Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Обробки винограду від хвороб і шкідників. схеми захисту

  1. Обробки винограду від хвороб і шкідників. схема захисту
  2. Схема обробки винограду для регіонів з невисоким інфекційним фоном

Перейдемо до розгляду конкретного прикладу схеми захисту за допомогою хімічних засобів . Цю схему можна вважати певним усередненим варіантом комплексного захисту, достатнім мінімумом. У роки особливо сприятливі для розвитку тих чи інших патогенів захист доведеться посилити, і навпаки, якщо сама погода перешкоджає зараженню, то зі схеми можна виключити окремі пункти.

Рекомендую всі препарати купувати тільки в заводській великій фасовці, і це зокрема причина, по якій я намагаюся обмежитися в запропонованій схемі невеликим асортиментом препаратів.

Практика показує, що в пакетиках з садового магазину ви зможете отримати в кращому випадку розфасовану прострочення, в гіршому речовина абсолютно не мають відношення до напису на пакеті. На жаль, це так, ніякого довіри до препаратів в дрібній фасовці немає. Якщо вже виникла гостра потреба купити якийсь фунгіцид в магазині - беріть найпростіші, такі як Хом, Тіовіт Джет (сірка) і т.п. Принаймні у них дуже великий термін придатності і немає сенсу підміняти на більш дешевий препарат.

Замінюючи зазначені в схемі препарати на інші, необхідно враховувати можливість їх застосування в бакових сумішах. Далеко не всі пестициди сумісні. Також я не рекомендую включати в бакову суміш додаткові "улучшайзери" типу позакореневих добрив. Якщо у вас є бажання їх використовувати - зробити другою обприскування на наступний день. Невдалі суміші несумісних препаратів можуть привести до сильних опіків молодого листя, або ж один препарат нейтралізує дію іншого. Уникайте бакових сумішей, якщо маєте сумніви щодо сумісності пестицидів.

Оскільки ми розглядаємо захист аматорського виноградника, то швидше за все мова йде про колекцію сортів. Це дещо ускладнює завдання, так фази вегетації розтягуються, різні сорти в різний час починають рости, починають і закінчують цвітіння, в різний час дозрівають. Це зажадає іноді проводити додаткові обробки або розділити бакову суміш на компоненти і провести обприскування різних сортів різними препаратами.

Обробки винограду від хвороб і шкідників. схема захисту

  1. Перша обробка винограду проводиться зазвичай, коли пагони досягають довжини 10см. З огляду на сортове різноманіття, орієнтуємося на "самих спритних". В цей час в залежності від погоди існує ризик розвитку безлічі хвороб - антракноз , фомопсис , мілдью , ранньовесняний оидиум , кліщі . Використовуємо медьсодержащий контакний фунгіцид Кумир в зменшеній дозі 40гр на 10 л води для уникнення опіків молодого листя. Мідь вибрана не випадково, крім мілдью вона захистить від фомопсису та антракнозу, а це особливо важливо навесні. В той же розчин додаємо Кумулус (сірка) 80гр для профілактики оїдіуму і придушення кліщів.
  2. Через один-два тижні, коли пагони на самих пізніх сортах досягнутий 10см, знову проводимо обробку тим же набором, в тих же дозах. При сильному розвитку повстяного або листового кліща можна додатково включити в розчин інсекто-акарицид від шкідників Актара в дозі 4гр на 10л. Це один з небагатьох інсектицидів, сумісних з медьсодержащими препаратами.
  3. Наступну обробку винограду проводимо через два тижні після попередньої, використовуємо той же набір препаратів, включаючи Актара, але дозу фунгіциду Кумир збільшимо до 50-60гр на 10л. Всю весну аж до настання спеки вище +30 С, крім основних хвороб залишається ризик зараження фомопсису та антракнозом, саме тому ми використовуємо медьсодержащий препарат.
  4. Чергова обробка кущів винограду проводиться безпосередньо перед цвітінням. Можна дочекатися, коли самі ранні сорти скинуть перші ковпачки з квіток, в цей момент провести обробку. Використовуємо комбінований препарат Кабрио Топ в дозі 20гр на 10л. Він захистить від усього комплексу хвороб.
  5. Зазвичай намагаються не обробляти виноград в цвітіння, але враховуючи, що ми маємо справу з колекцією, цвітіння різних сортів може розтягнуться на місяць, тому звичайний підхід неприйнятний. Не пізніше ніж через два тижні після попередньої обробки, а при великій кількості опадів ще раніше, необхідно провести страхувальну обробку, підтримати захист в розтягнутий період цвітіння. Для уникнення опіків квіток використовуємо знижені дози фунгіцидів, Кумир - 40гр на 10 л води, плюс Кумулус 60гр. Обробку проводимо тільки у вечірні години! Сірка при температурах повітря вище 30-33С може викликати опіки!
  6. Наступне обприскування проводиться після завершення цвітіння на всіх сортах, але не пізніше ніж через два тижні після попередньої обробки. Використовуємо Кабрио Топ в дозі 20гр плюс інсектицид від шкідників, зокрема листовійки, наприклад, Борей в дозі 10мл на 10л води. Це найважливіша обробка віногрда в сезоні і повинна бути проведена максимально ретельно. Ковпачки квіток, обсипаючи, оголюють молоду зав'язь, яка і без того максимально чутлива до мілдью.
  7. Чергова обробка проводиться через 12-14 днів і повинна бути проведена також дуже ретельно. Це останнє обприскування перед змиканням ягід у гроні, останній момент, коли обробкою можна дістати внутрішні частини грона. З настанням спеки і сухої погоди загроза мілдью, антракнозу, фомопсису знижується, розвиток оїдіуму навпаки посилюється. Шкідники, і перш за все листовертка також вважають за краще суху погоду. Обробку доведеться провести в два етапи, першим проходом використовуємо Топаз в дозі 4мл в суміші з інсектицидом Борей в дозі 3 мл на 10 л води. Другим проходом, краще на наступний день, обробляємо Кумиром в дозі 55-60гр на 10 л води.

Подальші обробки винограду ведуться за потребою з інтервалом 12-14 днів. Я рекомендую використовувати в цей час контактні препарати, наприклад Кумир і Кумулус, з метою виключити ризик потрапляння системних компонентів в дозрівають ягоди. Мілдью вже не може вражати основну масу приросту, є сенс захищати тільки верхівки пагонів, особливо якщо ви ведете звисає приріст. Це можна робити, обприскуючи верхню частину куща, не зачіпаючи грона. Найбільшу небезпеку перед дозріванням представляє оидиум, потрібно ретельно контролювати стан пагонів і грон, при необхідності проводити обробки. Якщо дозволяє термін очікування, можна використовувати в наступній обробці Топаз, але не більше двох разів поспіль. Топаз може бути застосований не пізніше, ніж за три тижні до збору врожаю. Препарат на основі сірки Кумулус можна використовувати аж до дозрівання врожаю, термін очікування один день.

Багато хто відмовився від застосування сірки через те, що вона може залишити плями на ягодах. Відбувається це через неправильну техніки обприскування. Не потрібно заливати кущ розчином, він повинен бути покритий туманом, не допускаючи стікання крапель з листя. Величезний плюс сірки в тому, що вона здатна придушити навіть розвинену грибницю оїдіуму, в той час як більшість системників застосовуються тільки профілактично. Тому виключати сірку з схеми захисту я б не радив. За два тижні до дозрівання варто взагалі припинити будь-які обробки і приділити особливу увагу агротехнічних прийомів попередження зараження, наприклад видалити всі нижнє листя перешкоджають нормальному провітрювання грон. Одна ця міра вже в рази знизить ризик ураження ягід оїдіумом.

Вибір пестицидів обумовлений бажанням скоротити їх асортимент до прийнятного мінімуму, а також не в останню чергу ціною. Препарати в схемі можуть бути безпечно замінені на такі: Кумир на Абіга Пік , Хом, Хлороксіь міді і т.п. Борей на будь-який інсектицид ефективний від трипсів і листовійки. Топаз можна замінити на Скор, Фалькон, Раек. Кумулус на Тіовіт Джет, Міротіол Специаль. Карбо Топ і Актара замінювати не рекомендую, якщо ви дотримуєтеся наведеної схеми. Ефективна схема захисту винограду може бути побудована на різних препаратах, головне, щоб правильно були враховані погрози, препарати в бакових сумішах сумісні, і правильно вибрані терміни і інтервали між обробками. Звернути увагу на основні загрози в определнного фази вегетації, було основною метою цієї статті.

Універсального рецепту для будь-якого регіону і будь-якої погоди бути не може, схема обробок винограду від хвороб і шкідників постійно змінюється відповідно до зовнішніми умовами. Наприклад, якщо стоїть суха погода і температура повітря за + 35С, то немає сенсу обробляти від мілдью, цієї хвороби не буде в таких умовах. Якщо йдуть постійні дощі то немає сенсу посилювати захист від оїдіуму, ймовірність розвитку цієї хвороби мінімальна. Кількість обробок може бути як менше, так і більше, ніж у наведеній орієнтовною схемою.

Кількість обробок може бути як менше, так і більше, ніж у наведеній орієнтовною схемою

доповнення

Вирощування винограду стає все більш популярним заняттям, зараз їм вже нікого не здивуєш в середній смузі, ентузіасти успішно вирощують пристойні сорти на Далекому Сході, на Уралі, Алтаї, в Підмосков'ї і т.д. Мені подумалося, що люди з тих регіонів, які читають сайт, ймовірно жахнулися "божевільним" кількістю профілактичних обробок, запропонованих вище Вирощування винограду стає все більш популярним заняттям, зараз їм вже нікого не здивуєш в середній смузі, ентузіасти успішно вирощують пристойні сорти на Далекому Сході, на Уралі, Алтаї, в Підмосков'ї і т Дійсно, в регіонах з низьким інфекційним фоном можна обійтися меншою кількістю хімії, принаймні можна спробувати. Нижче запропонований варіант "полегшеної" схеми захисту винограду. Він також підійде при вирощуванні щодо стійких сортів винограду в середній смузі, де вже є всі виноградні хвороби і шкідники, але інфекційний фон все ж нижче південного.

Схема обробки винограду для регіонів з невисоким інфекційним фоном

1. Перше обприскування проводиться навесні після розкриття кущів від зимових укриттів. Краще в даному випадку використовувати залізний купорос. Як би його не лаяли, а спектр дії у цього простого фунгіциду дуже широкий. Концентрація робочого розчину 2-3%, тобто 200-300 гр на 10 л води. Увага! Залізний купорос не можна використовувати по розпускаються нирках винограду!

2. Друга обробка проводиться коли пагони досягнуть довжини 20-30 см. Використовуємо 1% бордоською суміш, причому, замінювати її чимось іншим вкрай не бажано. "Бордоською" один з найбільш стійких до змиву фунгіцидів, і спектр її дії щодо хвороб винограду дуже широкий. Додатково в бакову суміш додамо Тіовіт Джет в дозі 80гр на 10л розчину. Застосування препарату сірки направлено на боротьбу з повстяним кліщем і профілактику оїдіуму винограду. Фунгіциди сірки повністю сумісні в баковій суміші з бордоською рідиною.

3. Третю обробку потрібно провести безпосередньо перед цвітінням. Для забезпечення найкращого захисту квіток і молодий зав'язі винограду від мілдью використовуємо Ридоміл Голд в дозі 30гр на 10 л води. Для профілактики оїдіуму додамо в бакову суміш Топаз в дозі 4мл на 10 л води.

4. Четверте обприскування кущів проводиться після завершення цвітіння, по молодій зав'язі величиною з сірникову головку. Використовуємо бакову суміш - фунгіцид Ридоміл Голд 30гр + інсектицид Актара 4гр на 10 л води. Дворазове застосування Ридомил голд, обробка блоком, збільшує тривалість дії препарату. Інсектицид в даному випадку спрямований проти листовійки, трипсів та інших шкідників, що вражають молоді ягоди винограду.

5. Останню обробку проводимо через 14-16 днів після попереднього, і знову використовуємо 1% бордоською рідиною в суміші з Тіовіт Джет 60-80гр на 10л розчину. Багато виноградарів відмовилися від застосування бордоською суміші, і здебільшого це пов'язано з тим, що вона може залишити білі сліди на ягодах. Це дійсно так, але якщо ми говоримо про "полегшеної" схемою захисту, то повинні вибирати максимально стійкі до змиву фунгіциди. Бордоская суміш - це те, що потрібно. Тіовіт Джет в суміші призначений для попередження оїдіуму, і як вже було сказано, це одне з небагатьох речовин, сумісний з бордоською в бакових сумішах.

Щоб уникнути утворення плям на ягодах дотримуйтесь правильну техніку обприскування - забезпечте по можливості максимально невеликий розпил розчину, тримайте штангу обприскувача на відстані не менше 80 см від куща, не допускайте освіти і стікання крапель з листя. При деякій вправності в цій справі можна навчитися обприскувати так, що ніяких слідів не буде помітно.

Разом, всього чотири обробки не рахуючи ранневесенней. Ця схема не може забезпечити 100% -ного захисту винограду від хвороб і шкідників, це необхідний профілактичний мінімум, прийнятний для регіонів з низьким інфекційним фоном. Замінювати бордоскую суміш і Ридоміл Голд на інші препарати вкрай не бажано. Тіовіт Джет може бути замінений на інші, аналогічні препарати сірки - Кумулус, Мікротіол Специаль, в крайньому випадку на колоїдну сірку. Актара замінна на інші інсектициди широкого спектра дії - Актеллік, Фуфанон, Борей і т.д. За заміні Топаза рекомендації були наведені вище .

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама