Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Лаги для підлоги - розмір, який брус використовувати для лаг підлоги?

  1. Функції та вимоги до лагам
  2. Вибір матеріалу для лаг
  3. Визначення перетину і розмірів
  4. Укладання лаг

Є багато рішень для вирівнювання підлоги своїми руками

Є багато рішень для вирівнювання підлоги своїми руками. Винятком не є і укладання підлоги за допомогою дерев'яних лаг. Такий спосіб монтажу підлоги вельми популярний завдяки екологічності і практичності, а натуральність матеріалів створює тепло, затишок і розташовує атмосферу. Дерев'яна підлога завжди цінувався як для облаштування в заміських будинках, так і в квартирах. І якщо впав вибір на дерев'яну підлогу на лагах, слід визначитися з тим, яку підібрати деревину, яким чином саме встановити лаги для підлоги в конкретному приміщенні, їх розмір, кількість матеріалу та ін.

Функції та вимоги до лагам

Схема пристрою дерев'яної підлоги по грунту на латах (з пучинистих грунтом)

Основне призначення лаг - це отримання рівної поверхні для подальших оздоблювальних робіт в будинку. Крім цього, вони допомагають зберегти повноцінний вентиляційний режим нижній частині статі, завдяки чому запобігається гниття деревини. Особливо це важливо, якщо підлога укладається по грунту, від якого з'являється вогкість. Простір між підставою підлоги і настилом перешкоджає виникненню вогкості і покращує шумоізоляцію. Крім того, існують і інші функції:

  • У цей простір можна помістити комунікації, які псують вигляд, якщо залишаються на підлозі;
  • Лаги забезпечують рівномірність навантаження на фундамент;
  • З'являється можливість для хорошій теплоізоляції , Видів якої велика кількість. Утеплювачем можуть служити керамзит, тирса, мінеральна вата та ін .;
  • Є можливість відрегулювати висоту підлоги;
  • Брус дозволяє отримати міцний підлогу за рахунок точок опори;
  • Монтаж на лагах гарантує швидкий і простий монтаж, який під силу навіть новачкові.

Лаги являють собою дерев'яний брус, який укладається на будь-яке підстава або прямо на грунт. Найчастіше доводиться використовувати брус зі співвідношенням сторін 1: 1,5 і 1: 2, але бувають і інші розміри перетину. Все залежить від особливостей перекриття і навантаження.

Все залежить від особливостей перекриття і навантаження

Брус із сосни і застосовується перетин для лаг підлоги

Краще купувати вже готовий брус, а й його виготовлення своїми руками теж не виключається, головне, вибрати потрібну деревину. Її ідеальні показники вологості становлять 18-20%. При більш високих значеннях відбудеться деформація готового статі після висихання.

Найпопулярніший матеріал - сосна. Також можна використовувати ялина і ялицю. До самого якості дерева немає особливих вимог, брус може бути виготовлений з матеріалу другого або третього сортів.

Можливі варіанти виготовлення лаг з простих дощок, які з'єднуються саморізами і встановлюються на ребро. Якщо потрібні дуже довгі бруси, їх зрощують між собою шляхом створення замкового з'єднання або стик в стик. А в місцях з'єднань встановлюють опору, наприклад, стовпчики з цегли.

А в місцях з'єднань встановлюють опору, наприклад, стовпчики з цегли

Вибір матеріалу для лаг

Вибираючи матеріал для основи, слід пам'ятати, що він повинен бути міцним, рівним і мати низький показник деформації в разі навантаження. Це може бути пластик, метал, залізобетон і т. Д. Але найбільш затребуваним матеріалом залишається дерев'яний брус.

Оскільки немає необхідності в високоякісному дереві для бруса, вибір зазвичай падає на ялину і сосну, які дуже популярні завдяки своїй низькій ціні. Але при установці такого дерева в будинку краще продумати систему гідроізоляції.

Модрина і осика дорожчі, але незамінні, якщо мова йде про підвищену вологість. Модрина вважається кращим варіантом, якщо потрібна міцність і стійкість до гниття підлоги в будинку.

Модрина вважається кращим варіантом, якщо потрібна міцність і стійкість до гниття підлоги в будинку

Лаги на цегляних стовпчиках і повний пиріг статі по грунту

Якщо монтаж бруса відбувається на залізобетонна підстава, то попередньо укладається шар спіненого поліетилену. А якщо лаги встановлюються на цегляні опорні стовпчики, то поліетилен укладається між брусом і стовпчиком, а також між стовпчиком і грунтом. Для прокладки між деревиною і цеглою підійде руберойд.

Перед монтажем лаги необхідно обробити антисептиком, щоб убезпечити себе від різних шкідників. Особливо це актуально для дерев'яних будинків, де можуть завестися жуки-деревоточці.

Визначення перетину і розмірів

Наскільки надійна буде конструкція, залежить не тільки від того, який матеріал використовується, а й від правильних розрахунків. Перш ніж придбати брус, необхідно визначити його довжину і товщину. Довжина повинна збігатися з довжиною і шириною будинку, в якому встановлюється підлогу. Але краще залишати зазор, і вибирати брус на 20-30 мм менше. Робиться це для того, щоб запобігти деформації в разі перепадів температури і вологості.

З визначенням розмірів перетину бруса все набагато складніше. Товщина залежить від матеріалу лаг і від розрахункових характеристик майбутньої підлоги. За основу береться максимально можливе навантаження на підлогу і розмір прольотів між точками опори лаг. У житлових будинках прийнято брати за максимальне навантаження показник в 300 кг на кв. м.

Є таблиця, яка відображає зв'язок між товщиною бруса і довжиною прольоту між його опорами. Зазвичай при довжині в 2 м застосовують брус з перетином 110х60 мм, при довжині в 3 м - 150х80 мм, а для чотириметрової прольоту використовується брус з перетином 180х100 мм. Можна простежити закономірність: чим більше проліт, тим товщі брус.

Розміри перетину лаг в залежності від прольоту приміщення

Форма самого перетину звичайно прямокутна. Брус встановлюють на ребро, щоб лаги могли витримати високий тиск. Цим досягається максимальна жорсткість бруса.

Але не варто зациклюватися на таблиці співвідношень, оскільки товщина лаг може бути більше в разі, якщо це необхідно. Наприклад, якщо планується укладання товстого шару утеплювача.

Слід враховувати той факт, що для нежитлових приміщень показник рівня навантаження понад 300 кг на кв. м. І його доведеться спочатку обчислити і тільки потім підбирати підходящі лаги, спираючись на отримані дані.

Якщо балки будуть не з деревини, а з металу або залізобетону, допускається менша товщина. Обумовлено це тим, що такі матеріали стійкіші до навантажень, вони менше прогинаються.

Відстань між лагами вибирається залежно від товщини покриття, яке буде використовуватися для настилу. Адже чим товще настил, тим більший крок може бути між лагами, так як товсте покриття менше схильне прогину при впливі навантажень. Для встановлення такого співвідношення також існує спеціальна таблиця. При товщині дошки в 20 мм крок становить 30 см; 25 мм - 40 см; 30 мм - 50 см і т.д. А можна скористатися наступною формулою: при збільшенні товщини бруса на 5 мм довжина кроку збільшується на 100 мм.

Відстань між лагами в залежності від товщини дошки

При використанні фанери або ОСП розрахунки трохи інші. Це пояснюється більшою жорсткістю на вигин. Тут для бруса товщиною в 1,5-1,8 см можна допустити відстань між лагами до 40 см. А кріпляться такі матеріали до лагам в декількох місцях. Лаги розташовуються таким чином, щоб настил можна було зафіксувати по краях і посередині. В цьому випадку край листа вкладається тільки до половини бруса, а не на всю його ширину.

Укладання лаг

Дерев'яні лаги можуть бути встановлені на будь-яку підставу при дотриманні правил монтажу. Для обрешітки будуть потрібні:

  • бруси,
  • рівень,
  • шуруповерт,
  • лобзик,
  • Кріплення.

При монтажі підлоги на лагах можна використовувати як просту конструкцію, так і регульовану . У регульованою конструкції гвинти здатні вирівняти лаги. Бруси годі й прикріплювати до основи підлоги, але є ризик руйнування всієї конструкції через зсув лаг.

Крім цих інструментів можуть знадобитися і інші. Для установки лаг по бетону або грунту потрібен ручний перфоратор. Спочатку встановлюються опори, для яких робляться ями глибиною до 10 см, засипаються піском і заливаються водою. На пісок кладеться плівка, а на плівку - цегляна опора, яка накривається руберойдом. На ці опори можна встановлювати бруси, фіксуючи їх до стін за допомогою оцинкованих куточків.

Якщо в якості підстави виступають дерев'яні балки, важливо визначити напрямок бруса. Якщо брус укладається поперек балок, лаги краще кріпити саморізами, обробити бруси антисептиком, а отвори засвердлити щоб уникнути розколу. При паралельному кріпленні бруса щодо балок лаги встановлюються і зверху, і з боків.

Пристрій чорнової підлоги на лагах по бетонному перекриттю

Для бетонної підлоги використовують спінений поліетилен з фольгированной прошарком, яка створює гідроізоляцію і знижує втрати тепла. Брус розподіляється по всій поверхні з певним кроком. Далі вирівнюється основа і фіксуються лаги. Також можна встановлювати брус на бетонну підлогу за допомогою підставок. Спочатку до перекриття фіксуються підставки, а вже до них кріпляться лаги за допомогою шурупів.

Пол в будинку грає величезну роль. І щоб він був рівним і красивим, слід серйозно поставитися до підготовки перед монтажем. При установці статі по лагам важливо правильно розрахувати їх розмір, кількість матеріалу, відстань між брусами і параметри самого будинку. Якщо строго дотримуватися інструкції з укладання підлоги по лагам, поверхня не буде прогинатися і скрипіти, а буде приносити тільки радість і затишок мешканцям будинку. Адже незважаючи на легкість монтажу, процес установки такого статі дуже відповідальний. І краще постійно контролювати всі дії задля уникнення помилок. Якщо вам є що додати, або ви хочете залишити свою думку про статтю пишіть в коментарі!

Матеріали По темі:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама