Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград Атос: опис сорту з характеристикою і відгуками, особливості посадки і вирощування, фото

  1. Історія сорти винограду Атос
  2. сортові характеристики
  3. Відео: збір врожаю винограду Атос
  4. Відео: весняна посадка винограду
  5. обрізка
  6. Відео: віялова обрізка винограду
  7. Захворювання, їхнє лікування і профілактика
  8. Таблиця: поширені грибкові захворювання винограду
  9. Фотогалерея: захворювання винограду
  10. Відео: обробка винограду мідним купоросом

За різними оцінками вчених, люди почали вирощувати виноград 6-8 тисяч років тому. На сьогоднішній день існує більше 20 тисяч сортів культури, але селекція не стоїть на місці, щороку вчені і селекціонери-любителі виводять нові. Однією з найпомітніших новинок минулого десятиліття став ранньостиглий сорт Атос.

Історія сорти винограду Атос

Сорт Атос все ще можна вважати новинкою на наших садових ділянках. Він був виведений стараннями українського виноградаря В.К. Бондарчука в Луганській області в 2009 році, а перший урожай зібрали у 2012 році. Атос має гібридне походження і є результатом вдалого схрещування сортів Талісмани і Кодрянка.

Сьогодні цей сорт вже має досить широку географію. Він придбав популярність на Україні і на півдні Росії.

сортові характеристики

Головна перевага столового сорту винограду Атос - його сверхранний термін дозрівання. Вегетаційний період становить всього 95-100 днів. Якщо не станеться ніякого форс-мажору, то урожай буде готовий вже в кінці липня - початку серпня. Також незаперечна перевага Атоса - майже стовідсоткове визрівання ягід у гроні.

Лоза у Атоса має приємний коричневе забарвлення з вузлами червоного кольору. Лист насиченого зеленого кольору, середнього розміру, округлої форми, рассечённий.Сорт прекрасно вкорінюється живцями. Атос вимагає укриття на зиму, але при цьому він досить морозостійкий і витримує заморозки до -23 ° С. Повноцінне плодоношення наступає на 3-й рік.

За різними оцінками вчених, люди почали вирощувати виноград 6-8 тисяч років тому

Маса ягід у Атоса досягає 10-12 г

Атос - високоврожайний сорт: з гектара можна зібрати 130 центнерів ягід. Стигла гроно важить від 700 до 1200 г (деякі - 1500 г). У нормуванні немає необхідності. Один кущ витримує вагу до 20 кг. Ягоди темно-синього кольору, витягнутої форми, важать 7-12 г. М'якоть бордова, шкірка щільна, смак насичений, гармонійний, солодкий, але оттеняется ледь відчутною кислинкою.

Ягоди не дуже міцно тримаються на гілочці, тому незначна частина їх може обсипатися.

Незважаючи на ранній термін дозрівання, зі збором врожаю можна не поспішати. Стиглі ягоди не розтріскуються протягом місяця після дозрівання. Також плоди Атоса відмінно родзинки.

Маса одного грона винограду сорту Атос досягає 1,5 кг

На відміну від свого батька Кодрянка, Атос не проявляє схильності до горошенія.

Плоди Атоса найкраще підходять для вживання в свіжому вигляді, але також з них готують варення, компоти, наливки. Це столовий сорт винограду, тому зробити з нього якісне домашнє вино вийде, якщо змішати ягоди з плодами винного сорти.

Відео: збір врожаю винограду Атос

Особливості посадки і вирощування сорти винограду Атос

У магазинах і на ринках навесні, як правило, продаються однорічні саджанці Атоса, які повинні відповідати наступним вимогам:

  1. Перш за все зверніть увагу на коріння - вони повинні бути еластичними, не ламатися на вигин. Попросіть продавця зробити зріз ножицями або секатором. На зрізі корінь повинен бути білого кольору. Бурий або коричневий відтінок - ознака мертвого саджанця. Якщо у вас є можливість придбати посадковий матеріал із закритою кореневою системою, то не пошкодуйте грошей. Такі саджанці краще приживаються.
  2. Зробіть невелику подряпину нігтем на втечу. Під темною корою повинен бути видно шар живої зеленої тканини. Це теж вірна ознака того, що виноград живий.
  3. Про життєздатність саджанця можна судити і по нирках. При натисканні луски не повинні тріскатися або отшелушиваться.

Сьогодні у продажу часто зустрічаються саджанці, покриті спеціальним воском. Він знижує транспірацію (процес руху води по рослині), володіє антибактеріальними властивостями і не перешкоджає зростанню і розвитку саджанця. Не потрібно намагатися соскребать віск з втечі, так ви пошкодите лозу. Коли втечу рушить в зростання, він сам без проблем зруйнує свою тимчасову захист.

Алгоритм посадки винограду сорту Атос:

  1. Перш за все необхідно правильно вибрати місце для майбутнього виноградника. Культура не виносить близького залягання грунтових вод і буде чахнути при поганому дренажі. Більш того, вологий мікроклімат сприяє розвитку грибкових захворювань. Також виноград погано себе почуває на відкритих, нічим не затінених дільницях. Йому потрібно вільне місце, але обов'язково з сусідами на кшталт чагарників або невисоких дерев.
  2. На обраній ділянці необхідно викопати ямку діаметром 35 см і глибиною 40-50 см. Багато садівники для цієї мети використовують не лопату, а земляний бур. Це особливо зручно, якщо ви садите відразу кілька кущів.

    Для зручності посадки кількох кущів можна викопати НЕ ямки, а траншею

  3. Землю з лунки змішайте з перегноєм і піском в співвідношенні 2: 1: 1.
  4. На дно лунки насипте 10-12 см керамзиту або битої цегли. Це створить дренаж і забезпечить коріння винограду необхідною кількістю повітря в грунті.

    На дно ями для посадки винограду обов'язково потрібно насипати дренаж

  5. Присипте дренаж зверху заготовленої грунтовою сумішшю. Встановіть саджанець в ямку. Акуратно розправте коріння. Якщо вони занадто довгі, подрежьте їх. Це не зашкодить рослині. Але ні в якому разі не можна допускати, щоб коріння були загнуті вгору. Дуже важливо влаштувати саджанець в лунці так, щоб місце щеплення височіла над рівнем землі на 1-1,5 см.

    При посадці саджанця винограду місце щеплення не повинно виявитися під землею

  6. Засипте ямку приготовленою землею і рясно полийте одним відром води. Завдяки цьому кореневі волоски щільно зв'яжуться з мікроскопічними частинками грунту.

    Після посадки саджанець винограду потрібно рясно полити

  7. Коли вода вбереться, досипьте грунтову суміш в ямку до рівня землі і акуратно утрамбуйте.
  8. Присипте виноград зверху пухкої землею, щоб над саджанцем утворився невеликий горбок.

Відео: весняна посадка винограду

особливості догляду

Атос складно назвати примхливим сортом, проте він вимагає проведення класичних агротехнічних заходів. Виноград не надто вимогливий до вологи. Все, що йому знадобиться - це регулярний полив один раз в тиждень. Також необхідна прополка і розпушування грунту в пристовбурних кіл. Підживлення необхідно здійснювати з такою періодичністю:

  1. До того, як розпустяться бруньки, приготуйте поживну суміш: в 10 л води розчиніть 20 г суперфосфату, 10 г аміачної селітри і 5 г калійної солі. 10 л буде досить для одну куща винограду.
  2. Повторно полийте цією сумішшю Атос перед цвітінням (також з розрахунку 10 л на кущ).
  3. Перед дозріванням плодів з суміші виключіть аміачну селітру. Інакше надлишок азоту в грунті буде стимулювати вегетативний ріст і одночасно гальмувати дозрівання винограду.
  4. Восени виноград підгодовують калієм, який допоможе рослинам успішно перезимувати. Використовуйте калійну сіль, яка містить в своєму складі до 40% калію.
  5. Підгодовуйте Атос гноєм раз в 3 роки. Рівномірно розподіліть добриво по поверхні землі і перекопайте на глибину багнета лопати.

обрізка

Атос - сильнорослий сорт. За літо деякі лози здатні витягуватися на 7 м. З цієї причини не можна обійтися без обрізки, яка забезпечить оптимальний розподіл тепла і світла. Для Атоса підійде віялова бесштамбовиє четирёхрукавная Формування:

  1. Саджанець навесні висаджуйте вертикально. Для кращого визрівання лози накрийте рослини плівкою або спанбондом.
  2. Восени першого року виберіть 2 найсильніших втечі і обріжте їх, залишивши 2-3 нирки.
  3. Все літо другого року з залишених бруньок будуть рости пагони. З'явилися суцвіття видаляйте.
  4. На початку серпня прищипните верхівки для кращого визрівання пагонів.
  5. Восени пагони розподіляють по різних сторонах і обрізають на визріла деревину. В результаті кущ набуває форму віяла.
  6. Навесні третього року видаліть всі нирки, крім трьох самих верхніх.
  7. Восени пагони обрізають: нижні - на 2-3 нирки від підстави втечі (це сучки заміщення), верхні пагони - на 6-8 нирок (це плодові стрілки, на яких в майбутньому зав'яжуться грона).
  8. У наступні роки формуйте кущ по тій же схемі.

Відео: віялова обрізка винограду

Якщо восени першого року ви виявили, що саджанець за минуле літо так і не набрався сил, наприклад, приріс всього на 30 см, то має сенс застосувати обрізку на зворотний ріст. Для цього восени обріжте пагони, залишивши на них всього по одній нирці. Це допоможе молодому рослині накопичити сил і активно рушити наступного літа в зростання, сформувавши більш життєздатну лозу.

Захворювання, їхнє лікування і профілактика

Більшість захворювань винограду мають грибкову природу.

Таблиця: поширені грибкові захворювання винограду

Однією з важливих профілактичних процедур від грибкових захворювань є осіння прибирання осаду під посадками винограду. Пріла листя - ідеальний розсадник паразитичних грибів. Необхідно не тільки прибрати опале листя і гілки, але і спалити їх за межами садової ділянки.

Фотогалерея: захворювання винограду

Ягоди винограду, уражені чорною плямистістю, втрачають товарний вигляд Ягоди винограду, уражені чорною плямистістю, втрачають товарний вигляд   Пагони винограду, уражені антранктозом, покриваються плямами   Листя винограду, уражені мілдью, покриваються плямами, що нагадують цвіль   Ягоди, уражені сірою гниллю, неїстівні   Гроно винограду, уражена оїдіумом, покривається нальотом Пагони винограду, уражені антранктозом, покриваються плямами Листя винограду, уражені мілдью, покриваються плямами, що нагадують цвіль Ягоди, уражені сірою гниллю, неїстівні Гроно винограду, уражена оїдіумом, покривається нальотом

Препарати, призначені для боротьби з грибковими захворюваннями, мають загальну назву - фунгіциди. Сьогодні на прилавках магазинів представлений величезний асортимент таких антибіотиків. Проте, не можна заздалегідь передбачити як той чи інший препарат подіє на сорт, що росте саме на вашому садовій ділянці. Тому на сьогоднішній день найпопулярнішим лікарським і профілактичним засобом від грибкових захворювань винограду залишається знаменитий мідний купорос. Обробка здійснюється за наступною схемою:

  1. Першу обробку проводять ранньою весною вранці або ввечері в суху погоду, коли встановиться температура повітря вище 5 ° С. Для обприскування використовуйте 0,5-1% -й розчин. Витрата: 3,5-4 л на 1 м2 посадок. Ніколи не обприскуйте мідним купоросом виноград, який вже вступив в фазу цвітіння.
  2. Повторно виноград обприскують мідним купоросом восени після листопаду. Використовують 1% -й розчин, щоб виключити опіки листя.
  3. Для обробки ран винограду застосовують більш концентрований 3% -й розчин. Перед посадкою в профілактичних цілях також можна полити коріння 1% -м розчином. Це знизить ймовірність захворювання.

Відео: обробка винограду мідним купоросом

Відгуки про сорт

Цього року раніше за всіх сортів винограду дозрів урожай (на трьох виноградниках, розташованих в різних місцях, одночасно дозріли ягоди до 15 липня в межах Луганська і в передмісті) гібридної форми Атос (Лора х Кодрянка + СП) селекції Старобільського виноградаря Бондарчука Валерія Костянтиновича, який , на жаль, недавно помер. Валерій Костянтинович був дружний з Іваном Олександровичем Кострикін, за порадою якого і проводив селекційну роботу. Деякі з його гібридних форм Кострикін описав в своїх брошурах. Однією з останніх новинок, яку Валерій Костянтинович осінню 2009 року запропонувала на випробування, була Г.Ф. Атос. Навесні 2010 року був висаджений її зелений саджанець, в цьому році дав урожай. Ягода за формою трохи соскоподібні, велика темно-синього кольору, м'якоть хрустка, дуже хороший смак з гармонійним поєднанням цукру і кислотності. Грона среднерихлие, конічні, для першого врожаю досить великі. За зовнішнім виглядом грона трохи нагадують Надію АЗОС, але ягоди в них рівномірні, горошенія немає зовсім, і за формою грона більш компактні. Дану гібридну форму по праву можна вважати відкриттям цього виноградного сезону.

У цьому році були сигналки грам по 400, залишив хороше враження, сподобався, дозрів дуже рано в кінці липня, гарне цвітіння, красива форма грона і ягоди, сподобався смак, половина гроздочкі висить досі, ягода злегка подвяліть.

Четверта вегетація 24 втечі 40 грон. Вага грон в основному від 700 гр до 1500 гр, а ягода 7-10 гр, смак гармонійний з хрускотом, хто пробував в порівнянні з Кодрянка краще. У цьому році почали зрізати з 13 липня, а надлишки почали продавати з 18 липня. Покупці відзначили дуже товарний вигляд. Розтріскування ягід за 3 роки не було. Стійкість на рівні талісмана.

Атос 4-й рік, в цьому сезоні перевантажив і пагонами, і гронами. Висіло більше 20 кг. На подив все витягнув! Ягода пішла по хорошей цене в першій декаді серпня. Одну гроно залишив прихованою, довісела до середини вересня - зрізав і демонстрував як рекламну на ринку. В результаті 25 саджанців, наявних в шкілки, були розписані за 2 години! Всі, хто пробував ягоду, без зайвих слів просив записати. У квітня 2013 на ярмарку клубу «Лоза Донбасу» один харків'янин придбав у мене 2 чубука, трохи розійшлося серед земляків.

Столовий виноград сорту Атос відрізняють висока врожайність, стійкість до морозів і відмінний смак ягід. Але головна його перевага - ранній термін дозрівання.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама