Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Жовтіє часник: хвороби і шкідники

  1. Боротьба з хворобами часнику
  2. Комахи - шкідники

Другий за значимістю причиною   пожовтіння часнику   , Після недостатньої кількості поживних речовин в грунті, є хвороби і шкідники Другий за значимістю причиною пожовтіння часнику , Після недостатньої кількості поживних речовин в грунті, є хвороби і шкідники. Однак хвороба вигідніше запобігти, провівши відповідні профілактичні заходи, ніж лікувати, коли вже очевидно, що урожай будемо менше очікуваного. З цією метою, наприклад, слід уникати ослаблення рослин. Наприклад, в результаті надлишкового або недостатнього поливу.

Хвороб у часнику, незважаючи на всі його лікувальні властивості, існує досить багато. У середній смузі частіше зустрічаються такі хвороби, як чорна цвіль, бактеріальна гниль, біла гниль, фузаріоз, гниль донця. Від цих та інших хвороб можуть допомогти наведені нижче методи боротьби і профілактики.

Боротьба з хворобами часнику

Перед посадкою, ділянку, де буде рости часник бажано обробити фунгіцидами. Це можна зробити такими хімічними препаратами, як Акробот або Радоміл голд. Існує також велика кількість і інших подібних препаратів.

Непогано працює давно всім знайома бордоская суміш. З меншим ефектом буде працювати розчин звичайного мідного купоросу - основа бордоською суміші. Допустима концентрація розчину - 0,5-1%, з витратою не більше 10 л на сотку. Або ще один рецепт - суміш 0,2 г борної кислоти, 1 г мідного купоросу і 1 г марганцівки на літр води. Однак мідь - це важкий метал і тому бордоською сумішшю або мідним купоросом грунт під часник слід обробляти не менш ніж за 2 місяці до посадки, а краще від них взагалі відмовитися, як це зробили в Європі.

Обробити грунт можна також настоєм різних отруйних трав, таких, як календула або деревій. Тут дозування на сотку не так критична, оскільки ці рослинні препарати для людини не дуже небезпечні і не акумулюються ні в грунті, ні в рослинах. Обробку ними можна повторювати неодноразово.

Для попередження захворювань дуже корисно перед посівом знезаразити посівний матеріал часнику - зубки або повітряні цибулинки - бульбочки. Для цього достатньо їх півгодини протравить в 1% розчині марганцівки, а потім добре промити водою. Для цих же цілей випускається препарат «Максим» і «Фітоспорін». Тривалість знезараження бульбочек або зубків в них вказується в інструкції - зазвичай 15-25 хв. Для профілактики цими розчинами можна полити вже засаджені грядки.

Вибираючи місця розбивки грядок під часник, не слід забувати, що він легко може заразитися хворобами від картоплі і цибулі. Тому таке сусідство не рекомендується. Не рекомендується також висаджувати часник там, де раніше росли ці культури. Однак дуже сприятливо позначається сусідство таких ароматних рослин, як чебрець, календула, м'ята, коріандр. Вони відлякують комах, і урожай незмінно буває досить непоганим. Та й грядка в обрамленні яскравих квітів календули виглядає набагато красивіше, ніж просто засаджена пір'ям часнику.

Комахи - шкідники

жовтіє часник не тільки від зараження його хвороботворними організмами, а й від поразки цілком зримими комахами. До таких належить, наприклад, цибулевий муха. Визначити таку поразку можна візуально - просто оглянувши рослина. Дрібні черв'ячки в основі листя - це і є її личинки. Позбутися від них можна за допомогою розчину кухонної солі. 200 г на відро води - це вже достатня концентрація, щоб після обприскування цим розчином личинки цибулевої мухи загинули.

Більш небезпечний такий вид комах, як стеблова нематода. Це дрібні білясті черв'ячки довжиною в 1-1,5 мм. Живуть вони в цибулинах, тканинах і навіть в насінні рослин, харчуються їх соком, зимують в грунті і в торішніх рослинних рештках. Легко можуть переноситися з зараженим посадковим матеріалом. Розмножуються вони шляхом відкладання яєць в тканини живих рослин. Без води в висохлої цибулині часнику або лусочках лука вони здатні виживати до 2-4 років. Після загибелі заражених рослин черв'ячки йдуть в грунт в пошуках нової жертви. У землі вони можуть виживати до 8-10 років.

Зовнішні ознаки ураження нематодою виражаються в тому, що листя часнику світлішають, починають скручуватися, рослина чахне, цибулина розтріскується і починає гнити. Якщо придивитися до цибулини такого рослини, то можна помітити гнилі корінці на її денці, а також рожевий або білий наліт з неприємним запахом. Це скупчення черв'ячків нематоди. Їх чудово можна розглянути в лупу зі збільшенням 10-20 крат.

Достовірно ефективних засобів боротьби з такою поразкою не існує. Допомагають деякі профілактичні заходи. Наприклад, корисно перед посадкою зубки і бульбочки часнику витримати пару годин у воді з температурою + 40-45 ° C. Можна спробувати знезаразити, витримавши півгодини при температурі + 20-22 ° C в 3% розчині солі. Повністю ліквідувати ризик розвитку нематоди цим способом не можна, але можна значно знизити збиток від неї.

Найчастіше цією комахою уражаються рослини, висаджені на глинистих ґрунтах. Щоб уникнути збереження і подальшого поширення нематоди ділянку, де вона була помічена, потрібно поставити на карантин. На ньому мінімум 4 роки бажано не висаджувати часник і інші цибулинні рослини.

Помічено також, що нематода воліє кислі грунти, тому не можна забувати і про pH грунту, контролювати і, при необхідності, вчасно коригувати його. Це широко відомий агротехнічний прийом і для його реалізації завжди можна придбати такі інгредієнти, як доломітове борошно, або вапно. Корисно також, якщо грунт глинистий, перекопати її з грубозернистим піском або з торфом.

Зменшують шкідливий вплив нематоди і деякі з рослин, наприклад календула і чорнобривці. Їх запах здалеку привертає черв'ячків, вони залишають у спокої часник і повзуть на запах, вражаючи коріння цих квітів. Але сік календули і чорнобривців для них отруйний і вони просто гинуть.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама