Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Скручування листя у помідорів (томатів)

  1. причини скручування
  2. Вірусні захворювання томатів
  3. Способи боротьби зі скручуванням листя томатів

Кожен городник, будь він любитель або професіонал, вирощує на своїй земельній ділянці томати. Багато з них згодом стикається з різними супутніми проблемами: фітофторозом, жовтизною листя , Поганим цвітінням. Досить часте явище, яке можна спостерігати в процесі росту цих рослин - скручування листя. Ця неприємність вражає як всю культуру повністю, так і вибірково (внизу або вгорі). Що стосується листових пластин, то вони загортаються по всякому: догори і донизу.

причини скручування

Так через що ж листя у томатів, вирощуваних на відкритому грунті або в теплиці, починає скручуватися? Причин, як таких, існує безліч. Вони все пов'язані з помилками, які допускають аграрії при вирощуванні даної культури. Нижче представлені найпопулярніші помилки:

  • Порушується температурний режим вирощування томатів в тепличних конструкціях і в відкритому грунті. Наприклад, якщо відмітка градусника вище 35 ° С, то поживні речовини розпадаються на складові частини. Одночасно з цим явищем, подібний тепловий режим тягне за збій уповільнення накопичення поживних речовин і вони гірше засвоюються рослиною.
  • Недостатня кількість поживних компонентів також призводить до того, що листя томатів скручуються. Це трапляється, якщо в рослині утворюється недолік фосфору. Листові пластини тоді фарбуються в сіро-зелений колір, а на поверхні видніються червоно-фіолетові прожилки. Скручування може сприяти також і надмірне внесення органічних добрив і настою трав.
  • Рясне пасинкування або прищипування - поширена помилка дачників. Зазвичай ця ситуація спостерігається під час другої половини вегетаційного періоду. Спочатку скручуватися починають нижнє листя, потім вже від них йде перехід все вище і вище, аж до самої верхівки рослини. Закручені листя схожі на воронку, де центральна жилка виступає віссю, а безпосередньо лист повернутий до верхньої поверхні. Така зміна робить поверхню аркуша, твердої і крихкої. Після такого скручування відбувається повне опадання листя.
  • Часті і рясні поливи. Найчастіше, вони призводять до загнивання корінців, що, в свою чергу, веде до скручування листя.

У процесі росту рослини необхідно своєчасно проводити профілактичні заходи проти всіляких захворювань і шкідників У процесі росту рослини необхідно своєчасно проводити профілактичні заходи проти всіляких захворювань і шкідників. В іншому випадку навряд чи вам вдасться уникнути скручування листової пластини. Не варто забувати стежити за вирощуваними томатами, щоб отримати хороший урожай смачних плодів. З найпоширеніших причин, здатних істотно зіпсувати листя у ваших рослин можна виділити наступні:

  • Ракове бактеріальне зараження, яке не тільки призводить до згортання листя томатів, а й до повного їх в'янення і опадання. Крім того, на нижній частині черешків, а також на стеблах можна помітити утворення у вигляді дрібних виразок і тріщин. Якщо розрізати стебло такого зараженого рослини, то ми побачимо буре кільце судин, уражених бактеріозом. Варто відзначити, що захворіла рослина бажано викопати, тому що навіть якщо воно вже встигло дати плоди, вони не придатні для їжі, а їх насіння - для посадки.
  • Наявність сисних шкідників (білокрилка, попелиці). Як відомо, сисні комахи харчуються життєвими сосками рослини, уповільнюють зростання, погіршують врожайність кожної культури.
до змісту ↑

Вірусні захворювання томатів

Окремим пунктом хочеться виділити вірусні захворювання томатів, які призводять до згортання листя. Найчастіше, вірусні хвороби тих чи інших культур нічим не відрізняються від фізіологічних порушень. В обох випадках, аграрії можуть спостерігати зміну забарвлення листя, скручування або згортання. Виявивши проблеми, люди не правильно визначають причину і починають проводити невірне лікування. І ось, начебто, випробувано вже кілька повірених прийомів, а рослина все одно не одужує. Щоб знати, з яким захворюванням або порушенням ви можете зіткнутися в майбутньому, необхідно запам'ятати основні прояви головних вірусів скручування листя (ВСЛ) - це вірус K і вірус L.

Вірус K іменується по-іншому - мозаїчне скручування листя Вірус K іменується по-іншому - мозаїчне скручування листя. Він починається в утворення легкої плямистості і скручування верхніх листочків, у яких спостерігається невелика хвилястість по краях. Цей вірус вражає кореневу систему ні як себе не проявляючи. Передається через заражений грунт і насіння.

Вірус L - найчастіше зустрічається в європейських країнах. У наших областях він з'являється через завезення голландського насіння, які до того не були оброблені антивірусним препаратом. Перший рік після висадки зараженого насіння в грунт, вірус проявляє себе, як вірус K, але вже в наступні роки він вражає нижні листки - вони скручуються в човник, а потім і зовсім в вузьку трубочку. Після чого зараження переходить на верхні листки, які згодом стають менш еластичні. Цей вірус не передається від хворої рослини до здорової.

Варто відзначити, що вірус скручування листя не можна вилікувати. І в цьому проявляється вся його підступність. Єдині заходи, які можуть зробити городники, щоб захистити свої насадження від цієї хвороби - це профілактична обробка насіння. Для неї необхідно взяти 20% соляну кислоту, замочити в ній насіння на 30 хвилин, а потім ретельно промити під проточною водою.

до змісту ↑

Способи боротьби зі скручуванням листя томатів

Отже, основні причини згортання листяної пластини у помідорів нам відомі. Тепер пора ознайомитися з можливими прийомами, що допомагають уникнути подібного явища, а також усунути його.

  • При високих температурах, коли рослина висаджено в теплиці, потрібно частіше провітрювати тепличне приміщення, навіть влаштовувати легкі протяги. На відкритому городній ділянці необхідно постаратися створити тінь для тих томатів, на які потрапляють прямі сонячні промені. Для цього доцільно використовувати лутрасил. Щоб рослини не відчували стрес, потрібно листя обприскувати сечовиною (2 ст. Ложки на відро води). По закінченню двох днів цю суміш замінити марганцовая розчином. І вже через пару днів верхівки піднімуться.
  • Підживлення томатів варто проводити рівномірно і збалансовано. Можна скористатися вже готовим комплексом добрив під назвою «Растворин». Потрібно взяти 2 столові ложки цього препарату і розвести в 10 літрах води. Також підійде моно фосфат калію (1 чайна ложка), розчинений у відрі теплої води.

Будьте обережні: Свіжий або погано перегнилий гній ні в якому разі не використовуйте в якості добрива. Надлишок аміаку призведе не тільки до скручування листя, але і до її сильних опіків.

  • Для тепличних помідорів, у яких спостерігається скручування листя, підійде рясний полив. Але перестаратися теж не варто, адже часте зволоження призводить до розтріскування плодів. Найкраще, якщо ви будете здійснювати зрошення не частіше ніж один раз на тиждень.

Запам'ятайте: Якщо ваші томати піддалися бактеріального зараження, то, на жаль, цей процес вже не звернемо. Ви можете спробувати трохи призупинити дію, обприскати кущ препаратом «Авіксо». Але використовувати насіння для майбутньої розсади не рекомендується. Найкраще, якщо ви це заражене рослина вирвете і спалите.

  • Коли скручування відбувається через «набігу» комах-шкідників (тля, білокрилка, павутинний кліщ), на допомогу вам прийдуть найбільш ефективніше методи і засоби боротьби. Зараз у продажу є маса дієвих препаратів, розроблених спеціально для позбавлення від шкідливих комах.

Рекомендовані засоби:

  1. «Танрек»,
  2. «Біотлін»,
  3. «Фуфанон»,
  4. «АЛАТАР».

«Танрек»,   «Біотлін»,   «Фуфанон»,   «АЛАТАР»

Найбільш дієвий спосіб: спочатку піддати томати обробці препаратом «Топаз» (2 мл речовини на 10 літрів води), а вже через тиждень пройтися двокомпонентним медьсодержащим засобом «Ордан» - в 5 літрах води розбавити 25 грам.

  • Коли скручені листя і їх стебло істотно потовщений - значить, рослина отримала левову дозу азоту, що в свою чергу призводить до уповільнення плодоутворення. Щоб зменшити вміст азоту в рослині, слід промити верхній шар грунту.
  • Збалансувати життєвий цикл кущів може зольний розчин, збагачений фосфором, калієм і іншими мікроелементами.
  • Якщо у рослини переважає в зростанні зелена маса, це означає, що томати перегодовані. Слід провести пасинкування. Його потрібно виконати, коли пагони досягти 12-18 см в довжину.
  • Коли культурі не вистачає вологи, її листя зазвичай згортаються в човник. Щоб це явище зникло, необхідно поливати трохи більше кущ, і почекати 2 тижні до повного відновлення.
  • Поливати томати слід водою не холодніше 20 градусів.

Щоб уникнути багатьох захворювань і проблем під час вирощування томатів, найкраще садити ті сорти, які стійкі до різних захворювань, шкідників і несприятливих погодних умов. Наприклад, такі сорти, як Бліц, Харизма F1, Віртуоз F1, Урал F1, Опер F1 та інші.

Не варто забувати, що вирішивши вирощувати томати на своїй дачі або городі, ви можете зіткнутися з безліччю неприємностей, який будуть переслідувати вас ще з весни. Але якщо ви будете відповідально виконувати правила агротехніки, виконувати всі необхідні підгодівлі і добрива, здійснювати профілактику захворювань, боротися зі шкідниками, то незабаром вам вдасться зібрати багатий урожай смачних і соковитих помідорів.

до змісту ↑

Відео рада

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама