Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як боротися з гусеницями на садовій ділянці

  1. Найпоширеніші види гусениць-шкідників
  2. гусениця бояришници
  3. гусениця златогузки
  4. Фауна
  5. листовійка
  6. Способи боротьби з гусеницями
  7. Як приготувати гусеничний клей
  8. Інші методи боротьби з комахами
  9. перемагаємо капусницю
  10. Екзотичні способи боротьби з гусеницею

Гусениці в саду - ненажерливі непрохані гості, при неконтрольованому розмноженні яких вашому коханому саду може прийти кінець. Але поселення цих знищують в вашому затишному куточку - ще не означає смертний вирок. Існують способи боротьби з ними, про які буде сказано в даній статті.

Найпоширеніші види гусениць-шкідників

Практично будь-яка гусениця є шкідником, адже більшість з них харчується листям. Для кліматичних зон нашої країни найбільш небезпечними є кілька видів метеликів: златогузка, білан, шовкопряд, листовійка і т.д. Багато з них зимують на листках, створюючи гнізда, в яких одночасно поміщається від декількох сотень до тисяч яєць і гусениць. Якщо таке сімейство не знищили до настання весни, можуть бути великі проблеми. Але щоб заздалегідь позбавлятися від потенційних шкідників, потрібно знати їх в обличчя.

гусениця бояришници

Гусениця бояришници (Aporia crataegi) добре помітна взимку. Вона створює гнізда на декількох листках, з'єднаних павутиною. Характерне місце кріплення - черешок і підстава листової пластинки. Взимку такі гнізда добре помітні, так як на голому дереві залишаються висіти тільки листя з паразитами. В одному такому скупченні може зберегтися до 3-х тисяч особин.

гусениця златогузки

Златогузка (Euproctis chrysorrhoea) - дуже схожий з Бояришніца шкідник. Навіть зовнішній вигляд гусениць схожий. Але зимують вони дещо по-різному. Якщо білан зміцнює гнізда до черешкам і листю, то златогузка воліє гілочки. Вона обвиває павутиною междоузлия, кілька дрібних гілок і листя, створюючи там житла на зиму. Виявивши такі скупчення, їх необхідно видаляти разом з органами дерев. Златогузка (Euproctis chrysorrhoea) - дуже схожий з Бояришніца шкідник

Фауна

Шовкопряди - велика група шкідників, серед яких найбільш поширений - непарний шовкопряд (Ocneria dispar). Як правило, гусениці розвиваються в лісах і в сади потрапляють лише під час масового розмноження. Тоді їх можна помітити ранньою весною. Спочатку це скупчення по 500-600 яєць, покритих тонкими волосками, потім з них вилуплюються ненажерливі гусениці, які від листя залишають черешки та жилки. Вони добре помітні, оскільки мають волохату поверхню, що дозволяє їм переноситися від дерева до дерева з вітром.

листовійка

Листовійка - один з найбільш поширених і небезпечних шкідників. Маленькі гусениці-шкідники з'їдають практично всі - листя, бруньки, квіти, плоди. Характерна особливість паразита - він скручує листя в сигароподібної трубку, всередині якої плете павутину і харчується. Комахи швидко розмножуються, даючи за один сезон до трьох поколінь собі подібних.

Комахи швидко розмножуються, даючи за один сезон до трьох поколінь собі подібних

Гусениця листовійки тільки почала об'їдати лист.

Зазначені види гусениць - далеко не всі паразити, що вражають сад. На багатьох дачних ділянках зустрічаються зимові п'ядака, білявки, волнянки і інші шкідники. Принципи боротьби з ними досить схожі, тому зупинимося на них докладніше.

Способи боротьби з гусеницями

Боротьба з гусеницями представлена ​​різними способами: починаючи від механічного та закінчуючи хімічним. Безсумнівно, інсектициди приносять бажаний результат, але ж їх наявність позначається потім і на хімічний склад плодів, приносячи шкоду людині. Механічні ж способи часто не дають бажаного результату.

При невеликому нашестя гусені на сад або дачну ділянку, краще використовувати механічні заходи боротьби. Це допоможе позбутися від них і не нашкодити рослинам. Якщо ж шкідників багато - сміливо вдавайтеся до використання хімічних агентів, які вже точно позбавлять від навали.

Як приготувати гусеничний клей

Гусеничний клей - популярний захід боротьби з шкідниками саду. Липка маса привертає гусениць, які прилипають до неї і не можуть вибратися. Це так звані гусеничні пастки.

Для приготування клею беруть смолу, свинячий жир і стеарин в співвідношенні 100: 60: 55. Для отримання однорідної суміші речовини нагрівають, змішують, потім охолоджують і наносять на уражені ділянки дерева.

Існують і більш дешеві способи з використанням каніфолі, звичайного клею та інших підручних засобів, але вони, як правило, дають менший за паливною ефективністю результат.

Інші методи боротьби з комахами

Гусеницю на деревах перемагають не тільки за допомогою клею. Серед механічних способів досить популярна побілка нижній частині дерева, а також обкапиваніе садової ділянки. Така боротьба з шкідниками рослин досить ефективна, адже гусениці багатьох видів метеликів не зможуть по землі дістатися до нових джерел їжі. Вирийте по периметру саду невеликі канавки, і паразити будуть потрапляти в них, не маючи можливості вибратися.

Пам'ятайте, що за канавками потрібно стежити! Періодично перевіряйте їх і знищуйте накопичилася там живність.

Обприскування уражених дерев інсектицидами

Коли механічні методи не допомагають, здійснюється боротьба з комахами за допомогою «хімії». Навесні, коли нирки ще не прокинулися, дерева обробляють розчинами карбофосу, нитрафена, емульсії антіо. Коли нирки розпустилися, обробку повторюють щоб уникнути повторного зараження.

Рекомендується використовувати в боротьбі біопрепарати. Вони не завдають такої шкоди рослині, зате роблять серйозний вплив на гусеницю. Це лепидоцид, дендробациллин, битоксибациллин і інші. Пам'ятайте, що при хімічній обробці важливо дотримуватися запобіжних заходів!

перемагаємо капусницю

Любителі вирощування капусти стикаються з іншою проблемою - гусеницею капустянкою. Комаха вражає рослина і знищує його повністю. Методи боротьби з ним дещо відрізняються від таких для садових шкідників.

Досвідчені дачники роблять розчин з 3 г солі і 2 г вапна в 100 мл води. Препарат готується в такому обсязі, щоб була можливість обробити всі грядки. Обприскування проводять ввечері і повторюють на наступний день.

гусениця капусниці

Екзотичні способи боротьби з гусеницею

Деякі умільці рекомендують і більш екзотичні способи боротьби, наприклад, за допомогою рибного настою. Якщо звичайні методи вас не влаштовують, можна спробувати цей.

Рибні тельбухи з жовчю наполягають у воді в віддаленому місці. Коли суміш знайшла неприємний запах, нею обробляють уражені дерева. Через деякий час все комахи безслідно зникають, оскільки їх вбиває отрута, що виробився під час розкладання рибних відходів.

Методів боротьби з гусеницею досить багато, і всі вони мають прекрасний результат. Важливо стежити за власним ділянкою, особливо ранньою весною, і вчасно боротися зі шкідниками, поки вони не розмножувались.

Нижче ви можете подивитися відео про найбільш поширеному губителів яблуневого саду - гусениці бояришници.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама