Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як врятувати картоплю від фітофтори: чим обробити, як розпізнати, лікування

  1. Шкідливість фітофтори для картоплі
  2. живуча зараза
  3. Особливості
  4. Ознаки захворювання картоплі фітофторою
  5. умови зараження
  6. згубні наслідки
  7. Як боротися з фітофторою
  8. Що робити, якщо бадилля почорніла від фітофтори
  9. витривалі сорти
  10. Народні засоби
  11. біопрепарати
  12. хімічні фунгіциди
  13. профілактика
  14. висновки

Фітофтора є мікроскопічним паразитом, який викликає хвороба картоплі і помідорів - фітофтороз. Дивуватися можуть також баклажани і паслін, рідше - фізаліс, перець, петунія. Найбільші втрати несе картоплярство: частково або повністю гинуть листя і стебла, які не доростають і / або пошкоджуються бульби.

Шкідливість фітофтори для картоплі

Інфекція поширена повсюдно, особливо в зоні помірного клімату.

Інфекція поширена повсюдно, особливо в зоні помірного клімату

Картопля стає непридатним для вживання в їжу.

Світові фінансові втрати від фітофторозу - 10 млрд євро на рік. Людство поки не знайшло гарантовано успішних методів боротьби, щорічно недобірая в середньому 10-20% врожаю. В окремих районах при сиром сезоні гине 50-100% картоплі. Тільки один рік з п'яти буває відносно спокійним, а кожні 3-5 років трапляються серйозні епідемії.

живуча зараза

Фітофтора - мікроорганізм з дуже складною генетичною структурою і сильною мінливістю.

Фітофтора - мікроорганізм з дуже складною генетичною структурою і сильною мінливістю

Цикл розвитку фітофторозу.

Володіє високою здатністю до адаптації. Повністю перемогти цей патоген поки не може навіть генна інженерія при створенні ГМО. У сучасному світі циркулює більше сотні (за деякими підрахунками - близько 500) рас (різновидів) картопляної фітофтори. Інфекція мутує, долаючи стійкість рослин-господарів і пристосовуючись до багатьох отрутохімікатів.

Патоген швидко еволюціонує. Якщо в колишні роки він торкався в основному листовий апарат, то тепер сильно страждають також стебла і бульби. Зараження рослин відбувається все раніше. У XX столітті фітофтора активізувалася при потеплінні понад +8 градусів, майже завмираючи при +24 і вище. Хвороба XXI століття шкідлива в більш широкому температурному діапазоні - від +3 до + 27 градусів.

Особливості

Фітофтора поєднує властивості грибка і водорості, поширюється спорами. Цей складний організм під час еволюції навчився виробляти 3 види спор.

Цей складний організм під час еволюції навчився виробляти 3 види спор

Спори фітофтори здатних зберігатися роками як на полі, так в овочесховище.

Розмноження відбувається і безстатевим способом (особливим розподілом, при якому утворюються конідіоспор і зооспори), і статевим шляхом (злиття клітин з формуванням ооспор).

  • Ооспори призначені для виживання в навколишньому середовищі; вони мають міцну оболонку, витримують посуху, мороз і спеку. Вважається, що фітофторние ооспори не гинуть в грунті і овочесховищах протягом 3-4 років, за деякими даними - навіть довше (до 30 років).
  • Потрапляючи в сприятливе середовище (помірні тепло і волога), ооспори проростають, даючи життя нерухомим спорах - конідії, які легко розносяться з предметами, вітром і водою на величезні відстані.
  • З конідій в теплій волозі за 1-2 години проростають зооспори: вони рухливі і впроваджуються в тканини рослин за 2-3 години.

Ознаки захворювання картоплі фітофторою

Гриб-паразит висмоктує вміст рослинної клітини, і вона гине.

Гриб-паразит висмоктує вміст рослинної клітини, і вона гине

Поразка фітофторою починається з невеликих чорних цяток на листках картоплі.

Грибниця харчується і розростається, попутно викидаючи нові суперечки і заражаючи все навколо. На листі і стеблах заражених рослин з'являються темно-бурі плями, які швидко збільшуються в розмірах. Іноді видніється наліт - спороношення. Листя чорніють і відмирають. На бульбах утворюються темні ділянки ураженої тканини.

Терміни появи фітофтори можуть бути різними. Це залежить від багатьох умов: вологості, температури, стійкості сорту, ступеня зараженості ділянки. Вогнища інфекції можуть з'явитися навіть до цвітіння картоплі, але зазвичай хвороба розвивається трохи пізніше, а в сухі роки - ближче до кінця літа.

умови зараження

Чому з'являється фітофтора на картоплі? Для розвитку цієї інфекції потрібна зустріч двох факторів - хвороботворних суперечка і відповідних умов навколишнього середовища.

Для розвитку цієї інфекції потрібна зустріч двох факторів - хвороботворних суперечка і відповідних умов навколишнього середовища

Фітофтора частіше проявляється в дощове літо.

Фітофтора приходить на дільницю з хворими бульбами, помідорною розсадою, привізною землею; вона переноситься на інструментах і взуття; спори прилітають з вітром (від сусідів і здалеку), передаються через деяких комах (мушок).

  • Грибок розростається тільки у вологому середовищі, при вологості повітря понад 75%. Навіть якщо немає дощів, вогкість (крапельки води) дають ранкові роси і тумани, надлишкові поливи .
  • Для фітофтори найбільш комфортна температура +15 +22 градуси.

Суха погода стримує розвиток інфекції, як і спека понад 27 градусів.

згубні наслідки

Фітофтора призводить до загибелі бадилля.

Чим небезпечна картопляна фітофтора?

Принесений шкоду:

  1. Спостерігається рання загибель бадилля, чому не встигають сформуватися повноцінні бульби.
  2. Нерідко відбувається ураження самих бульб, що веде до їх загибелі або зниження споживчих якостей, погіршення лежкості. Фітофтора «відкриває ворота» різним гнилей.
  3. Трапляється зараження сусідніх посадок томатів і баклажанів.
  4. Необхідність хімічних обробок погіршує загальну екологію, веде до накопичення хімікатів в овочевої продукції.

Як боротися з фітофторою, а головне, як вигравати в цій складній боротьбі?

Як боротися з фітофторою

Дотримання дистанції при посадці картоплі покращує провітрювання кущів і знижує ризик ураження фітофторою.

Профілактика грає важливу роль в зниженні шкоди від фітофтори.

Прийоми агротехніки:

  1. Сівозміну. Картопля займає великі площі, і грамотний сівозміну є складним завданням. В ідеалі можна садити картоплю після картоплі і томатів протягом трьох наступних років. 3-4 роки вважаються достатніми для оздоровлення території; непоганий ефект дає навіть чергування через рік. Добрими попередниками картоплі є сидерати, цілик (багаторічні лугові трави), бобові, кукурудза, капуста, буряк.
  2. Ранні терміни посадки.
  3. Обробіток надранніх сортів, які формують урожай до розгулу інфекції (Капрі, Коломба, Леді Клер, Метеор, Північний, Тімо).
  4. Здоровий посадковий матеріал. Спочатку навесні відбраковує бульби з темними плямами. Але хвороба не завжди видно відразу. Її виявляємо, витримуючи картопля на світлі і пророщуючи протягом мінімум 2-х тижнів при температурі +15 градусів. Відрізання темної частини не дає гарантії, що залишок чистий від грибка. Грибниця від однієї зараженої картоплини поширюється в грунті на 30-50 метрів, а виріс із неї один кущ здатний заразити 8000 соток (вісім тисяч соток) в окрузі за один дощовий і вітряний сезон.
  5. Передпосадкова обробка бульб. Непророслими картоплю можна омити або обприскати розчином (на 10 л води): 1 г марганцівки і 10 г мідного купоросу. «М'який» варіант допомоги - омивання картоплі біопрепаратом Фітоспорін (по інструкції). Слід знати, що популярний сучасний хімікат-протруйник Престиж (і його аналоги - Престіжітатор, Клубнещіт, Покровитель, Респект) дає картоплі захист від колорадського і жука і дротяники , А з хвороб - від парші та ризоктоніозу; але це НЕ врятує від фітофтори.
  6. Посадка без загущення (конкретні схеми залежать від висоти і потужності сорти).
  7. Своєчасна прополка (покращує провітрювання).
  8. Високе підгортання «пірамідою» напередодні змикання бадилля. Волога повинна стікати в сторону від центру куща, в борозну. На глибині 10 см бульби уражаються фітофторою в 10 разів менше, ніж на глибині 5 см.
  9. Полив плантації тільки в разі потреби, напуском (НЕ дощуванням).
  10. Максимально повне видалення рослинних залишків, знезараження інструментів і взуття. При збиранні потрібно постаратися вибрати з землі ВСЕ бульби. Бадилля спалюють, або закопують на глибину 2 метри, або обливають міцним розчином Мідного купоросу (500 г на 10 л води). Аналогічним засобом або міцною марганцівкою обробляють інструменти, тачки, робоче взуття.
  11. Профілактичні і лікувальні обробки плантації в період вегетації. Використовуються хімічні або біологічні фунгіциди, народні засоби. Бажано багаторазове застосування, в тому числі попереднє (починати ще до цвітіння картоплі), особливо сиру погоду. Обов'язково лікування при перших ознаках поразки.
  12. Перед закладанням на зберігання урожай картоплі обприскують антигрибковим біопрепаратом Фітоспорін.

Що робити, якщо бадилля почорніла від фітофтори

Стримати вогнища ураження фітофторою можуть тільки сильнодіючі хімікати.

  1. Поки процес не надто запущене або спостерігається вогнищами, стримати розвиток хвороби допоможуть сильні хімікати - Консенто (термін очікування до збирання - не менше 3 тижнів), Ревус (термін очікування - мінімум 5 діб).
  2. При загибелі бадилля на 75% і більше - бульби вже не будуть харчуватися і рости.
  3. Стебла видаляють, і через кілька днів картопля викопують, ретельно перебирають.
  4. Далі необхідно перевірити, чи заражені здорові на вигляд бульби.
  5. Влаштовують провокацію: кілька штук кладуть в поліетиленовий мішок, зав'язують і витримують 2 тижні при температурі +20 +23 градуси. Якщо вони почорніли, то урожай буде погано зберігатися, його потрібно використовувати якомога швидше.

витривалі сорти

Існують сорти картоплі, стійкі до фітофтори. Не можна сказати, що вони повністю застраховані від цієї хвороби, але уражаються набагато менше і пізніше нестійких і сприйнятливих побратимів.

Не можна сказати, що вони повністю застраховані від цієї хвороби, але уражаються набагато менше і пізніше нестійких і сприйнятливих побратимів

Набагато менше піддаються ураженню нові сорти картоплі.

Сорти зі стійкою бадиллям: Болвінскій, Велор, Майстер, Онежский, Російський сувенір.

Сорти зі стійкістю бульб: Аррова, Астерікс, Білосніжка, Віза, Єлизавета, Красунчик, Ласунак, Маделин, Маніту, Метеор, Мустанг, Кресало, Оредежскій, Полонез, Фреско, Ярла.

Комплексна витривалість: Батя, Брянська новинка, Брянський ювілейний, Бурновскій, Вега, Вектор, Венді, Детскосельскій, Евростарч, Зекура, Инара, Каратоп, Карузо, Кемеровчанін, Красуня, Кузовок, Лазар, Ліна, Луговський, Улюбленець, Матінка, Мусінскій, Нальчикський , Ньютон, Омега, Патріот, Престиж, Призер, Розара , Російська красуня, Санте, Північний, вересень, Фаворит, Фіолетовий, фокінський, Чародій, Юзана.

Селекція не стоїть на місці, і щорічно з'являються перспективні новинки. А ось старі стійкі сорти можуть втрачати це властивість, оскільки патоген навчається долати перешкоди.

Народні засоби

Звичайна деревна зола часто використовується як профілактичний засіб від захворювань картоплі.

Доморощені способи боротьби з фітофторою можуть бути корисні на стійких сортах при регулярному застосуванні (орієнтовно 2-4 рази на місяць) і не дуже сирої погоди.

  1. Деревна зола: багаторазове опудривание або обприскування настоєм (2 літри золи і 10 л води настояти 3 доби, процідити, додати 50 г мила) - через півмісяця після сходів, потім по бутонам і ще через 3 тижні.
  2. Пріле сіно: 1 кг настояти 4 доби в відрі води, процідити.
  3. Сироватка (1: 1 з водою) - обприскувати щотижня, при захворюванні - кожні 3 дні.
  4. Молоко знежирене або перекислим кефір (1 літр на відро води плюс 15 крапель аптечного йоду): кожні 7-14 днів.
  5. Дріжджі сирі (100 г на 10 л води).
  6. Трихопол (Метронідазол) - аптечний препарат: 10 таблеток на відро води.
  7. Часник (100 г головок або зелені пропустити через м'ясорубку) настояти добу в відрі води, потім додати 1 г марганцівки: обприскувати 3 рази в місяць.
  8. Хвощ польовий (200-300 г трави залити невеликою кількістю води і кип'ятити півгодини; процідити і додати 10 л води).

Для більшої ефективності домашні засоби (крім марганцівки і Трихопол) можна поєднувати з біологічними фунгіцидами.

біопрепарати

Магазинні фунгіциди на основі живих мікроорганізмів допомагають в боротьбі з фітофторою при багаторазовому застосуванні і дотриманні основних вимог агротехніки.

Популярні засоби: Фітоспорін, Алірін, Гамаір, Триходерма Веріде. Вони безпечні для екології.

хімічні фунгіциди

Мідний купорос - всім знайомий препарат, доступний за ціною, але не особливо ефективний.

Що робити, якщо фітофтора регулярно забирає більшу частину врожаю картоплі? На жаль, іноді доводиться вдаватися до сильнодіючих засобів. Отрутохімікати демонструють високу ефективність, якщо чітко дотримуватися інструкції по термінах і дозувань. При великих ризики зараження (епідемія в попередньому році, неможливість сівозміни, сира погода і т. П.) Потрібні профілактичні обприскування: вони допоможуть запобігти або відстрочити хворобу. Необхідно строго витримувати терміни очікування.

Популярні препарати на основі міді (Бордоська рідина, Абіга-Пік, ХОМ, оксихом, Мідний купорос) швидко змиваються дощем; вони в три рази менш ефективні, ніж інші сучасні засоби. Медьсодержащие фунгіциди має сенс застосовувати для ранньої профілактики (до цвітіння, кожні 7-14 днів) або в стадії активного наростання бульб; в проміжний період - перед цвітінням і відразу після цвітіння - ці кошти майже не приносять користі.

Медьсодержащие фунгіциди має сенс застосовувати для ранньої профілактики (до цвітіння, кожні 7-14 днів) або в стадії активного наростання бульб;  в проміжний період - перед цвітінням і відразу після цвітіння - ці кошти майже не приносять користі

Фунгіцид Ревус починає діяти вже через 2-3 години після обробки.

Найсучасніші препарати проти фітофтори картоплі, що діють на будь-якій стадії - Ревус і Консенто. Їх захист не слабшає в дощову погоду; вони малотоксичні для людини і інших живих організмів (3-й клас небезпеки), швидко розкладаються в грунті. Застосовують їх 2-4 рази на місяць; дозволено не більше 4-х обробок.

профілактика

Крім цього:

  • до цвітіння ефективні також Ридоміл Голд і Акробат, непогано працюють Танос, Ордан;
  • відразу після цвітіння рекомендується Ридоміл Голд (набагато менш корисні Танос, Ордан, Акробат, що містить мідь);
  • в фазі активного наливу бульб їх найкраще захищає Ревус; можна використовувати також Акробат і медьсодержащие кошти (на цьому терміні вже малоефективні Ридоміл Голд, Ордан, Танос).

висновки

Повністю перемогти фітофтори поки неможливо. Тільки комплексний підхід допоможе вберегти врожай картоплі.

Чим небезпечна картопляна фітофтора?
Як боротися з фітофторою, а головне, як вигравати в цій складній боротьбі?
Що робити, якщо фітофтора регулярно забирає більшу частину врожаю картоплі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама