Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

ХВОРОБИ ТРОЯНД

З грибкових захворювань найбільш небезпечними для троянд вважаються: борошниста роса, іржа і чорна плямистість. Коли говорять, що існують стійкі сорти троянд до даних грибкових захворювань, це означає, що при хорошому догляді за трояндою у неї немає симптомів цих захворювань. Але якщо рослини, що оточують кущ троянди, страждають грибковими захворюваннями, троянду обов'язково потрібно профілактично обробити, так як стійкість рослини до захворювань має відносний характер.

Борошниста роса


Борошниста роса є найбільш поширеним грибковим захворюванням троянд, при якому на листя і бутонах з'являється білий павутинний або борошнистий наліт. Згодом грибниця ущільнюється, наліт стає буро сірого кольору. Листя згортаються і передчасно опадають. На листі в місцях прикріплення грибниці утворюються виразки. Хвороба не тільки послаблює рослини, але може привести і до загибелі всього куща.

Симптоми захворювання борошниста роса проявляється в основному в другій половині літа: на листках і пагонах троянд у вигляді білого борошнистого нальоту - грибниці паразитують борошнисто росяних грибків (Sph. Pannosa Lev, var. Rosae Woromc h). Спори гриба на хворому рослині утворюються протягом усього літа і розносяться вітром на великі відстані. Гриб у вигляді міцелію зимує на корі, пагонах, нирках і рослинних рештках. Позбавлятися від борошнистої роси потрібно швидко, використовуючи всі заходи комплексної боротьби, інакше рослина може загинути.

Найсильніше захворювання вражає рослини, що знаходяться в несприятливих умовах:

  • загущених посадки кущів троянд, недолік світла;
  • недолік калію в грунті або надлишок азоту;
  • підвищена вологість грунту;
  • перепад температури повітря вдень і вночі - тепло / холод

Однак, не всі сорти троянд однаково уражуються борошнистою росою. Сорти з шкірястими або глянцевими листям більш стійкі до даного захворювання. Основним засобом боротьби з цим грибом є повторні обприскування рослин 1% розчином бордоської рідини або сірчаними препаратами ранньою весною і влітку.

Багато садівники воліють використовувати не токсичні засоби для боротьби з борошнистою росою. Тому, при появі на трояндах борошнистого нальоту, уражені рослини обробляють:

  • содово-мильним розчином (50 г соди і 50 г мила на 10 л води);
  • часниковим настоєм (80 г подрібнених зубчиків заварити в 10 л води);
  • гірчичним настоєм (2-3 ст. л. порошку на 10 л теплої води);
  • розчином на основі сироватки і йоду (1 л сироватки і 10 крапель йоду на 10 л води);
  • мідно-мильним розчином (20-30 г мідного купоросу і 100 г мила на 10 л води).

Обробку даними засобами роблять двічі на тиждень, при цьому всі уражені частини рослини видаляють і спалюють.

Також для боротьби з борошнистою росою використовують такі ефективні системні фунгіциди, як: Топаз , Швидкість, Фундазім

Також для боротьби з борошнистою росою використовують такі ефективні системні фунгіциди, як:   Топаз   , Швидкість,   Фундазім

Обробку роблять двічі з інтервалом 10-14 днів, при цьому всі уражені частини рослини також видаляють і спалюють.

При підвищеній вологості повітря і надмірному поливі троянди можуть дивуватися несправжньою борошнистою росою - пероноспорозом: на верхній стороні листя з'являються жовтувато-коричневі розпливчасті плями, а на нижній стороні листя видно борошнистий наліт зі спорами. Хворі листя засихають і відмирають, опадаючи з верхньої частини пагона, пагони викривляються і тріскаються, всихають; бутони не розпускаються. Уражені несправжньої борошнистої росою листя і пагони потрібно видалити і спалити; восени підсипати коріння кущів троянд попелом і перекопати грунт.

іржа троянд

іржа троянд

Іржа також є поширеним і небезпечним захворюванням троянд. Захворювання викликане грибом Phragmidium subcorticium. Захворювання може спровокувати холодна весна, дефіцит в грунті калію, рани на стеблах рослини. Іржа швидко поширюється після посухи в першу половину літа. Протягом літа хвороба поширюється за допомогою жовтих суперечка «помаранчевої пилу», що з'являються на нижньому боці листків. До осені утворюються спороношения з чорними зимующими спорами, які на наступний рік викликають новий спалах хвороби. З сильно уражених рослин листя опадає.

Боротьба з іржею проводиться шляхом повторного обприскування рослин ранньою весною, до розпускання бруньок, залізним купоросом, а потім бордоською рідиною, з перервами між обприскуваннями в 2 тижні. Крім того, необхідно збирати і спалювати опале листя. На ділянках троянд, де хвороба сильно запущена, ураження рослин проявляється не тільки у вигляді сухих ран - тріщин на стеблах, де вони легко підламуються. У таких місцях навесні зазвичай виступають назовні великі плями з яскраво-помаранчевих суперечка, легко розсипаються навколо і з вітром. На сильно заражених ділянках кущі троянд викопують і спалюють.

При ураженні троянд іржею протягом вегетаційного періоду застосовують системні фунгіцидні препарати: Топаз , Швидкість, Ридоміл-Голд, Топсин М, Фалькон.

Чорна плямистість троянд


Збудник чорної плямистості - грибок Marssonina rosae, який вражає листя на початку сезону, але ознаки захворювання проявляються тільки в липні-серпні. При сильній інфекції чорно-бурі плями з'являються на нирках і стеблах, які згодом гинуть. Появі чорної плямистості сприяє тепла волога погода і брак калію в грунті. Уражені листя жовтіє і опадає. Передчасне опадання листя часто викликає пробудження сплячих бруньок і поява молодого листя. Це сильно послаблює рослину і робить їх погано підготовленими до зимівлі. Спори гриба зимують на опалому листі. Боротися із захворюванням важко. Основна міра боротьби - спалювання опалого листя. Кущі троянд обприскують бордоською рідиною і сірчаними препаратами. Якщо кущі не оброблялися ранньою весною, то для профілактики використовують системні фунгіциди: Топаз, Скор, Фалькон, Ридоміл-Голд. Обприскування роблять двічі на початку розпуску листя з проміжком 10-14 днів. Повторне обприскування роблять влітку при появі перших ознак захворювання.

При застосуванні фунгіцидів необхідно пам'ятати, що:

  • готувати робочий розчин бажано перед застосуванням, так як він може зберігатися не більше доби;
  • обприскують троянди в похмуру безвітряну погоду, рано вранці або пізно ввечері;
  • якщо після обробки протягом 4-6 годин випав дощ, ефективність обробки знижується;
  • застосування фунгіцидів потрібно чергувати, щоб виключити ефект звикання збудника до одного препарату;
  • терміни зберігання препаратів набагато більше, зазначених на упаковці: біопрепаратів 1-2,5 року, хімічних - 10 і більше років, незалежно від терміну придатності, зазначеного на етикетці.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама