Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Види електричних розеток: різні стандарти розеток, роз'єми

  1. Види і особливості розеток
  2. Американські розетки - особливості
  3. Розетки європейського стандарту
  4. Розетки універсального типу
  5. Адаптери і перехідники для будинку
  6. Підбір розеток для приміщень
  7. Розетки для офісних приміщень
  8. Огляд відомих виробників
  9. Часто задавані питання
  10. Типові помилки при виборі розеток

Постійний розвиток і вдосконалення електромереж і способів передачі електроенергії не могли не позначитися на еволюції розеток. Деякі типи, розроблені багато років тому, в тому чи іншому вдосконаленому вигляді дійшли і до наших днів, від інших в силу різних причин (найчастіше з вимог безпеки) довелося відмовитися. У статті розповімо про види електричних розеток, розглянемо основні моделі.

Єдиний світовий стандарт для розеток не прийнятий, тому що на різних материках використовувані частота і сила струму відрізняються. У США, Японії, Мексиці, Бразилії та інших державах прийнято напруга 100-127 В з частотою 60 Гц, в Європі і в нашій країні стандартними характеристиками мережі прийнято вважати напругу 220-240 В і частоту 50 Гц.

Види і особливості розеток

Слід знати, що електророзетки призначені не тільки для приладів, що живиться від мережі 220 В. Призначення їх може бути різним, в тому числі і для живлення інструменту і устаткування. Якщо мати на увазі тільки побутові розетки, то серед них можна виділити пристрої для підключення кабелів, телефонів, динаміків та інших низькоточних приладів. Якщо ж міркувати тільки про електричні розетки, розрахованих для напруги 220 В, то їх можна розділити на 4 основних типи в залежності від роз'єму:

  • радянського зразка;
  • американського стандарту;
  • євро розетка;
  • розетки універсальні;
  • різні перехідники, адаптери.

Виготовлені за радянськими стандартами розетки поступово відходять у минуле, багато в чому завдяки недостатньо гарному контакту з причини занадто низькою посадки вилки. По суті, вони вже практично не експлуатуються, а тому описувати їх нарівні з сучасними моделями недоцільно. Читайте також статтю: → « Види розеток і рекомендації по їх вибору і монтажу ».

Американські розетки - особливості

Не дарма кажуть: «в Америці все не так, як у нас». У чималому ступені таке твердження стосується і до розеток, які мають замість круглих отворів тонкі прямокутні прорізи під пластинчатую вилку. Істотним мінусом таких пристроїв, крім невикористання в нашій країні, є не самий хороший контакт. Розетки американського стандарту виробляються двох модифікацій: А і В. Тип В випускається з третім отвором для з'єднання із заземлюючим контактом.

Тип В випускається з третім отвором для з'єднання із заземлюючим контактом

Подвійна розетка американського стандарту з роз'ємом для заземлюючого контакту типу В

Розетки А характеризуються такими показниками:

  • застосовуються переважно в Канаді, США, Японії, Мексиці;
  • мають 2 контакту;
  • заземлення відсутнє;
  • сила струму 15 А;
  • напруга 100-127 В;
  • роз'єм поєднуємо зі штекерами А-типу.

Головні параметри розеток типу В:

  • застосовуються в Канаді, Мексиці, США, Японії;
  • мають 3 контакту;
  • заземлені;
  • сила струму 15 А;
  • значення напруги 100-127 В;
  • роз'єм сумісний зі штекерами типу А і В.

Розетки європейського стандарту

Пристрої такого типу практично позбавлені недоліків, за винятком надмірно тугий посадки, через що часом вилка електроприладу виймається з великими труднощами. Відмінною рисою таких розеток є наявність круглих отворів для вилки. У торгових мережах та інтернет-магазинах можна без зусиль підібрати пристрій за ціною і виробникові, потрібної форми, дизайну, забарвлення. Читайте також статтю: → « Купити розетки: як правильно вибрати розетки? 6 параметрів ».

6 параметрів   »

Силова розетка із заземленням європейського стандарту, виготовлена ​​з пластику ABS

Так само, як і американські, евророзетки виготовляються двох типів - C і F, які відрізняються лише наявністю заземлюючого контакту - він присутній в типі F. Євророзетки застосовуються в більшості країн ЄС, Росії, Білорусі, Україні, Єгипті, Алжирі та інших державах. Основні характеристики розеток типу C наступні:

  • використовуються в Європі, Азії, Південній Америці;
  • мають 2 контакту;
  • без заземлення;
  • сила струму 2,5 А;
  • напруга 220-240 В;
  • роз'єм підходить для штекерів типу С.

Євророзетки типу F володіють такими властивостями:

  • застосовуються в Росії, Європі (крім Ірландії і Великобританії);
  • мають 2 контакту;
  • заземлені;
  • сила струму 16 А;
  • напруга 220-240 В;
  • роз'єм поєднуємо зі штекерами типів C, E і F.

Розетки універсального типу

Розетки універсального типу - заслуговує на увагу спроба об'єднання в одному корпусі роз'ємів для підключення американської і євровилкою. Однак в нашій країні такого типу продукцію можна побачити хіба що на імпортує електрообладнанні.

Однак в нашій країні такого типу продукцію можна побачити хіба що на імпортує електрообладнанні

Розетка універсальна для вилок всіх типів і двома USB роз'ємами

Адаптери і перехідники для будинку

У наш час імпортна побутова техніка є в будь-якому будинку, найчастіше вона купується вже пристосованої до існуючих стандартів електромережі. Але іноді буває, що прилад купується або привозиться в подарунок з-за кордону і підключення її викликає певні проблеми: не всі імпортні вилки сумісні з російськими розетками. В такому випадку не обійтися без використання перехідника або адаптера.

Важливо розуміти, що застосування адаптера не може змінити напругу в мережі, з його допомогою здійснюється лише підключення вилки одного стандарту з розеткою іншого. Також перед використанням адаптера не зайвим буде переконатися, що електроприлад здатний працювати від мережі з наявними напругою

В першу чергу адаптери і всілякі перехідники знадобляться постійно роз'їжджає зі своєю технікою (електробритвою, ноутбуком, мобільним телефоном) по всьому світу туристам, що стикаються з проблемою їх зарядки в готелі. Наприклад, євророзетка абсолютно несумісна з технікою, виготовленої в США або Японії, отже, буде потрібно спеціальний перехідник для американської розетки. Щоб не класти в свій чемодан безліч адаптерів для кожної з країн, можна купити універсальний перехідник.

Адаптери універсальні дозволяють вирішити питання підключення будь-яких електричних побутових приладів у всіх країнах світу. Адаптери-трансформери поєднуються з усіма видами розеток і навпаки, до таких перехідникам можливе підключення вилок будь-якого типу.

Адаптери - незамінна річ для часто відвідують різні країни людей

Підбір розеток для приміщень

Розетки для дому та квартири

Для будинку електричні розетки рекомендується підбирати з урахуванням кількості електроприладів і власних потреб. У наші дні існує величезний вибір таких пристроїв, що володіють різноманітними технічними характеристиками. Головна відмінність - спосіб установки, згідно з яким розетки виробляються накладними, використовуваними для проводок відкритого типу, і вбудовувати - для прокладеної в стіні. Читайте також статтю: → « Установка розеток і вимикачів: стандарти ».

Практично всі пристрої, що імпортуються в нашу країну, оснащуються заземленням і можуть застосовуватися для живлення будь-яких електроприладів. Розетки російського виробництва, найчастіше, випускаються без заземлення. При підборі розетки в першу чергу слід подивитися на діаметр отворів. Розетки, виготовлені в Росії і країнах ЕАС, зазвичай мають більший отвір, ніж прилади, виготовлені в ЄС.

Порадада № 1. Також слід визначити, для якого значення сили струму призначена розетка. Це необхідно для визначення кількості приладів, які можна підключити одночасно, їх потужності.

При потребі підключення більш складних електроприладів, або техніки, в процесі використання знаходиться в контакті з водою (пральної, посудомийної машини), розетки обов'язково слід встановлювати із заземленням. Пристрої без заземлення можуть безпечно експлуатуватися тільки при підключенні нескладних приладів: світильників, ламп, праски.

Важливо звернути увагу і на затискачі розетки. Найнадійнішими вважаються пристрої з гвинтовими зажимами. У розетках без гвинтового затиску проводу вставляються в відповідний отвір і притискаються клавішею. Таке з'єднання поступово слабшає, контакти доводиться періодично підкручувати. Якщо в будинку є маленькі діти, то слід подбати про придбання розеток із захисними шторками, що дозволяють захистити дітей від удару струмом.

Рада №2. При необхідності установки розетки у кімнатах з високим рівнем вологості потрібно переконатися в наявності спеціального маркування «IP», яка визначає можливість застосування пристрою в таких приміщеннях. Цифра поряд з символами «IP» повинна бути не менше 44.

Розетки для офісних приміщень

Вбудовуваність в офісний стіл розетковий конструктив дозволяє живити і оргтехніку, і побутові прилади

Вибір розеток для офісу не становить такої складності і не має такої кількості нюансів, як при підборі пристрої для будинку. Основна вимога - відповідність розетки потребам наявної оргтехніки та інших електроприладів.

Останнім часом для офісних і адміністративних приміщень рекомендується установка розеткових конструктивів, що надають велику кількість роз'ємів і дозволяють заощадити наявний простір. Пристрій такого типу можна встановити практично в будь-якому місці і навіть інтегрувати в предмети меблів.

Огляд відомих виробників

У наші дні є широкий вибір розеток від безлічі виробників. Нам інформацію про те найбільш популярних з них представлені в таблиці.

Модель розеткиКраїна виготовленняОсновні характеристикиОрієнтовна вартість, руб.

Legrand 774320 Франція Контакти 2P + З

Напруга 250 В

Струм 16 А

220 Makel Lillium natural kare Туреччина Сила струму 16

Ступінь захисту IP 20

Кількість гнізд 1

потужність 3500

напруга 220

180 Wessen Rs16-235-b Франція Сила струму 10

Кількість гнізд 2

Напруга 250 В

Частота струму 50 Гц

60 БелТІЗ РС16-344 Білорусь Напруга 250 В

Частота струму 50 Гц

Номінальний струм 16 А

Ступінь захисту IP 20

70 Bticino Axolute Антраци Італія Вбудований монтаж

Ступінь захисту IP20

Напруга 250 В

Частота струму 50 Гц

860 860   Розетка силова із заземленням без шторок «під дерево» виробництва компанії Legrand Розетка силова із заземленням без шторок «під дерево» виробництва компанії Legrand

Часто задавані питання

Питання №1. Чи можна підключити абсолютно будь-який електроприлад через адаптер?

Ні. Спочатку потрібно переконатися в тому, що пристрій взагалі здатне працювати від мережі з наявними напругою. Переконатися в цьому можна, вивчивши інструкцію або звернувши увагу на спеціальне маркування, завдаючи з тильного боку. Якщо напруга занадто високо, то прилад може просто вийти з ладу.

Питання № 2. Чи можна встановлювати розетку у ванній кімнаті для підключення пральної машини?

В принципі так. Ні виробник, ні модель розетки тут не має ніякого значення. Сучасні норми допускають наявність електророзетки у ванній з обмеженнями: вона обов'язково повинна закриватися, мати рівень вологозахисту не нижче IP44, мати заземлення.

Питання №3. Чи обов'язково однакові за характеристиками розетки повинні бути рівними за якістю?

Ні, не обов'язково. Вони цілком можуть відрізнятися своїми споживчими властивостями, якістю матеріалу виготовлення, технічними рішеннями, застосованої технологією виготовлення.

Питання №4. Чи відповідають дешеві розетки з Китаю нормам безпеки?

Найчастіше дешеві китайські або польські розетки не відповідають прийнятим в нашій країні стандартам якості і безпеки. Краще не вибирати їх тільки через дуже низьку вартість.

Типові помилки при виборі розеток

  • Часто зустрічається помилкою є підбір розеток, які не відповідають типу проводки. Якщо кабель прокладений в товщі стіни, необхідно підбирати розетки приховані, для яких необхідно встановлювати спеціальну коробку. При проводці відкритого типу слід вибирати розетку накладну. Вибір розетки недостатню потужність при підключенні електроприладів загрожує займанням проводки через нездатність пристрою витримувати струмові навантаження.
  • Ще однією розповсюдженою помилкою можна назвати придбання підозріло дешевих розеток відомих марок сумнівного походження. Можна з упевненістю сказати, що такі пристрою не прослужать довго: корпус незабаром почне вискакувати з коробки, вилка - бовтатися в гнізді, не буде забезпечена необхідна щільність контакту. Неправильний підбір кольору і дизайну розеток може негативно позначитися на інтер'єрі кімнати. Хоча така помилка - скоріше, справа смаку власників житла.

Оцініть якість статті:

2. Чи можна встановлювати розетку у ванній кімнаті для підключення пральної машини?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама