Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Сітка для захисту винограду від ос і птахів: методи боротьби, виготовлення своїми руками мішечків (рабиця)

  1. Чим небезпечні птиці на ділянках
  2. Чому треба боротися з осами
  3. Чим хороші захисні сітки
  4. плюси застосування
  5. мінуси використання
  6. Як виготовити самостійно
  7. Які ще методи боротьби ефективні

.

Корисні ягоди винограду люблять не тільки люди, а й птахи, і комахи. Серед останніх найбільшу загрозу становлять оси. Коли виникає серйозна небезпека загибелі винограду, необхідно вжити превентивних заходів захисту, серед яких найбільшою популярністю користується сітка для захисту винограду. Її можна купити або зробити самостійно.

Чим небезпечні птиці на ділянках

Для багатьох птахів, що мешкають поблизу садових будиночків, виноград стає ласою їжею. Часто не бояться навіть людей і нахабно клюють ягоди на ділянці. На деревах і кущах вони в'ють гнізда, в т. Ч. На виноградних. В основному це відноситься до зграй воронам.

Багато дачники використовують перевірене роками засіб для боротьби з ними - лякало, яке встановлюється на самому видному місці. Але ефективність його не завжди висока або чекати позитивного результату доводиться дуже довго.

Інший активний метод позбавлення від птахів - руйнування гнізд. Але необхідно врахувати, що краще робити це весняної ночі, проявляючи підвищену обережність. Гніздо слід помістити в щільний пакет, спалити або обприскати спеціальними засобами.

Чому треба боротися з осами

Незважаючи на очевидну користь в інших сферах, серед найшкідливіших для винограду комах - бджоли і оси. Особливо активні оси, які влаштовують справжнє полювання за стиглим виноградом.

Навесні особини жіночої статі починають відкладати яйця. Через місяць з'являються перші личинки, які потребують прожиток, а яйцекладка йде своїм шляхом. До середини літа чисельність колонії ос стає надзвичайно великий.

Всі вони мають потребу в їжі. Перебуваючи на присадибних ділянках, комахи полюють за ягодами і фруктами, які в цей час починають активно дозрівати.

Ласий шматочок для популяцій ос - дозріває в серпні на кущах виноград. Спочатку виноград вже могли клюнути птиці, але ос це не зупиняє - вони проколюють тонку шкірку поруч з місцем найбільшого скупчення фруктози, поглинаючи сік.

Спочатку виноград вже могли клюнути птиці, але ос це не зупиняє - вони проколюють тонку шкірку поруч з місцем найбільшого скупчення фруктози, поглинаючи сік

Ягоди втрачають свою гнучкість, стають зморщеними і поступово засихають, деякі поглинаються комахами. Виноград починає бродити і псується, використовувати його в їжу стає неможливо.

Чим хороші захисні сітки

Найбільш перевірений варіант боротьби з комахами і птахами - сітки для захисту винограду. Також вони називаються захисними мішечками, продаються в господарських магазинах. Вони зроблені з синтетики, ефективні і прості у використанні - потрібно всього лише повісити їх на дерево і зав'язати.

Сітки відрізняються один від одного кольором. Найкраще вибирати нейтральні кольори - сірий або коричневий, вони менше приваблюють шкідників. Для деяких сортів винограду потрібні певні кольори мішечків.

Розміри сіток і маса винограду поєднуються один з одним:

  • 22 × 35 см - масою до 500 г;
  • 28 × 40 см - від 500 г до 2 кг;
  • 40 × 55 см - більше 2 кг.

Найкраще використовувати сітки для столових сортів винограду та ягід, в яких кісточки відсутні.

плюси застосування

Серед очевидних переваг використання сітки:

  • синтетична тканина надійно захищає від несприятливих погодних умов;
  • повітря вільно проходить до ягодам через щілини сітки;
  • виключено запреваніе винограду;
  • мішечок можна розмістити на 2-3 гронах одночасно;
  • сітка годиться для використання протягом декількох років;
  • при поливі зайва волога не потрапляє на ягоди;
  • зберігається екологія.

У сітки досить переваг, але деякі садівники накривають виноградний кущ повністю щільним матеріалом. Це виправдано, коли часу мало і занадто багато грон, щоб на кожну надягати мішечок. Але велика небезпека, що ягодам не вистачатиме повітря: таке середовище сприяє розвитку захворювань. Також не видно, в якому стані знаходиться виноград.

мінуси використання

До мінусів використання відносяться:

  • при великій площі ділянки необхідно витратити багато часу і сил на розміщення сіток на винограді;
  • сітка може сповзти і дати можливість осам дістатися до ягід.

Як виготовити самостійно

Для економії багато садівників роблять сітки, призначені для захисту винограду, своїми руками. Серед матеріалів, які застосовуються для сіток - капронові колготки, марля, тюль, використана москітна сітка, міцне агроволокно.

Багато хто критикує марлю через те, що під час дощів вона буде намокати і рослина стане вразливим для комах, також це провокує гниття. Капрон буде найкращим матеріалом, тому що має рівну і суцільну структуру.

Процес виготовлення короткий і простий:

  • відрізати потрібний шматок матеріалу, середня величина - 35 × 25 см;
  • сітку або тканину скласти навпіл;
  • прошити з боків;
  • у верхній частині слід зробити отвори для зав'язок.

Мішечки необхідно акуратно надіти на грона від низу до верху. Кінці потрібно зав'язати або закріпити прищіпками або зажимами, не зачіпаючи нижній частині куща. Зростаючі поруч листя можна прибрати.

Потрібно простежити, щоб сітка не дуже щільно притискалася до винограду, сповільнюючи його зростання. Ширина і довжина мішка повинні бути більше грона, щоб зберегти запас місця для зростання і не допустити потрапляння комах всередину. Орієнтуватися треба на середню величину сформованих грон.

Які ще методи боротьби ефективні

Боротися з птахами і осами можна однаковими методами. Вони носять попереджувальний характер. Крім перерахованих лякала, руйнування гнізд і сітки, можна:

  • висаджувати малопривабливі для шкідників сорти винограду, що відлякують їх своїм смаком і запахом - Благовіст, Кардинал, Талісман;
  • робити приманки або пастки. В якості основи взяти пляшку або банку. На дно покласти один з дієвих інсектицидів, а зверху розмістити ласощі - варення, цукровий сироп. Приманок / пасток має бути кілька штук;
  • відлякують препарати, серед яких найбільш популярним є Сочва. У нього сильний запах, неприємний для комах, але токсичність препарату мінімальна.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама