Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Рослини для ставка: які рослини вибрати, як посадити і оформити водойму на дачі

  1. Яке значення мають рослини для ставка
  2. Зонування і класифікація по розміщенню в різних зонах
  3. глибоководні
  4. плаваючі
  5. болотні
  6. Зростаючі в прибережній зоні
  7. Оксигенатори - «санітари» водойми
  8. Основні правила вибору
  9. Загальні вимоги до посадки
  10. Догляд за ставком

Для оформлення ландшафту біля домашнього ставка необхідний правильний підбір рослинності. Особливу увагу вимагає озеленення акваторії. Чагарники і трави повинні не тільки створювати гармонійний дизайн ділянки, але і захищати водойму від забруднення і наповнювати його киснем. Рослини для ставка класифікуються за видами і місцем розташування. Кожна трав'яниста культура має своє значення для водойми та особливості посадки.

Яке значення мають рослини для ставка

За допомогою різних рослин з гарними листами або ніжними суцвіттями можна прикрасити зону домашнього ставка і створити неповторний природний куточок. Але крім декоративного призначення зелені насадження виконують ряд практичних функцій:

  • затінюють водний простір листям, обмежуючи надмірний розвиток водоростей;
  • наповнюють ставок киснем, поглинаючи з води вуглекислоту;
  • очищають водойму.

Також натуральні зелені очисники в ставку виконують функцію захисту від різних шкідливих сполук. Така властивість сприяє нормальному розведення риб у водоймі.

Така властивість сприяє нормальному розведення риб у водоймі

Фото: © gardeningknowhow.com

Зонування і класифікація по розміщенню в різних зонах

Рослини, які використовують для оформлення ставка, можуть бути плаваючими, глибоководними і болотними. Класифікація характеризується місцем розташування трав'янистих культур у водоймі.

глибоководні

Такі рослини пускають свої кореневу систему на дні ставка. Це найяскравіше прикраса ставка. Водяні культури мають довгі стебла, які дозволяють розташовуватися листю і квіткам рослини на поверхні водойми. Їх цвітіння вражає своєю різноманітністю і красою.

Їх цвітіння вражає своєю різноманітністю і красою

Фото: колаж © Восадулі.ру

Серед представників глибоководних найбільш популярними є:

Лотос. Багаторічна культура виділяється своїми яскравими об'ємними рожевими, кремовими або жовтими квітками діаметром від 20 до 30 сантиметрів. У верхній частині розташовані плаваючі листя, також є на стеблі листяні пластини, що ростуть під водою. За рахунок воскового покриття квітки і зелена частина рослини не намокають.

Латаття. Культура має другу назву - німфея. Висаджують її в водоймі НЕ глибині одного метра. Квіти рослини приваблюють своєю ніжністю і красою. Діаметр їх і відтінок відрізняються в залежності від виду.

Глід водний. Рослина має незвичайні довгі листи, що лежать на поверхні ставка або занурені в водну гладь. Розташовані на подовжених ніжках квітки піднімаються над водною гладдю. Від суцвіть виходить приємний ванільний аромат.

Глибоководні культури - це рослини очищають воду, і наповнюють її киснем.

плаваючі

Плаваючі мають подовжену гіллясту кореневу систему, яка не закріплюється на дні ставка, а просто плаває у воді. Основне їх призначення це запобігання перегріву води. Суцвіття вільно лежать на поверхні ставка. Трав'яниста культура швидко розростається і може зайняти більшу частину водойми, тому потрібно регулярне видалення зайвих стебел.

Трав'яниста культура швидко розростається і може зайняти більшу частину водойми, тому потрібно регулярне видалення зайвих стебел

Фото: колаж © Восадулі.ру

Найчастіше для ставків використовують такі плаваючі культури:

Пістія. Що лежать на воді листя рослини покриті волосками, які перешкоджають їх намокання. Зелені пластини утворюють розетку, схожу на квітку. Недоліком цієї культури можна назвати її нестійкість до холодної погоди.

Азолла. Плаваючий багаторічна рослина нагадує невеликого розміру папороть. На поверхні води рослина утворює щільний ажурний килим зеленого кольору. Зимові холоди азолла не переносить, але влітку може рости як в затіненому місці, так і на сонячних ділянках.

Водокрас. Водна культура відрізняється невибагливістю. Водокрас - це зімующее рослина з листям круглої форми, серед яких плавають білі невеликі суцвіття. Така трава швидко розростається, утворюючи зелений килим на воді. Чудово підходить для дачного ставка.

У водоймі плавають культури повинні займати менше половини площі.

болотні

Такі рослини садять у вологий грунт або воду, але верхня частина їх, включаючи листя і стебла, знаходяться над поверхнею ставу. В основному ними прикрашають площу біля самого берега водойми.

В основному ними прикрашають площу біля самого берега водойми

Фото: колаж © Восадулі.ру

Різновидів болотних трав досить багато, найчастіше висаджують кращі з них:

Вербейник. Швидко розростається, утворюючи суцільний жовтий килим з мініатюрними листяними пластинами круглої форми і суцвіттями у вигляді зірочок. Вербейник прекрасно підійде для маленького водоймища.

Болотний ірис. Добре розвивається на освітлених сонцем ділянках. Суцвіття можуть бути лілові, жовті або фіолетові. Перші цвітіння можна побачити в середині червня. Може без пересадки рости більш десяти сезонів поспіль.

Образки. Красиве рослина з ніжними білими квітками, які зібрані в колосовидні суцвіття. Овальні, з загостреними краями листя розташовані на довгих прикореневих черешках. Також висаджують на вологих ґрунтах біля ставка водяну гречку або очерет. За допомогою таких культур можна створити затишний природний куточок на дачній ділянці.

Зростаючі в прибережній зоні

Берегову зону штучної водойми прикрашають різними чагарниками, квітучими травами або деревами. Розміщують рослини в залежності від особливостей вирощування. Одні вважають за краще затінені місця, інші добре розвиваються на сонячних ділянках.

Одні вважають за краще затінені місця, інші добре розвиваються на сонячних ділянках

Фото: колаж © Восадулі.ру

У прибережній зоні розміщують культури, які люблять вологий грунт або ростуть на мілководді. До таких рослин належать:

Осока. Тіньолюбні трава, яка вважає за краще затінені території. Її легко впізнати за довгим вузьким листям висотою до 80 сантиметрів. Рослина не втрачає своєї привабливості до самих зимових морозів. Але навесні вимагає обрізки всієї надземної частини.

Дербенник іволістний. Надзвичайно красивий квітучий чагарник. Висота рослини досягає півтора метра. Розвивається на добре зволоженою грунті в півтіні. Квітки дербенника мають насичений фіолетовий відтінок. Колосовидні суцвіття розпускаються в середині літа, але вже в серпні починають в'янути.

Астильба. Виділяється культура своїми пишними квітками на тлі ажурних листя. Чагарник цей зазвичай середнього зросту (40 сантиметрів), але деякі види можуть досягати 2 метрів. Відноситься астільба до багатолітникам. Прекрасно може розвиватися в затінених місцях.

Хоста. Рослина складається з численних листків, які розростаючись, утворюють пишні декоративні кущі. Залежно від виду культура може бути абсолютно мініатюрної, але деякі екземпляри виростають більше 1 метра у висоту. Різновиди культури вражають формою і забарвленням листяних пластин. Хоста воліє рости в півтіні. На одному місці вона може розвиватися більше 20 років поспіль.

Папороть. Рослина прекрасно себе почуває на вологих ґрунтах. За допомогою папороті можна ідеально оформити прибережну територію. Його гарні листи розростаються, формуючи пишні зарості. Висота деяких видів культури сягає 1,5 метра.

Висаджувати квіти біля ставка можна найрізноманітніші. Трави, які не люблять вологих ґрунтів, поміщають в гарні окремі ємності. Такі горщики з культурами на зиму можна заносити в приміщення.

Оксигенатори - «санітари» водойми

Для насичення ставка киснем використовують спеціальні рослини-оксигенатори. Вони не виконують декоративних функцій, але корисні для очищення води. Висаджують їх у спеціальні кошики і розміщують на дні водойми. На поверхні таких водних культур практично не видно. Тільки деякі види мають листя, що розвиваються над водною гладдю.

Рослинні оксигенатори необхідні для підтримки біологічного балансу в ставку. Вони виділяють кисень, чистять воду, поглинаючи різні мікроелементи і органічні частки. Для риб такі культури є кормом і зоною для нересту.

Фото: колаж © Восадулі.ру

Найчастіше висаджують такі рослини для очищення ставка:

  • болотниця;
  • мох водяний;
  • елодея;
  • кушир;
  • турча;
  • рдест плаваючий.

Культури-оксигенатори швидко розростаються, переповняючи собою все водний простір садового ставка. Тому потрібно регулярна обрізка таких рослин і проріджування.

Основні правила вибору

Підбираючи рослини для ставка на дачі, слід враховувати такі фактори:

  • декоративні властивості;
  • невибагливість у догляді;
  • тривале цвітіння;
  • можливість вирощування в воді і у вологому грунті;
  • здатність переносити зимові морози;

Для оформлення рослинами ставка краще взяти насіння багаторічників. Такі чагарники і трави стануть прикрасою водойми на довгі роки.

Такі чагарники і трави стануть прикрасою водойми на довгі роки

Фото: © saga.co.uk

Загальні вимоги до посадки

Водні культури садять в кінці весняного сезону або на початку літа. При цьому вода в ставку повинна бути добре прогрітій. Схема висадки рослин залежить від їх виду і місця розташування:

  1. Плаваючі культури можна розташовувати в будь-якому місці ставка. Пориви вітру розподілять суцвіття з листям по всьому периметру водойми.
  2. Підводні трави, які чистять ставок, слід садити в спеціальні кошики, які фіксують у дна.
  3. Глибоководні рослини поміщають в контейнери з родючим грунтом. Ставлять ці ємності в місцях, де немає руху води.
  4. Болотні квіти, чагарники і трави розсаджують в горщиках діаметром 15-20 сантиметрів. Глибина розташування ємності залежить від виду культури, але не більше 60 сантиметрів.
  5. Прибережні культури розташовують навколо водойми у вологому, але не залитої водою землі. Багаторічні рослини рекомендується вирощувати в окремих розплідниках, а після декорувати ділянку.

Високі водні рослини краще чергувати з густорастущей травами.

Догляд за ставком

Будь штучна водойма на дачній ділянці вимагає правильного догляду , Який включає в себе такі дії:

  • обрізка сухих гілок суцвіть у прибережних і болотних рослин;
  • видалення в кінці сезону однорічних культур;
  • переміщення на зиму в приміщення теплолюбних трав і кущів;
  • проріджування сильно загущених зон;
  • очищення поверхні води від опалого восени листя.

Влітку обов'язково потрібно стежити за рівнем води у водоймі. Маленькі пластикові ставки з настанням заморозків спускаються, а рослини переносяться в підготовлене місце для зимівлі. Великі і глибокі водойми зазвичай залишають.

Морозостійкі водні культури поміщають глибоко в ставку, де вода не замерзає. Гармонійне розміщення кольорів, чагарників і трав для ставка і правильний догляд за ними дозволять створити неповторну атмосферу на дачній ділянці. Водні культури повинні бути не тільки прикрашати штучне водоймище, а й підтримувати в ньому біологічну рівновагу. Тому підбираючи рослини для ставка, в першу чергу, слід звернути увагу на їх характеристики і особливостям вирощування.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама