Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Опис сорту винограду Лідія, відмінні риси, гідності і шкідливі властивості

  1. Виноград Лідія: опис сорту
  2. Агротехніка вирощування
  3. Догляд за виноградом Лідія

Про сорті винограду Лідія позитивно відгукуються багато виноградарів. Його цінують за схожість з сортом Ізабелла. Лідія використовується як технічний сорт для виготовлення вина. Як різновид Ізабелли, сорт має свої позитивні і негативні характеристики.

Сорт був знайдений в Північній Америці і привезений до Європи разом із захворюваннями оидиум і мілдью. Наявні види винограду почали прищеплювати разом з привезеним сортом, так як у «іноземця» до захворювань був імунітет. Так з'явився сорт Лідія.

Він був популярний на виноградниках в середині минулого століття, мав неймовірним смаком і ароматом, був невибагливий в догляді. Але в змісті виноматеріалу знайшли в великій кількості метиловий спирт, який приносить шкоду здоров'ю людини. Це провело до заборони виготовлення вина з цього сорту. В основному Лідія зустрічається в домашніх господарствах в якості декоративного прикраси альтанок, урожай з цього винограду не збирають.

Виноград Лідія: опис сорту

Про сорті винограду Лідія позитивно відгукуються багато виноградарів

Виноград Лідія

Цей вид належить до середньостиглих сортів. Термін дозрівання 150-160 днів.

Кущ густо розростається, лоза має світло-коричневий відтінок. Листя сорту зеленого кольору, мають слабке розсічення, на зворотному боці присутній невеликий пушок.

Кисті мають невеликий розмір, вага 100 грам, форма нагадує циліндр, щільність - пухка. Ягоди овальної форми, фіолетового кольору, володіють прекрасним ароматом. Особливість ягід - своїм смаком вони нагадують солодку суницю. Вміст цукру в ягодах - 19%.

Морозостійкість сорту висока, може проводити південну зиму без укриття. Тому він підходить для вирощування в Підмосков'ї. Лідія стійка до ураження патогенними грибками, але не витримує захворювання філоксера.

Важливо! Лідія добре ставиться до перезволоження грунту.

Сорт має двостатеві квітки. Врожайність пагонів досягає 82%. З одного куща можна отримати до 40 кг ягід. Урожай дозріває повільно. Після появи бруньок має пройти не менше п'яти місяців, щоб грона дозріли. У середній смузі цей період припадає на жовтень, коли починаються перші заморозки.

Агротехніка вирощування

Сорт висаджується в квітні або в жовтні. Найкращим варіантом буде висадка саджанця навесні. Це дозволить кущах набратися сил перед зимівлею.

Важливо! Посадка в осінній період необхідна, щоб рослина не загинула. Воно не розвиває коневую систему в холодний період, але проходить адаптацію в нових умовах.

Грунт для винограду вибирають родючу з кислотністю не вище 7 рН. Підійде такий тип ґрунту, як чорнозем, суглинку, супіщаний грунт.

При посадці враховують температуру ґрунту і повітря. Земля повинна бути прогріта до +10 градусів, а повітря - +15 градусів.

Для винограду Лідія грунтові води повинні розташовуватися не нижче 1,5 метрів, що дозволить саджанців швидше прижитися.

Для винограду Лідія грунтові води повинні розташовуватися не нижче 1,5 метрів, що дозволить саджанців швидше прижитися

Виноград сорту Лідія любить сонце

Рослина світлолюбна, знаходження в тіні пригальмує розвиток куща. Зона для цього винограду повинна бути безвітряної.

Для кращого приживання живців необхідно їх підготувати в 2 етапи.

Перший осінній етап:

  1. Вибір зупиняють на міцних і здорових пагонах. Товщина повинна бути не менше 10 см, а розмір міжвузлів - 10 см.
  2. Проводять видалення вусиків, листя і пасинків. Роблять обрізок довжиною 40 см з 4 очками.
  3. Отриманий матеріал поміщають в воду, що має кімнатну температуру, на 24 години. Після цього його обробляють слабо-рожевим розчином марганцівки і дають підсохнути.
  4. Такі живці замотують в пакет і поміщають на зберігання в погребі чи холодильній камері, де температурний режим тримається не нижче -2 градусів.

Другий етап підготовки здійснюють на початку весни:

  1. З пакета дістаються живці і поміщаються в воду, що має кімнатну температуру. Час замочування - 2 доби.
  2. Необхідно зробити два надрізи. Один надріз розташовується в 5 мм від нижнього вічка, другий - на 2 см вище верхнього вічка. Це збільшує шанси проростання.
  3. Найнижчу нирку відрізають. Верхню умочують в розтоплений парафін.
  4. Держак надрізають знизу на 3 см. Деревина не зачіпав, а ріжеться тільки кора. У цих надрізах почнуть своє формування коріння.

Важливо! Обробка нирки в парафіні необхідна для знезараження посадкового матеріалу.

Перед посадкою готують грунт:

  1. Для посадки викопують яму, ширина і глибина якої становить 70 см. На дно насипається шар дренажу, в якості якого підійде щебінь або галька.
  2. Яму заповнюють шаром поживної суміші, товщиною 30 см. До складу суміші входять грунт, перегній і річковий пісок в однакових кількостях. Також удобрюють суміш 50 г нітрофоски, 50 г подвійного суперфосфату і 20 г аміачної селітри.
  3. Місце, що залишилося в ямі засипають ґрунтом і заливають гарячою водою. На кожну яму має припадати по 10 літрів води.

саджанці винограду

Через тиждень саджанець висаджують. Важливо проводити цю процедуру вранці або ввечері, а також в похмуру погоду. Прямі сонячні промені можуть вбити незміцнілий саджанець.

Держак занурюють на дно підготовленої ями, засипають його до половини грунтом, потім поливають теплою водою 25 градусів. На полив йде до 15 літрів води.

Після вбирання вологи держак закопують, залишаючи до краю ями не більше 15 см. Здійснюють ущільнення грунту і полив не менше двох відер на кущ.

Зверніть увагу! Щоб не було появи кірки, грунт розпушують і мульчують.

Якщо необхідна пересадка виноградного куща, її виробляють восени, після опадання листя. Пересадку виконують методом перевалки. Виноград пересаджують із грудкою землі. Щоб цей ком можна було легко витягти, полив куща не здійснюють 2 дня і обкопують по колу 50 см. Після цього кущ перевалюють на нове місце розташування. Нова яма повинна мати великий розмір, щоб в неї помістилися всі коріння з грудкою землі.

Догляд за виноградом Лідія

Розпушування в радіусі 50 см від куща проводять регулярно. Це збільшує отримання кореневою системою кисню.

Щороку необхідно проводити катаровку - обрізання найтонших коренів до глибини 20 см. У разі загибелі наземної частини куща рослина можна буде відновити.

Формування починається з другого року життя куща. Винограду цього сорту підходить віялова схема. На кущі залишають одну або кілька основних гілок, лози розтягують в різні боки.

Хвороби і шкідники сорти:

  • Сіра гниль. Грибкове захворювання, яке вражає всю лозу. Причини: загущенность посадки і рясна вологість. При виявленні сірої гнилі кущі обробляють Роніланом.
  • Антракоз - грибком уражаються листя, лоза, пагони. На них з'являються чорні плями. Заражається рослина через грунт і насіння. Хвору лозу видаляють і спалюють. Іншу частину рослини обробляють бордоською рідиною.
  • Павутинний кліщ своїми шкідливими діями призводить до обпадання листя.
  • Листовійка поїдає плоди і листя, які потім загнивають.
  • Філоксера знищує корінь рослини. У боротьбі з філоксерою допоможе препарат Конфідор.

За виноградом повинен бути догляд

Переваги сорту:

  • висока врожайність;
  • морозостійкість;
  • виноград стійкий до захворювань оидиум і мілдью;
  • добре переносить перезволожених грунт;
  • сорт самозапилюється;
  • ягоди мають високу калорійність.

Недоліки сорти:

  • кущ потребує постійного формуванні;
  • дозрілі ягоди мають властивість обсипатися, тому необхідно своєчасно збирати урожай;
  • виноград нестійкий до вапняного хлорозу і філоксери.

Важливо! Не можна залишати пасинки, так як це погіршить якість врожаю.

Виноград сорту Лідія не застосовується в промисловому виноградарстві. Вина з цього сорту не виробляються. Його більше використовують як декоративний елемент для саду. Лідія не вибаглива в догляді, тому цінується городниками.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама