Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Коренева система винограду

Сторінка 1 з 3

Коренева система постачає рослини водою і мінеральними речовинами, які разом з продуктами фотосинтезу є основою для всіх процесів росту і розвитку. Останнім часом виявлені синтетичні функції кореневої системи, що істотно змінило уявлення про роль її в обміні речовин рослини. Розташування коренів в ґрунтових горизонтах обумовлює характер ряду агротехнічних заходів при вирощуванні винограду, а потужність кореневої системи багато в чому визначає розвиток надземних органів і плодоношення кущів. Тому інтерес до вивчення фізіології кореневої системи винограду безперервно підвищується.

ДИНАМІКА НАРОСТАННЯ КОРЕНІВ

Зростання коренів залежить головним чином від умов зростання винограду.
Протягом вегетації спостерігаються дві хвилі росту коренів: перша до середини липня, друга у вересні (Литвинов, 1958). Максимальне зростання відзначається в другій половині червня, коли температура кореневого шару грунту досягає 17- 21 ° С. Зростання коренів починається перед розпусканням бруньок або на початку його, а масове розгалуження і посилений ріст їх - на початку періоду формування листкової поверхні (Габович, 1958).
Друга хвиля зростання починається в вересні при наявності достатньої кількості вологи і поживних речовин і триває до тих пір, поки температура грунту не знизиться до 8 ° С. При посухи другої хвилі росту коріння не буває.
Зростання коренів винограду в Московській області дещо інший, ніж в районі Новочеркаська. У Московській області він йде плавно майже до кінця вересня (максимум встановлений в серпні). Основне значення для встановлених відмінностей, мабуть, має вологість грунту, яка влітку в Московській області значно вище.

РОЗТАШУВАННЯ КОРЕНЕВОЇ СИСТЕМИ В грунтових горизонтів В залежно від сортових особливостей, УМОВ СЕРЕДОВИЩА І СПОСОБИ ВИРОЩУВАННЯ ВИНОГРАДУ

На розташування кореневої системи винограду в грунті впливають різні чинники: сорт, механічний склад і обробка грунту, глибина посадки, добриво, зрошення, експозиція схилу, спосіб його освоєння і ін.
Сорт і вид. Згідно з дослідженнями Ж. М. Гійона, що належать до 1901 року (цит. За Мержаніану, 1939), на розташування кореневої системи винограду в ґрунтових горизонтах значний вплив робить кут геотропизма, який, на його думку, специфічний для окремих видів і сортів. На підставі цього їм була складена класифікація видів, сортів і гібридів по посухостійкості. Цією класифікації, зокрема підщеп, дотримуються і до теперішнього часу ряд фахівців.
Однак багато вчених не поділяють думки Ж. М. Гійона. С. А. Мельник (1933), наприклад, вважає, що в природних умовах немає постійного кута геотропизма. Згідно з його дослідженням, навіть в межах одного і того ж сорту в окремих коренів спостерігаються різні кути геотропизма. Такого погляду дотримуються також А. С. Мержаніан (1939) і П. Т. Болгарєв (1952).
Кремер (Kraemer, 1918) стверджує, що розвиток і розташування кореневої системи винограду залежить як від сорту, так і від властивостей грунту і визначається обсягом надземної частини.
Н. П. Бузін (1932) вважає, що найголовніший фактор, який впливає на розташування кореневої системи, - грунтові умови.
Немає повної відповідності в поглядах авторів і на специфічний характер кореневих систем різних сортів. На думку М. Щербакова (1927), кожен сорт має специфічною формою кореневої системи, проте вона при збереженні загального габітусу знаходиться в деякій залежності від складу грунту.
У піщаному районі межиріччя Дунаю і Тиси встановлено два типи кореневої системи - інтенсивний і екстенсивний (Szegedi, 1963). Інтенсивний тип характеризується більш короткими і багатими розгалуженнями корінням (сорти Карабурну, Ержебет, Кірайнс емлеке, Кошут селі і Глорія); екстенсивний тип - довшими і менш розгалуженими корінням (Італія, Зрпні, Ілона, Шасла, Томпсон сідліс, Вирага).
В. І. Габович (1958) вважає, що габітус кореневої системи відображає переважне вплив ґрунтових умов.
Згідно з отриманими ним даними, сортові особливості коренем проявляються в потужності їх розвитку.
Грунт. На розташування кореневої системи в горизонтах грунту великий вплив мають властивості останньої: механічний і хімічний склад, а також фізичні показники. У різних районах вирощування винограду в залежності від властивостей грунту найбільш активна частина кореневої системи розташована в цілком певній зоні (Мержаніан, 1932).
Глибина залягання кореневої системи сортів Аліготе, Рислінг і Каберне Совіньон на каштанових черноземоподобних грунтах і легких лесовидних суглинках (на Таманському півострові) досягає 353-409 см (Болгарєв, 1952). Значної глибини досягає коренева система також в умовах степової частини Криму (225-283 см), де грунту відносяться до типових південним чорноземам з менш потужними горизонтами А і В. За даними Н. П. Бузина (1932), коренева система винограду в умовах шиферних грунтів південного узбережжя Криму проникає ще глибше: у 40-річних рослин сортів Семильон і Аліготе на 350 см, а у сорту Каберне Совіньон майже на 600 см. Однак на лісових перегнійно-карбонатних грунтах Абінського району Краснодарського краю П. Т. Болгарєв (1952) відзначає дуже неглибоке розташування кор Невою системи-100- 150 см. Він встановив також певний взаємозв'язок між проникненням кореневої системи в глибину і її поширенням по горизонтах.
Вивчаючи розташування кореневої системи винограду в карбонатних, типових, вилужених і опідзолених чорноземах і сірих лісових ґрунтах в умовах Болгарії, М. Д. Пен-ков (1957) визначив, що розвиток і розташування коренів винограду в значній мірі залежить від генетичного типу грунту і її фізико-хімічних властивостей. Коріння проникають глибше в карбонатних і типових чорноземах і дещо менше в вилужених чорноземах. У опідзолених чорноземах і сірих лісових ґрунтах, фізико-хімічні властивості яких помітно гірше, коріння розташовуються неглибоко.
Па типовому чорноземі, що підстилає лесом, коріння винограду досягають 6 м глибини, причому виявляються два максимуму в розташуванні їх: перший на глибині 20-40 см, другий на глибині 100-140 см для загальної кількості коренів 160-200 см для всмоктуючих (рис. 1). У горизонтальному напрямку коріння відходять від штамба на 4-8 м.
Па сірих лісових ґрунтах коріння винограду сягають близько 1 (50 см глибини, а в горизонтальному напрямку поширюються на 2-5 м (рис. 2). Тут знаходимо лише одні максимум в розташуванні кореневої системи. Глибше 80 100 см кількість коренів значно зменшується в внаслідок погіршення фізичних і хімічних властивостей грунту.
На ряді різновидів чорнозему в Молдавії коренева система проникає на глибину 3-5 м, а потужність активного кореневого шару (де розташоване 80% за вагою і довжині всіх коренів винограду) дорівнює 200 см. За профілем виявлено три максимуми розташування коренів: перший в межах плантажну шару, 0- 60 см; другий в горизонті Сь в межах 120-200 см; третій в горизонті Сг, в межах 260 - 300 см (Унгурян, 1964).
На розташування кореневої системи винограду в грунті впливають різні чинники: сорт, механічний склад і обробка грунту, глибина посадки, добриво, зрошення, експозиція схилу, спосіб його освоєння і ін
Мал. 1. Розташування та вага коренів винограду на різній глибині в типовому чорноземі:
1 - живлять коріння; 2 - загальна кількість коренів

Мал. 2. Розташування і вага коренів винограду на різній глибині в сірих лісових грунті:
2 - живлять коріння; 2 - загальна кількість коренів

К. Д Стоєв з співробітниками (1954), вивчаючи розташування кореневої системи винограду в ряді районів Північної Болгарії, встановив, що основна маса (по вазі) всмоктуючих коренів рослин на дорослих виноградниках знаходиться в горизонті 15-30 см, а на молодих - в горизонті 30-45 см. Більш тонкі коріння розташовані переважно в горизонті 0-15 см. Найактивніша частина коренів на дорослих виноградниках знаходиться в поверхневому горизонті на глибині 0-15 см, а на молодих в горизонті 15-30 см. Близько 45% активної частини кореневої системи залягає на глибині до 3 0 см і близько 70% -до 45 см.
Основна маса всмоктуючих коренів сорту Черв'яків Міскет на опідзолених коричневих лісових ґрунтах знаходиться в горизонті 0-40 см (пінки, кендер, 1965).
Певну залежність між розподілом коренів і механічним складом грунту встановили і інші автори (Габович, 1958; Альперін, 1958).
Останнім часом з'явилися деякі роботи, які на підставі використання методу мічених атомів дають можливість отримати уявлення про поширення кореневої системи винограду в горизонтальному напрямку (Перференко, 1962). Д. Дінч, К. Стоєв і Е. Коларова (1964) встановили, що N15 надходить в кущі, що знаходяться на відстані 6-6,5 м від вогнища стабільного ізотопу азоту (N15). Останній не був виявлений лише в кущах, віддалених на 8 м від куща, удобрених міченим азотом.

Експозиція, ухил і спосіб освоєння схилів. На розташування кореневої системи винограду в ґрунтових горизонтах значний вплив мають ухил ділянки і спосіб освоєння схилів. Дослідження Ю. М. Магріса (1962) показали, що поглиблення кореневої системи сорти Болгар (підщепу Шасла X Берландіері 41Б) на ділянці біля підніжжя схилу і на 50 м вище неоднаково. Коріння кущів, які перебувають на висоті 50 м по схилу, досягають близько 4 м глибини, а коріння кущів біля підніжжя схилу - 1,7-1,8 м.
Н. П. Альперін (1958) також встановив, що найбільш розвинена коренева система у верхній третині схилу, а найменш - у підошви (загальна крутизна схилу близько 10 °).
При вивченні способів освоєння схилів К. Д Стоєв з співробітниками (1962, 1964) отримали ряд даних, які дають відоме уявлення про розвиток кореневої системи на терасах. На східчастих терасах з горизонтальним полотном коріння розвинені значно слабше, ніж на канавах-терасах, де природний ухил ділянки зберігається. Кількість всмоктуючих коренів на ділянці з канавами-терасами в першій рік після посадки рослин на 28,7%, а на другий рік на 43,2% більше, ніж на східчастих терасах. Розвиток кореневої системи кущів по ширині полотна східчастих терас нерівномірно - найкраще розвиваються коріння в середній частині полотна. У зоні виїмки і насипу вага приросту і кількість всмоктуючих корінців зменшується, причому також нерівномірно. У насипної частини коренева система пригнічується майже на 100 см від зрізу терас. Протягом другого року гнітюча зона кілька звужується, але все ж має ширину 75 см. У зоні виїмки більш значне пригнічення кореневої системи спостерігається тільки на 25 см про г зрізу терас. На відстані 50 см від нього коріння ростуть нормально.
Як правило, в зоні виїмки коренева система розташовується неглибоко і розвинена односторонньо - в напрямку середньої частини полотна. Досягаючи середини міжряддя, коріння поступово заглиблюються.
Аналогічно розвиваються коріння кущів, посаджених в насипної частини терас, з тією лише різницею, що вони йдуть у зворотному напрямку, т. Е. Знову до середини полотна. У середній же частині полотна коренева система розташована рівномірно і в горизонтальному, і у вертикальному напрямках.
Нерівномірний розвиток кореневої системи по ширині полотна тераси Т. Попов (1962) пов'язує з водно-повітряним режимом ґрунту, Котра є неоднаковим в зоні виїмки, насипи л середній частині полотна. У насипної частини аерація (порозность) грунту найбільш висока, але низький вміст води, причому воно зменшується до укосу, тому коріння направляються до середньої частини тераси, де водний режим краще. У зоні виїмки аерація погіршується, проте вміст води трохи підвищується. З наближенням до укосу водно-повітряний режим в зоні виїмки погіршується, внаслідок чого коренева система також направляється до середини полотна. Оптимальне поєднання водного і повітряного режимів грунту створюється в середній частині полотна.
Деякий вплив на розвиток кореневої системи надає також експозиція ділянки. В умовах вилужених коричневих грунтів Сонгурларской долини (Болгарія) коріння кущів на північному схилі розташовуються глибше, ніж на південному. Визначення вологості грунту показало, що на північному схилі вона вище, в результаті чого і водний режим рослин в цілому тут сприятливіші (пінки, кендер, 1965).

Передпосадкова підготовка грунту. Довжина підщепи і глибина посадки. На розвиток кореневої системи винограду сильно впливає предпосадочная обробка грунту. Плантажна обробка посилює ріст коренів (Мержа-Ніан, 1932; Габович, 1958; Альперін, 1958; зупинитися, I960, і ін.). За даними В. І. Габовича, поглиблення грунту в Московській області сприяє створенню рясної вологості і кращої аерації ґрунту, що в кінцевому підсумку покращує розвиток кореневої системи.
На розвиток кореневої системи впливає також довжина підщепи і глибина посадки. Довжина підщепи і глибина посадки до 45- 50 см позитивно позначається на поглибленні коренів (Стоєв, пінки, 1957; Йонев, 1962; понева, Нешев, 1962). Тому ряд фахівців рекомендують подовжувати підщепу до 40-50 см. Як правило, цей прийом використовують в більш південних районах, де виноград вирощують без зрошення, а також на грунтах легкого механічного складу. Однак ефект подовження підщепи відзначається при глибокої предпосадочной обробці та періодичному поглибленні орного шару (глибоке розпушування).

Агротехніка. Глибока обробка грунту і глибоке розпушування сприяють кращому розвитку кореневої системи. Інтенсивно розвиваються усмоктувальні коріння винограду на різній глибині в залежності від обробітку грунту (Бушин, 1957). На ділянках з тракторної обробкою розвиток кореневих мочок починається з глибини 30 см, а потім різко знижується. При дрібної кінної обробці розвиток поглинаючих коренів починається на глибині 10 см від поверхні грунту, досягає максимуму на глибині 20-30 см, а потім також різко знижується.
Агротехніка
Мал. 3. Вага проводять і довжина живильних коренів винограду на 1 м2:
1 - провідні коріння незрошуваних кущів; 2 - провідні коріння зрошуваних кущів; 3-живлять коріння незрошуваних кущів; 4-живлять коріння зрошуваних кущів
Внаслідок багаторазового обробки підорний горизонт ущільнюється, погіршується водно-повітряний режим нижніх шарів грунту, що перешкоджає глибокому залягання кореневої системи. Глибоке розпушування грунту, особливо при поєднанні з внесенням добрив, сприятливо впливає на ріст і розгалуження кореневої системи.
Під впливом глибокої обробки і катаровкі поглиблюються усмоктувальні коріння (Іонев, Нешев, 1962).
Збільшення довжини підщепи без поглиблення плантажа на 15- 20 см і без періодичного розпушування не сприяє глибокому поширенню кореневої системи (К-Стоєв і ін., 1954).

Калійне добриво на карбонатних грунтах позитивно впливає на ріст кореневої системи (Хачатрян, Сурменян, 1960).
Зрошення також покращує розвиток як проводять, так і живлять коріння (Магріса, Тончев, 1966) (рис. 3). Зрошення позитивно позначається більше в горизонті 10-50 см, що пов'язано зі збільшенням вологості верхніх шарів грунту.
Надлишкова вологість ґрунту в подпахотном шарі, нерівномірний розподіл вологості і наявність шкідливих солей можуть викликати нерівномірне і однобічний розвиток кореневої системи. Наприклад, М. Щербаков (1927) відзначає негативний гідротропізм коренів в Анапском районі на піщаних грунтах з високим рівнем грунтових вод. Д. І. Баулін (1938) спостерігав позитивний гідротропізм коренів кущів, які перебувають на кордоні з зрошуваних бавовником.
Негативний гідротропізм, викликаний наявністю солі хлористого натрію на глибині близько 50 см, спостерігав також К. Д. Стоєв на молодому винограднику біля узбережжя Чорного моря. Як тільки коріння сягає цього горизонту, вони повертають вгору і розташовуються в поверхневому шарі грунту на глибині 15-20 см.

Про взаємозв'язку між РОЗВИТКОМ надземні частини і КОРЕНЕВОЇ СИСТЕМИ

Між кореневою системою і надземними частинами існує певний взаємозв'язок. Листова поверхня постачає органічними поживними речовинами (асимілятами-ми) як надземні частини, так і кореневу систему, коріння ж забезпечують надземні частини водою і мінеральними речовинами. Вивчаючи зростання надземних частин і кореневої системи винограду, А. С. Мержаніан (1967) встановив, що чим сильніше зростає надземна частина, тим краще росте і розвивається коренева система.
Позитивна кореляція між зростанням кореневої системи і надземними частинами отримала підтвердження і в ряді робіт інших авторів (Бузін, 1932; Тавадзе, 1949; Болгов-рев, 1952; Левинський, 1952; Габович, 1958; Іонев, 1962; Іонев, Нешев, 1962, та ін.).

Регулюючи ріст кореневої системи винограду застосуванням відповідних заходів - плантаж, поглиблення орного шару, добриво і ін., Можна стимулювати ріст пагонів і листкової поверхні. Посилений ріст надземних частин сприяє розвитку кореневої системи.

МЕТОДИ ВСТАНОВЛЕННЯ ПОТУЖНОСТІ КОРЕНЕВОЇ СИСТЕМИ

При вівченні кореневої системи рослин застосовують найрізноманітніші методи (Тарановська, 1957; Колосов, 1962). Більшість авторів корістуваліся методом розкопок и відмівання коренів з подалі сортуваннях. Слід Зазначити, что в більшості віпадків застосовуються методи недостатньо досконалі, что грає істотну роль для розуміння розбіжності у висновка різніх авторів. Тому необходимо создать більш Точні и продуктивні методи Вивчення кореневої системи винограду.
Більше 30 років тому з'явилися роботи, в яких намагалися по сокоруху лози встановити потужність кореневої системи винограду. Першою була робота І. В. Красовської (1932), яка встановила, що кількість пасоки, яка витікає з пенька рослин, в певних межах відображає потужність кореневої системи. Однак повної відповідності між вагою коренів і кількістю пасоки вона не спостерігала. На думку І. В. Красовської, плач рослини дає уявлення про діяльної частини кореневої системи і вносить корективи в ваговій показник.
П. Г. Тавадзе (1949) вивчав інтенсивність плачу сортів Ркацителі і Сапераві при різних ступенях навантаження кущів і різній густоті посадки. Після збору пасоки кущі розкопували і встановлювали вага і обсяг кореневої системи. Результати показали повну відповідність між потужністю коренів і плачем рослин.
Вказівки на можливості використання плачу рослин для визначення розвитку кореневої системи зустрічаються в ряді робіт (Ріхтер, 1925; Crafts, 1936; Орлова, 1950; Чкуаселі, 1954). Однак цей метод треба вважати суто орієнтовним. Його слід удосконалювати і уточнювати.

Сокоруху. ФІЗІОЛОГІЯ ПЛАЧУ

Навесні до набрякання бруньок і в більш пізні фази зростання при зрізанні пагонів або багаторічних гілок винограду виявляється виділення рідини під тиском - сокодвижение, або плач.
Встановлено, що наступ плачу пов'язано з температурою грунту. За даними Ж. М. Гійона (цит. За Мержаніану, 1939), сокодвижение у європейських сортів, щеплених на V. riparia, починається при 10,2 ° С, а щеплених на V. berlandieri - при 14 ° С. А. С. Мержаніан (1916, 1917) вважає, що сокодвижение настає при температурі 'грунту 7-9 ° С (V. vinifera при 8-9 ° С, а V. riparia і V. labrusca при 7-8 ° С) .
Попеску (Popesku, 1956) встановив, що сокодвижение різних сортів, щеплених на підщепах BerlandieriXRiparia Ко-ber 5ВВ і ChasselasXBerlandieri 41В, починається при середній температурі повітря 10,4-16,6 ° С і грунту 5,1-10,9 ° С .
Плач у европепско-амурскпх гібридів починається при 4 4,5 ° С, у гібридів вініфера з лабруска при 5-5,5 ° С, сортів вініфера- при 6-6,5 ° С (Філіпенко, 1958), амурського винограду при 4,5-5,2 ° С (Лебедєва, 1955).
За даними угорських дослідників, для настання сокоруху має значення температура грунту на певній глибині. У районі Будапешта сокодвижение настає при температурі грунту 6 ° С на глибині 50 см і 8 ° С на глибині 20 см (Kozma, 1964).
Тривалість сокоруху в окремих районах і різних умовах змінюється. За даними одних авторів, вона становить 53-57 днів (Rankys-Gero, цит. За Kozma, 1964), за даними інших-10-23 дня (Popesku, 1956). Т. Я. Чкуаселі (1954) вважає, що сокодвижение нормальних кущів триває 29-66 днів, а хлорозних, в залежності від ступеня захворювання, - 17-35 днів.
Неоднаково також кількість пасоки, яка витікає вчасно сокоруху. Численні дослідження показали, що загальна кількість рідини в середньому становить 3-6 л (Hales, 1892; Wieler, 1892; Мержаніан, 1916, 1917; Moreau, Viner, 1923; Canstein, 1875; Hegedus, 1959; Kozma, Motaesy, Polyak, 1963). При потужних формуваннях воно досягало 20 л (Kozma, 1964). А. С. Мержаніан (1916,1917) також спостерігав, що в окремих випадках кількість пасоки, виділеної з одного куща, досягало 16 л. Для витікання пасоки має значення періодичне освіження зрізів, так як відбувається закупорювання судин.
Порівняно нечисленні дослідження присвячені вивченню динаміки сокоруху. Встановлено, що сокодвижение кожного куща має один, іноді 2-3 максимуму (Canstein, 1875). Максимум приурочений приблизно до середини сокоруху і залежить від підвищення температури грунту (Hegedus, 1959). Після формування листкової поверхні залежність між температурою грунту і сокоруху порушується.
На інтенсивність сокоруху позитивний вплив робить зрошення (Магріса, Тончев, 1966).
У окремих сортів виявляється добова динаміка плачу (Kozma і ін., 1963). У перший період плачу, коли цей процес активно виражений і крива його інтенсивності наростає, вночі пасока виділяється в більшій кількості, ніж днем. У другому періоді, коли виділення рідини знижується, кількість нічний і денний пасоки грунту однаково (Чкауселі, 1958). Виділення пасоки інтенсивніше в період цвітіння (250-450 см3 на добу з одного куща) і торошения (75-325 см3) (Тавадзе, 1946).
Багато авторів вивчали тиск при виділенні рідини під час сокоруху і її хімічний склад (Hales, 1892; Wieler, 1892). За даними Т. Я. Чкауселі (1958), тиск одно днем ​​2,07 атм, вночі - 2,14 атм.
Виділена рідина має питому вагу лише трохи вищий, ніж чиста вода. Він дорівнює 1,0007 (Мержаніан, 1916, 1917). Незважаючи на це, рідина плачу містить значну кількість мінеральних і органічних речовин. З органічних речовин в ній виявлені цукру, амінокислоти, органічні кислоти і ін. Питома вага пасоки, виділеної вночі, більше, ніж виділеної днем ​​(Чкуаселі, 1958). Це вказує на те, що вночі вміст органічних і мінеральних речовин вище.
У мінеральну частину пасоки входять вапно, калій, фосфорна кислота, магній (Neubayer, 1784), барій, титан, алюміній, магній, натрій, цирконій, хром, нікель, цинк,, мідь, марганець, свинець і стронцій (Чкауселі, 1966 ). У ПАСОК виноградної лози виявлені наступні катіони (в порядку спадання): Са, Mg, Si, Fe, Сі, А1, В, V, Pb, Mo (Авундтян і ін., 1967).
Зміст мінеральних речовин в ПАСОК винограду неоднакове по фазах розвитку (Тавадзе, 1946). Максимальна кількість їх є в період цвітіння і горошенія, причому спочатку превалює азот, а в більш пізні терміни фосфор і калій.
Реакція рідини слабокислая (рН близько 6,8), причому вночі кілька кисліше, ніж днем ​​(Nessler, 1871). На початку плачу титруемая кислотність вище, потім вона зменшується і в кінці плачу найменша (Чкауселі, 1954). Титрована кислотність у здорових лоз вище, ніж у хлорозних.
Рідина нерівноцінні за змістом органічних і неорганічних речовин, що позначається на її електропровідності (Целуйко, 1959). Найбільш високу електропровідність відрізняється пасока однорічних лоз, що пояснюється полярним розподілом іонів електролітів і їх підвищеною концентрацією в ділянках верхівкової частини лози з високою адсорбуючою здатністю. Це явище перебуває в прямій корелятивної зв'язку з спостерігається полярністю при розпусканні нирок. Мінімум електропровідності встановлений у жирових пагонів. Кілька вище електропровідність біля коріння, ще вище у дворічних частин.
Електропровідність пасоки в початкових фазах сокоруху нижча, до кінця весняного плачу вона швидко зростає, приблизно в iv2 рази. У літній період електропровідність пасоки збільшується ще більше, причому різниця особливо велика при зіставленні величини електропровідності коренів і пагонів.
Це доводить те, що пасока - не єдиний шлях пересування мінеральних речовин з кореневої системи до надземним частинам.
Невідповідність між кількістю мінеральних елементів, що подаються кореневою системою вгору разом з ПАСОК, і кількістю тих же елементів, що накопичуються в надземних органах, відзначено також Л. С. Литвиновим і С. С. Ко-Лотовій (1934). Все це говорить про те, що основним руслом пересування мінеральних речовин до надземним частинам винограду є флоема.
Зрошення підвищує електропровідність пасоки. Хлороз, навпаки, зменшує її. Мабуть, надходження електролітів у хлорозних рослин викликає труднощі.


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама