Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гліфосат проти людства: Росія як останній форпост

Дуже неприємне звістка, висловлюючись словами класика, прийшло до нас з штаб-квартири ЄС: 27 листопад Європейський союз прийняв рішення ще на п'ять років продовжити використання на своїй території гербіциду під назвою гліфосат.

Дев'ять країн з 28, що входять в Союз, намагалися відстояти необхідність відмовитися від цього препарату в сільському господарстві, проте виявилися в меншості. Більшість же, включаючи неформального лідера ЄС - Німеччину, - проголосували «за».

Чому - це окреме питання. Відповідь на нього, можливо, стане частково ясний, коли ми розглянемо, що це за препарат, хто його виробляє і чим загрожує його використання при вирощуванні рослин, які ми, люди, потім вживаємо в їжу. Буде зрозуміло і те, що змусило єврочиновників голосувати за гліфосату в закритому режимі, і чому ці новини з ЄС повинні нас насторожити і стурбувати.

Чим витравити отруту

Гліфосат - за статистикою найпопулярніший в світі гербіцид. Це речовина, що використовується для боротьби з бур'янами. Щорічно його виробляється - і, відповідно, заливається в грунт - близько 800 тисяч тонн. Гліфосат знаходиться в складі практично кожного з препаратів, що використовуються сьогодні і фермерами-приватниками, і сільськогосподарськими підприємствами. Застосовують його і для обробки від бур'янів залізничних шляхів, узбіч доріг, міських тротуарів.

При цьому шалена популярність абсолютно не робить гліфосат корисним для здоров'я. Рівне навпаки. Всесвітня організація охорони здоров'я вже неодноразово попереджала, що цей гербіцид накопичується в тканинах організму, є канцерогеном. Це означає, досягнувши певної концентрації, він починає викликати зміни в клітинах і тканинах, аж до незворотних. Гліфосат вбиває їх або змушує патологічно видозмінюватися, провокуючи ракові пухлини.

З підтвердженням цієї інформації виступали і представники міжнародного Агентства по вивченню раку: гліфосат багаторазово підвищує ризик онкології, яка і так вже перебуває в світі на одному з перших місць в списку причин смертності населення.

Гліфосат пов'язують і з виникненням безпліддя, і з порушеннями ембріонального розвитку людини і тварин. Навіть у великої рогатої худоби, який перебував під наглядом вчених, при вживанні вирощених на гліфосат кормів спостерігалося негативний вплив на здатність до розмноження.

Європейці - люди недурні, особливо ті, у кого немає підстав виступати на захист якоїсь небезпечної отрути в залежності від того, що їм пообіцяли і скільки заплатили лобісти. Кампанія за відмову від гліфосату, що піднялася в ЄС за останні роки, об'єднала сотні тисяч людей, а офіційна петиція за відмову від використання препарату зібрала понад мільйон підписів.

Однак офіційну відповідь на петицію Єврокомісія повинна дати тільки на початку 2018 року. Тим часом офіційне голосування з питання вже відбулося, і скасувати його результати буде вкрай непросто.

Фото: www Фото: www.globallookpress.com

Сама ненависна корпорація світу

З держав ЄС, які виступають проти гліфосату, найбільш різку і однозначну позицію має Франція. Президент країни Емманюель Макрон вже заявив, що навіть незважаючи на нинішнє рішення Союзу, Франція в найближчі три роки заборонить використання гліфосату на своїх полях.

Німеччина ж, в ході минулого голосування висловилися невизначену позицію, на цей раз - в особі представника Міністерства сільського господарства і продовольства Крістіана Шмідта - виступила «за», ніж та хитнула ваги в бік зла. Саме позиція Берліна стала вирішальною для прийняття рішення. Притому в самій країні питання про гліфосату викликав розкол. Так, міністр охорони навколишнього середовища Барбара Хендрікс різко розкритикувала дії Шмідта, заявивши, що таке ставлення і до громадської думки, і до позиції колег «не сприяє довірі між відомствами».

З громадською думкою - взагалі дивна історія. Компанія, яка виробляє гліфосат і вивела його колись, ще в 70-і роки минулого століття, на світовий ринок, відноситься до категорії найбільш нерукопожатним і, без перебільшення, ненависних в світі корпорацій. Йдеться, зрозуміло, про Monsanto - транснаціональної корпорації, ім'я якої тісно пов'язаний з поширенням по планеті генно-модифікованих продуктів і насіння трансгенних культур.

Сила-силенна досліджень, результати яких щорічно оприлюднюють вчені, доводять шкоду від використання та ГМО, і хімічних препаратів, які застосовуються для вирощування такої «їжі». Десятки судів, де Monsanto встигло виступити відповідачем, виносили рішення на користь людей, які постраждали від продукції компанії і втратили в результаті цього здоров'я. Чого варта одна історія з «агентом Оранж» (Agent Orange) - речовиною, яка «Монсанто» випускало в кінці 1960-х, і за допомогою якого американська армія «воювала» у В'єтнамі!

Препарат, який також є гербіцидом, буквально старшим братом гліфосату, використовувався для знищення рослинності, лісів, де, за припущенням американського командування, ховалися в'єтконгівці. За час війни над країною було розпорошено 72 мільйони літрів «оранжу». Підсумок - майже п'ять мільйонів чоловік, як в'єтнамців, так і американців, які отримали важкі захворювання крові, патології печінки, ракові пухлини. Але головне - тисячі дітей, що народилися після цього з важкими каліцтвами і мутаціями. Навіть зараз, через 40 років, на територіях, постраждалих від продукції «Монсанто», частота появи на світ малюків із загрозливими життя патологіями - у багато разів вище, ніж в інших куточках світу.

Найгіршою репутацією, ніж «Монсанто», може похвалитися хіба що адміністрація фашистських концтаборів. Проте лобізм в сучасному світі - страшна сила: керівництво корпорації на блакитному оці продовжує виступати із заявами про «грандіозному внесок» Monsanto в боротьбу зі світовим голодом і браком їжі в найбідніших країнах, а під цю справу - підминати під себе продовольчий ринок. У тих же Сполучених Штатах «Монсанто» контролює 80% ринку генно-модифікованої кукурудзи і 93% ринку трансгенної сої.

Фото: www Фото: www.globallookpress.com

Альтернатива - є!

Одне тільки рішення ЄС про продовження користування гліфосатом має змусити Росію задуматися про продовження продуктового ембарго на максимально довгий термін. Для нашої країни і нашого населення це може стати буквально порятунком! - статистика по хворим на лейкемію та іншими смертельно небезпечними недугами однозначно буде нижче, ніж якби наш ринок продовжував залишатися відкритим для європейських «продуктів» (в даному випадку це слово дійсно варто писати в лапках).

Однак біда і проблема - не тільки в європейській їжі, але і в нашій власній. 80% російських полів зараз обробляються так званим раундапом (RoundUp) - гербіцидним препаратом, основною діючою речовиною якого є все той же самий гліфосат. Монсантовскіе маркетологи і лобісти надто хитрі і жадібні, щоб ігнорувати такий ласий, за рахунок хоча б величезною сільськогосподарської території, шматок ринку, як Росія. Силу-силенну сил і коштів витрачають вони на те, щоб підсадити російських фермерів і сільгосппідприємства на трансгенні насіння і гербіциди, за допомогою яких так «зручно» все вирощувати. Залив поле від краю до краю - і ніяких тобі бур'янів.

Зрозуміло, лобісти скромно замовчують, що, взагалі-то, технології заливання грунту хімікатами - давно вже вчорашній день. Пестициди та гербіциди, трави населення планети без малого 60 років, стають не потрібні, якщо використовувати новітні принципи обробки грунту: так звані ноу-тілл (No-Till, система нульового обробітку землі) або стрип-тілл (Strip-Till, технологія смугового землеробства ).

Про це чудово розповів журналістам «Царгорода» губернатор Бєлгородської області Євген Савченко: «Досвід показує, що там, де вже 4-5 років обробка новою технологією, практично ніяких гліфосатів можна не застосовувати. Немає необхідності. Створюється мульчирующий шар, і бур'яни вже не культивуються. Їх просто там немає. Ростуть тільки культурні рослини », - пояснював він.

Однак для того, щоб це стало можливо, в країні повинна працювати багаторічна цільова програма, підкреслював глава регіону. Необхідно, за висловом Савченко, «добудовувати все агрономічний співтовариство». А гліфосат, що містять його препарати і аналоги, найрішучішим чином забороняти. «Сказати: хлопці, ми застосовуємо гліфосат ще п'ять років. Сьогоднішній рівень приймаємо за 100%, на наступний рік 80%, потім 60% і опускати до нуля », - пояснював Савченко.

Зрозуміло: протистояти впливу транснаціональних лобістів непросто. Навіть у єврочиновників, як ми бачимо, це виходить не завжди. Проте, якщо Росія не хоче повторити долю В'єтнаму, у нас немає іншого виходу, крім як битися за своє право харчуватися нормальною їжею, а не небезпечною для життя отрутою.

Читайте також:

У США концентрація ГМО-гербіциду в крові старих зросла в десятки разів

Генетична рулетка - гра на наші життя

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама