Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Приготування розчину з глини для кладки печі

  1. компоненти розчину
  2. Послідовність приготування розчину

Піч або камін до недавнього часу асоціювалися як незмінний атрибут сільського будинку, але на щастя, сьогодні вони знову стають популярні. Для добротної печі немає несуттєвих деталей, важливо все: конструкція, вид цегли, якість розчину для кладки. Хороший розчин за складом повинен наближатися до цеглини, витримувати багаторазовий нагрів до 1000 градусів, не розтріскуватися з часом, а шов, виконаний таким розчином, в ідеалі повинен складати 3-4 мм.

компоненти розчину

розчин для кладки печі складається з піску, глини і води. Але ці прості компоненти повинні відповідати певним вимогам. Головні показники якості розчину - його консистенція і жирність. І якщо з консистенцією все відносно просто - вона повинна бути, як густа сметана, то жирність залежить від якості глини, співвідношення піску і глини в розчині, і перевіряється постійно при приготуванні розчину. На якість глини, або її жирність, впливає місцевість, звідки вона здобута, і глибина залягання. Деякі глини взагалі не вимагають додавання піску, інші беруть його більше. Перевірити жирність можна декількома способами.

Найпростіший спосіб перевірки глини і готового розчину полягає в тому, щоб зліпити кульку з матеріалу і кинути його на підлогу з 1-1,5 метрів. Якщо кулька залишився цілий, або вийшла гладка коржик, то розчин хороший, якщо коржик покрилася тріщинами або взагалі розсипалася, то в розчині надлишок піску, або глина недостатньо жирна.

Для більш точної перевірки глину замішують досить круто і ретельно розминають. Потім скачують кульку 4-5 см в діаметрі і плавно стискають його між двома гладкими дощечками до тих пір, поки не з'являться тріщини. Якщо кулька розпався на шматки навіть при незначному роздавлюванні, то глина взагалі не підходить для приготування розчину для кладки печі.

Якщо тріщини пішли після стиснення на 20-25%, то глина або розчин теж недостатньо жирні. Сама відповідна глина розтріскується, коли кулька стиснутий на третину, занадто же жирна дає тріщини після стиснення більше, ніж на половину діаметра.

Занадто «худа» глина не підходить для приготування розчину, так як він при висиханні піде тріщинами і розкришиться. Зайве жирний розчин також не годиться, так як при експлуатації печі можлива велика його усадка.

Жирність розчину регулюють за допомогою піску. Пісок, придатний для розчину, повинен бути дрібним, ретельно просіяний, щоб виключити будь-які домішки каменів і сміття.

Вода обов'язково повинна бути прісної і чистої, краще водопровідної. В середньому, на приготування розчину для кладки сотні цегли витрачається 15-20 л води, тобто чверть або третина відра на відро глини.

Існують рецепти з використанням солі або цементу, але при якісній глині ​​ці добавки зайві. Якщо ж виникають сумніви і хочеться збільшити міцність кладки, то можна додати на 10 кг глини 100 г солі або 1 кг цементу.

З кладкою на глиняному розчині працювати простіше в порівнянні із цементною, її можна неодноразово розбирати і переробляти. готуючи розчин , Потрібно враховувати, що на укладку сотні цегли йде близько трьох його відер.

Послідовність приготування розчину

Для роботи потрібні неглибока широка ємність (краще металева і жорстка), лопата, гладка і міцна дощечка для розмішування, сито з осередками 1,5 × 1,5 мм, полегшить роботу дриль з насадкою для перемішування.

Грудкувату глину необхідно попередньо замочити на пару дні в ємності. Потім за допомогою лопати і ніг (якщо обсяг великий) ретельно розбити всі грудочки. Руками потрібно постійно перевіряти, чи не залишилося ще не розкришених шматочків, каменів і іншого сміття.

У занадто жирну глину необхідно додати пісок, попередньо просіяний через сито. Його може знадобитися від 0,5 до декількох обсягів глини, підсипати пісок краще частинами, ретельно перемішуючи і перевіряючи якість розчину після кожної партії. У більшості випадків доводиться додавати піску стільки ж або трохи більше, ніж глини.

Якщо глина якісна і суха, то можна відразу змішати її з піском, а потім вже додавати воду. Так розчин перемішувати значно легше, і він виходить більш однорідним.

Коли розчин перестає налипає на лопату або дошку, а буде стікати з них, можна закінчувати перемішування. Пісок повинен бути рівномірно розподілений по розчину, грудок і не промісити ділянок бути не повинно залишатися.

Готовий розчин зберігається добу-дві в щільно закритій ємності, і перемішується безпосередньо кожен раз перед роботою. Варто відзначити, що краще витратити більше часу на ретельне просіювання піску і глини перед приготуванням розчину, зате потім, під час кладки, не відволікатися на видалення каменів і інших домішок.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама