Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Рідкі шпалери в інтер'єрі: фото дизайнерських рішень і способи оформлення стін

  1. Види рідких шпалер для стін ↑
  2. Оціночні характеристики матеріалу ↑
  3. Універсальний рецепт рідкого покриття ↑
  4. Гобеленові стіни своїми руками ↑
  5. Шпалери з ефектом «дерев'яної штукатурки» ↑
  6. Важливі нюанси виготовлення саморобних шпалер ↑
  7. Приготування рідких шпалер ↑
  8. Підготовка поверхонь до обробки ↑
  9. Порядок нанесення рідких шпалер ↑
  10. Відео: майстер-клас з Нанесення рідкіх шпалер ↑
  11. Види малюнків рідкими шпалерами ↑
  12. Як робити малюнки рідкими шпалерами ↑

Створити оригінальний дизайн стін можна двома способами - використовувати унікальні матеріали або узорно-колірні рішення. Але є можливість поєднати «два в одному», скориставшись одним з найбільш технологічних настінних покриттів. Рідкі шпалери в інтер'єрі дозволяють експериментувати і з різноманітністю фактур, і з кольоровим оформленням - все залежить від виду покриття, декоративних добавок і майстерності прімененія.Некоторие варіанти декору інтер'єру рідкими шпалерами.

До складу рідких шпалер входять текстильні і целюлозні волокна, змішані з клейовим складом, барвником і різними декоративними включеннями. Фактура і рельєф покриття залежать від якості волокнистої основи, інші компоненти (крім клею) розраховані тільки на візуальний ефект.

Фактура і рельєф покриття залежать від якості волокнистої основи, інші компоненти (крім клею) розраховані тільки на візуальний ефект

Оформлення стін кухні

Оформлення стін кухні

Оздоблення стін і стелі

Оздоблення стін і стелі

Різноманітність забарвлень і фактур

На замітку! Багато хто плутає рідкі шпалери з декоративною штукатуркою, але при деякому зовнішній схожості, у цих матеріалів є істотні відмінності в складі і нанесенні. Декоративна штукатурка виготовляється на основі мінеральної крихти, тому застигає швидше, і вимагає навичок в роботі (покривати потрібно рівним шаром всю поверхню, інакше можуть бути видні стики). Рідкі шпалери можна виготовити навіть зі старих шпалер, завдяки м'яким волокнам вони приємніше на дотик і працювати з ними під силу навіть новачкові.

Види рідких шпалер для стін ↑

Залежно від складу основи, виділяють такі різновиди покриття:

  • Шовкові - найдорожчі і найбільш ефектні. При їх виготовленні використовуються як натуральні, так і штучні нитки, завдяки яким покриття не вигоряє на сонці і до 15 років зберігає свій первісний вигляд.
  • Шовково-целюлозні - виготовляються із суміші шовку і целюлози (наприклад, бавовняного волокна або паперу). Експлуатаційні характеристики, звичайно, на порядок гірше, ніж у чисто шовкових, але і ціна нижча.
  • Целюлозні - бюджетний вид покриття завдяки доступності і низької міцності основи. Можуть вигоряти від впливу ультрафіолету, тому потребують додаткової обробки.

Рідкі шпалери з ефектом шовкового гобелена

Рідкі шпалери з ефектом шовкового гобелена

декор стелі

Для клейового складу використовуються спеціальні суміші, що застосовуються і для монтажу шпалер - у кожного виробника свій рецепт, підібраний під різновид волокон основи.

Як декоративні добавок популярні такі включення:

  • мінеральні - слюда, кам'яна (мармурова, кварцова) крихта, кораловий пісок;
  • рослинні - водорості, деревна стружка;
  • декоративні - блискітки, бусинки, стрази, перламутр, золоті і срібні нитки, мішура.

Блискітки для рідких шпалер

Барвники застосовуються виключно водорозчинні, так як суху суміш розводять саме водою.

Порада! Продумайте заздалегідь, яка фактура найбільш вдало впишеться в інтер'єр вашої квартири. Рідке покриття може виглядати на стіні як шовковий гобелен, декоративна штукатурка або пап'є-маше.

Оціночні характеристики матеріалу ↑

Цей вид покриття став таким популярним у споживачів не тільки з-за своїх декоративних якостей, адже існує чимало матеріалів, які цілком можуть конкурувати з ним за різноманітністю фактур і квітів. Головними перевагами рідких шпалер є зовсім інші властивості.

  • Екологічність - в основі покриття тільки натуральні матеріали, а значить, можна не турбуватися про шкідливість їх впливу і різних випарах. Вони не викликають алергії та інших подразнень ні при дотику, ні при вдиханні.
  • Безпека (в тому числі пожежна) - рідкі шпалери класу КМЗ можна використовувати навіть в приміщеннях, де висока щільність людей.
  • Гарна тепло і шумоізоляція - покриття створює додатковий шар, що перешкоджає проходженню звуків і утримує тепло в житлових приміщеннях.
  • Еластичність - шпалери зберігають цілісність як при перепаді температур, так і при невеликих деформаціях несучої поверхні (наприклад, при усадки новобудови).
  • Паропроникність - покриття називають «дихаючим», так як воно вільно пропускає молекули повітря. Через це стіни не відволожуються - невелика кількість вологи легко випаровується через шпалери, що не дає розвиватися грибків та іншої шкідливої ​​флори.
  • Антистатичність - матеріал має виражену пило відразливим ефектом, що дозволяє не вчащати з прибиранням. Це властивість особливо цінується при оформленні кімнат для дітей і алергіків.

Рідкі шпалери - екологічні, красиві і приємні на дотик

Крім того, рідкі шпалери мають і утилітарні плюси:

  • Можливість монтажу своїми руками - розвести склад водою і розрівняти отриману масу на стіні зуміє навіть людина, вперше взявся за ремонт. Навіть спеціалісти стверджують, що пристосуватися до технології нанесення можна буквально за 10-15 хвилин.
  • Рідкі шпалери підходять для обробки різних нестандартних елементів (кутів, виступів, дверних і віконних косяків).
  • Для утворення рівної красивою поверхні не обов'язково проводити ретельну обробку площин перед нанесенням шпалер. Дефекти стін і стелі до 3 мм чудово закриваються самим матеріалом.
  • Забруднені або пошкоджені ділянки шпалер можна видалити і замінити новим шаром.

Незважаючи на таку велику кількість переваг, є у рідких шпалер і недоліки. В першу чергу - ціна. Якісне шовкове покриття коштує чимало, особливо в порівнянні з альтернативними видами - паперовими або вініловими матеріалами. Але цей недолік можна обійти, якщо виготовити рідкі шпалери для стін своїми руками. Другий мінус - «водобоязнь»: від постійного впливу вологи покриття може розмокнути, расслоиться або відпасти.

На замітку! У приміщеннях з підвищеною вологістю можна обробити покриття фінішним шаром лаку (найкраще паропроникним, щоб зберегти «дихаючий» ефект). Але якщо сусіди влаштують потоп - від нового ремонту це не врятує.

Виготовлення рідких шпалер своїми руками - процес нескладний, якщо знати склад і пропорції інгредієнтів. Навіть в домашніх умовах можна зробити як просте покриття з паперу, так і ефектну імітацію тканинного гобелена. Розглянемо детальніше склад різних шпалер.

Універсальний рецепт рідкого покриття ↑

Найпростішим варіантом виготовлення покриття в домашніх умовах є рідкі шпалери з паперу. Підійде практично будь-яка макулатура - старі газети, журнали, залишки старих шпалер, картон та інша целюлозна ганчір'я. Але ідеальною основою визнані звичайні листи друкарського паперу формату А4, причому вже використаних, тобто чернеток.

Важливо! У паперовій масі не повинно бути сторонніх вкраплень типу скотча, скріпок або скоб.

Покрокова інструкція, як зробити шпалери з паперу своїми руками:

  • Готуємо целлюлозную основу. Розрізаємо ножицями або шредером друковані аркуші на шматки до 10 см, збірну макулатуру - на вузькі смужки в 1-3 см. Розміщуємо в пластмасову ємність і заливаємо теплою водою (30-40 градусів) з розрахунку 1: 5.
  • Витримуємо в воді від години до 3-4, щоб обрізки гарненько набрякли.
  • Якщо обраний клей не містить фунгіцидних компонентів, краще їх додати в воду на цьому етапі.
  • Перемішуємо-подрібнюємо розмокший масу за допомогою будівельного міксера, поки не вийде однорідна кашка консистенції м'якого сиру.

Розмелювання паперової маси будівельним міксером

  • Наступний крок - додавання в'яжучого елемента. В принципі, підходить будь-який шпалерний клей, хоча можна підібрати і натуральний склад, наприклад, ґрунтовку на глині ​​з пастою з пшеничного борошна. Оптимальний «магазинний» варіант для виготовлення паперових обоевсвоімі руками - КМЦ, Бустилат і ПВА.

На замітку! Лист А4 важить близько 5 г. Кількість клею має дорівнювати вазі паперу.

  • Разом з клеєм додаємо фарбувальний пігмент. При розрахунку його кількості врахуйте, що висохлі шпалери на стіні будуть здаватися світліше, ніж мокра маса. Для отримання рівного тону краще використовувати рідкий барвник.
  • Приготовану основу герметично пакуємо. Найпростіший варіант - використання поліетиленового пакета. «Дозрівання» бази відбувається протягом 12-14 годин, максимум доби.
  • Різні декоративні елементи додаємо в уже витриману масу і не дуже ретельно перемішуємо вручну. В цей же час можна додати і пастоподібний барвник, нерівномірне розмішування якого створює неповторний декор рідких шпалер - так звану «веселку».
  • Для міцності покриття можна додати до складу гіпс (найчастіше його застосовують разом з ПВА), але цей інгредієнт підмішують безпосередньо перед нанесенням на стіну, він дуже швидко застигає. Гіпсовий порошок використовують в пропорції з папером 1: 1. Для зручності розрахунків можна скористатися мірної ложечкою від дитячого харчування, в яку поміщається 5 г гіпсу.

Шпалери з паперу

Важливо! Точне дозування компонентів, розрахованих на 1 м2 поверхні: 350 г паперу, 40 г КМЦ, 30 г порошку слюди, 15 г синтетичних ниток, 5 г вати.

Гобеленові стіни своїми руками ↑

Якщо вам сподобалася імітація тканинної структури, але покупної матеріал не по кишені - не біда, ми підкажемо, як зробити рідкі шпалери з ефектом гобелена в домашніх умовах.

Якщо вам сподобалася імітація тканинної структури, але покупної матеріал не по кишені - не біда, ми підкажемо, як зробити рідкі шпалери з ефектом гобелена в домашніх умовах

Тканинні шпалери з імітацією набивного малюнка

В якості основи можна використовувати такі матеріали (пропорції можна підбирати довільно):

  • вату (звичайну медичну або з утеплювача «Ековата»)
  • волокнисту масу - лляну клоччя, шерсть, синтепон або поліестер
  • натуральні або штучні нитки - від клубків і котушок до старих в'язаних речей

Загальна для всіх цих волокон одне - вони повинні бути ретельно подрібнені. З нарізкою допоможуть впоратися ножиці і гострі ножі (наприклад, шпалерні).

Важливо! Чим дрібніше буде подрібнена основа, тим однорідний буде виглядати покриття. Але щоб надати «родзинку» виробу, можна використовувати і більш великі фрагменти.

Оригінально виглядають вкраплення довгих різнокольорових ниток

Основу просочують сполучною складом (пропорція 1: 1). Як і в попередньому рецепті, для нього вибираємо найбільш зручний для шпалер клей, і не забуваємо про обов'язкову добавці фунгіциду. Добре перемішану масу залишаємо дозрівати протягом 5-8 годин.

Особливу увагу приділяємо кольором. Оскільки велика частина основи складається вже з пофарбованих ниток, вони повинні гармонійно поєднуватися між собою. Якщо все фарби насичені і яскраві, можна додати білої, бежевою або світло-сірої тканини в якості об'єднуючої основи. Якщо переважно використовувалися світлі відтінки - їх можна безболісно пофарбувати барвниками. Декоративні елементи (наприклад, блискітки або дрібний бісер) додають за бажанням до вже готової масі.

Декоративні елементи (наприклад, блискітки або дрібний бісер) додають за бажанням до вже готової масі

Рідкі шпалери з блискітками

Шпалери з ефектом «дерев'яної штукатурки» ↑

Покриття для стін можна зробити навіть з відходів після розпилу дров. Просто в якості матеріалу основи використовується не сам папір, а її попередниця - деревна стружка.

Як самим зробити рідкі шпалери з тирси?

  • Вибираємо найдрібнішу стружку (можна просіяти через крупноячеистой сито), висипаємо в глибоку пластмасовий посуд.
  • Додаємо барвник і перемішуємо.

Порада! Відтінки не повинні забивати колір натуральної деревини, тому варто використовувати бежевий, коричневий або персиковий відтінок.

  • Заливаємо клеєм ПВА.
  • Перемішуємо склад, будівельним міксером або вимішуємо руками, після чого залишаємо на 8 годин для дозрівання.
  • При бажанні додаємо декоративні компоненти - бажано використовувати найдрібніші вкраплення, наприклад, порошок слюди, кварцовий пісок.
  • Насипаємо гіпс і ретельно перемішуємо до консистенції шпаклевкі.Пропорціі тирса-клей-гіпс такі ж, як в першому рецепті (універсальному).
  • Наносимо масу на стіну, не забуваючи про властивості гіпсу швидко застигати.

Так виглядає покриття «під дерево»

Важливі нюанси виготовлення саморобних шпалер ↑

Ви вже напевно зрозуміли суть процесу, як зробити рідкі шпалери своїми руками. Величезна перевага цього покриття в тому, що рецептуру і склад можна змінювати на свій розсуд, використовуючи ті матеріали, які є під рукою. Головне - залишити незмінним співвідношення клею і сухих наповнювачів.

На допомогу експериментаторам - кілька порад і способів виправлення помилок від бувалих майстрів:

  • Підготуйте кілька зразків з наявної сировини, які можна випробувати на закритих меблями ділянках стіни, де зіпсоване покриття не стане проблемою. У разі повного фіаско, не варто засмучуватися - невдалу суміш можна легко видалити з поверхні до застигання клею.
  • Якщо шпалери вийшли занадто розсипчастими і після просушування починають лущитися, необхідно збільшити масову частку в'яжучого інгредієнта (клею, гіпсу).
  • Якщо маса погано фіксується, відвалюється або сповзає зі стіни, поліпшити адгезію допоможе додавання клею і води.
  • Розтріскування висушених шпалер (знижена еластичність) виправляється великою кількістю армуючих елементів - волокон або ниток.

Цікаво! Фахівці радять для додання матеріалу більшої рельєфності і фактурності збільшувати кількість різних компонентів основи - як волокнистих, так і мінеральних.

Сам процес ремонту з використанням рідких шпалер, як уже згадувалося, особливої ​​складності не представляє, проте пара нюансів все ж є. Розглянемо послідовність етапів і особливості кожного з них.

Нанесення рідких шпалер за допомогою кельми (терки)

Приготування рідких шпалер ↑

Як самому зробити рідкі шпалери, ми вже з'ясували, тому розглянемо розведення готової покупної суміші. Звичайно, на кожному пакеті вказані пропорції і дана інструкція для приготування маси, але ми зупинимося на тих моментах, яких в надрукованій інформації немає.

  • Ще при покупці звертаємо увагу на те, щоб всі пакети з рідкими шпалерами були з однієї партії. Це допоможе уникнути відмінності в колірних відтінках. Якщо набрати потрібну кількість не вийшло, то перед розведенням висипаємо вміст всіх пакетів в одну ємність і перемішуємо.
  • Воду для рідких шпалер краще брати теплу - 30-40 градусів. Це і для рук приємно, і процес розчинення пройде швидше.
  • Перемішувати готову масу краще руками, щоб не пошкодити структуру волокон і не зіпсувати декоративний ефект.
  • Кількість води беремо по інструкції, але якщо склад, виявиться дуже густим, допустимо трохи розбавити суміш перед нанесенням на стіну.

Увага! Приготований розчин рекомендується використовувати за один день, але якщо вийшов прорахунок - масу можна зберігати в герметично закритій ємності або поліетиленовому пакеті протягом 1-2 тижнів.

Приготований розчин рекомендується використовувати за один день, але якщо вийшов прорахунок - масу можна зберігати в герметично закритій ємності або поліетиленовому пакеті протягом 1-2 тижнів

Приготування розчину з готової суміші

Підготовка поверхонь до обробки ↑

Перед тим, як зробити ремонт з рідкими шпалерами, потрібно провести обробку поверхонь.

  • Видаляємо залишки старих покриттів - шпалер, фарби, побілки та іншого.
  • При наявності значних дефектів площині (глибоких щілин, вибоїн) вирівнюємо їх за допомогою шпаклівки. Якщо нерівності незначні, додаткову штукатурку наносити не потрібно.
  • Різні металеві елементи (кріпильні деталі в бетоні, капелюшки саморезов в гіпсокартоні) покриваємо емаллю або масляною фарбою, щоб уникнути корозії.
  • Наносимо універсальну або спеціальну ґрунтовку. Це необхідно не тільки для підвищення зчеплення поверхні з покриттям, але і для зменшення всмоктують властивостей матеріалу стін.

Грунтовка - завершальний етап підготовчих робіт

Увага! Для рідких шпалер важливий фон поверхні, який може проступити назовні після висихання. Тому навіть якщо основа ідеально рівна, але кольорова (наприклад, вологостійкий гіпсокартон), варто закрити її білою шпаклівкою.

Порядок нанесення рідких шпалер ↑

На відміну від стандартних видів настінних покриттів, оформлення стін рідкими шпалерами більше нагадує нанесення тонкошарової штукатурки.

План-схема робіт виглядає наступним чином.

  • На стіну шпателем наносимо невелику кількість шпалерного маси.
  • Кельмою розподіляємо склад по поверхні шаром в 2-3 мм (більше товщину є сенс робити тільки при наявності значних нерівностей).
  • Кельму маємо під кутом 5-15 градусів до стіни. Рухи (кругові, горизонтальні або вертикальні) залежать від того ефекту, який ви хочете отримати. Сильно натискати на терку не потрібно, інакше зникне рельєфність покриття.
  • Наступний «острівець» рідких шпалер поміщаємо на вільний простір і розтягуємо до вже нанесеному ділянці. Повторюємо алгоритм до повного оформлення поверхні.

Принцип нанесення рідких шпалер

  • Після завершення нанесення шпалерного маси на стіну або стелю, проходимо по зовнішньому шару змоченою у воді гладилкою, домагаючись рівномірності покриття.
  • Надлишки підрізаємо гострим ножем вже після підсихання шпалер.

Увага! Нанесені рідкі шпалери залишають сохнути не менше доби, в залежності від товщини шару і виду покриття. При цьому можна і потрібно влаштовувати в приміщенні зміну повітря (протяг).

Відео: майстер-клас з Нанесення рідкіх шпалер ↑

Через особливості матеріалу і легкості його нанесення, дизайн інтер'єру з рідкими шпалерами можна значно урізноманітнити різними візерунками або зображеннями.

Види малюнків рідкими шпалерами ↑

Малюнки рідкими шпалерами на стіні бувають двох видів:

  • Орнамент - геометричний, рослинний, стилізований під античність або в етно-стилі. Така обробка може бути як лаконічною, з використанням всього пари елементів, так і у вигляді арабески, коли за візерунком майже не видно фону.

Чорно-білий орнамент

Чорно-білий орнамент

витончені завитки

витончені завитки

Ієрогліфи в єгипетському стилі

  • Картина. Це може бути і мультиплікаційний сюжет для дитячої кімнати, і стильний барельєф, виділений контрастним кольором, для холу або вітальні, і ніжне романтичне панно для спальні.

Оздоблення стін дитячої для хлопчика

Оздоблення стін дитячої для хлопчика

Оформлення дитячої для дівчинки

Як робити малюнки рідкими шпалерами ↑

Малюнок рідкими шпалерами створюється в кілька етапів. Спочатку на поверхню наноситься контур майбутньої картинки або візерунка, а вже потім він заповнюється шпалерного масою різних відтінків.

Спочатку на поверхню наноситься контур майбутньої картинки або візерунка, а вже потім він заповнюється шпалерного масою різних відтінків

заповнення контуру

Для тих, хто не має художніх навичок, перший етап рекомендуємо виконувати за допомогою трафарету для рідких шпалер, купити який можна в будь-якому будівельному магазині або зробити самостійно. Для невеликих зображень трафарет застосовуємо традиційно, прикріплюючи його в потрібному місці за допомогою малярного скотча. Якщо ви хочете збільшити трафаретний малюнок на більшу ділянку стіни, то спочатку перенесіть лінії на скло, а потім підсвітите його таким чином, щоб зображення відображалося на стіні. Пройдіться по тіням олівцем - і основа майбутнього прикраси готова.

об'ємна картина

Розподіл рідких шпалер за наміченим контуру малюнка слід виконувати послідовно, причому спочатку заповнюються ділянки, не стикаються один з одним. Надлишки шпалерного маси, що вийшла за межі ліній, підбиваємо шпателем, одночасно розрівнюючи. Наступні області заповнюються після висихання попередніх. Стежимо за тим, щоб між різнокольоровими ділянками не було просвітів. При необхідності підмальовували контури фломастером по вже сухим шпалер або, навпаки, для додання деякої розмитості контурів наносимо різнобарвні шпалери на сусідні частини малюнка одночасно, розмиваючи межі.

Сподіваємося, отримана інформація стане в нагоді домашнім майстрам-креативщикам, тим більше що ремонт з рідкими покриттями можна назвати особливо витратним. У тих, хто вважає за краще гарантовану якість, завжди залишається можливість скористатися досвідом і професіоналізмом фахівців.

Як самим зробити рідкі шпалери з тирси?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама