Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розмноження винограду живцями навесні

  1. заготівля живців
  2. способи вкорінення
  3. В воді
  4. У грунті
  5. У торф'яних таблетках
  6. Пересадка живців на тимчасове місце
  7. Особливості висаджування в грунт
  8. оптимальний час
  9. Вимоги до грунту
  10. Покрокова інструкція
  11. подальший догляд
  12. Переваги весняної посадки

Виноград можна розмножувати різними способами: живцями, щепленням, відводками або насінням. Але перший спосіб вважається найбільш ефективним і в той же час простим. Розмноження винограду живцями навесні дає хороший результат і рослина в результаті переростає сильним і плодоносним. Детальніше про вирощування винограду живцями і піде мова в даній статті. Виноград   можна розмножувати різними способами: живцями, щепленням, відводками або насінням

Розмноження винограду живцями навесні

Зміст покрокової інструкції:

заготівля живців

До підготовки виноградних живців потрібно приступати ще восени. Нарізати лозу необхідно тільки після опадання всього листя і переходу рослини в стан зимової сплячки. Недотримання цих умов може привести до пошкодження лози, в результаті чого рослина гине. Для вирощування винограду живцями потрібно дотримуватися деякі рекомендації, щоб досягти бажаного результату.

Для вирощування винограду живцями потрібно дотримуватися деякі рекомендації, щоб досягти бажаного результату

Починати підготовку живців потрібно восени

Послідовність дій при вирощуванні різних сортів винограду в домашніх умовах виглядає так:

  • відберіть пагони виноградної лози, які виросли влітку. При цьому материнська лоза не повинна бути товще 10 мм, а міжвузловими відстань - не більше 100 мм. Також при відборі пагонів потрібно звертати увагу на черешки, на кожному з яких росте не менше 4 нирок;

заготівля живців

  • по завершенню нарізки лози її необхідно вимочити. Процедура вимочування повинна тривати добу, після чого рослина необхідно захистити від заплесневенія за допомогою мідного купоросу;
  • все промоклі гілки винограду акуратно зв'язуються в невеликі пучки і ставляться в затінене місце для висушування;
  • виконайте невеликі надрізи на виноградних гілках - один зверху, а другий знизу;
  • подряпайте поверхню кори для освіти сильного кореня. Дряпати необхідно біля самої основи, причому від кількості виконаних борозенок буде залежати кількість утворилися коріння.

розмноження живцями

Зверніть увагу! Для зберігання заготовок бажано використовувати прохолодне місце, наприклад, підвал або холодильник. Але перед цим рослини необхідно обгорнути полотном. При недотриманні температурного режиму під час зберігання виноградної лози рослина може усохнути, так як чубуки прокидаються завчасно.

Зберігання живців в підвалі

Зберігання живців в підвалі

Зберігання живців в холодильнику

способи вкорінення

До підготовки виноградних живців потрібно приступати в лютому - це оптимальний час для підготовчого етапу. Рослини слід ретельно оглянути і перевірити зрізи. Для посадки придатні тільки ті живці, у яких зелені зрізи. Відсутність цвілі або чорноти говорить про їх придатності, тому для подальшої висадки підійдуть тільки такі пагони.

Відсутність цвілі або чорноти говорить про їх придатності, тому для подальшої висадки підійдуть тільки такі пагони

Непогано поставити ємність з живцями на батарею

Для прискорення процесу утворення кореневої системи і, як результат, розвитку самої рослини потрібно укорінення одним з методів, використовуваних садівниками. Безпосередньо перед укоріненням саджанці потрібно тримати в теплій воді протягом 2 днів. По можливості додайте кілька крапель соку алое в воду або мед. Багато виноградарів зі стажем упевнені, що без попереднього замочування чубуки взагалі не проросте. Тепер ознайомимося зі способами вкорінення.

Полив живців винограду

В воді

Для цього методу потрібно підготувати скляні банки або пластикові судини, на дно яких викладіть двосантиметровий шар вати. Потім наповніть ємність водою з додаванням деревного вугілля або невеликою кількістю розчину калію перманганату. Помістіть рослини в банки, а зверху накрийте поліетиленовим пакетом для створення парникового ефекту. Поставте ємності з чубуками таким чином, щоб їх верхня частина була в прохолоді, а нижня - в теплі.

Поставте ємності з чубуками таким чином, щоб їх верхня частина була в прохолоді, а нижня - в теплі

Ємність з чубуками

Отримати бажаний мікроклімат в домашніх умовах можна за допомогою пластикових пляшок з водою різної температури. Укорінення в воді - це відмінний спосіб, який активує процес розвитку кореневої системи рослини. Його перевага полягає в тому, що, крім прискорення росту коренів, він сприяє уповільненню процесу формування нирок.

У грунті

Підготуйте кілька ємностей об'ємом 1 л, на дно яких помістіть трохи дренажу, а зверху - субстрат перегною, перліт і попередньо пропарений грунт з городу. Замінити перліт можна звичайним річковим піском або вермикуліту. Акуратно поставте виноградні пагони в ємності, зануривши їх нижню частину на 1 см в землю. Потім рясно полийте рослини.

Потім рясно полийте рослини

Укорінення живців винограду в грунті

У торф'яних таблетках

У спеціалізованих магазинах ви можете придбати таблетки з торфу , Які часто використовуються при вирощуванні різних рослин. Добре зволожите таблетки, а потім акуратно помістіть в них виноградні живці. Слідкуйте за тим, щоб рослини контактували з торф'яними таблетками нижньою частиною, а верхню укрийте поліетиленом або укутайте змоченою натуральною тканиною.

Слідкуйте за тим, щоб рослини контактували з торф'яними таблетками нижньою частиною, а верхню укрийте поліетиленом або укутайте змоченою натуральною тканиною

Живці в торф'яних таблетках

Виноградні живці в торф'яних таблетках бажано зберігати в добре освітленому місці. При цьому ви повинні стежити за станом нижньої частини рослини і зволожувати її при необхідності. Як правило, при належному зберіганні через 14 днів на пагонах з'являються нарости, з яких через певну кількість часу утворюються корінці. Якщо після закінчення цього терміну ніяких змін помічено не було, то рослини потрібно залишити зберігатися ще на кілька тижнів.

Пересадка живців на тимчасове місце

Дочекавшись того моменту, коли довжина коренів досягне 15-20 мм, приступайте до їх пересадці на тимчасове місце. В іншому випадку, якщо рослини не пересаджувати на тимчасове місце, при їх висадці у відкритий грунт коренева система може сплутати і згодом пошкодитися. В якості тимчасового пристанища для живців підійдуть пластикові відра або пляшки з-під лимонаду. Виконайте кілька невеликих отворів в нижній частині тари, щоб волога змогла виходити.

Виконайте кілька невеликих отворів в нижній частині тари, щоб волога змогла виходити

пересадка живців

Для приготування грунтової суміші рекомендується використовувати такі компоненти, як перегній, пісок і листової грунт. Слідкуйте за рівнем кислотності приготовленої суміші - вона не повинна бути вище 7-8 рН. Висаджуйте живці винограду таким чином, щоб рівень землі був трохи вище рівня самого верхнього пророслого вічка рослини. Оптимальна глибина посадки при цьому повинна бути не менше 6 см, але не більше 10.

Інгредієнти для приготування грунтосуміші

Під час поливу саджанців необхідно бути гранично обережним, щоб запобігти гниттю молодих корінців. Дотримання температурного режиму в даному випадку відіграє важливу роль, оскільки від забезпечених умов буде залежати подальша доля рослини. Фахівці рекомендують зберігати саджанці при температурі від + 16 ° C. Такі умови забезпечать нормальний процес випаровування зайвої вологи, в результаті чого вона не буде застоюватися в тимчасовій ємності.

Поливати потрібно обережно

Частота поливу саджанців не повинна бути більше 1 рази в тиждень, причому на кожну рослину потрібно брати приблизно 100 мл води. Якщо рослина зберігається в прохолодному приміщенні, то поливати його потрібно тільки при відвисання нирок або листочків у нього. Дане явище свідчить про недостатній рівень вологи в грунті.

Укорінення живців винограду

На замітку! Якщо вам все-таки не вдалося врятувати рослину від загнивання коренів, то саджанці можна спробувати врятувати. В першу чергу, акуратно обріжте уражену частину рослини, а сам саджанець помістіть в воду. Через деякий час на рослині утворюються нові корінці.

Особливості висаджування в грунт

Якщо ваш посадковий матеріал успішно перезимував, то можете приступати до підготовчого процесу. Для початку садівники оцінюють стан виноградних живців і при виявленні нежиттєздатних примірників видаляють їх. Потім вас чекає ще кілька підготовчих операцій, кожна з яких дуже важлива в процесі вирощування винограду.

Потім вас чекає ще кілька підготовчих операцій, кожна з яких дуже важлива в процесі вирощування винограду

Висадка у відкритий грунт

оптимальний час

Досвідчені фахівці-садівники приступають до посадки пророслих живців винограду після закінчення заморозків, тому час посадки може залежати від місцевості і кліматичних умов. Але найкраще це робити в кінці весни, а точніше - у другій половині травня. Якщо у вашому регіоні клімат прохолодний, то посадку можна перенести на початок червня.

Якщо у вашому регіоні клімат прохолодний, то посадку можна перенести на початок червня

Відмінність весняної та осінньої посадки винограду

Вимоги до грунту

Як вже зазначалося раніше, головними вимогами до грунту є хороша повітропроникність і відносно низький рівень кислотності. Ділянка повинна бути захищена від застою води, тому деякі садівники змушені готувати вищі грядки для посадки винограду. Сама по собі процедура посадки живців досить проста, але тільки якщо чітко слідувати інструкції і дотримуватися деякі рекомендації.

Сама по собі процедура посадки живців досить проста, але тільки якщо чітко слідувати інструкції і дотримуватися деякі рекомендації

Грунт повинна бути повітропроникною

Покрокова інструкція

Як тільки грунт буде підготовлена, а коріння рослини розвинуться, можна приступати до їх висадки. Робити це рекомендується тільки при теплій погоді, коли ризику появи раптових заморозків не буде. У день посадки грунт потрібно добре обробити сечовиною і рясно полити. Через кілька годин після поливу, коли грунт повністю вбере всю воду, можна починати посадку. Нижче приведена інструкція, дотримання якої істотно полегшить цей процес.

Нижче приведена інструкція, дотримання якої істотно полегшить цей процес

Висадка живців винограду у відкритий грунт

Таблиця. Висадка живців винограду в грунт.

Кроки, фото Опис дій Кроки, фото Опис дій

крок перший

Викопайте невеликого діаметра лунку, глибина якої повинна бути не більше 50 см. Якщо на ділянці є бур'яни, то їх необхідно видалити ще до початку висадки рослин. Викопайте невеликого діаметра лунку, глибина якої повинна бути не більше 50 см

крок другий

Покладіть на дно трохи дренажу, а зверху додайте таку ж кількість перегною. Всі ці компоненти залийте декількома літрами теплої води (холодну воду використовувати при посадці винограду категорично не рекомендується). Покладіть на дно трохи дренажу, а зверху додайте таку ж кількість перегною

крок третій

Акуратно поставте держак в викопану лунку і так само акуратно засипте її. У підсумку сама верхня брунька рослини повинна бути на кілька сантиметрів вище рівня землі. При посадці намагайтеся не пошкодити кореневу систему. Акуратно поставте держак в викопану лунку і так само акуратно засипте її

крок четвертий

Рясно полийте посаджене рослина водою, після чого утрамбуйте землю і замульчируйте її. Простежте за тим, щоб використовувати воду була кімнатної температури. Виконайте всі ці маніпуляції з кожної лункою. Рясно полийте посаджене рослина водою, після чого утрамбуйте землю і замульчируйте її

крок п'ятий

Прикрийте зариту лунку з держаком поліетиленом, якщо на вулиці стоїть прохолодна погода. Це дозволить уберегти рослину від неминучої загибелі. Але якщо погода дуже жарка, тоді для рослин потрібно зробити затінення.

Залежно від обраного сорту винограду, схема посадки може відрізнятися, тому якщо ви висаджуєте технічні сорти рослин, наприклад, для виробництва соку або вина, то між живцями необхідно витримувати відстань 80 см. При посадці столових сортів ця відстань збільшується до 1,5 м.

подальший догляд

Незалежно від періоду розвитку рослини ви повинні стежити на станом грунту, а точніше - за її родючістю, кислотністю і, відповідно, вологістю. Полив необхідно здійснювати протягом перших 4 днів після посадки, потім періодичність повинна знизитися до 2 разів на місяць. Дотримання такого режиму поливу дозволить прискорити ріст рослини і зміцнити його коріння.

Дотримання такого режиму поливу дозволить прискорити ріст рослини і зміцнити його коріння

Подальший догляд за виноградом

Розпушування грунту необхідно проводити для утримання в ній достатньої кількості вологи. З цією метою садівники мульчують грунт між кущами зростаючого винограду. Для мульчування можна використовувати різні матеріали, наприклад, деревна тирса. Виконувати розпушування грунту фахівці рекомендують кожні 2 тижні. Такий періодичності буде цілком достатньо. І лише тільки через 30 днів після висаджування живців в грунт можна вносити спеціальну підгодівлю, яку ви зможете придбати в будь-якому судовому магазині.

полив винограду

Переваги весняної посадки

Як показує практика, вірогідність приживлюваність живців винограду навесні більше, ніж при посадки восени. Вони не страждають від сильних заморозків, до того ж при весняної посадки можна застосовувати різні способи розмноження, наприклад, насінням, саджанцями чи живцями. При посадці винограду навесні по тканинах рослини активно циркулює сік, а самі живці успішно адаптуються до зовнішніх чинників і відносно швидко вкорінюються.

При посадці винограду навесні по тканинах рослини активно циркулює сік, а самі живці успішно адаптуються до зовнішніх чинників і відносно швидко вкорінюються

У весняній посадки винограду є ряд переваг

Зверніть увагу! Якщо ви посадите виноград навесні, то насолодитися першими плодами зможете набагато раніше, ніж при осінньої посадки рослини. Як правило, різниця становить 12 місяців на користь весняної посадки.

Захист винограду від шкідників і хвороб

Незважаючи на велику кількість переваг, даний вид посадки винограду має деякі недоліки. Йдеться про підвищену вразливість рослини до різних вірусних хвороб. У профілактичних цілях рослини потрібно оброблятися спеціальними розчинами перед посадкою. Але про це знають далеко не всі садівники, тому осіння посадка нерідко закінчується загибеллю рослин.

Відео - Як і коли заготовлювати живці винограду

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама