видаляйте гнилі ягоди і уникайте різких запахів по сусідству з виноградом

Під час зберігання виноград кілька втрачає у вазі, Підв'ялюють. Це абсолютно нормальний процес, особливо якщо температура перевищує норму. Втім, після тривалого зберігання зовнішній вигляд винограду можна поліпшити. Опустіть гроно на 10 секунд в гарячий 20% -ний цукровий сироп, а потім відразу ж в холодний цукровий сироп на 5-10 хвилин. Після цієї нехитрої процедури ягоди знайдуть товарний вигляд, стануть соковитими і солодкими, а також будуть міцніше триматися на гронах.

Головне, що потрібно зробити, щоб виноград зберігався довго - це відібрати здорові грона, підтримувати в приміщенні необхідну температуру і вологість і своєчасно видаляти уражені пліснявою ягоди. І тоді ви зможете поласувати свіжим виноградом навіть на початку весни.

Чи легко зберегти урожай винограду?
Чи легко зберегти урожай винограду?
Які сорти винограду самі лежкие?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама