Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як зробити навіс для винограду своїми руками з металу або полікарбонату

  1. Які бувають навіси
  2. Навіс з полікарбонату
  3. Арочний навіс - бюджетний варіант

Облаштування прибудинкової ділянки або дачі - захоплюючий і творчий процес. Опорна конструкція для винограду є універсальним рішенням. Це і користь, і декоративність, і затишок. Двір придбає доглянутий вигляд, виноградник не займатиме зайве місце в саду. Альтанка, увита лозою, або навіс, який дає тінь у спеку стануть прикрасою будь-якої території. Вони виглядають набагато естетичніше, ніж звичайні навіси з будівельних матеріалів (плитки, полікарбонату або тенту).

Які бувають навіси

За типом конструкцій навіси бувають косі, зварні, арочні. Можна також звести дерев'яну альтанку. У кожного варіанту є свої плюси і мінуси, матеріал також може бути використаний різний.

  • Зварна конструкція - надійна і довговічна опора. Вона не потребуватиме ремонту, фарбування, підтягування і перероблення. Але вага конструкції дуже значний, тому буде потрібно потужна опора. Згодом виріс виноградник (особливо з дозріваючим урожаєм) додасть свою вагу. Тому нижню частину опор потрібно бетонувати. Для зведення даного типу навісу потрібен зварювальний апарат. Істотним недоліком такої споруди є його висока вартість.
  • Косі навіси одним кінцем примикають до будинку або іншої будівлі. Конструкцію можна спорудити у вигляді альтанки або коридору. Другий варіант побудувати швидше і дешевше. Оскільки одна сторона навісу спирається на стіну, залишається побудувати другу і з'єднати їх перемичками. По відношенню до дому козирок розташовується під кутом 45о. Можна виконати перемичку не з металу, а з садової сітки, шириною 40 см. Це дозволить зменшити вагу конструкції і витрати, полегшити процес установки. Виноград добре плететься по сітці. Але такий навіс НЕ буде довговічним.
Облаштування прибудинкової ділянки або дачі - захоплюючий і творчий процес

косий навіс

  • Арочні навіси для винограду дуже популярні і естетичні. Незважаючи на гадану складність цієї конструкції, спорудити її не так складно. Однак дуги купуються готовими, що досить недешево. В принципі, можна використовувати замість них гнутий металевий профіль, але цей спосіб не надійний. Металеві опори кріпляться на стовпчастий фундамент. Недоліком такого способу є те, що виноградну лозу потрібно буде направляти по верху арки, так як звисають гілки будуть псувати вигляд і створювати незручність при зборі грон. Тому така конструкція вимагає постійного догляду за рослиною. Нерідко бічні сторони аркових навісів виготовляють не з заліза, а з дерев'яних колон.
  • Самий простий, дешевий, але недовговічний варіант - виконати поперечки і перемички зі звичайної дроту або гнучких прутів. Цей варіант займе мінімум часу, сил і засобів на виготовлення. Але щороку доведеться натягувати і періодично замінювати дріт. Під важкими гронами винограду вона буде постійно провисати.
  • Альтанка, виконана з дерева, - це центральна частина зони відпочинку і прикраса будь-якого двору. Можна придбати вже готовий каркас або зробити конструкцію своїми руками. Для споруди не потрібно великих навичок або якихось професійних інструментів. Пол можна залити бетоном або виконати з дерева. Але рекомендується підняти його над землею, так як дощова вода швидко зруйнує будова. Стінки можуть бути як відкритими, так і суцільними. Мангал повинен розташовуватися якнайдалі від альтанки, так як дерево - пожежонебезпечний матеріал, жар може зашкодити винограду. Недолік дерев'яної конструкції - в низькому терміні служби. Дошки потрібно буде постійно підфарбовувати, замінювати або лагодити.

Навіс для винограду їх дерева

Важливо вибирати для навісу або альтанки той сорт винограду, який не потребує укриття на зиму. Для кожного регіону це свій сорт. Найбільш популярні для навісу сорту Ізабелла, Лідія, Конкорд і Альфа. Ці рослини невибагливі і можуть розвиватися як на сонці, так і тіні.

Навіс з полікарбонату

Спорудження навісу для винограду з металу своїми руками - завдання нелегке. Для цього знадобляться хоча б мінімальний досвід роботи з металом і багато терпіння. Якщо зробити зверху козирок з полікарбонату, це буде мрія виноградарів - укриття для лози.

Якщо зробити зверху козирок з полікарбонату, це буде мрія виноградарів - укриття для лози

Навіс з полікарбонату

Насамперед потрібно визначити розміри і по ним намалювати креслення.

Для побудови навісу будуть потрібні:

  • профільні квадратні труби;
  • сталеві труби для опори;
  • полікарбонат (стільниковий або литий);
  • цемент, відсів, пісок.

Отже, насамперед потрібно підготувати місце під опори, для чого на майданчику видаляється рослинність. Після цього поверхню треба вирівняти і намітити кордону майбутньої споруди кілочками і мотузками. Далі потрібно викопати траншею, засипати в неї подушку з піску і встановити опори. Зробити опалубку, приготувати розчин і залити їм траншею. Сохнути бетон буде приблизно 4 доби, при цьому його потрібно періодично поливати. Після цього роблять обв'язку опор поверху. Далі ріжеться полікарбонат ножівкою з невеликим запасом. До решетування кріпиться стикувальний профіль, до нього кріпиться полікарбонат.

До решетування кріпиться стикувальний профіль, до нього кріпиться полікарбонат

кріплення полікарбонату

Навіть тонкі листи полікарбонату здатні витримати шар снігу, тому не обов'язково вибирати товстий і дорогий матеріал. Головне в конструкції - це опора. Вона повинна бути максимально надійною, тоді ніякої сніг не буде страшний.

Арочний навіс - бюджетний варіант

Арочний навіс можна змайструвати з більш дешевих матеріалів, ніж описано вище. Наприклад, можна використовувати для цього залізні штирі. Така конструкція не простоїть десятки років, але зате буде побудована швидко. Буде краще, якщо на такому навісі будуть плестися декоративні види винограду. Так як є ризик, що вона не витримає рясний урожай важких грон.

Так як є ризик, що вона не витримає рясний урожай важких грон

Арка для винограду

Для арочного навісу знадобляться наступні матеріали:

  • металеві прути;
  • пісок, цемент, відсів;
  • зварювання;
  • широкі дошки, цвяхи.

Для того щоб зробити навіс для винограду, потрібно спочатку підготувати майданчик необхідного розміру. Її розчищають від трави і вирівнюють. З двох сторін майбутнього навісу викопують траншеї для фундаменту. Їх глибина і ширина залежать від товщини і тяжкості прутів. Якщо вони тонкі, то досить зробити траншею глибиною 20-30 см. На дно отриманої ями укладають баласт у вигляді середнього розміру каменів. Далі потрібно замісити з водою пісок, цемент і відсів в однакових пропорціях. З дощок зробити опалубку потрібного розміру і встановити її на місце. Бетон залити в траншею рівномірно і розрівняти кельмою.

Бетон залити в траншею рівномірно і розрівняти кельмою

Навіс для винограду своїми руками

Наступний крок полягає в підготовці прутів для майбутнього навісу. Ті, які підуть нагору арки, згинають. Арматуру встановлюють в подстіла бетон і чекають повного затвердіння підстави. Після цього приварюють дуги до вертикальних штирів і горизонтальним перемичках. На завершення роботи можна пофарбувати конструкцію фарбою для зовнішніх робіт з аерозольного балончика. Пол під таким навісом можна виконати з тротуарної плитки або залити бетоном. Можна просто засипати піском. Далі залишається посадити виноградні саджанці.

Вибір конструкції і матеріалів для виготовлення навісу залежить від особистих переваг і можливостей власника ділянки. Комусь подобаються дерев'яні затишні вироби, кому-то важливі якість і довговічність, а для кого-то вирішальним фактором стане фінансова сторона. У будь-якому випадку, навіс - гарне пристосування для виноградарства, вкладені кошти, сили і час не будуть витрачені даремно.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама