Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Осіння обрізка винограду

Вітаю, дорогі друзі
Вітаю, дорогі друзі! Ось і закінчився 2011 рік з своїми питаннями, проблемами і рішеннями ... Але одна справа залишив незавершеним в минулому року - не опублікував статтю про обрізку винограду. Думаю, потрібно завершити розпочате! Тож почнемо…



Для чого взагалі робиться обрізка винограду?

Обрізка винограду робиться для того, щоб досягти:

  1. збільшення розміру ягід;
  2. збільшення розміру грон;
  3. поліпшення смакових якостей винограду;
  4. для більш раннього дозрівання ягід.

Багато починаючі виноградарі задають собі питання. Як обрізати виноградну лозу? Багато починаючі виноградарі задають собі питання Від чого це все залежить?

А залежить це все від:

  • сорту винограду;
  • форміровкі виноградного куща;
  • виду використовуваної шпалери;
  • площі живлення виноградного куща;
  • способу обробітку винограду - укривной або НЕ укривной.

Отже, з чого все почалося?

Як свідчить легенда, виноград спочатку ріс сам по собі, ніхто його не обрізав. Ще не стався такий випадок. Прив'язав одного разу виноградар свого осла біля куща винограду і пішов у справах. А коли повернувся, то помітив, що осів гарненько «попрацював» біля куща: обгриз листя і зелені пагони. Господар розсердився і побив його за завдані збитки. На наступний рік він постійно наглядав за цим кущем винограду. Але яке було його здивування, коли він помітив, що ягоди і грона крупніше на ньому, та й загальний урожай був більше, ніж на інших кущах. Поміркувавши, виноградар тепер свідомо підвів осла до кущів винограду і дав їх об'їсти. Результат повторився. З тих пір і почали обрізати виноград, а ослу було поставлено пам'ятник. Ось так поступово, став накопичуватися досвід по обрізки винограду.

А як цей захід робимо ми на своєму винограднику?

Все дуже просто Все дуже просто! Обрізку винограду завжди виконую тільки восени. Навесні ніколи обрізку не роблю, тому що весняна обрізка супроводжується великою втратою соку: «плачем» виноградної лози, що уповільнює розпускання бруньок і ріст пагонів. Кущ винограду ставати слабким, а це небажано, так як вегетативний період у нас на Поліссі набагато менше, ніж на півдні. З обрізанням ніколи не поспішаю, роблю її завжди глибокої осені. Спочатку проводжу попередню обрізку, а потім остаточну. Попередню обрізку виноградної лози починаю після настання перших заморозків. У нашій місцевості, це кінець жовтня, початок листопада місяця. Справа в тому, що після заморозків добре видно, яка лоза визріла, а яка ні. Обрізаю все те, що не визріло, плюс вуса, пасинки, слабкі та пошкоджені пагони і не опале листя.

Після того, як була зроблена попередня обрізка кущів винограду, залишаю їх у спокої до настання стабільних заморозків Після того, як була зроблена попередня обрізка кущів винограду, залишаю їх у спокої до настання стабільних заморозків. У цей період проводжу викорінювати обробки виноградника від хвороб 3% розчином залізного купоросу і 7% розчином сечовини. Після закінчення цього часу починаю остаточну обрізку кущів винограду. За цей час відбувається відтік поживних речовин від молодих лоз в багаторічну деревину і коріння, відбувається загартовування лози і самого куща.

На своєму винограднику застосовую в основному трехрукавную віялову безштамбовую форміровку кущів, так як у нас шпалера одноплощинний і відстань між кущами 1,5 м На своєму винограднику застосовую в основному трехрукавную віялову безштамбовую форміровку кущів, так як у нас шпалера одноплощинний і відстань між кущами 1,5 м. На кожному рукаві формую по одному плодового ланці, що складається з плодової стрілки і сучка заміщення. Сучок заміщення завжди обрізаю на три очки. Плодову стрілку, в залежності від сорту, на 4-12 очок.

Отже, на даному кущі винограду ми маємо 3 рукава Отже, на даному кущі винограду ми маємо 3 рукава. На лівому рукаві у нас виросло три втечі. Самий крайній - лівий втечу, видаляємо, а з двох, що залишилися робимо плодове ланка. З середнього втечі робимо плодову стрілку, а з правого - сучок заміщення, обрізаючи його на три нирки. Середній рукав у нас має плодову стрілку з трьома пагонами і сучок заміщення, на якому виріс всього один потужний втечу. Нічого страшного тут немає. Плодову стрілку у винограду ми видаляємо, а з втечі на сучку заміщення робимо плодову стрілку без сучка заміщення. Ми обрізали рукав на вільно плодовий втечу. На наступний рік ми на ньому сформуємо плодове ланка. Виноград, культура пластична, з нього можна «ліпити», що завгодно. Тому, я не дотримуюся строгих правил при формуванні та обрізку кущів. Що виходить, то і формую. На правому рукаві у нас три втечі. Два крайніх, слабших і один потужний втечу, розташований ближче до центру куща виноградного рослини. Плодове ланка винограду сформувати не вдається, тому два крайніх втечі видаляємо, залишаємо один, більш потужний. Цим втечею я хочу подовжити сам рукав і на наступний рік сформувати плодове ланка. Ну ось і все, обрізку даного куща винограду ми закінчили. Залишається тільки підготувати кущі до укриття на зиму, але про це вже в наступній статті, дорогі друзі.

Дякую за увагу! На сьогодні все. Бажаю всім удачі! Чекаю Ваших відгуків та коментарів. Зв'язатися зі мною можна через форму зворотного зв'язку або через форум сайту .

З повагою, Дейнека В.А.

Як обрізати виноградну лозу?
Від чого це все залежить?
Отже, з чого все почалося?
А як цей захід робимо ми на своєму винограднику?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама