Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Трипси на винограді: лікування та боротьба з ними

  1. Оглядовий опис шкідника
  2. загальні характеристики
  3. розвиток
  4. шкідливість
  5. Яке лікування існує зараз
  6. Зменшити популяцію допоможуть спеціальні пастки
  7. Цікаві моменти боротьби з трипсами

Сучасний ринок препаратів від садових шкідників і хвороб постійно поповнюється новими видами засобів - наука не стоїть на місці. Здавалося б, у хліборобів є всі можливості отримувати багаті врожаї. Однак, у садівників постійно виникають нові виклики. Наприклад, у виноградарів з'явилися нові неприємності - трипси на винограді. Це порівняно новий шкідник, проте він стрімко підкорює все нові і нові регіони. Вже деякі професіонали відносять трипса в категорію переважаючих.

Оглядовий опис шкідника

Сучасний ринок препаратів від садових шкідників і хвороб постійно поповнюється новими видами засобів - наука не стоїть на місці

Трипси на винограді: фото дорослої особини

загальні характеристики

  • Трипс - це невеликий довжиною близько 0,9 мм представник загону бахромчатокрилих.
  • Тулуб напівпрозоре з жовтуватим відтінком, забезпечено облямованими бахромою крилами.
  • Кінцівки бегательниє.
  • Тип ротового апарату - колючо-сисний.
  • Апетит пробуджується в комах, як тільки прогріється повітря до температури + 8 С і вище.
  • Сприятливі умови розвитку - + 25 ° С

Довідка. Трипсів, ще називають пузиреногімі. Не можна сказати, що про них в науковій літературі не згадувалося взагалі, просто в Росії садівникам вони не псували життя до останнього часу і з'являтися набула широкого вжитку відносно недавно. Не в останню чергу через поганий контроль за ввезеними з-за кордону посадочними матеріалами. У довідковій літературі ще дореволюційного періоду стосовно трипсів вживалися терміни бахромчатокрилие або колбоногіе. На латиниці вони відомі, як Thysanoptera.

розвиток

Самка трипса має колосальну плодючість. При хороших умовах за сезон з'являється до 20 поколінь. Форми розвитку комахи:

  • яйце;
  • протонімфа;
  • німфа;
  • імаго.

Життєвий цикл самця складається з декількох днів, а самка живе - 10-12 днів. Перші 48 годин самки присвячені харчуванню, а далі турботою жіночої особини стає кладка яєць. Через 4 доби з яєць виходить молодняк - для видозміни личинці потрібно 6 днів. Перетворившись на дорослу особину, комаха практично втрачає інтерес до їжі і заглиблюється в грунт, облаштовуючи на зимівлю.

Перетворившись на дорослу особину, комаха практично втрачає інтерес до їжі і заглиблюється в грунт, облаштовуючи на зимівлю

Самка біля яєчної кладки

шкідливість

Перший удар трипс завдає по розпустився нирках, далі уражається листя, плодоносні зав'язі, що сформувалися грона. Яєчні кладки самка влаштовує на зелених частинах виноградного рослини. Країни, що розвиваються листочки покриваються дрібними вузликові наростами - в кожному з них розвивається 1-2 личинки першого і другого віку. Через час на аркушах з'являються засохлі плями і дірочки. Потім зелень втрачає тургор і морщиться, а потім в'яне і гине. Якщо на грона-зав'язі паразитує близько 20 особин, то вона пропадає. Дуже важка форма ураження виноградника виражається в короткоузліе і осипання ягоди.

Важливо! Небезпека шкідника визначається ще тим, що він є переносником вірусу. Трипс перелітає на великі відстані, розносячи і заразу.

Яке лікування існує зараз

Важливо своєчасно оглядати виноградні кущі. Вирішити проблему на початковій стадії можна за допомогою застосування загальновідомих препаратів:

  • «БІ-58». Контактний системний інсектоакарицид. Поставляється в ампулах. Розчин готується і на 5 л води, і на 10 л води. На рослини наноситься шляхом обприскування.
  • «Карбофос». Популярний препарат, що відрізняється швидкістю впливу на шкідників. Має вигляд безбарвної маслянистої рідини зі специфічним різким запахом. При змішуванні «Карбофоса» з водою виходить розчин темно-коричневого кольору. Препарат досить отруйний для теплокровних тварин і людини, є летючим.
  • «Актеллік». Несистемний фосфорорганічний інсектоакарицид на основі піріміфос-метилу. Комаха після контакту може загинути моментально або протягом декількох годин. Впливає на шкідників в різних стадіях розвитку.

Ознаки трипсів на аркушах

Разом з тим, потрібно визнати, що трипс швидко адаптується до фосфорорганічних препаратів. Якщо обробка, зазначеними вище речовинами не дає потрібного результату, то в якості альтернативи можна звернутися до препаратів ряду пиретроидов:

  • «Арріво».
  • «Цимбуш».

Також рекомендуємо розглянути засоби категорії циперметрин:

  • «Карате».
  • «Децис».

Проаналізувавши тематичні форуми, де обговорюються проблеми з трипсами, ми прийшли до висновку, що високу чутливість показує хімпрепаратів « Актара »При чергуванні з високоактивним в жарку погоду (+25 С)« Фітоверма »При концентрації 0,8%.

А Ірина топових з Нижегородської області ділиться таким своїм досвідом:

«Я занесла в виноградник трипсів з новими живцями - не доглядів. Моя сусідка вирішила купити аналогічний посадковий матеріал у того ж продавця, що і я, тільки пізніше і була уважнішою. Їй не сподобалися виноградні кущі на його ділянці - на листі було видно характерні сліди. Коли ми оглянули мою плантацію, то виявили мікроскопічних крилатих жучків. Це були трипси. Справитися з ними у мене вийшло гормональним препаратом «Адмірал».

Зменшити популяцію допоможуть спеціальні пастки

Такі «пристосування» продаються в садівничих магазинах і коштують недорого. Йдеться про клейових жовтих або блакитних пастках з привертає комах специфічним запахом. Вони розвішуються між кущами винограду і збирають досить багато дорослих особин. На 100% шкідника така маніпуляція конечно не знищить, але значної шкоди числу шкідників буде завдано.

У Івана Никифоровича ляпс з Краснодарського краю рахунок тріпосов власну думку:

«Довелося пару раз« битися »з цим шкідником. З отриманого досвіду маю універсальний рецепт: суміш фунгіцидів з інсектицидами. Я випробував «Ф'юрі» з «Ридомиль». Якщо обробити виноград ранньою весною на етапі проростання з нирок перших декількох листочків, то гарантовано 100% знищення трипсів. До того ж, така процедура є відмінною профілактикою від іншого комахи-шкідника - філоксери. Думаю, при сильному зараженні потрібно повторна обробка, але я сам особисто цього не робив, тому тут на свій розсуд ».

Думаю, при сильному зараженні потрібно повторна обробка, але я сам особисто цього не робив, тому тут на свій розсуд »

личинка трипса

Цікаві моменти боротьби з трипсами

Як було зазначено вище, обприскування виноградних кущів може не приносити потрібного результату на увазі резистентності комахи до хімікатів. Садівники вирішують цю проблему збільшенням концентрації робочого розчину, а також збільшенням кратності обробок. Однак, такий підхід не гарантує 100% вигнання трипсів.

Важливо! Фахівці стверджують, що на яйця трипсів не робить потрібного впливу жоден хімічний препарат. Всі вони націлені на дорослих особин і личинок. А це означає, що при обприскуваннях необхідно чітко дотримуватися рекомендацій виробників, де вказана доцільність і кратність обробок.

Виноградарі, що займаються вирощуванням винної ягоди в комерційних цілях, відзначають, що незважаючи на регулярність і своєчасність обробок спецпрепаратами, періодично фіксуються осередкові спалахи ураження цим шкідником, що істотно впливає на врожайність. Вони пропонують використовувати біологічні методи, заселяючи плантації інтродукованих хижими кліщами виду Ambliseius maccenzi. Вони випускаються в виноградники періодично - 2-3 рази, залежно від ступеня поширення трипсів.

Подивіться статті на схожі теми

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама